Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l. czy przedawniony??

• Autor wątku Autor wątku remie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam
Przyszło w końcu pismo od komornika "Komornik Sądowy przy Sądzie w Pruszkowie (imię i nazwisko),iż postępowanie egzekucyjne z wynagrodzenia za pracę dłużnika zostało umorzone na wniosek wierzyciela " . Sprawa została przeniesiona do sądu w moim mieście.
Zostało wysłane pismo o zwrot pieniędzy pobranych przez komornika, a komornik odp. ,że kaskę przelał na konto wierzyciela ??!!.
Czyli teraz piszę o zwrot do wierzyciela i jestem ciekaw ile im to zajmie.
Pytanie jak odbędzie się sprawa w sądzie i wygram czy zwrócą koszty sądowe ???

Pozdrawiam

Koszty sądowe, jeśli takie poniesiesz zasądzi sąd m. zam.

Zapewne chodzi Ci o koszty egzekucji. Również zostało to opisane. Należy ich żądać bezwzględnie od wierzyciela. Zarówno tych, które ściągnął od Ciebie komornik, jak i tych, które zostały pobrane na poczet opłaty.

Witam,

Dostałem pismo z e-sądu o uchyleniu klauzuli wykonalności. Pismo obszerne i dużo przypisów wyroków SN. Wydanie zbiegło się z przelaniem środków z wynagrodzenia za płacę. Pytanie :

1. Jeżeli komornik dostał pismo z uchyleniem klauzuli wykonalności przed przelaniem środków z wynagrodzenia na jego konto to czy On zwraca pieniądze czy też wierzyciel ?

2. Czy wiąże go ( czyt. Komornik) data postanowienia Sądu, czy też data otrzymania postanowienia o uchyleninu ?

W doktrynie przyjmuje się (co do postępowań wszczętych przed ostatnią nowelą), że post. refa upada z chwilą wydania post. sądu o uchyleniu, a nie dopiero z chwilą uprawomocnienia się postanowienia.

Jednak różnie to bywało w praktyce.

Warto zadzwonić do komornika i mu (pracownikowi kancelarii) przypomnieć. Z reguły daje to efekt taki, że pieniędzy NIE przekaże wierzycielowi...

Witam, mam pytanie. w 2007 Roku wziąłem w Orange (polkomtel) 2 telefony. Początkowo były mi potrzebne do prowadzenia działalności, aczkolwiek miałem w międzyczasie problemy, i nie byłem w stanie ich spłacać. Ale do rzeczy. Orange nakłada tzw "kary umowne" w kwocie 1200pln za nie wywiązanie się z umowy. Nie zgodziłem się z nimi, w ten czas Polkomtel oddał sprawę do firmy windykacyjnej, ta do następnej. w zasadzie zgadzałem się z kwotą 2400pln, ale na dzień dzisiejszy firma KRUK S.A obliczyła, że jestem im winien 6200pln. Tłumaczą się tym, że pobierają własne prowizje + odsetki od długu. I tu moje pytanie. Jak z 2400pln "kar umownych" zrobiło się 6250pln? w Liście od KRUK S.A napisane mam, że dług względem Polkomtel wynosi 3800pln, reszta to odsetki.

Co mogę w tej sprawie zrobić? Czy firmy windykacyjne mają prawo naliczać odsetki wg własnego "widzi mi się" ? Czy jest jakakolwiek szansa na spłatę tylko podstawy zadłużenia? I jak wygląda sprawa z Komornikiem Sądowym? Gdyż firma KRUK rok czasu informuję mnie o przekazaniu sprawy na drogę postępowania egzekucyjnego, co wiązałoby się z kosztami przekraczającymi wszelkie moje możliwości.

Z góry dziękuję za pomoc. Bartosz R

Pierwsze pismo od POLKOMTEL otrzymałem w lutym 2008 Roku, natomiast sprawa nie została jeszcze skierowana na drogę sądową. z KRUKIEM nie podpisałem żadnej ugody, nie dostałem też od nich żadnego pisma za potwierdzeniem odbioru.

Więc roszczenie jest przedawnione i tyle. O przedawnieniu napisano już miliony postów...

