Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l. czy przedawniony??

• Autor wątku Autor wątku remie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Przepraszam, że Ciebie i innych irytuję, nie mniej jednak - jak większość osób szukających pomocy na łamach z tego forum, nie posiadam wykształcenia prawniczego i moje dociekanie wynika przede wszystkim z chęci zachowania właściwej formy i treści wnoszonych pism.
Rozumiem, że czujesz się zdenerwowany tym, że każdemu odpowiadasz jedno i to samo, jednak nie dla każdego tutaj laika - treści stricte prawnicze - są jasne i jednoznaczne. Dlatego większość osób stale się upewnia, dopytując o coś ponownie. Podobnie jak ja, nikt nie chce popełnić błędu.

Jeżeli ochłoniesz i zechcesz mi odpowiedzieć jeszcze na poniższe pytanie, będę wdzięczna.
Nadmieniam, że przeczytałam wątek od początku i nie znalazłam na nie odpowiedzi.

Czy wnioskując do komornika o umorzenie egzekucji w trybie art. 825 pkt 2 kpc, winnam zawnioskować również o obciążenie kosztami egzekucyjnymi wierzyciela?
Czy też na tym etapie nie jest to wskazane?

Opis mojej sprawy.

ania_m napisał:
Otóż wczoraj tj. 20 września 2012 roku odebrałam na poczcie list polecony, okazało się iż jest to " Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji i wezwanie do zapłaty" na wniosek wierzyciela: Presco Investments S.a.r.l.
W piśmie pisze ze zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne na podstawie tytułu wykonawczego:
Nakaz zapłaty w post. upominawczym SR w Lublinie z dnia 16-03-2012 - zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 19-06-2012 w którym zasądzono od dłużnika na rzecz wierzyciela:

należność główna : 175,59zł
odsetki do 05-09-2012: 244,04zł
koszty procesu: 90zł
koszty zastępstwa w egzekucji: 45zł
opłata egzekucyjna: 297,47zł
wydatki gotówkowe: 74,58zł

Po odebraniu listu byłam bardzo zdziwiona jego zawartością bo nie wiedziałam o co chodzi , więc zadzwoniłam do Presco poczym dowiedziałam się ze chodzi o niezapłacony jakiś rachunek z cyfry + z 2002 roku.

Teraz mamy 2012 r. a oni upominają się za rachunek z 2002 r. czy mają takie prawo i czy mam jakieś szanse na przedawnienie tej sprawy???

Dodam ze w między tymi 10 latami zmieniłam miejsce zamieszkania - ale nigdy nie dostałam żadnego pisma do zapłaty , żadnego upomnienia po prostu niczego co by było powiązane z tą sprawą. Aż do wczoraj - wczorajsze pismo to jedyne które otrzymałam .

Jeszcze jedno pytanie - który wniosek mam pobrać z Ministerstwa Sprawiedliwości - Prawo Cywilne aby napisać zażalenie do sądu okręgowego który nadał klauzulę wykonalności ???

Proszę o pomoc w napisaniu poniższych pism , bo naprawdę nie wiem jak mam się do tego zabrać , nie mam pojęcia jak takie wnioski się pisze - jednym słowem jest to dla mnie czarna magia.
Zwracam się z prośbą do osób które już takie pisma pisali , bo naprawdę sama nie jestem w stanie tego zrobić a czas na wysłanie tych pism zbliża się dużymi krokami .

Ewentualnie proszę o jakieś linki gdzie wzory takich pism mogłabym pobrać.

Bedek napisał:
Uwaga !
Postaram się to jeszcze raz zebrać : co i gdzie składamy.

