Czy warto ubiegać się o obywatelstwo niemieckie?

• Autor wątku Autor wątku Agusia83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ev: decyzje wladz niemieckich nie sa wiazace dla wladz polskich i ty nikomu nie musisz mowic w Polsce, ze dostalas dodatkowo obywatelstwo niemieckie, to nie jest nielegalne.
Zeby stracic obywatelstwo polskie, trzeba napisac wniosek o rezygnacje z obywatelstwa polskiego na wlasne zyczenie i jeszcze za to zaplacic.

Jedne jest wazne: w Polsce wie wolno ci legitymowac sie wobec wladz polskich dokumentami niemieckimi, wladzom polskim musisz zawsze pokazywac dokumenty polskie, podobnie jak wladzom niemieckim tylko niemieckie

ah zu rozumie jestes kochany, że tak powiem dziekuje pocieszyłes mnie dzieki dzieki dzieki dzieki.

Ostatnia edycja:
Dla mnie z logicznego punktu było by chore prosicić o takie dokumenty jak kilkanaście lat temu wszystkie je przekładał ojciec i powinny być. Wystarczy jak zerkną na postęowanie mojego ojca. W razie czego będę pisał jak się to dalej będzie toczyć :)

Ostatnia edycja:
ziov wybacz ,ale wedlug mnie oni nie mają obowiazku niczego szukac za ciebie ty składasz wniosek i tobie powinno zalezec na udowodnieniu swego pochodzenia.wiem że powinienes dolozyc dokumenty bo takich ifo mi udzielili w konsulacie.zrób to jak najpredzej tak bedzie lepiej.

Ziov: kazdy ma inna sytuacje, a do wniosku o poswiadczenie obywatelstwa jest dolaczone krotkie pouczenie, ktore znajduje zastosowanie do najczescie spotykanych przypadkow. Widzisz, jakie tu jest zamieszanie, jak ten konsulat ma sformulowac ogolne pouczenie do wniosku, ktore by obejmowalo wszystkie przypadki? Dlatego pisza,by dolaczac wszystkie posiadane dokumenty, na zasadzie lepiej za duzo niz za malo.
Jak nie wystarczy, to co zalaczyles, poprosza o doslanie reszty, niepotrzebnie sie tym przejmujesz

evi71 napisał:
ziov wybacz ,ale wedlug mnie oni nie mają obowiazku niczego szukac za ciebie ty składasz wniosek i tobie powinno zalezec na udowodnieniu swego pochodzenia.wiem że powinienes dolozyc dokumenty bo takich ifo mi udzielili w konsulacie.zrób to jak najpredzej tak bedzie lepiej.

oni nie muszą niczego szukać bo to u nich jest :) tzn poświadczenia obywatelstwa moje dziadka, pradziadka etc Ja tylko dołączam kopie obywatelstwa mojego ojca. Rozumie jak by mieli szukać i załatwiać akt urodzenia mojego ojca itd

Ostatnia edycja:
wiem, że takie dołączanie wniosków opóźnia rozpatrzenie twojego wniosku.....przeciaga sie to w czasie.

zrobisz jak uwazasz ja bym dołaczyła wszystkie dokumenty bo wiem ,że jak maja cos zrobić za ciebie to jest różnie.ja tez mam potwierdzenie, że moja rodzina mieszkała w koln itp.ale dołaczałam wszystkie dokumenty.W gdansku chcieli komplet dokumentów dopiero wtedy je wysłali do koln. powodzenia

nie musisz dolaczac tych "dodatkowych" dokumentow w formie kopii uwierzytelnionych, tylko zwyklych kserokopii, na tych zaswiadczeniach sa zawsze jakies numery /akty spraw itd, wtedy urzednikom w Kolonii bedzie latwiej odnalezc we wlasnym archiwum oryginaly, ulatwisz im prace, a to chyba w twoim interesie

