Brak Home Office

• Autor wątku Autor wątku bart07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzięki za potwierdzenie.
Formularz już sobie wydrukowałem. Muszę się przejść do personalnego teraz. Ech... tylko ten stracony okres szkoda:rolleyes:

Ojjj, tak. Trudno, ale ciężko machnąć na to ręką. Kiedyś tego okresu może zabraknąć. No nic. Nie ma co się użalać.

Już dowiedziałem się wszystkiego. Może jeszcze tylko, czy pracodawca w takich wypadkach wymaga kopii aplikacji do WRS?( jeśli tak to dziwię się, dlaczego nie upomniał się wcześniej).

Pozdrawiam.

HO sam mu przesle kopie - nie poprosil bo moze jak wiekszosc pracodawcow nie jest za bardzo zorientowany w przepisach.

Guernsey

2. Kto nie podlega obowiązkowi rejestracji?

Osoby, które oddelegowano do pracy na terenie Zjednoczonego Królestwa tzn. osoby, które świadczą usługi dla pracodawcy nie mającego siedziby na terenie Zjednoczonego Królestwa.

- to skopiowalem z oficjelnego formularza WRS - wobec tego bardzo proszę mi powiedzieć - ja nie mieszkam w UK , zatrudniony jestem na statku i przylatuję tu co miesiąc do pracy - firma mieści się na Guernsey.... czy wobec tego podlegam pod ten punkt wyżej ? Czy Guernsey nadal jest traktowana jako Zjednoczone Królestwo ????

RE: Guernsey

Dla jasności napiszę , że mieszkam w Polsce - przylatuję do pracy i wracam, nie mam adresu UK, siedziba firmy to Guernsey, statek porusza się na terenie wodach UK. podatki i NIN płacę tu.

Bardzo proszę o odpowiedź co mam z tym robić dalej. Nie chcę by się okazało, że mi przepadną wszystkie lata, albo by się okazało, że nielegalnie pracuję. Poza tym jako, że opłacam i TAX i NIN chcę się ubiegać o child benefit dla córki, a o ile wiem potrzeba do tego Home Office .

Ostatnia edycja:
Mam problem. Moja pracę w UK zaczełam na początku lipca 2007. Pracowałam tam dwa lata. W Listopadzie 2009 wróciłam do Polski i wysłałam listowne wymówienie do pracy. Nie byłam zarejestrowana w home office (wrs). Czy powinnam zrobić to teraz? Dodadkową zagadką jest rozliczenie podatkowe. Czy mogę rozliczyć się z podatku kiedy nie jestem zarejestrowana(wrs)? Mam tylko kilka payslip-ów z ponad 2-óch lat pracy, mój NIN-national insurance number, listowne potwierdzenie z pracy o zatrudnieniu z literówką w moim nazwisku? Pomóżcie proszę :) Czy ktoś był w takiej sytuacji?:mad:

1- nie mozesz zarejstrowac sie w HO jezeli nie pracujesz juz u danego pracodawcy.
2 - WRS nie jest potrzebny do rozliczenia - mozesz rozliczyc sie do 6 lat wstecz.
Potrzebujesz do tego tylko swoje payslipy lub P45 Temat jak rozliczyc sie w takiej sytulacji juz istnieje na tym forum wystarczy poszukac.

Witam, Być może podobny problem pojawił się już na forum, ale po przewertowaniu kilku stron nie natknąłem się na podobny wątek. O WRS ubiegałem się kilka lat temu, podczas pierwszego pobytu w Anglii. Wysłałem wszelkie niezbędne papiery, uiściłem odpowiednią opłatę, jednak nigdy nie otrzymałem od HO żadnych papierów. Być może dlatego, iż spędziłem wówczas w Anglii zaledwie 3/4 miesiące i najprawdopodobniej wszystkie papiery zostały wysłane, kiedy nie było już mnie na Wyspach. Czy istnieje możliwość odzyskania WRS bez konieczności dokonywania kolejnej opłaty? Rzecz w tym, iż przyjechałem do Anglii po raz kolejny, a potencjalny pracodawca wymaga ode mnie WRS. Chciałbym załatwić to jak najszybciej, choć z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że w Anglii tego typu sprawy nie da załatwić się od ręki. Aktualnie przebywam w Londynie i mam pytanie o to, czy posługując się paszportem jestem w stanie odzyskać swój WRS?? Z góry dziękuję*bardzo za wszelkie wskazówki dotyczące usprawnienia w/w procesu.

mozesz zadzwonic do UKBA worker registration scheme i probowac. Aczkolwiek, bedzie trudno jesli nie znasz numeru rejestracji. Latwiej byloby sie skontaktowac z bylym pracodawca, bo oni tez powinni byli miec kopie.

Zdaje się, że w/w numer akurat mam, ponieważ figurował m.in. w liście dołączonym do zwróconego mi pocztą paszportu. Czy w tym wypadku, najlepszym dla mnie rozwiązaniem nie będzie zgłoszenie zagubienia WRS?? Jeśli tak, to czy za wystawienie kopii, odzyskanie oryginału muszę ponieść*dodatkową*opłatę??

Jezeli posiadasz numer i jest to faktycznie Twoj nr. certyfikatu to za kolejna rejestracje lub wystawienie kopi nie poniesiesz dodatkowych oplat.

Czy mogę w takim razie prosić o wskazówkę, jak powinien wyglądać przykładowy numer certyfikatu (z ilu liczb/liter się składa) i czy jest jakiś*gotowy wzór aplikacji, którą należy wypełnić w celu odzyskania zagubionego dokumentu??

To juz polowa sukcesu. w dalszym ciagu nie masz karty rejestracyjnej. Nie wiem, czy istnieje mozliwosc uzyskania kopii z wrs. Zadzwon do nich bezposrednio i sie zapytaj i daj znac, bo sama jestem ciekawa.

W takim razie mam ten numer. Skontaktowałem się z WRS, ale w odpowiedzi uzyskałem informację o potrzebie złożenia wniosku od początku i dokonania wpłaty po raz kolejny!:/ Mogę prosić o link do wspomnianej aplikacji, w której istnieje opcja zaznaczenia, iż chodzi o odzyskania zgubionej karty rejestracyjnej??

Nie bardzo rozumiem dlaczego masz dokonywac kolejnej oplaty skoro masz numer ? Moze masz certyfikat z nie masz samej karty ze zdjeciem - jezeli tak to duplikatu karty ze zdjeciem nie otrzymasz. Aplikacja o uzyskanie kopi jest ta sama co za pierwszym razem.

Witam.
Mam problem. Mialam dotychczas 3 pracodawcow. Z HO zarejestrowalam sie tylko z moim pierwszym pracodawcom u ktorego przepracowalam okolo 5 mcy. Drugiego nie rejestrowalam bo byly to tylko 2 miesiace.
Z obecnym pracodawca jestem juz 2.5 roku i niestety nie mam HO.
Jestem obecnie na Maternity Leave i otrzymuje Child Benefit i Child Tax Credit.
Po 6mcach otrzymywania ww benefitow otrzymalam papiery ze jestem z PL i potrzebuja wiecej danych..
W pyt jest m in o HO z obecnym pracodawca. I mam wyslac im kopie HO..
Moje pytanie: Czy powinnam zarejestrowac sie teraz z HO?? Czy maja prawo zaprzestac placenia mi benefitow? Czy moga kazac zwrocic wczesniej wyplacone?? Co zrobic w takiej sytuacji??
Czy skoro teoretycznie pracowalam 3 lata nielegalnie nalezy mi sie zwrot TaXu i NINu??

zwrot tax-u i NIN-u napiusz jasniej o co Ci chodzi ?
Proponuje jak najszybciej wyjasnic a raczej zlozyc aplikacje WRS dla obecnego pracodawcy w innym przypadku tax office moze zazadac zwrotu wyplaconych benefitow za okres, w ktorym nie posiadalas HO.

Jezeli praca bez HO jest to praca nielegalna to z jakiej racji odciagaja podatek i skladke ubezp?? Czy przysluguje zwrot ww za ten okres bez HO??
Co zrobic zeby w najgorszym wypadku ominac zwrot benefitow??

Ostatnia edycja:
Powrót