1. Do e-sądu :
- sprzeciw
- wniosek o przywrócenie terminu
- zażalenie ( skargę ) na nadanie klauzuli wykonalności

2. Do komornika :
- pismo że sprzeciwiamy się egzekucji
- wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego i obciążenie kosztami wierzyciela

3. Do sądu rejonowego :
- skargę na obciążenie kosztami dłużnika wraz z wnioskiem o obciążenie kosztami egzekucji wierzyciela

4. Do sądu okręgowego :
- zażalenie na postanowienie sądu rejonowego z wnioskiem o obciążanie kosztami egzekucji wierzyciela ( jeśli sąd rejonowy nie rozpoznał pozytywnie skargi )

5. Do sądu właściwości ogólnej dla dłużnika :
- wniosek o przyznanie kosztów postępowania ( jeśli postępowanie zostanie umorzone )
albo
- uzupełnienie sprzeciwu z powołaniem zarzutów ( w formie jaką sobie życzy sąd w wezwaniu )

Z góry dziękuję

Przede wszystkim zadzwoń do e-sądu i dowiedz się jak był doręczony nakaz zapłaty i kiedy. Najpewniej było "doręczenie zastępcze" - ważne jest dla Ciebie kiedy, bo we wniosku o przywrócenie terminu powołujesz sie na "nieprawidłowe doręczenie" pod niewłasciwy adres, bo mieszkasz gdzie indziej. Musisz uzasadnić i w jakiś sposób udowodnić, że nie mogłaś odebrać nakazu,( zaświadczenie z urzędu meldunkowego lub ksero dowodu podpisane przez Ciebie, że zgodne z oryginałem jako załącznik do wniosku).
W sprzeciwie wnosisz o oddalenie powództwa i podnosisz zarzut przedawnienia.
Co do skargi na klauzulę to są opinie aby jej nie pisać, bo znacznie wydłużają czas sprawy - rozpatrują je sędziowie podczas gdy wnioski o przywrócenie i sprzeciwy referendarze. Ja napisałam i czekam już trzy m-ce, a widzę na forum, że są osoby, które nie napisały skargi maja postępowanie w e-sądzie za sobą.
Co do pism to żadna filozofia - krótko i na temat:cool:
Dane powoda, dane pozwanego(Twoje), nr akt sprawy,sąd do którego kierujesz pisma, nagłówek: Wniosek o.... lub Sprzeciw od....
Wnoszę o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym i uzasadniasz, że nie otrzymałaś nakazu zapłaty ponieważ został nieprawidłowo doręczony.....itd.
To co @Bedek tak ładnie napisał na tym etapie dotyczy Ciebie pkt.1 - reszta później gdy sprawa będzie rozstrzygnięta w e-sądzie

Ostatnia edycja:
A więc tak:
dzwoniłam dzisiaj do e-sądu gdzie dowiedziałam się ze nakaz zapłaty był doręczony 22 marca 2012 na adres pod którym nie mieszkam od paru lat.
Udałam się więc do urzędu miasta, pobrałam tam potwierdzenie zameldowania.
Pozostaje mi teraz napisać :

- sprzeciw
- zażalenie - chyba z tego jednak zrezygnuje skoro to trwa tak długo.

Teraz moje pytanie jak zatytułować nagłówki?

Wniosek o sprzeciw ............. ( oddalenia powództwa ?) ....?

Wniosek o przywrócenie terminu .................. ( ??? ) (czego?) ....

Zażalenie - pisać czy nie ???

Może dla niektórych wyda się to dziwne ale tak jak pisałam wcześniej jest to dla mnie magia i nie chciałabym na samym początku napisać coś źle .

Tak na marginesie przeglądając sieć natknęłam się na ciekawy film o PRESCO
Mogą skazać za niewinność. Uważaj na wyroki z e-sądu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. Sprzeciw od nakazu zapłaty (na formularzu)
2. Wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty (wysłałam w jednej kopercie wszystko razem)
3. Zażalenia nie pisałam, a na odpowiedź sądu czekałam niecałe 2 tygodnie (nakaz zapłaty utracił moc) :)

Możesz napisać do jednego posła (idioty), że "da się". Piję do artykułu z rzepy.

Witam wszystkich ,

Dzięki Waszej pomocy udało mi się odzyskać całą należność jaką komornik pobrał mi z wynagrodzenia ( wielkie dzięki - szczególnie rady Rafała- bezcenne). Wierzyciel oddał co do grosza łącznie z kosztami jakie komornik obciążył mnie prowadząc sprawę egzekucyjną. Wydaj mi się to podejrzane. Sprawa została przekazana do Sądu wł. ogólnej dłużnika. Oczywiście złożyłem skargę na komornika oraz ponownie złożyłem sprzeciw na urzędowym formularzu ( wezwał mnie Sąd do tej czynności ). Teraz zostałem wezwany przez Sąd na rozprawę. Nie wiem czego się spodziewać.

Czy wierzyciel może w jakiś sposób przewidziany prawem podnieśc zarzut przedawnienia ?

Czy istnieje możliwośc zabezpieczenia kosztów procesu w formie elektronicznej w e-sądzie?

Witam, dziś przyszło pismo z sądu w odpowiedzi na moje pisma skierowane 31.08 (wniosek o przywrócenie terminu, sprzeciw do nakazu zapłaty).

1. wniosek o przywrócenie terminu został odrzucony - ze względu na to, że pisma nie zostały mi skutecznie doręczone (były wysyłane na adres mieszkania służbowego (opuszczone w 2007 roku), podczas gdy właściwym adresem był adresem był adres zameldowania (ten sam od 30 lat).
2. wniesienie sprzeciwu został przyjęty pozytywnie - wraz z przekazaniem sprawy do sądu właściwego miejscu zamieszkania i uchylono klauzulę*wykonalności.

Co dalej?
1. czekać*na dalesze pisma z Sądu Rejonowego
2. Czy pisać do komornika / sądu wniosek o umorzenie i obciążenie kosztami wierzyciela , załączając postanowienie sądu? (komornik przelał sobie zablokowane na koncie środki w dwóch transzach, obciążając mnie dodatkowo kwotą*60 zł na "przelew egzekucyjny").

Czy na pismo skierowane do komornika są jakieś*ramy czasowe? od momentu uzyskania z E-sądu postanowienia jw?

Ostatnia edycja:
monaliso:
2. zdecydowanie ta opcja, zresztą na poprzendiej stronie opisał to Bedek;

Arturze, jakich kosztów, jakie zabezpieczenie i gdzie jest ... Jogi?

Bedek napisał:
Uwaga !

1. Do e-sądu :
- sprzeciw

2. Do komornika :
- wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego i obciążenie kosztami wierzyciela

3. Do sądu rejonowego :
- skargę na obciążenie kosztami dłużnika wraz z wnioskiem o obciążenie kosztami egzekucji wierzyciela

Proszę*o potwierdzenie czy dobrze zrozumiałam.

W związku z odpowiedzią z esądu (sprzeciw złożony skutecznie, przyjęty, przekazanie do sądu rejonowego)

1. Od razu piszę do komornika (załączam pisma) i wnoszę*o oddanie całej kwoty zabranej mi z konta bankowego kilka dni temu. "umorzenie postępowania egzekucyjnego" (nazywam to tak mimo tego, że komornik już przelał pieniądze).

2. do Sądu Rejonowego piszę skargę na obciążenie wierzyciela kosztami wraz z kosztami egzekucji - TERAZ czy dopiero ZA KILKA DNI jak otrzymam jakąkolwiek informacje z Sądu Rejonowego (esąd dopiero "przekazuje sprawę)?

Czy na oba pisma są jakieś*ramy czasowe? 7, 14 dni?

Ram czasowych teraz nie ma, liczy się to, czy chcesz poczekać i po co chcesz poczekać.
Trzeba to zrobić TERAZ.

@rafal_26: Dostałem dzisiaj pozew z e-sądu. Podobno Presco ma siedzibę w Luxemburgu (post #11), lecz na pozwie napisane jest, że mają siedzibę w Warszawie. Stąd moje pytania:

Czy należy złożyć wniosek o zabezpieczenie kosztów procesu w przypadku Presco? Jeśli nie, to czy zostaną one automatycznie zniesione wraz z należnością główną w przypadku oddalenia powództwa?

Ostatnia edycja:
Witam. Moja mama tez dostała wczoraj pismo od komornika z odpisami (postanowienie, zajęcie wierzytelności, zawiadomienie dłużnika o wszczęciu postępowania, żądanie udzielenia wyjaśnień). Oczywiście pozywa nas firma Presco Investments S.a r.l. Mama nie wie co robić, ja też.

