deportacja

• Autor wątku Autor wątku emilka09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
za moim P.kasa niby też miała lecieć a jest już ponad miesiąc w Polsce a kasy nadal nie dostał,więc nie zawsze tak jest...

Witam
chcialam zapytac o deportowanie z Polski do Nigerii. Moj chlopak odsiaduje w Polsce kare za przestepstwo ktore dokonal tutaj. Za rok kara mu sie konczy , czy po odbyciu jej zostanie on deportowany czy bedzie mial mozliwosc zostania w Polsce? Dodam ze przed tym wydarzenie byl on studentem i legalnie przebywal w Polsce, mial karte pobytu. Czy bedzie on po odbyciu kary mogl skonczyc swoje studia?

Witam ... Mam nadzieje ze ten post komus pomoze... Moje kochanie zostalo arestowane w uk na podstawie europejskiego nakazu dwa miesiace temu przewieziono go do Londyny do MC tam mial sprawe od arestowania wciagu 24 godzin... mial odrazu trafic do aresztu w londynie i tam przeczekac 21 poniej deportacja... ale ze wzgledu iz sedzia dal mu pozwolenie powiedzenia kilku slow ... uratowal tylek bo mamy syna i ja nie pracowalam a on byl jedynym zywicielem mog te 21 dni spedic w domu ale mial dour policyjny trzy razy w tygodniu... i faktycznie tylko minelo 21 dni dostal list i date deportacji. deportowalo go dwoch przemilych policjantow po cywilu mogl do mnie dzwonic i ze mna romawiac a do lotniska... tera jest juz w polsce ma rok do odsiadki ale ju w lipcu ma pierwsza wokande i modle sie by sie udalo... cierpliwosci kochane jest ciezko ale mam nadzieje ale nasze:? zasluguja na jeszcze jedna szanse:) Podrawiam...

sorki,żadnej nowości tutaj nie napisałaś bo bardzo często tak jest;)u nas było podobnie

Witam chcialbym sie dowiedziec czy jak np zatrzymaja w angli to te dni przebyte wiezieniu tez licza do do odsiadki??

Czesc dziewczyny. Moj maz tez jest w Wandsworth, juz od 5 tygodni:( W tym tygodniu wyloty byly w poniedzialek i dzisiaj tj. sroda. Ja mialam nadzieje ze maz wyjdzie jeszcze za kaucja, niestety nie udalo sie. A zlozona apelacje chyba wycofamy. Wiec teraz tez i ja bede czekala kiedy i jego zabiora. Najgorsze ze oni nie informuja ich wczesniej o wyjezdzie. Musimy moze jakos poradzic sobie same? Poczta pantoflowa? Czy ktoras ma jakis pomysl? Wlasnie rozmawialam z mezem i dostalam informacje ze jego kolega z celi pojechal dzisiaj. Informacje te przekazalam jego zonie. Chcialabym aby i mnie ktos o tym poinformowal. Dziewczyny trzymajcie sie!:)

Moj miał juz przygotowany list z informacją,że właśnie będzie deportowany do PL i w momencie jak po niego przyszli on ten list rzucił do skrzynki,więc można powiedzieć,że byłam na bieżąco;)

mam ten sam problem jesli to mozliwe to moje

Jak widzę ostrzeżenie nie pomagają. Masz problem - to opisz go na forum i być może ktoś pomoże, ktoś inny wyciągnie wnioski. Na tym forum nie zabronione jest poszukiwanie pomocy poza forum - moderator

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dziewczyny prosze pomozcie
moj partner zostal zatrzymany do rutynowej kontroli i sie okazalo ze jest poszukiwany w polsce Europejskim Nakazem Aresztowania, bo ma wyrok do odsiadki 8 mies za jazde po piwku, wiec go zawiezli do HMP Wandsworth w Londynie, adwokat powiedzial ze wciagu siedemnastu dni ma byc deportowany do Polski,ale slyszalam ze niektorzy czekaja tam po 3 lub 4 mies. Adwokat w polsce powiedzial ze jak go zawioza do polski to go zamkna do sprawy, zastanawiam sie czy jesli wyrok byl wydany 9 lat temu czy ulega przedawnieniu i po jakim czasie. Nie wiem w jaki sposob moge mu pomoc, jestem w ciazy w 6 mies i mam tylko jego. prosze o rade.

Czesc dziewczyny.Przeczytalam wszystkie wasze posty-serce sie kraje,szczegolnie dlatego ,ze nas prawdopodobnie bedzie czekalo to samo:(Moze zdenerwujecie sie ,iz pisze nie na temat (o samej deportacji/ekstradycji) lecz powoli chce sie do tego przygotowac i podzelic sie moim zmartwieniem.Otoz,moj G dostal wyrok w Pl mniej wiecej 4 lata temu(ogolnie rzecz biorac za niestosownie sie do wyrokow sadu,po uprzednich wyrokach dotyczacych zakazu poruszania sie pojazdami mechanicznymi-lacznie 1rok i 6 miesiecy)Odsiedzial miesiac i dostal pol roku przepustki(miedzy czasie wzielismy slub)niestety doslownie kilka dni potem do drzwi zapukala policja(nie stawial sie z przepustki)I tak ukrywal sie w pl prawie rok(to byl istny koszmar!!!),nastepnie wyjechalismy do uk szukac szczescia.Pracujemy w jednej firmie od 3lat,mamy polrocznego synka.W pracy maz mial zatargi z 'wladza' z powaznym podejrzeniem o mobbing nie tylko na mezu ale tez innych pracownikach-G wystapil przed szereg w obronie wlasnej i innych....wiec znalezli na niego haka!Dzis w pracy manager pow mu ze wie o wszystkim i nie wiadomo co bedzie dalej gdyz wie juz o tym cale biuro.dodatkowo maz poslugiwal sie starym nazwiskiem(z dniem slubu przyjal moje,potem nie zdazyl zmienic)Dodatkowy przypal....Bardzo boimy sie,nie wiemy ile tego wyroku czeka go w pl,tutaj kredyty do spalacania jeszcze przez dwa lata....Malemu ie wyrobie paszportu(nawet teraz bo , maz 'nie istnieje' pod dawnym nazwiskiem)ehhhhh...:( jezeli maz ma kredyt moze starac sie w ....no wlasnie w sumie o co....Informacje na tym forum bardzo mi pomoly,wiem teraz ze nie moge wypuszczac G z domu bez gotowki w kieszeni i numeru tel na kartce

AGULA!!!!!!
Z tego co mi sie wydaje,przedawnienia juz nie sa tak 'powszechne' jak kiedys.Czytalam niedawno,ze sad moze 'zamrozic' (wstrzymac) wszelkie postepowanie,aby wlasnie nie ulegalo przedawnieniu do czsu az pjawia sie nowe fakty:(

Ostatnia edycja:
A ja mam pytanie - co masz na myśli??
Europejski Nakaz Aresztowania ktoś musi wystawić. Ten ktoś jest urzędnikiem. Państwo mu płaci. Czyli państwo płaci za ena :-)

A jeśli pytasz, czy za wycieczkę z drugiego końca świata do polskiego więzienia płaci przestępca to odpowiedź brzmi: powinien.

dokładnie czy za taką wycieczkę skazany ma obowiązek zapłacić, nie czy powinien jeśli zechce ,tylko czy państwo może żadać od skazanego zapłaty.Mój brat został przewieziony z grecji na podstawie ena ,dostał wyrok 6,5 roku ,i do AŚ przyszło wezwanie do zapłaty ,i tu pytanie -jak ma to zapłacic w ciągu 7 dni? pracuje w bibliotece ,na 1/4 etatu po odtrąceniu na fundusz ,itp zostaje mu ok 84 zł .Natomiast sąd łaskawie zaproponował mu DOGODNE raty po76 zł miesięcznie. Mam pytanie czy brat może odmówic potrącania tego z jego pensji ,skoro inni nie płacą wycieczki ,to dlaczego on ma to robić .bo co ktoś znalazł sobie osiołka z ktorego można ściągnąć?

Moj chlopak 12.09 tego roku zostal zatrzymany przez policje nakazem ENA przewieziony zostal na komende a potem do sadu CITY OF WESTMINSTER sedzia postanowil nastepna sprawe stamtad przewiezli go do Wandsworth prison tam byl tydzien czasu bo 19.09 mial kolejna rozprawe i na niej powiedziano ze ma zasadzona kaucje 1000 funtow i wstawianie sie na komende.W tym czasie w sadzie mu powiedzieli ze ma siedem dni na napisanie apelacji.Apelacja zostala wyslana do sadu ale jak sie pozniej okazalo trzeba bylo to w 5 kopiach przeslac w tym rowniez do prokuratury.W piatek dostal wlasnie list z policji ze ma sie spotkac we wtorek przed sadem z oficerami policji czy tego dnia juz zostanie transportowany i co dalej prosze pomozcie.

nitka1982 napisał:
dokładnie czy za taką wycieczkę skazany ma obowiązek zapłacić, nie czy powinien jeśli zechce ,tylko czy państwo może żadać od skazanego zapłaty.

Musi żądać zapłaty. Przeczytaj Art. 79. § 2 kodeksu karnego wykonawczego.

nitka1982 napisał:
Mój brat został przewieziony z grecji na podstawie ena ,dostał wyrok 6,5 roku ,i do AŚ przyszło wezwanie do zapłaty ,i tu pytanie -jak ma to zapłacic w ciągu 7 dni? pracuje w bibliotece ,na 1/4 etatu po odtrąceniu na fundusz ,itp zostaje mu ok 84 zł .Natomiast sąd łaskawie zaproponował mu DOGODNE raty po76 zł miesięcznie. Mam pytanie czy brat może odmówic potrącania tego z jego pensji ,skoro inni nie płacą wycieczki ,to dlaczego on ma to robić .bo co ktoś znalazł sobie osiołka z ktorego można ściągnąć?

Jeśli nie zapłaci, zrobi to "za niego" komornik.

Hej ! Mój chłopak został aresztowany w UK 23 września . Został przewieziony do aresztu w Londynie . Dzwonił do mnie mówił że będzie miał sprawę w sobotę 24 września . Po sprawie w sobotę po południu zadzwonił do mnie i powiedział że będzie deportowany do Polski za około 14 dni . Orientuje się ktoś może imie może dostać kary za ucieczkę 5 lat , za rozbój i włamanie ? Czekam na odpowiedzi . Pozdrawiam

witam
bardzo prosze o pomoc moj narzeczony zostal aresztowany a anglli w piatek wieczorem prawdopodobnie podczas jakiejs kradziezy .Dwóch kolegów uciekło jego zlapali.W polsce ma sparwe w toku na kolejna sprawe miał sie stawic 29 .11.2011.Nie mam z nim żadnego kontaku .Prosze o pomoc jakie sa procedury aresztowania ,przesłuchania czy jest mozliwosc ze wypiszcza go po 48godz a jesli nie to czy beda go deportowac do Polski???? Jak moge mu pomóc z Polski ????

Nitka1982 mam podobny problem. Mój mąż siedzi w Grecji 7 m-cy. Na sprawie został skazany na 6 lat, jednocześnie sąd zwolnił go za kaucją,musi być jednak deportowany. Mozesz mi napisać jak długo czeka się na derpotacje z Grecji, jak to wygląda technicznie. Nie mam z nim kontaktu, bo obecnie przebywa w areszcie dla obcokrajowców i czeka na deport. Konsulat nie chce sie mieszac, bo to podobno sprawa policji naszej i greckiej. Poradzcie mi co mogę zrobić,żeby przyśpieszyc deportacje.Bede wdzięczna za każdą informacje.

Powrót