Brak Home Office

• Autor wątku Autor wątku bart07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
zwrot podatku nie ma nic wspolnego z posiadaniem aktualnego WRS. Jezeli masz zwrot nadplaty to zawsze warto starac sie o zwrot.

emilia 44 jesli jeszcze tego nie zrobilas to wyslij info do wrs o zmianie pracodawcy

Witam, przeczytalam na tym forum chyba wszystko co jest mozliwe i dotyczy braku Home Officu a jednak mam nadal pewne watpliwosci.

czy jezeli posiadam dwie prace rownoczesnie musze obydwie je zarejestrowac?

Ja niestety zarejestrowalam tylko jedna prace ktora zakonczyla mi sie po 6 miesiacach, drugą ktora trwala nadal niestety nie zarejestrowalam z glupiej mojej niewiedzy. Zrobilam to dopiero po roku. Przepracowane mam w UK 2,5 roku niestety w papierach WRS nie mam ciaglosci i nie mam 12 miesiecy przepracowanych. Jestem samotną matką z malutkim dzieckiem. Od maja tego roku jestem bez pracy, zarejestrowalam sie na bezrobociu dopiero w sierpniu,jednak nie pobieram zasilku z wiadomych wzgledow. Odmowiono mi rowniez Income Support.
Co mnie dziwi to fakt ze od ponad 1,5 roku pobieram Housing Benefit, ktory zostal mi wstrzymany teraz na poczatku pazdziernika,powod brak praw rezydenta. Jezeli nie mam praw rezydenta czy ten benefit mi sie nalezal a moze wystarczy bym znalazla teraz szybciutko prace, zarejestrowala ja a na nowo zostanie mi przyznany HB??? Czy teraz jednak musze juz przpracowac cale 12 miesiecy by mi go na nowo przyznali.
Bardzo zalezy mi na tej odpowiedzi. :)

Od sierpnia tamtego roku pobieram Child Benefit i CTC i dostaje go nadal, jednak obawiam sie ze powoli bedzie mi wszystko odbierane. Martwi mnie to ze jest duze prawdopodobienstwo ze karza mi zwracac wszystkie pieniazki, a przeciez w niczym ich nie oszukalam, mieli wszystkie moje dokumenty i wiedzieli ze nie mam ciaglosci w papierach.
Boje sie tego co mnie czeka, co powinnam teraz zrobic by miec prawo do benefitow by nie dostac kary

Bardzo prosze o jakakolwiek pomoc
Moze jakies pomysly co zrobic bo moje ciagle wizyty w CAB nic nie daly, otwarcie powiedziano mi ze powinnam wracac do kraju.
Jesli wroce i poinformuje urzedy o tym to na pewno rozlicza mnie z benefitow i wtedy wszystkie niescislosci wyjda na jaw.

dziekuje z gory

Tak powinnas byla zarejstrowac obie prace. HB otrzymywalas bo bedac zatrudniona moglas go otrzymywac a sama pisalas wyzej,ze mialas WRS od jednego pracodawcy a HB wstrzymali Ci poniewaz stracilas prace i gdybys ich wczesniej o tym poinformowala to prawdopodobnie zabrali by go wczesniej. Jezeli znajdziesz prace to od nowa zaczna Ci wyplacac HB. Aby otrzymac ten benefit kiedy nie masz przepracowanych 12 miesiecy musisz spelniac Habitual Residence test a pozostajac w ciaglym zatrudnieniu spelniasz ten wymog nie zaleznie czy jestes pracownikiem etatowym czy jestes samozatrudniona osoba.

Ostatnia edycja:
Gosia, okresy, w ktorych pracowalas do momentu zarejestrowania owej pracy w wrs+ okres w ktorym nie pracowalas w ogole sa okresami, w ktorych niestety zadne zasilki sie Tobie nie nalezaly, gdyz nie mialas prawa do rezydencji w tym kraju. Housing Benefit zostal zatrzymany prawdopodobnie po tym jak DWP - przekazal informacje ktora wykryli przy twoim jobseekers allowance podaniu. Chyba, ze masz prawo do rezydencji na innej podstawie. Ale zeby o tym stwierdzic musialabys napisac wiecej info na temat rodzinki, ojca dziecka itd. Teraz jesli tylko znajdziesz pracke, a zrob to asap, mozesz starac sie o zasilki od nowa. oczywiscie musisz wyslac info do Home Office o zmianie pracy w ciagu 30 dni od jej rozpoczecia, inaczej historia sie powtorzy. i pewnie juz wiesz, ze kazda zmiana pracy w ciagu pierwszych 12 m-cy ciaglych musi byc zgloszona. Pozniej juz jestes prawowita europejka ;) Nadplacone pieniazki moga kazac Tobie oddac, ale nie sadze, ze musisz wraca do kraju. Malo prawdopodobne, ze ktos cie za to deportuje :) Glowa do gory i powodzenia.

Strasznie Wam dziekuje za szybka odpowiedz :)

Pamietam ze w momencie kiedy stracilam prace zaraz po wychowawczym bezplatnym bylam w CAB z zapytaniem czy w mojej sytuacji kiedy jestem samotna matka z malutkim dzieckiem, bez rodziny w uk i bez pomocy ze strony expartnera czy musze isc do pracy, wtedy udzielono mi porady ze nie musze sie niczym przejmowac poniewaz w moim przypadku wszelkie benefity beda mi sie nalezaly. Jak widac praca jest konieczna by otrzymywac dodatki, nawet w takiej sytuacji jak moja. Pomimo tego ze dziecko jest za male na przedszkole, takie jest moje zdanie a nianie wcale nie sa takie tanie nie mam innego wyjscia?

witam czy home office moze potwierdzic moje 12 miesiecy legalnej pracy w uk . i czy date rozpoczecia pracy np date podpisania kontraktu mozna liczyc do okresu 12 miesiecy czy date wystawienia na certefikacie ?

pytanko! pracowalem przez 2 lata jako self-employe,obecnie zaczelem prace na kontrakt,czy nadal mam obowiazek rejestracji w systemie WRS? z wzkazowki z gory dziekuje?

teraz w paitek pracodawca chce zwolnic pracownikow z polski (w tym mnie) ktorzy nie moga okazac sie pierwszym przepracowanym rokiem, chce dac nas na umowe do agencji na 3 miesiace zebysmy dalej dla niego pracowali, po czym mowil ze wezmie nas znowu na umowe do siebie i wyrobi HO na jego fime czy cos takiego, ale czy tak zrobi? mowil ze sie nic nie zmieni w platnosciach i godzinach pracy, ale juz teraz jest ciezko z praca na 5 dni w tyg. a kazdy wie jak sie pracuje dla agencji gdy nie ma pracy. przez te 5 lat ktore tu jestem nigdy nie mialam problemu z zalatwieniem czego kolwiek, bylem przekonany ze mam te 12 miesiecy pierwsze przepracowane, niestety nie mam jak sie okazac bo zginal mi jeden HO z agencji, ta agencje zlikwidowali u nas w miescie, a jej inny oddzial poiwedzial ze mi nie pomoze bo oni sie nie zajmuja HO, a jestem na 100% pewny ze skladalem im aplikacje do wyslania. dzwonilem do HO, jedynie podali mi ostatniego zarejestrowanego pracodawce. czy moge zdobyc w HO czy gdzie inndziej dane na temat tego jednego HO, od kiedy i dokiedy on byl, lub jego duplikat. nie wiem co robic...

dodam ze juz ponad rok pracuje dla niego i nigdy nie wymagal wrs. pozatym zostal mi urlop ktory mialem miec wykorzystany w grudniu. przepadnie mi? czy wysle mnie teraz na ten urlop? a moze za niego zaplaci? chyba ze jakos mimo ze przez agencje bede go mogl nadal wykorzystac w grudniu i bede miec normalnie platne?

jeszcze 1 pytanie. mam przyznany tax credits na dzieci i working tax, staram sie jeszcze o CHB. wiem ze nie mozna dostac tych swiadczen bez HO. nie prosili mnie o zadne dokumenty zwiazane z tym, czy to oznacza ze sprawdzili mnie sami? czy przyznali tak, bo wystarczyly im inne dokumenty, a jak sie dopatrza jakies braki w HO bede musial oddawac? wydaje mi sie ze do przyznania working tax musza sprawdzic HO...

rik211 napisał:
witam czy home office moze potwierdzic moje 12 miesiecy legalnej pracy w uk . i czy date rozpoczecia pracy np date podpisania kontraktu mozna liczyc do okresu 12 miesiecy czy date wystawienia na certefikacie ?

To wszystko juz bylo poczytaj posty

czemu na wrs certyfikacie jest data zaczecia pracy taka sama jak date of issue?

mam pytanie wiem ze pracodawca moze zwolnic z braku wrs .moje pytanie jest czy jak pracodawca zerwie z osoba kontrakt czy moze podpisac z pracownikiem nowy kontrakt i wtedy wyslac wrs do home office na nowy kontrakt .CZY JEST TAKA MOZLIWOSC WEDLUG ANGIELSKIEGO PRAWA JESLI TAK PROSZE O PODANIE LINKA LUB STRONY W WERSJI ANGIELSKIEJ .ZGORY DZIEKUJE

ale Ty kombinujesz zamiast poczytac - Twoj pracodawca nie dostanie zadnej kary dostanie ja wtedy kiedy bedzie mial kontrol a nie wtedy kiedy da Ci list abys zarejstrowal sie w HO. Twoj pracodawca moze zerwac kontrakt i zawrzec go na nowo nikt mu tego nie zabroni to nie jest pytanie do tego topiku ! Jezeli wysylasz WRS duzo pozniej niz faktycznie pracujesz to data rozpoczecia naliczania pelnych 12 miesiecy bedzie taka jak zlozenie/ wydanie certyfikatu WRS dla Ciebie a nie od daty faktycznego zatrudnienia.

chodzi o to ze ja im mowilem o takim czyms ale chcialbym jeszcze pokazac to na papierze jako dowod bo oni sie upieraja zeby nas wyslac do agencji

najlepsze by bylo w wersji ang by pokazac tym .... niechce sie wyrazac o nich

Powrót