Czy ktoś mógłby podać adresy do wniosków jak one wyglądają?
1. Do e-sądu :
- sprzeciw
- zażalenie na nadanie klauzuli wykonalności

2. Do komornika :

3. Do sądu rejonowego :

Arturze, a skąd pomysł, że masz żądać zabezpieczenia kosztów, czy presco to firma krzak?
Przeczytałeś dobrze przepis, na który zamierzasz się powołać, czy po prostu ktoś z "prawników - awokado" wskazał Ci że "cuś" takiego istnieje i trza działać?

monalisa1 napisał:
Bedek napisał:
Uwaga !

1. Do e-sądu :
- sprzeciw

2. Do komornika :

3. Do sądu rejonowego :

Proszę*o potwierdzenie czy dobrze zrozumiałam.

W związku z odpowiedzią z esądu (sprzeciw złożony skutecznie, przyjęty, przekazanie do sądu rejonowego)

1. Od razu piszę do komornika (załączam pisma) i wnoszę*o oddanie całej kwoty zabranej mi z konta bankowego kilka dni temu. "umorzenie postępowania egzekucyjnego" (nazywam to tak mimo tego, że komornik już przelał pieniądze).

2. do Sądu Rejonowego piszę skargę na obciążenie wierzyciela kosztami wraz z kosztami egzekucji - TERAZ czy dopiero ZA KILKA DNI jak otrzymam jakąkolwiek informacje z Sądu Rejonowego (esąd dopiero "przekazuje sprawę)?

Czy na oba pisma są jakieś*ramy czasowe? 7, 14 dni?

Przewertowałam forum i google w wzdłuż i wszerz i jednak będę potrzebowała pomocy ;/

1. Jestem na etapie pisania pisma do komornika
- sprzeciw do egzekucji
- wniosek o umorzenie egzekucji

czym się różnią te dwa pisma i co powinno zostać zawarte we sprzeciwie do egzekucji?
powołanie się na decyzję e-sądu?

mój przygotowany wniosek o umorzenie jest takiej treści (ok?):

WNIOSEK O UMORZENIE POSTĘPOWANIA EGZEKUCYJNEGO
I OBCIĄŻENIE KOSZTAMI WIERZYCIELA

Przedkładając odpis prawomocnego postanowienia Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie, Wydział VI Cywilny, sygnatura akt xxx, sprawa egzekucyjna xxx, w przedmiocie uchylenia klauzuli wykonalności wyroku z dnia XXX, na podstawie art. 825 pkt. 2 K.P.C. wnoszę o:

1. Natychmiastowe umorzenie postępowania egzekucyjnego w sprawie xxx.

2. Doręczenie mi odpisu postanowienia w przedmiocie zawieszenia.

3. Obciążenia wszystkimi kosztami egzekucji wierzyciela, który z dysponując prawidłowym adresem zameldowania/zamieszkania, w pozwie umyślnie wykazał niewłaściwy adres, przez co dopuścił się*nienależytej staranności przy windykowaniu należności, a w konsekwencji przyczynił się do niedoręczenia pierwotnego nakazu zapłaty (tj. pisma sądowego z dnia xx, sygn. akt xx), na które w przeciągu 14 dni wniósłbym sprzeciw powołując się*na przedawnienie (Art. 118. K.P.C., roszczenie uległo przedawnieniu w całości w grudniu 2008 roku), narażając mnie na wyżej wymienione koszty.

4. Zwrot całej pobranej kwoty z konta bankowego wraz z prowizją za przelewy egzekucyjne.

Czy do Sądu Rejonowego na "skargę na obciążenie dłużnika kosztami" - piszę jak komornik się nie przychyli do moich pism, czy od razu zapobiegawczo (nie wiem czy komornik się*przychyli czy nie).

Czy w załączniku wysyłając do komornika postanowienie sądu wysyłam oryginał czy może być kserokopia?

Ostatnia edycja:
2. jakie zawieszenie.

Przeciez pismo z sadu jest bez podpisow...wiec nie ma oryginału...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót