deportacja

• Autor wątku Autor wątku emilka09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
maja7001 napisał:
Nie wiem nic, zadzw tylko na moment prosząc o wpłacenie kaucji i ze jest w Londynie. Gdzie nie zadzwonie to nikt nic nie wie. Nawet nasza ambasada miała oddzwonić kiedy sprawdzą i nic. Nie wiem nic i jak mogę mu pomóc

absolutnie nie idz do zadnego adwokata!! To naprawde ogromny wydatek. jesli wiesz gdzie znajduje sie posterunek policji kolo was tam gdzie mieszkacie to idz tam i powiedz co sie stalo i gdzie i o ktorej godzinie i dzien(jesli nie mowisz po angielsku popros kolezanke) oni ci pomoga go znalezc. od ambasady nie dowiesz sie szybko gdzie jest. musisz dzialac sama!:ok: jak sie juz dowiesz tam na posterunku powiedza ci to jedz tam do tego zk i na informacji dowiesz sie wszystkiego co i jak. Zrob to od rana to moze zdazysz;)

Ostatnia edycja:
Witam, podziwiam Was dziewczyny, za (nie:mad:)cierpliwość i wsparcie jakie sobie okazujecie. Mam problem, taki jak większość z Was. Przeczytałam cały wątek i wiem już dużo więcej, wiele moich pytań się wyjaśniło, ale kilka pozostaje. Mojego chłopaka zatrzymała angielska policja i go aresztowano. Skontaktował się on z kolegą, który także jest w UK i to on mnie o tym poinformował. Wsiadam w najbliższy samolot i lecę go "szukać". Gdzie oprócz Wandsworth może on być? Czy jeśli pójdę do tego więzienia to coś mi powiedzą? Gdzie mogę się dowiedzieć jaki ma nr więźnia i kiedy będzie ekstradycja? Czy będę mogła się z nim zobaczyć? Czy jako dziewczynie udzielą mi jakichkolwiek informacji czy zostanę 'olana' jak to w PL często bywa? Jadę z jego bratem, czy może jemu się uda coś zdziałać? Czy ma sens dzwonienie do ambasady, żeby się dowiedzieć, gdzie on jest? A może z PL zadzwonić do tego więzienia? Czy będzie możliwość, aby podać mu jakieś ubrania? Dodam, że w PL ma wyrok do odsiadki i dlatego wyjechał.
Wiem, że masa dość absurdalnych pytań, szczególnie, że cały wątek jest temu poświęcony, ale chcę coś zrobić, tylko nie wiem co.
Pozdrawiam.

Rozumiem, że z Londynu zostanie on przewieziony do Warszawy. Skąd będę wiedziała, gdzie? Też będę musiała wszędzie dzwonić? Trafi on w W-wie do ZK czy AŚ?

Ostatnia edycja:
Witam!Wciaz jestem jeszcze obecny na forum kolejna sprawa odroczona o miesiac,adwokat jest niezly.Jesli ktos potrzebuje darmowej pomocy sluze swojim doswiadczeniem .
NIE WOLNO SIE PODDAWAC BEZ WALKI-wszystko jest mozliwe/:mad:

UWAGA!
Tresc tematu jest nie zgodna z jego tytułem ponieważ w 99% dotyczy ekstradycji a nie deportacji co moze wprowadzac zainteresowanych w bład.

Deportacja: wydalenie z kraju gdzie przebywa i zakaz wjazdu np osoby karanej wcześniej w swoim kraju.

Ekstradycja: przekazanie osoby poszukiwanej np ENA z panstwa gdzie przebywa do panstwa gdzie ENA zostalo wydane czyli gdzie popelnil przestępstwo.

moj facey zostal zatrzymany z ena 16 stycznia 2012 byl w londynie 2 tyg w wiezieniu miedzy czasie mial 3 rozprawy i dopiero na 3 zostal wypuszczony do domu za takzwana kalcja ( nie musialam nic wplacac bo trafil na jakiegos ludzkiego sedzine) w domu byl na bailu i 3 razy w tyg chodzil odchaczc na policje.na beilu byl 6 miesiecy a do odsiadki ma 1 rok w polsce mam pytanie jak to wyglada czy ten okres na beilu mu sie wlicza????????

czy ten okres w ktorym nosil ta opaske to mu sie wlicza do kary jaka ma odbyc w polsce

Moj adwokat zlozyl pisemne zapytanie do sadu w Polsce w tej sprawie ,odpowiedieli ze tak jesli angole to uwzglednia.Trzeba na ostatniej sprawie poprosic o zaliczenie okresu na opasce do wyroku .

Dzień dobry.nie wiem jak nawet poruszać sie na tej stronie,a proszę o pomoc.mojego narzeczonego zatrzymano 24 lipca we francji,potobno:( miano deportować do polski[tak pisał w liście],proszę mi pomóc i wskazać miejsce gdzie mogę się dowiedzieć w jakim miejscu on może przebywać i jak to ogólnie wygląda?

Jeżeli jest skazany to sam Cię poinformuje, np. pożyczy kartę i zadzwoni lub napisze list. A jeśli tymczasowo aresztowany to pozostaje Ci jedynie czekać na list. Raczej nigdzie się nie dowiesz telefonicznie gdzie przebywa osadzony.

Hej czy ktos wie jak dlugo sie czeka na zaliczenie przez Polske tego czasu, ktory odsiadywalo sie w Anglii czekajac na ekstradycje? Pisze sie prosbe do sadu? Bo w jakis sposob powinni zaliczyc ten okres.. Jesli ktos wie bardzo prosze o pomoc...

doti13 napisał:
Hej czy ktos wie jak dlugo sie czeka na zaliczenie przez Polske tego czasu, ktory odsiadywalo sie w Anglii czekajac na ekstradycje? Pisze sie prosbe do sadu? Bo w jakis sposob powinni zaliczyc ten okres.. Jesli ktos wie bardzo prosze o pomoc...

Zla wiadomosc to taka,ze angole nie chca zaliczac czasu na opasce do wyroku jesli jest krótrzy niz 9h.
Dobra to taka,nalezy na ostatniej sprawie poprosic sedziego o wystawienie pisma potwierdzajacego okres przebywania na opasce bez zaznaczania szczegolowego od której do ktorej wtedy polacy podobno zaliczaja.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX[Propozycja pomocy poza forum]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
aby w UK mogla zostac orzeczona ekstradycja w zwiazku z ENA, nie moze byc zadnych przeszkod ktore wyraznie okresla tzw. Extradition Act 2003 z ktorego m.in. wynika ze: (w skrocie)
1. min. 3 lata pozbawiania wolnosci za przestepstwo/czyn odnosnie ktorego jest wystawione ENA (pod warunkiem jeszcze ze jest wystawione poprawnie)
2. albo czynu, za który może być orzeczony co najmniej w tym samym wymiarze inny środek polegający na pozbawieniu wolności, będącego przestępstwem:
* udziału w zorganizowanej grupie albo związku mających na celu popełnianie przestępstw o charakterze terrorystycznym,
* handlu ludźmi,
* przeciwko wolności seksualnej lub obyczajności na szkodę małoletniego,
* nielegalnego wytwarzania, przetwarzania, przemytu środków odurzających, prekursorów, środków zastępczych lub substancji psychotropowych lub obrotu nimi,
* nielegalnego obrotu bronią, amunicją, materiałami wybuchowymi lub radioaktywnymi,
* łapownictwa i płatnej protekcji,
* oszustwa,
* wprowadzania do obrotu finansowego wartości majątkowych pochodzących z nielegalnych lub nieujawnionych źródeł,
* fałszowania oraz obrotu fałszywymi pieniędzmi lub innymi środkami płatniczymi,
* przeciwko ochronie danych gromadzonych, przechowywanych, przetwarzanych lub przekazywanych w systemie informatycznym,
* przeciwko środowisku naturalnemu, w tym nielegalnego obrotu zagrożonymi gatunkami zwierząt i roślin,
* udzielenia pomocy w nielegalnym przekroczeniu granicy lub pobycie,
* zabójstwa,
* spowodowania ciężkiego uszczerbku na zdrowiu,
* nielegalnego obrotu organami i tkankami ludzkimi,
* bezprawnego pozbawienia człowieka wolności,
* uprowadzenia człowieka dla okupu,
* wzięcia lub przetrzymywania zakładnika,
* popełnionym z powodów narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,
* rozboju z użyciem broni palnej lub groźby jej użycia,
* wymuszenia rozbójniczego z użyciem broni palnej lub groźby jej użycia,
* nielegalnego obrotu dobrami kultury,
* sprzeniewierzenia cudzego mienia,
* podrabiania oraz obrotu podrobionymi wyrobami,
* fałszowania oraz obrotu sfałszowanymi dokumentami,
* nielegalnego obrotu hormonami lub podobnymi substancjami,
* obrotu kradzionymi pojazdami mechanicznymi,
* zgwałcenia,
* podpalenia,
* należącym do właściwości Międzynarodowego Trybunału Karnego,
* porwania statku wodnego lub powietrznego,
* sabotażu.

To jest to o czym ci mowilam.. Zreszta znalazlam to na tym forum w temacie odwolanie sie europejskiego nakazu aresztowania.. Zycze powodzenia :)

witam 3 tyg temu polecialam z moim chlopakem na wakcje do barcelony gdy na lotnisku pokazalismy paszporty okazalo sie ze jest poszukiwany i zostanie zatrzymany z tego co mi mowil siedzial w wiezieniu 5 lat za kradzieze i wymuszanie pieniedzy mial prokuratora ale wyjechal za granice i nie mail kontaktu z prokuratorem pomozcie mi co ja mam robic 3 tyg siedze i czekam na jaki kolwiek telefon od niego co sie dzieje i juz nie wime co mam robic a w polsce dzwonilam na policjke i do prokuratorium i nie udziela mi zadnej informacji jako jego dziewczyna pomoycie mi co mam robic ..

monikaj0007 napisał:
witam 3 tyg temu polecialam z moim chlopakem na wakcje do barcelony gdy na lotnisku pokazalismy paszporty okazalo sie ze jest poszukiwany i zostanie zatrzymany z tego co mi mowil siedzial w wiezieniu 5 lat za kradzieze i wymuszanie pieniedzy mial prokuratora ale wyjechal za granice i nie mail kontaktu z prokuratorem pomozcie mi co ja mam robic 3 tyg siedze i czekam na jaki kolwiek telefon od niego co sie dzieje i juz nie wime co mam robic a w polsce dzwonilam na policjke i do prokuratorium i nie udziela mi zadnej informacji jako jego dziewczyna pomoycie mi co mam robic ..

Witam.
W kwietniu tego roku zostalem zatrzymany na Teneryfie na podstawie ENA,z mojego doswiadczenia powiem Ci jak to wyglada.Na pewno zostal przewieziony do Madrytu i postawiony przed sadem i teraz kwestia czy zgodzil sie na ekstradycje czy nie.Jezeli sie zgodzil to raczej jest juz w Polsce(po 10 dniach bylem w polsce), jezeli sie nie zgodzil to potrwa to troche dluzej(tak od 6 do 8 tygodni).Bedzie siedzial w wiezieniu pod Madrytem gdzie wszystkich zwoza do ekstradycji.Potem lot Casa do Polski i ktorys warszawski areszt(ja bylem na Bialolece) i czekanie na transport do aresztu albo wiezienia docelowego.Moja dziewczyna dowiedziala sie wszystkiego od polskiej ambasady w Madrycie a mianowicie gdzie dokladnie siedze w Hiszpanii i nawet numer konta wiezienia zeby przeslac pieniadze.Wiec mysle ze powinnas sprobowac zaczac od ambasady polskiej w Hiszpanii.

monikaj0007 napisał:

Raczej miał kuratora a nie prokuratora:)

dziekuje za odpowiedz bede probowac kontaktowac sie z polska ambasada w madrycie ale czy oni jako mi jego dziewczynie powiedza cos ...

monikaj0007 napisał:
dziekuje za odpowiedz bede probowac kontaktowac sie z polska ambasada w madrycie ale czy oni jako mi jego dziewczynie powiedza cos ...

Przedstaw sie jako ktos z rodziny,moja tak zrobila:)

Ok dzięki zadzwonie w pon mam nadzieje ze sie wkancu czegoś dowiem .

Co tutaj tak cicho czyzby przstali wywozic?
:tuptup:

Powrót