Pomocy!!!! Chcę wysłać do Sądu Rejonowego w Lublinie za pośrednictwem Poczty Polskiej "Wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty + sprzeciw i nie wiem czy napisałam dobry adres tj. Sąd Rejonowy Lublin - Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny ul. Boczna Lubomelskiej 13, 20-070 Lublin. Bo widziałam, że ktoś wysyłał na adres ul. Krakowskie Przedmiecie 78. Czy to na pewno dobry adres????????:-(

Boczna Lubomelskiej to na pewno dobry adres :)

Ostatnia edycja:
Różnica wynika z tego, że na Krakowskim jest biuro podawcze, a przy Bocznej Lubomelskiej go nie ma, jednak NIE MA to znaczenia, gdzie zaadresujesz...!!

Dziękuję za odpowiedź, bo już zaczęłam mieć wątpliwości. :ok:

Witam ,
Przestudiowałam cały wątek ale niestety nie znalazłam odpowiedzi, których poszukuję- mam nadzieję, że nic nie przeoczyłam. Otóż, dostałam zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego, bez wcześniejszego nakazu lub upomnienia ze strony Sądu. Nie zmieniałam adresu zameldowania, w domu też jest praktycznie ktoś zawsze, a nawet jak nie,to powinnam dostać awizo, którego nie było. Przez to nie miałam możliwości zapłaty mandatu bez opłat egzekucyjnych. Wiem ,że muszę sprawdzić gdzie nakaz został wysłany albo czy ktoś go odebrał(jestem pewna na 100%, że nie).Dodam, że sam mandat chcę uregulować i moje pytanie jest takie czy jest szansa na spłatę mandatu ale bez opłat dla komornika z powodu braku wcześniejszych upomnień oraz nakazu? Jeżeli tak , to czy też muszę wysłać te 3 dokumenty o których jest cały czas mowa?
Z góry dziękuję za pomoc.

Witam,
u mnie coraz lepiej :-) Po wysłaniu 3 pism - sprzeciwu, wniosku o przywrócenie terminu i wniosku o uchylenie klauzuli po 3,5 m-ca otrzymałam cofnięcie nakazu. Sąd wydał także postanowienie, aby zwrócić się do komornika i zapytać co tam słychać w sprawie niby po to aby cofnąć klauzulę wykonalności, której nie uchylono do dnia dzisiejszego. Mimo to Presco jakiś tydzień po doręczeniu elektronicznym wysłało mi pismo z prośbą o nr konta i informacją że będą mi zwracać forsę. Jednocześnie komornik umorzył postępowanie i rzecz jasna obciążył kosztami egzekucji i zastępstwa prawnego radcy Presco. Presco oddało mi tylko to co dostało od komornika, mimo wystosowania wezwania do zapłaty całej kwoty uzyskanej z tytułu zajęcia mojego wynagrodzenia. Więc słuchając w dalszym ciągu rad forumowiczów i rafal_26 napisałam skargę na postanowienie komornika. Cały ciąg zdarzeń trwa od marca. W sierpniu dostałam zwrot kasy, czyli po 5 m-cach.
1. Ciekawa jestem jak długo e-sa będzie uchylał klauzulę, która i tak nie jest już do niczego potrzebna
2. i ile będą rozpatrywać moją skargę na komornika?
3. Oczywiście Presco na moje wezwanie do zapłaty wszystkich pobranych przez komornika kwot milczy....Czy mam czekać na zmianę postanowienia komornika po jego zaskarżeniu czy już skłądać pozew o zapłatę kosztów komorniczych przez Presco ?

Witam wszystkich forumowiczów.

Dzisiaj moi rodzice dostali pismo od Presco Investments dot. one nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym. Trzeba zapłacić ponad 2900 zł, niestety nie stać ich na to, ale nie w tym rzecz.

Poszperałem trochę w internecie i poczytałem jak owa firma zarabia na takich właśnie ludziach. Sam kredyt został zaciągnięty ok 10 lat temu (nie jestem pewny, może to być +/- 2 lata) w banku.

Wiem, że muszę napisać sprzeciw, jeżeli kredyt został przedawniony. Tylko nie wiem, czy tak się stało. W internecie pisze coś o 10 latach lub 3 latach przedawnienia kredytu. Proszę o pomoc w tej sprawie.

Powód przedstawił następujące dowody:
(dodałem kopię tego, gdyż są tam jakieś daty, co może być ważne)
Lista dowodów
1. inny OK-GBG2/19209/050317 z dnia 2005-03-17
Istnienie zobowiązania pozwanego, wysokość świadczenia, termin spełnienia świadczenia
Odsetki karne
2. inny K-GBG2/19209/050317 z dnia 2005-03-17
Istnienie zobowiązania pozwanego, wysokość świadczenia, termin spełnienia świadczenia
Kapitał
3. inny
Duplikat umowy cesji wierzytelności z dnia 2005-03-17
Powstanie obowiązku świadczenia pozwanego na rzecz powóda przez przelew wierzytelności
4. inny
Duplikat zawiadomienia o cesji wierzytelności z dnia 2005-03-17
Zawiadomienie pozwanego o cesji wierzytelności
5. inny
Duplikat umowy cesji wierzytelności z dnia 2006-12-30
Powstanie obowiązku świadczenia pozwanego na rzecz powóda przez przelew wierzytelności
6. inny
Duplikat zawiadomienia o cesji wierzytelności z dnia 2006-12-30
Zawiadomienie pozwanego o cesji wierzytelności
7. inny
Duplikat częściowego wykazu wierzytelności do umowy z dnia 2005-03-17
Istnienie zobowiązania pozwanego,wysokość świadczenia, termin spełnienia świadczenia
8. inny
Duplikat częściowego wykazu wierzytelności do umowy z dnia 2006-12-30
Istnienie zobowiązania pozwanego,wysokość świadczenia, termin spełnienia świadczenia

okeyus:

Nikłe są szanse na uzyskanie w skardze zwrotu kosztów (pobranej opłaty egzekucyjnej), ale trzeba poczekać.

iverek: Twoje pytanie nie ma nic wspólnego z tym tematem. Ale roszczenie jest przedawnione. Pisałem o tym w setkach innych tematów, użyj wyszukiwarki.

***moderacja*** - zbędny cytat

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jaki jest wzór sprzeciwu ? Widziałem na internecie 2 różne wersje, a nie chcę tego źle zrobić.

Sygnatura akt i dane wnoszącego. Po drugiej stronie sąd do którego wnosimy pismo - zapewne SR LUblinZachód w Lublinie.

Sprzeciw.

Roszczenie powoda jest w całości przedawnione.

Podpis pozwanego.

Uzasadnienie znajdziesz w stosownych postach dotyczących przedawnienia należności z umowy kredytu/pożyczki zawartej z bankiem. Oczywiście uzasadnienia nie musi być.

Witam kiedy byłem na wczasach i chciałem zapłacić kartą o dziwo nie mogłem okazło sie ze mam komornika. Po powrocie pojechałem do komornika i dowiedziałem sie ze jest to dług z przed 9 lat 2003 rok z telekomunikacji polska. A długi kupiła inna firma. W między czasie zmieniłem adres zameldowania i zadna korespondecja nie dochodziła. Czy moge wniesc do sadu a przywrócenie sprawy ? I o zdjecie komornika ? Czy jesli tak to mam szanse wygrac ??

Witam,

Nie chcialem zasmiecac, ale moze wniose jakis dodatkowy odcien szarosci. Moj ojciec dostal pismo od komornika. Powiadomienia dochodzily na zly adres. Rodzice przeprowadzili sie w 2006 roku, natomiast zalegle faktury z TELE2 sa za luty i grudzien 2007 z poprzedniego adresu!!!. Zly adres, odlegle miesiace (wartosc 122zl, ale z komornikiem itp wychodzi ok 700zl). Wogole nie kojarza podpisywania zadnych umow z TELE2. Od Presco dowiedzialem sie, ze maja tylko te 2 faktury, ale inni windykatorzy moga miec inne. Pytalem, czy maja umowe, ale nie maja i zgodnie z prawem nie musza miec, bo pomijajac terminologie prawna - wierza TELE2, ze te faktury sa prawdziwe. Dopytywalem Netii (z innych watkow wiadomo, ze spadkobiercy prawni TELE2) czy maja jakas umowe to odpowiedzieli, ze teraz moj ojciec jest klientem Internetii, a nr starych faktur nie maja w systemie. Korespondencja z Internetia w toku bo na razie jakies automatyczne odpowiedzi. Wlos sie jerzy na glowie, ze jestesmy klientem czegos o czym nie mamy pojecia. Przez caly czas mamy tylko umowe z TPSA. Lost in translation.., ale olal na razie.

1. pytanie to czy jesli nikt nie jest w posiadaniu umowy, czy mozna podniesc zarzut braku wagi oskarzenia (czy jak to sie poprawnie nazywa) - a pytam dlatego, ze doszukuje sie coraz wiekszego cwaniactwa ze strony windykatorow, polegajacego na tym, ze wnoszac w sprzeciwie tylko o przedawnienie - narazam sie na przyznanie, ze zobowiazanie istnialo (w ktoryms paragrafie kpc jest: "..pod rygorem utraty.." - prawnicy na tym forum pewnie cos skojarza). Czyli ja "uprawomocnie" ze zobowiazanie istnialo, a oni beda wyciagac nowe faktury. To juz moje wlasne improwizacje na temat na ktorym sie nie znam, ale o zarzucie braku wagi sugerowal mi radca prawny w darmowej poradzie w Olsztynie. Najprawdopodobniej istnieja tylko te 2 faktury i wiecej nie bedzie, ale cala sprawa jest bardzo sliska. W kazdym razie uprzejmie pytalem w Presco czy maja wiecej spraw w toku to mi powiedzieli ze nie.

2. pytanie, a wlasciwie upewnienie - radca prawny sugerowal, ze nie ma sensu wnosic SPRZECIWU od zaplaty teraz tylko po przywroceniu terminu bo od razu zostanie odrzucony, mimo iz mu sugerowalem z moja wiedza z tego forum, ze ludzie jednak wnosza. watek jest bardzo dlugi i chyba najlepiej czytac tylko posty Rafala_26 no ale zeby sie zorientowac co jest wartosciowe to trzeba najpierw przeczytac wiekszosc, a pamiec ludzka jest ograniczona. wiadomo, ze wszystko jest proste jak juz sie to wie.
w kazdym razie sprzeciw powinienem wniesc od razu i sad wykorzystujac ekonomike procesu (jesli dobrze pamietam) moze moj sprzeciw uznac?

3. w poboczych watkach Rafal pisal, ze teraz nie ma sensu pisac skargi na postanowienie referendarza o KLAUZULI WYKONALNOSCI, bo sprawy sa zatkane w e-sadzie. jest to jednak najwygodniejsza opcja na zatrzymanie egzekucji komorniczej wiec chyba w moim przypadku warto ciagle wysylac??, tym bardziej, ze rodzice sa bezrobotni wiec komornik nie ma czego zajmowac. maja nieduzy kawalek ziemi gdzies wiec grozi im chyba tylko wpisanie zobowiazania do ksiegi wieczystej i BIG, ale kredytow nigdy nie brali i nie beda. bo zlicytowanie ziemi chyba nie grozi? (ojciec jak to dostal na poczatku chcial po prostu isc na policje ;pp chociaz na jego obrone musze powiedziec, ze ogladalismy material informacyjny w telewizji gdzie wlasnie to sugerowali wiec moze warto to zrobic i na zasadzie sprzezenia zwrotnego ktos kiedys zainteresuje sie tymi naduzyciami prawa)

4. znowu chcialbym jeszcze upewnic sie, ze mam pisac SKARGE, nie zazalenie. w poradzie prawnej sugerowano mi ze ma byc zazalenie w zwiazku z tym, ze w liscie od komornika powoluja sie na list. post. upominawczego SR w Lublinie. ale Rafal pisal, ze na 99% bedzie to referendarz. zapomnialem zapytac przez telefon e-sad, a dzisiaj jest swieto. w razie czego jesli napisze skarge to czy z dobrej woli uwzglednia to mimo bledu formalnego?

Nadmienie, ze wycieczka do SR w Szczytnie nie dala dostepu do akt mimo przeczytania pani paragrafu. kiedy pytalem o prezesa lub jego sekretarke to sie okazalo ze tego dnia ich nie ma i nie bedzie. na stronie e-sadu zarejestrowalem tate, ale oczywiscie brak kodu i nie ma czasu na jego uzyskanie.

To glowne pytania na tym etapie na ktore mam watpliwosci, a szczegolnie to 1. Miejmy nadzieje, ze przejrzyste odpowiedzi okaza sie pomocne takze innym osoba, wiec bede wdzieczny nawet jesli komus wydaje sie, ze sie bedzie powtarzal. Z gory dziekuje

Już raz o to pytałem, ale odpowiedzi nie uzyskałem, dlatego spróbuję jeszcze raz - skoro KPC wyraźnie wymaga podania adresu zamieszkania dłużnika (a nie np. zameldowania) i doręczania mu pism procesowych pod ten właśnie adres, to dlaczego doręczenie nakazu na adres nie będący de facto miejscem zamieszkania, np. adres zameldowania, pod którym dłużnik już nie mieszka, jest traktowane jako skuteczne doręczenie? A jeżeli nie jest traktowane jako skuteczne doręczenie, to skąd wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu (nie doręczono prawidłowo, a termin do wniesienia sprzeciwu/zarzutów zaczyna biec dopiero od prawidłowego doręczenia)?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót