Ciąża,koniec umowy na czas określony a umowa na czas nieokreślony

• Autor wątku Autor wątku Ivina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Janusz M. napisał:
Taka moja sugestia.
Jeśli ukryje Pani ciążę przed pracodawcą, to kariery w tej firmie Pani nie zrobi. :)
Jeśli nie ukryje, to też nie zrobi.

witam, chciałabym się dowiedzieć jak to wygląda otoz dostalam zatrudnienie na okres probny 3miesięcy umowa konczy mi sie 29kwietnia, powiedzmy ze dostane umowe o prace na okres 1roku . Czy jezeli bede w ciązy pracodawca moze mnie zwolnic?? i tu mam dodatkowe pytanie czy musze to zglosic dopiero po 3 miesiacu ciazy czy moge juz w w 1miesiacu ciazy??

Zgodnie z prawem pracy, kobieta nie ma obowiązku zgłaszania pracodawcy, że jest w ciąży. Pracodawca nie ma prawa pytać o to, ani żądać zaświadczeń.
Kobietę w ciąży można zwolnić tylko "dyscyplinarnie".

Więcej o tym - proszę skorzystać z naszego archiwum oraz wyszukiwarki i poczytać co pisano wcześniej na forum.
Wejście do archiwum na dole strony:
Forum Prawne - Regulamin - Kontakt - Mod - Archiwum - Na górę

Witam, mam pytanko do Moderatora. Umowę mam do 30 czerwca 2010, była podpisana na 1,5 roku. jest Kwiecień, gdybym teraz zaszła w ciążę a ostatnią miesiączkę mialam 3 kwietnia to licząc wg tego co Pan wkleił czyli że każdy miesiąc ma 28 dni to do 30 czerwca będę po 3 miesiącu ciąży. Jednak w internecie nie mogę znaleźć tak szczegółowo napisanego art 177. Gdyby liczyć że miesiąc ma 4 tygodnie to już do 30 czerwca nie będę w 12 tygodniu ciąży tylko 11. Bardzo proszę o pomoc. z góry dziękuję

ale to nie jest problem prawny niech Pani idzie do poradni K
(wg mnie to będzie 12 tydzień :))
ale niech Moderator jeszcze się wypowie :)

Moderator nie jest ginekologiem położnikiem i nie stwierdzi ciąży, tym bardziej na odległość. :). Na dodatek u kobiety, która jak sama pisze nie jest jeszcze w ciąży.

Nie wymagajcie za dużo od moderatorów, bo stwierdzanie ciąży nie jest ich zadaniem na forum. Moderatorzy pilnują porządku :).

Ostatnia edycja:
Drogi Modzie chyba się nie zrozumieliśmy...;) albo ma mnie Pan za jakiegoś bezmózgowca:mad:
Pisałam że nie mogę nigdzie znaleźć tego jak liczone są miesiące ciąży... w kodeksie pracy oczywiście żeby znów nei było że zasiegam porady od ginekologa. Pytam bo chciałabym wiedzieć co mam zrobić jeśli w kwietniu uda się zajść w ciążę. Nie chcialabym zostać z niczym bo skończy się umowa i braknie mi 3 dni by załapać się na bycie w ciąży 3 miesiące... czy to tak trudno zrozumieć...??:)

tak sobie myślę czy ja źle piszę, czy celowo ktoś tu chce być złośliwy... droga Agnieszko jak to nie problem prawny.... tylko do poradni K???? Mam iść do ginekologa i zapytać co mam zrobić skoro jestem np w ciąży a nie chce by mnie w robocie wykiwali...???i bym nie została na lodzie>>>>>>
nieważne, bo widzę że tu każdy rozumie to co chce ;)

no dobrze, to jeszcze raz
- kodeks pracy nie zawiera instrukcji jak liczy się tygodnie ciąży (pozostawiając to medycynie) a jedynie stanowi, że ciąża powinna byc potwierdzona zaświadczeniem lekarskim,
jak Pani nie potrafi dokonac stosownych obliczeń to w google są kalkulatory np http://parenting.pl/kalkulator-ciazy-porodu.html

dziękuję;) i niech sobie Pani wyobrazi umiem nawet liczyć;) i dla mnei skoro miałam okres 3 kwietnia to 3 miesiące mija 3 lipca a umowa kończy się 30 czerwca... teraz jaśniej?? bo inaczej nie umiem
Pytałam ile wg kodeksu to 3 miesiące gdyż sam MOD umieścił tutaj że liczy się wg miesięcy księżycowych czyli każdy miesiąc ma 28 dni-takie liczenie mnie urządza, ale nigdzie tego w necie nie znalazłam

pooooo proszę:

Miesiąc ciąży to 28 dni. (miesiąc księżycowy)
Wyrok Sądu Najwyższego z 5 grudnia 2002 r. (I PK 33/02, OSNP 2004/12/204), w myśl którego - Termin upływu trzeciego miesiąca ciąży (art. 177 par. 3 kp) oblicza się w równej miary miesiącach księżycowych (28 dni).

użyłam kalkulatora, który mi Pani poleciła. najśmieszniejsze bo wychodzi po wpisaniu danych że 28 czerwca skończę pierwszy trymestr. a gdy wpisuję w którym tygodniu ciąży będę danego dnia i wpisuję 30 czerwiec to wychodzi mi 10 tygodni, 3 dni... ta wiadomość w przeciwieństwie do pierwszej bardzo mnie martwi
mniejsza
koniec tematu;)

niestety ta akurat funkcja nie działa, już w pierwszym poście napisałam ze będzie to 12 tydzień:)

Czyli teoretycznie jest Pani w 1 tygodniu ciąży:) gratulować nie będę żeby nie zapeszyć

bardzooooooooooooo dziękuję:):):)pozdrawiam serdecznie;)

Witam, jestem w pierwszym miesiącu ciąży. Umowę mam na czas określony do 20 sierpnia 2011. W przyszłym miesiącu ze wzgledu na charakter pracy zmuszona będę iść na chorobowe, czy w związku z tym że nie skończy mi się jeszcze 3 miesiąc ciąży pracodawca będzie mógł rozwiązać ze mną umowę na zwolnieniu chorobowym? i jeśli nie to jak to będzie wyglądał po 20 sierpnia umowa mi się rozwiąże czy będę miała przedłużoną do momentu porodu?i wogóle jak długo mogę przebywać na l4? Z góry dziękuje za odpowiedź pozdrawiam

Pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę, w trakcie usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy np.: z powodu choroby. Kobietę ciężarną zatrudnioną na podstawie umowy o pracę można zwolnić jedynie w wyniku tzw. zwolnienia dyscyplinarnego - art. 52 kodeksu pracy.

Umowa z mocy prawa ulega przedłużeniu do dnia porodu.
Okres zasiłkowy dla kobiet w ciąży wynosi 270 dni.

Witam;
Moje sytuacja jest następująca:
Z końcem lipca wygasa mi druga umowa o pracę na czas określony. Ze wstępnych ustaleń z przełożonym wynika, że kolejną byłaby już umowa na czas nieokreślony. Pracodawca nie wie, że jestem w ciąży, z końcem bieżącej umowy będzie to koniec 4 miesiąca. Wiem, że jeśli zgłoszę ciążę, dostanę jedynie przedłużenie umowy do porodu.

Oto moje pytania:
1. Czy muszę pracodawcy zgłaszać fakt, że jestem w ciąży przed końcem bieżącej umowy, żeby mi ją przedłużył w zgodzie z k.c.? Myślałam, żeby zachować to w tajemnicy do czasu podpisania umowy na czas nieokreślony, a jeśli takiej oferty jednak nie otrzymam, okazać zaświadczenie i poprosić o przedłużenie bieżącej do porodu. Innymi słowy: czy jest czas, do którego muszę zgłosić fakt ciąży, żeby nie zostać na lodzie? Kolejna umowa pojawi się na pewno nie wcześniej, niż po zakończeniu bieżącej.
2. Na przełom lipca i sierpnia pracodawca podpisał mi wniosek na urlop wypoczynkowy (co teoretycznie świadczy o tym, że planuje dalsze zatrudnianie mnie). Czy może być tak, że jak wrócę z urlopu to nie dostanę kolejnej umowy dlatego, że nie świadczyłam stosunku pracy od 1 sierpnia i teoretycznie stosunek pracy wygasa z końcem lipca? Może nie powinnam się zgadzać na urlop na przełomie tych miesięcy, skoro umowę przedłożą mi dopiero po powrocie?

Kolejna umowa na czas dłuższy niż do porodu jest mi potrzebna do kredytu hipotecznego, dlatego chcę podjąć to ryzyko. Proszę o radę.

1. Nie ma ustawowego terminu, możesz czekać.

2. Pracodawca powinien podpisać z Tobą nową umowę zanim pójdziesz na ten urlop, bo jak inaczej możesz wykorzystać urlop wypoczynkowy również w sierpniu, jeśli nie będziesz już pracownikiem?

Dodam tylko, że nie wszystko co jest zgodne z prawem jest zgodne z zasadami współżycia. Pracodawca to też człowiek i może stracić zaufanie do najlepszego pracownika, co w przyszłości odbije się na relacjach w pracy, a może też doprowadzić do pozbycia się pracownika.

Dziękuję za Waszą pomoc. Co do urlopu już porozmawiałam po z przełożonym i wiem już, że ostateczna decyzja zapadnie dopiero wtedy, kiedy będzie pewien podpisania ze mną kolejnej umowy.

Co do kwestii etyki. Masz rację, Januszu i doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Wiedz jednak, że pracuję w dużej firmie i zgłoszenie faktu ciąży pozbawi mnie zarówno zbliżającej się podwyżki jak i szansy na umowę na czas nieokreślony. Smutne jest to, że pracuję na jedno i drugie już ponad dwa lata, nie zamierzałam rezygnować z pracy i szukać sobie fikcyjnych zwolnień również teraz, kiedy spodziewam się dziecka a jednak wiem, że dla firmy to wszystko, jak również moje dotychczasowe wymierne osiągnięcia nie będą miały znaczenia jak wyjdzie na jaw mój stan. Dlatego instynkt samozachowawczy każe mi szukać takich rozwiązań.

Powrót