Pogodniak
doprecyzuje pytanie !!! jak mógłbyś zerknąc jeszcze raz ???. Na teren Rzeszy przybywa w roku 1945 żołnierz wehrmachtu powołany w roku 1943 mieszkający przed wojną jako etniczny niemiec na terenach należących do Polski mający już przed rokiem 1939 żone i dzieci które zostają w Polsce on sam natomiast z całą linią frontu cofa się w głąb Rzeszy i tam też zostaje przez kolejne lata. Z informacji wynika że posiada on obywatelstwo rzeszy. Więc pytanie skąd wzieło się to obywatelstwo ???

przez wciagniecie na Volksliste I albo II w czasie wojny i wsteczne nadanie obywatelstwa Rzeszy z dniem przylaczenia polskiej czesci Gornego Slaska do Rzeszy (wrzesien 1939). A czy on mieszkal po roku 1945 na terenie (zachodniej) Rzeszy czy nie, to jest akurat malo istotne, co najwyzej ulatwia odnalezienie dokumentow na jego temat

Pogodniak Wielkie Dzieki ciesze sie i mysle ze nie tylko ja ale dobrze ze jest ktos taki na forum i posiada tak obszerna wiedze

Czy miał ktoś z Was do czynienia z IPN ??? aktualnie czekam za odpowiedzią z tej instytucji chodzi mi o to czy w waszym przypadku udało się może odnaleść dokumenty swiadczące o obywatelstwie niemieckim czy może przeciwnie dokumenty o pozbawieniu obywatelstwa polskigo w związku z podpisaniem DVL.

Pozdrawiam

witaj. Ja pisałem do Archiwum Państwowego w Katowicach w sprawie DVL od dziadka i jednocześnie do IPN w Katowicach. Archiwum odpisało że nie mają a IPN to samo odpisał no ale nagle po miesiącu napisali że wysłali dokumenty do Warszawy. Otrzymałem informacje że mój dziadek podpisał DVL i w 1950 roku był kontrolowany przez UB. Tym samym mam potwierdzenie o DVL i represjach.

Mam pytanie trochę z innej beczki. Może ktoś będzie w stanie na nie odpowiedzieć.

Jak wygląda kwestia dziedziczenia obywatelstwa otrzymanego na podstawie DVL 3 (zakładam, że dziecko urodziło się w ciągu 10ciu lat od przyznania DVL 3). Czy takie obywatelstwo nie było dziedziczone w czasie jego tymczasowości.

A co się stało z ojcem po tych 10 latach?, miał jakieś represje, jeżeli tak to dobrze mieć na to dokument jak Tomi. Potwierdza to bynajmniej, że nadal traktowany był jak Niemiec.

Nie chodzi tutaj o represje, a o fakt posiadania obywatelstwa niemieckiego w chwili narodzin dziecka. Czy takie dziecko dostawało ,,pełne obywatelstwo"? (w sumie dziwne by było, gdyby ojciec mógł stracić obywatelstwo, a dziecko by je zachowało)

W tamtych czasach obywatelstwo - niewazne czy DVL czy inne - dzieci nabywaly i tracily po rodzicach, a wiec jak rodzic (w tamtych czasach glownie ojciec) tracil, to tracilo rowniez nieletnie dziecko

Tomj !!! Dzięki za odpowiedz. Nie wiem jak będzie w moim przypadku dotychczas otrzymałem pismo że Warszawa sprawdza swoje zasoby i czekam na odpowiedz. Myśle że w moim przypadku będzie troche inaczej bo mojego pradziadka nie mogły spotkać żadne represje bo od stycznia 1945 przebywał już na terenie Rzeszy. do Polski już nie wrócił więc tylko mogą znaleść jakies dokumenty że ktoś taki istniał może będą mieli jakieś papiery na jego temat odnośnie obywatelstwa. Moją prababcie żone pradziadka spotkały represje ona została w Polsce i w związku z tym wyłączyli ją ze społeczęństwa umieszczając na dwa lata do obozu w Potulicach mam dokumenty z archiwum i jest oczywiście adnotacja iż miała II DVL.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót