deportacja

• Autor wątku Autor wątku emilka09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie przestali wywozić... Wczoraj mój mąż został aresztowany na podstawie ENA. Dzisiaj rano miała odbyć się sprawa. Mieli się do mnie odezwać, ale się nie odezwali. Nie wiem, co robić.... Przyczytam ten wątek od A do Z. Jejku, siedze jak na szpilkach z telefonem w dłoni. To w ogole jakaś maskara jest...
Mój mąż został zatrzymany w Londynie i z tego, co wyłapałam na 99% może przebywać w Wandsworth. Zadzwoniłam tam, ale babka powiedziała, że nie może mi udzielić żadnych informacji, dała mi numer ogolnokrajowy, żeby sprawdzić, czy on faktycznie znajduje sie w Wandsworth. Czekam na odpowiedź...
Miałam taką cichą, naiwną nadzieję, że może odpuszczą mojemu mężowi, nie miał wyroku w Polsce, a w ENA były tylko podstawy jego zatrzymania w Polsce. Z tego co rozumiem, zgarnęli go na sprawę i ekstradycja odbędzie się na pewno, tak? Muszę się chyba po mału pakować w takim razie.... Nie wiem co się z nim dzieje, nie wiem co robić, nie wiem gdzie się udać, nie wiem kiedy zobaczę męża, ta niewiedza mnie dobija... A i córce nie wiem co mam powiedzieć. Przyznam, że to forum mnie trochę podbudowało i dziękuję Wam za to :)

Ostatnia edycja:
Czesc.
Powinnas zadzwonic do ambasady w Londynie,oni Ci powiedza gdzie siedzi i kiedy ekstradycja bedzie.Glowa do gory! tez przez to przechodzilem ale od drugiej strony.;)

Czesc wszystkim, transport do Polski byl wczoraj bo moj pojechal. Byl na kaucji w domu przez trzy tygodnie a ze sma sie zgodzil na ekstradycje to mial pierwszenstwo w locie hehe i zadzwonili ze w czwartek jest samolot i ma sie zglosic o 9.30 pod scotland yard i bedzie przewieziony na lotnisko. My bylismy przygotowani poniewaz sam chcial sie zglosic kupil juz bilet na 11 wrzesnia a tu 30 sieprnia zapukali do domu no i ze poleci za darmo. A wlasnie tego chcielismy uniknac. Dzisiaj dzwonilam na Bialoleke i jest tam takze czekamy na telefon od niego.

Jaco77 pisales ze ty juz masz za soba napisz co sie dzieje po przylocie do PL szukalam w roznych watkach ale malo znalazlam. Moj ma juz wyrok i 6 miesiecy do odsiadki chcialby byc przewieziony bilzej domu i bedzie taki wniosek skladal ze wzgledu ze bedziemy mogli od odwiedzac w Tarnowie a do wawy mamy kawalek (tzn przylecimy z Londynu). Bedzie probowal tez na złozyc prosbe o dozor elektroniczny ze wzgledu ze wtedy moge przywiesc synka do niego nawet na miesiac. Moze masz jakies dobre rady zeby jakos szybko to pozalatawiac :) dzieki

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam.
U mnie bylo troszke inaczej bo nie mialem wyroku jeszcze ale z tego co wiem to bedzie teraz czekal na Bialolece na komisje zeby mu przyznali podgrupe i wtedy go przetransportuja do ZK docelowego czyli blizszego miejscu zamieszkania.Bialoleka i inne areszty w W-wie sa tylko aresztami przejsciowymi dla osob z ekstradycji(chyba ze ktos jest z W-wy albo tam cos przeskrobal) ale z dlugoscia pobytu tam bywa roznie,ja mialem transport do Gdanska po trzech dniach ale slyszalem ze chlopaki czasami czekaja duzo dluzej.Jak masz jakies pytania to pisz smialo.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dzieki Jaco, ja dodzwonilam sie w piatek na Bialoleke do aresztu sledczego babka powiedziala ze do 4 tygodni bedzie transport i wlasnie nie wiem czy: jezlei bedzie dluzej czekal to przeniosa go z aresztu do zakladu i wtedy bedzie mogl sie z nami skontaktowac, ma ze soba karty do telefonu, znaczki czy moze wyslac do niego list tylko wlasnie gdzie areszt czy zaklad karny bialoleka? Mysle tez zeby zadzownic w poniedzialek jeszcze raz do nich i sie dowiedziec czy dalej jest w areszcie czy mzoe go juz przeniesli. Panie nie sa nadto mile takze nawet nie chce mi sie dzwonic i dopytywac ale jak trzeba to trzeba. Jak to jest z tymi podgrupami on ma 6 miesiecy pierwszy raz karany tzn., mial juz wczesniej wyrok ale mu zwiesili potem przekrobal jeszcze raz to samo i odwiesili mu te 6 miesiecy z pierwszego wyroku. Przy tym ze nie przebywal w PL od 12 lat i tu sie boje ze stwierdza ze sie specjalnie ukrywal i dostanie na zaklad zamkniety? dzieki za info :)

Jeżeli będzie miejsce to myśle, że na oddziale dla skazanych.

Dzieki, bedeprobowac sie dodzownic w poniedizalek moze powiedza gdzie jest.

Witam was wszystkich.. ja też mam podobny problem, gdyż mój mąż ma już 2 wyroki skazujące w Polsce w sumie na 2 i pół roku. 3 tygodnie temu zatrzymali go w liverpoolu i słuch po nim zaginął.
Pomocy, bo nie wiem co się z nim dzieje i jak szukać kontaktu. Z góry dziękuję za pomoc

Witam.Jak wspomnialem wczesniej ambasada Polski w Londynie udzieli Ci wszelkich odpowiedzi,gdzie jest i kiedy ma transport do Polski o ile juz nie polecial.

dzięki serdeczne za odpowiedź.... dzwoniłam już do ambasady, pomijam fakt, że ciężko tam o połączenie, ale niestety nie mają żadnych danych na jego temat, przecież powinni mu chociaż udostępnić telefon... ?????

Jezeli 3 tygodnie temu to chyba w tym samym czasie co mojego, samolot juz polecial w tametn czwartek takze prawdopodobnie polecial z moim, jak mojego zatrzymali to powiedzieli ze samolot dopiero co polecial i nastepny jest za trzy tygodnie. zadzwon sobie na Areszt sledczy Bialoleka i popros z ewidencja i zapytaj o niego, ja dzisiaj znowu dzwonilam i znowu ta sama "mila" pani mnie poinformowala ze jest i nigdzie sie nie wybiera i co dziwne ze moze do mnie zadzwonic, ma karte ale wlsanie nie wiem czemu nie skontakwowal sie ze mna lub rodzicami.

Jeżeli siedzi na oddziale gdzie skazani mają podgrupę p1 to telefon jest tylko raz w tygodniu, więc może dlatego nie dzwonić.

Dzieki juz nie chce dzwonic i sie pytac w ewidencji ale myslisz ze moglyby mi powiedziec jaka ma grupe?

On sam Ci powie. Możliwe, że jeszcze nie było Komisji Penitencjarnej.

Hejka jaco77... dzwoniłam dziś do ambasady i wreszcie się dodzwoniłam.... Pani odezwała się do mnie później z informacją, że jest w HMP Wandsworth w Londynie ale jeszcze nie wyznaczyli daty deportacji. Nie minęła jeszcze podobno procedura apelacji... trochę to dziwne, bo to chyba nie powinno tak długo trwać i że nie można się kontaktować.... też tego nie rozumiem... podała właśnie numer więzienny z końcówką CR

Powrót