Cyfra plus, nowy regulamin, wypowiedzenie umowy

• Autor wątku Autor wątku epitafium
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Może i jest zdenerwowany.
Ale na odrobinę kultury chyba Was obydwu stać.
Proszę nie używać wulgaryzmów.

BTW. Różowy znaczek przy moim nicku sugeruje, że jestem kobietą.

Ostatnia edycja:
norbert0404
Mezczyzna.gif
, ja wnioskuję do koleżanki o urlop dla Ciebie. (pana pominąłem ze zrozumiałych względów)

norbert0404 napisał:
moja rada:
nagrywajcie rozmowy z konsultantami po uprzednim poinformowaniu ich o tym !!!

raz poinformowałem konsultanta z banku, że nagrywam rozmowę. poinformował mnie, że on sobie nie życzy i ja tego nie mogę robić. poprosiłem bank o wyjaśnienia. i odpisali, że jeśli konsultant nie wyrazi zgody, wtedy ja nie mogę go nagrywać. powołali się na kodeks cywilny chyba.

dlatego ja bym twoją radę zmodyfikował: nagrywajcie konsultantów nie informując ich o tym. wtedy wilk syty i owca cała:)

Jeżeli nagrasz coś lub kogoś bez informowania go o tym, w przypadku składania reklamacji nie masz prawa wykorzystania tego jako dowód. Łamiesz wtedy prawo- więc tak na prawdę nie polecam :)

Można nagrywać. Nie można rozpowszechniać.

jeśli nie można rozpowszechniać to żaden z tego nagrywania pożytek

Rozpowszechnianiem nie jest np. wykorzystanie ich w sądzie, czy na policji.
Ale na youtube już wrzucić nie wolno.

Ag_Maz napisał:
Można nagrywać. Nie można rozpowszechniać.

A czy rozpowszechnieniem nie jest już puszczenie tego (przykładowo) na policji przed kilkoma policjantami?

Nagranie jako dowód w sprawie a publikacja w internecie to kompletnie odrębne kwestie.
Bądźmy poważni.

Beautifull Deamon napisał:
Większej głupoty jeszcze nie czytałam. ;) Jak Ci się to uda załatwić w ten sposób to daj znać.

Witam ponownie
Jednak ten sposób zadziałał wyśmienicie.Najpierw zarządałem wyjaśnień co do powiadomień jakie dostałem smsem o rzekomej niedopłacie, następnie zarządałem potwierdzenia otrzymania przeze mnie aneksu. To wystarczyło - anulowano rzekome niedopłaty a warunki do końca umowy pozostały bez zmian.

Oczywiście że podnosili kwestie że oni jako operator masowy to nie muszą listem poleconym powiadamiać - ale to kłamstwo w świetle obowiązujących przepisów.

pozdrawiam wszystkich Użytkowników

Mam problem z Cyfrą Plus.
Umowa skończyła mi się dnia 30.11.2012r płaciłem 68zł/mc i przeszła czas nieokreślony 138zł/mc (z trzy miesięcznym wypowiedzeniem)
Jeżeli nie chcę przedłużyć tej umowy na ich warunkach muszę wysłać list polecony i płacić tym oszustom przez 3 miesiące tą wysoką stawkę abonamentu.

A chcę się ich pozbyć więc mam pytanie czy można by zrobić tak:

Dzwonię do nich że jednak chcę przedłużyć w tej chwili umowę na ich warunkach 78zł/zł za te same opcje co miałem poprzednio, zgadzam się na ich warunki i telefonicznie zawieram nową umowę.
Czy w tej chwili mam czas tych 10 dni na odstąpienie od tej umowy bez konsekwencji i czy nie będą mogli mi naliczyć żadnych kosztów??

raczej nie przejdzie bo to nie jest nowa umowa tylko aneks przedluzajacy do starej. Mogles wczesniej wpasc na pomysl zeby rozwiazac umowe lub doczytac ze jest 3 miesieczne wypowiedzenie po minieciu okresu minimalnego.

no to się porobiło.
Problem mój (Brata) polega na tym, że chciał zrezygnować z Cyfry. Termin minimalny kończył się z dniem 28.02.2013. w styczniu wysłał wypowiedzenie umowy z zachowaniem okresu minimalnego. jednakże Panowie z cyfry nie odpuścili i zaczęli dzwonić z ofertami.
i tu pojawiły się schody!
Otóż Brat mieszka z dziadkiem (starszy pan, któremu ciężko coś wytłumaczyć). któregoś dnia, podczas nieobecności Brata dziadek odebrał telefon i .. zgodził się na nową ofertę (nie wnikam jak to się stało). Brat jak się o tym dowiedział, to zaraz dzwonił do Cyfry, żeby anulować, jednakże powiedzieli mu, że klamka zapadła - aneks "podpisany", nie ma możliwości rezygnacji.
Co zrobić w takiej sytuacji?

Anethka napisał:
Co zrobić w takiej sytuacji?
To zależy na kogo jest umowa, jesli na dziadka (co byłoby dosc dziwne bo musiałby podac wszystkie dane i byłaby to nowa umowa a nie aneks)- to raczej pozamiatane. Ale jeśli umowa jest na brata to walczyć, że brat na żadne aneksy się nie zgadzał i niech mu udowodnią na podstawie zapisu rozmowy że z nim rozmawiali i on się na coś godził.

A nie istnieje możliwość odstąpienia od umowy w ciągu 10 dni od zawarcia jej telefonicznie?
Bo owszem jest to aneks ale to jest tak jakby nowa umowa i ją można rozwiązać do 10 dni

grika napisał:
A nie istnieje możliwość odstąpienia od umowy w ciągu 10 dni od zawarcia jej telefonicznie?
Bo owszem jest to aneks ale to jest tak jakby nowa umowa i ją można rozwiązać do 10 dni
Jeśli usługa została rozpoczęta przed terminem tych 10 dni za zgodą konsumenta - prawa do odstąpienia od umowy nie ma (art 10, ust. 3 pkt. 1 ustawy). Prawdop. dlatego w cyfrze cyt. " powiedzieli mu, że klamka zapadła - aneks "podpisany", nie ma możliwości rezygnacji. "

na dwoje babka wróżyła ja bym poszedł do rzecznika konsumentów oraz ponadto napisał na piśmie że nie zgadzam się na przedłużenie umowy a czy przypadkiem cyfra nie podlega pod prawo telekomunikacyjne?

jeśli umowa jest na brata to dziadek nie mógł chyba zawrzeć aneksu, zgadza się? trzeba tutaj pokombinować

Moja umowa z Cyfrą(+) kończy się z końcem tego miesiąca i jeśli wyślę pismo o rezygnacji do końca kwietnia to jaki okres wypowiedzenia wg Was bedzie mnie obowiązywał ??
Niestety ciężki było mi się uzyskać jednoznaczną odpowiedź :mad:

Powrót