BTE - cesja - przedawnienie.

• Autor wątku Autor wątku amadeoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czyli mam dwie możliwości?
Wnioskować o odpis wyroku lub odpis wyroku wraz z uzasadnieniem?

Bo sąd odpisu wyroku sam nie wyśle.

PS. Bez wniosku o odpis wyrok uprawomocnia się po 14 dniach od wydania orzeczenia/wyroku?

Ostatnia edycja:
wnosząc wniosek o sporządzenie uzasadnienia wyroku, sąd przyśle ci odpis wyroku wraz z uzasadnieniem.

No tak, to oczywiste.

Ale mogę wnioskować o odpis bez uzasadnienia i wówczas uzasadnienia nie dostanę.

Bez wniosku o odpis wyrok uprawomocnia się po 14 dniach od wydania orzeczenia/wyroku?

powiem to ze swojego doświadczenia:
wygrałem sprawę przeciwko FW - pozew oddalony art.118 kc
1.Złożyłem wniosek o sporządzenie uzasadnienia wyroku.
2.Po dłuższym okresie złożyłem wniosek o wydanie odpisu prawomocnego wyroku ze stwierdzeniem o jego prawomocności - i mam święty spokój z FW.

Też tak zrobię chyba.
Co to jest FW?

Masz wzór wniosku o wydanie odpisu prawomocnego wyroku ze stwierdzeniem o jego prawomocności?

Na teraz chyba nie mam więcej pytań.
Wszystkim dziękuję za udzielone odpowiedzi i cierpliwość.

Odezwę się po poniedziałkowej rozprawie.

Pozdrawiam.

Słuchajcie, a powiedzcie mi czy gdyby jednak sąd nie oddalił powództwa to nakaz zapłaty otrzymuje tym samym wykonalność?

I czy faktycznie prawnicy kancelarii Raven [Kruk/Prokura] nie przyjeżdżają na rozprawy?

sosnowiecki napisał:
Słuchajcie, a powiedzcie mi czy gdyby jednak sąd nie oddalił powództwa to nakaz zapłaty otrzymuje tym samym wykonalność?
Nie. Dopiero wówczas jeśli nie wniesiesz apelacji w terminie
sosnowiecki napisał:
I czy faktycznie prawnicy kancelarii Raven [Kruk/Prokura] nie przyjeżdżają na rozprawy?
Faktycznie. Przecież przy tej ilości spraw jakie prowadzą to musieliby prawników skądś wagonami importować :)

Ale nie jadąc do sądu nie będę wiedzieć jaki wyrok zapadł bo sąd mi nic nie przyśle?
Dopiero po wysłaniu wniosku o odpis wyroku na co mam 7 dni dostanę ten odpis?
I dopiero po otrzymaniu tego odpisu mam 14 dni na apelację składaną do sądu rejonowego który ją przekazuje do sądu okręgowego?

Niestety nie udało się dojechać na czas do sądu [awaria samochodu].
Teraz pisać wniosek o wyrok?
Jak to pismo ma wyglądać?

moim zdaniem, zadzwonić do sądu i spytać się co zadziało się w sprawie, czy wydano wyrok czy też wyznaczono nowy termin posiedzenia.

Teraz to zadzwoń do sądu zapytać o treść orzeczenia, jeśli zapadło

Po telefonie okazało się że nie zapadło żadne orzeczenie.
Dobrze czy źle?

Daj sądowi jeszcze parę dni...Na to że z dzisiejszej rozprawy orzeczenie jest już w aktach nie liczyłbym specjalnie.

Przez telefon podano jeszcze że publikacja w czwartek.

Więc rozprawa zamknięta, ogloszenie wyroku będzie we czwartek

Zadzwonić w czwartek, albo jeszcze lepiej w piątek.

Mam nadzieję że powództwo zostało oddalone.

Dzięki, pozdrawiam.

Powrót