Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l. czy przedawniony??

• Autor wątku Autor wątku remie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Odpowiedź od komornika (pismo "wniosek o natychmiastowe umorzenie egzekucji")

Komornik przyjął pismo wierzyciela odstępujące od windykacji
Komornik zasądził aby dłużnik (ja) poniósł koszty egzekucji (ponad 600 zł) oraz koszty sądowe poniesione przez wierzyciela (ponad 700 zł).

Oczywiście nie zgadzam się z decyzją komornika - proszę o pomoc w przygotowaniu kolejnych pism.

wg listy pism teraz składam skargę
3. Do sądu rejonowego :
- skargę na obciążenie kosztami dłużnika wraz z wnioskiem o obciążenie kosztami egzekucji wierzyciela

Skoro jeszcze nie otrzymaliśmy żadnego pisma o przejęciu sprawy przez Sąd mi miejscowo właściwy (decyzja e-sądu), to nie czekam te to pismo, tylko od razu składam skargę i wniosek o obciążenie kosztami egzekucji wierzyciela.
Czy mam napisać sama pismo czy na jakimś druku sądowym.
W którym momencie ponosi się*koszt 100 zł za złożenie skargi na komornika?

Ostatnia edycja:
Przygotowałam dwa pisma - proszę o ich sprawdzenie pod kątem merytorycznym

SKARGA NA CZYNNOŚCI KOMORNIKA

Zgodnie z artykułem 767 K.P.C. wnoszę skargę na czynności komornika.

W dniu 30.08.2012 roku otrzymałem zestaw pism "doręczenie korespondencji" (zawierające załączniki: 1. "zajęcie wierzytelności" odpis z dnia xx.06.2012, 2. "zawiadomienie o wszczęciu egzekucji" odpis z dnia xx.06.2012, "zawiadomienie o zajęciu rachunku bankowego i zakazie wpłat" pismo z dnia xx.08.2012), z którego dowiedziałem się*o toczonej przeciwko mnie sprawie o sygnaturze akt VI Nc-e xx/12.

Wszystkie pisma sądowe i komornicze (poza zbiorczym "doręczeniem korespondencji") wysyłane były na adres z niejasnych powodów wskazany w pozwie przez wierzyciela (choć dysponował on właściwym adresem pod którym jestem zameldowany (od 32 lat), mieszkam i prowadzę działalność gospodarczą (od 6 lat).
W dniu xx.08.2012 roku skierowałem do Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie, wydział VI Cywilny wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty oraz sprzeciw do nakazu zapłaty powołując się*na art. 118 K.P.C (roszczenie, o które mnie pozwano uległo przedawnieniu w całości w grudniu 2008 roku). W dniu xx.09.2012 otrzymałem prawomocne postanowienie Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie, wydział VI Cywilny wraz z orzeczeniem (załącznik nr. 1), w którym Sąd stwierdza skuteczne wniesienie sprzeciwu i stwierdza utratę mocy zapłaty w całości nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym zaopatrzonym w klauzulę wykonalności z dnia xx.05.2012 roku.
xx.09.2012 roku skierowałem do komornika Sądowego, działającego przy Sądzie Rejonowym w Wołominie, A.K. wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego i obciążenie kosztami wierzyciela (załącznik nr 2), oraz zwrot całej pobranej kwoty egzekucyjnej wraz z prowizją za przelewy egzekucyjne na wskazane przeze mnie konto bankowe.
Wniosek obciążenia wszystkimi kosztami egzekucji wierzyciela argumentowałem tym, że wierzyciel dysponując prawidłowym adresem zameldowania/zamieszkania, w pozwie umyślnie wskazał niewłaściwy adres, przez co dopuścił się*nienależytej staranności przy windykowaniu należności, a w konsekwencji przyczynił się*do niedoręczenia pierwotnego nakazu zapłaty (tj. pisma sądowego z dnia xx.02.2012, sygn. akt VI Nc-e xx/12), na który w przeciągu 14 dni wniósłbym sprzeciw powołując się*na przedawnienie zgodnie z artykułem 118 K.P.C. Wskazując umyślnie nieprawidłowy adres wierzyciel naraził mnie na koszty egzekucyjne, sądowe oraz pozostałe koszty m.in związane z prowadzeniem przeze mnie rejestrowanej korespondencji z organami wykonawczymi.

W dniu 06.10.2012 otrzymałem pismo od Komornika A.K, który obciąża mnie kosztami: xxx
Z jego decyzją nie zgadzam się i zgodnie z artykułem 767 K.P.C. wnoszę skargę na decyzję komornika na obciążenie mnie kosztami egzekucji oraz wnoszę o obciążenie tymi kosztami wierzyciela.

WNIOSEK O OBCIĄŻENIE KOSZTAMI WIERZYCIELA

Zgodnie z artykułem 770 K.P.C "Dłużnik powinien zwrócić wierzycielowi koszty niezbędne do celowego przeprowadzenia egzekucji.", jednakże egzekucja skierowana przeciwko mnie była niecelowa.
W sprawie sygn. akt VI Nc-e xx/12 nie doręczono mi prawidłowo odpisu nakazu zapłaty. Cała korespondencja była wysyłana na adres, pod którym nie przebywałem, tym samym (co wykazał Sąd w postanowieniu z dnia xx.09.2012), nie miało miejsce skuteczne doręczenie korespondencji (ani skuteczne doręczenie korespondencji w trybie zastępczym zgodnie z art. 139 p.1 K.P.C).W związku z powyższym bieg terminu do złożenia przysługującego mi środka zaskarżenia nie zaczął biec. W odpowiedzi na mój sprzeciw do nakazu zapłaty - Sąd w tym samym postanowieniu stwierdził skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości. Tym samym egzekucja KM xxx/12 od początku była bezzasadna i bezcelowa - ponieważ zgodnie z literą prawa i z treścią tytułu wykonawczego - nie mogłem być pozbawiony możliwości obrony swoich praw (podniesienie art. 118 K.P.C. ) w toku postępowania egzekucyjnego.

W związku z tym, iż powód od początku dysponując prawidłowym adresem pod jaki powinna być do mnie kierowana korespondencja (imię i nazwisko, właściwy adres był również umieszczony na wykupionej od LINK4 polisie OC - przedmiot przedawnionej wierzytelności - Załącznik nr. 1), w pozwie celowo umieścił adres mieszkania, do którego nie miałem dostępu od 2007 roku (mieszkanie służbowe w Warszawie, wynajmowane w latach 2004-2007), przez co dopuścił się nienależytej staranności przy windykowaniu należności, a w konsekwencji przyczynił się do niedoręczenia mi skutecznie sądowej i komorniczej korespondencji, uniemożliwiając mi zabrania stanowiska w skierowanej przeciwko mnie sprawie - wiedząc, że podniosę sprzeciw powołując się na art. 118.

W związku z powyższym wnoszę o obciążenie wszystkimi kosztami dotyczącymi sprawy sygn. akt VI Nc-e xxx/12 powoda - Presco Investments S.á r.l. z siedzibą w Luxemburgu, Wojska Polskiego 49B, 64-920 Piła; reprezentowanego przez pełnomocnika Mieczysława Stankiewicza, radcę prawnego do reprezentowania Presco Investments S.á r.l. przed sądami wszelkiej instancji oraz w postępowaniach egzekucyjnych.

Ostatnia edycja:
Witam szanownych forumowiczów.
Mojej historii nie będę Wam przytaczał bo jest długa, nudna i pewnie popularna. Winny nie jestem bo dopełniłem wszystkiego jak trzeba, mam na to papiery i świadków... Otrzymałem z sądu takie pisma:
Pozew:

oraz nakaz zapłaty

Krótka piłka - pisać sprzeciw od nakazu a w nim wnosić o oddalenie powództwa z uwagi na przedawnienie roszczenia??
Proszę Was moi drodzy o pomoc.

Nie będę opisywał co i jak bo to jest gotowy schemat .Dowiedziałem się o sprawie z zakładu pracy że jest na mnie nakaz zapłaty, było to trzy dni przed wypłata.Zrobiłem wielkie oczy jak wszyscy i zacząłem dzwonić .
Jak już ustaliłem co i jak zadzwoniłem do komornika i powiedziałem o całej sprawie (błędny adres korespondencji i że składam wnisek o przywróceniu terminu i sprzeciw od nakazu) – kazał opisać cała sytuacje i wysłać to pismo na e-mail, na drugi dzień wysłał fax do zakładu pracy o odwołaniu zajęcia wynagrodzenia. Wiec zawsze warto spróbować komornik też człowiek – a ja jako jedyny żywiciel rodziny został bym pozbawiony środków do życia.
powodzenia

@Maniek_Idz
Kodeks cywilny art.819.1 :
Roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech.

@Maniek-Iz
Z treści pozwu wynika, ze polisa miała termin płatności 17.07.2009 r
Trzy lata to 17.07.2012 r
Presco pozew złożyło 20.08.2012 r
Nakaz z dn. 24.09.2012 r
Trzyletni termin przedawnienia minął 17.07.2012 r
Możesz złożyć sprzeciw powołując się na przedawnienie.
Masz na to dwa tygodnie od dnia doręczenia Ci nakazu.

Witam wszystkich serdecznie,
Ja od jakiegoś czasu również mam problem zfirmą Presco...
Początkiem września odwiedziałam się od mojej pracodawczyni że przyszło pismo od komornika z Wołomina o zajęciu pensji na kwote niepełne 2300 zł.
Oczywiście moje zdziwienie było tym większe że nigdy nie miałam nic na raty, nie posiadam samochodu itp. Jedyne co miałam w roku 2007 bo z tego roku jest zadłużenie (tyle powiedział mi komornik przez telefon) była to telewizja Cyfra + gdzie wszystko było opłacne a umowa po zakończeniu została rozwiązana. Oczywiście przez cały okres od 2007 nie otrzymałam żadego pisma upominawczego ani z sądu... nic... w tym okresie zmieniłam 3 razy adres zameldowania i nazwisko.
Pismo które było od komornika do mojego zakładu pracy uwzględniło zmianę nazwiska ale już podali adres gdzie nie jestem zameldowana 4 lata... komornik się nie postarał...

ale nie w tym rzecz...

Oczywiście zaczęłam się tym interesować, czytać i napisałam wszystkie pisma jak radziliście i do sądu i do komornika.
Pisma zostały wysłane 6 września 2012 roku. Z sądu do dnia dzisiejszego nie otrzymałam odpowiedzi natomiast komornik na wniosek o zawieszenie postępowania egzekucyjnego postanowił oddalić mój wniosek uzasadniając że jest ono prowadzone zgodnie z wnioskiem wierzyciela.
Na piśmie od komornika jest data 12 września 2012 natomiast pismo otrzymałam 1 października a odebrałam je z poczty 2 października.

Czy jest jakaś możliwość aby tą egzekucję zatrzymać??

Czy do sądu można wysłać jeszcze jakieś pismo aby dowiedzieć się jak wygląda moja sprawa ?

Czy oczekiwanie na decyzję sądu tak długo trwa czy to normalne ??

z góry dziękuję za odpowiedzi.
Karola

Najprościej zadzwonić do e-sądu - nr tel. znajdziesz na jego stronie. Możesz również w sądzie rejonowym w miejscu zamieszkania uzyskać kod dostępu do akt sprawy powołując się na regulamin urzędowania sądów powszechnych par.272 b pkt. 5 i 6
Jeśli pisałaś skargę na klauzulę to może potrwać - ja czekałam trzy m-ce.

Ewa dziekuję za odpowiedź,

Mamy tylko jedno pytanie czy da się jakoś zatrzyać egzekucję u komornika ??
Czy po odrzuceniu przez niego wniosku o zawieszenie postępowania złożenie skargi do Sądu Rejonowego na działania komornika ma sens ?

Jak pisałam w poprzednim poście kilka razy w ciągu tego czasu zmieniałam adres zameldowania natomiast pismo ostatnie jakie było rzekomo do mnie wysłane w lipcu (tak powiedział mi komornik przez telefon) było wysłane na ades gdzie byłam zameldowana 4 lata temu- żeby było jeszcze ciekawiej tylko tymczasowo na 3 miesiące.

Komornik uzyskał informację o zmianie nazwiska ale już nie uzyskał informacji że od stycznia tego roku jestem zameldowana na stałe w innym miejscu...

Niestety - do komornika wniosek o umorzenie ( nie zawieszenie) możesz skierować po skutecznym przyjęciu sprzeciwu. Skarga teraz nie ma sensu, bo komornik rzeczywiście nie miał podstaw do umorzenia czy zawieszenia.

Komornik z Wołomina (moją windykację Presco prowadzi komornik również z Wołomina) jest dość konsekwentny.
Ja również równolegle do e-sądu (sprzeciw, wniosek o przywrócenie terminu) wysłałam pismo do komornika z wnioskiem o zawieszenie egzekucji - pismo zostało zignorowane i kilka dni później komornik ściągnął z konta rzekomy dług.

Jak otrzymałam z e-sądu postanowienie o przyjęciu sprzeciwu i wysłałam do komornika wniosek o umorzenie postępowania wraz z odpisem prawomocnego postanowienia sądu i dodatkowo wnioskując o obciążenie kosztami wierzyciela - za to że podając celowo błędny adres (będąc w posiadaniu właściwy) wykazał się*niestarannością*przy windykacji - to komornik odstąpił od egzekucji i obciążył mnie kosztami egzekucji oraz kosztami, które poniosło Presco składając pozew (62 zł "zaliczka", 150 zł "koszty zastępstwa).
W dniu dzisiejszym wysłałam skargę*na czynności komornika i wniosek o obciążenie kosztami Presco do Sądu Rejonowego - mam nadzieję, że tym razem sąd się*przychyli do mojego stanowiska (które nie jest precedensowe, bo już kilka spraw było podobnych i ostatecznie sąd się*do nich przychylał).

Tak czy inaczej - licz się*z tym, że komornik ściągnie cały "dług" z pensji i jeszcze będzie próbował obarczyć Ciebie kosztami egzekucji - to jest w jego interesie, i tak zarabia na swój chleb ;/

monalisa1 napisał:
wysłałam pismo do komornika z wnioskiem o zawieszenie egzekucji - pismo zostało zignorowane i kilka dni później komornik ściągnął z konta rzekomy dług.
Dopiero po uchyleniu wykonalności albo wstrzymaniu wykonania tytułu :
Przepis prawny:
Art. 820. Organ egzekucyjny zawiesza postępowanie na wniosek wierzyciela. Na wniosek dłużnika postępowanie ulega zawieszeniu, jeżeli sąd uchylił natychmiastową wykonalność tytułu lub wstrzymał jego wykonanie albo dłużnik złożył zabezpieczenie konieczne według orzeczenia sądowego do zwolnienia go od egzekucji.

Zdawałam sobie z tego sprawę - we wniosku prosiłam o zawieszenie egzekucji, a przynajmniej o nie przelewanie jej do czasu odpowiedzi sądu na konto Powoda - mógł zostawić*kwotę w Sądowym depozycie - najwyraźniej komornik ma w tym interes żeby szybko przelewać środki Presco, i jeszcze przychylać się*do wniosku wierzyciela o umorzenie, a nie pozwanego (pisma wpłynęły w tym samym czasie).

Ale ok, przynajmniej mam "podkładkę" do skargi na czynności komornika (jeden z załączników) - że kierowałam równolegle do pism sądowych (sprzeciw, wniosek o przywrócenie terminu), pismo do komornika w którym załączyłam pisma kierowane do sądu w których uprzedzałam że najprawdopodobniej sąd przychyli się*do uchelenia nakazu zapłaty - więc by nie generować większych kosztów proszę o wstrzymanie się*od dalszych kroków.

eewwaa1111 napisał:
@Maniek-Iz
Z treści pozwu wynika, ze polisa miała termin płatności 17.07.2009 r
Trzy lata to 17.07.2012 r
Presco pozew złożyło 20.08.2012 r
Nakaz z dn. 24.09.2012 r
Trzyletni termin przedawnienia minął 17.07.2012 r
Możesz złożyć sprzeciw powołując się na przedawnienie.
Masz na to dwa tygodnie od dnia doręczenia Ci nakazu.

ciąg dalszy mojej historii .. :)
wypełniam druk sprzeciwu od nakazu zapłaty i tu moje kolejne pytania:
- czy w pole "5.2. Strona pozwana" także wpisuję siebie czy wystarczy w polu "3.2.1. Pozwany i jego adres"
- Uzasadnienie:
W dniu 20 sierpnia 2012r. powód wniósł pozew o zapłatę kwoty 716.05 PLN wraz z odsetkami ustawowymi od dnia 18 lipca 2009r. tytułem nieuregulowanej składki polisy ubezpieczenia OC nr ............ z dnia 20 marca 2009r. której termin wymagalności przypadał na dzień 17 lipca 2009r.
Pozwany nie zawierał w/w umowy ubezpieczenia OC lecz w dniu 26 czerwca 2009r nabył pojazd mechaniczny nią objęty.
Zgodnie z art. 31.1 ustawy z dnia 22 maja 2003r. umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego czego pozwany dokonał pismem z dnia 21 lipca 2009r. Wypowiedzenie to skutkuje rozwiązaniem jej z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego.
Pozwany pragnie jednak podnieść zarzut przedawnienia.
Zgodnie z art. 819.1 k.c. roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech. Przedawnienie roszczenia o zapłatę składki nastąpiło w dniu 17 lipca 2012r. W tym stanie rzeczy żądanie pozwu jest całkowicie bezzasadne i jako takie powinno być oddalone.

do tego jako dowody dołączone były by:
- kopia umowy zakupu auta
- kopia feralnej polisy
- kopia pisma wypowiedzenia

może być czy gdzieś popełniam błąd lub niepotrzebnie zawieram całe to tłumaczenie...??

Ostatnia edycja:
Ja wybrałam prostszy sposób i nie pisałam na gotowym druku.Normalne pismo, w którym muszą być zawarte dane powoda, pozwanego ,sąd do którego kierowany jest sprzeciw oraz sygn.akt.
I krótko: zaskarżam w całości nakaz zapłaty z dn. ... wydany przez Sąd Rejonowy................. sygn.akt ..... oraz podnoszę zarzut przedawnienia roszczenia powoda wobec mnie. Oczywiście pismo musi mieć nagłówek:"sprzeciw od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym"

Co do kwestii ubezpieczenia - nie znam się na tym i w tym temacie nie wypowiem się.

czy po umorzeniu egzekucji przez komornika, trzeba samemu pisac jakies wezwanie do zaplaty do Presco, czy oni sami, na podstawie pisma od komornika dokonują przelewu środkow, ktore bezprawnie otrzymali?

czekam jeszcze na decyzję sądu rejonowego (skarżylam decyzję komornika o obciażenie mnie kosztami egzekucji i sadowymi - zamiast wierzyciela) - więc czy teraz pisac ewentualne wezwanie do zaplaty czy poczekac na decyzje sądu? (jesli sad przychyli sie do mojego wniosku Presco bedzie musialo dodatkowo oddać mi 270 zł).

Wysłane do Lublina 28.09.2012 sprzeciw od nakazu zapłaty oraz przywrócenie terminu.
Dziś tj 15.10.2012 otrzymałem że referendarz sadowy postanawia:
I. odrzucić wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty z 27.10.2011 oraz stwierdzić skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości.
II. przekazać rozpoznanie sprawy do Sadu Rejonowego mojego.

Niezamieszkanie pod starym adresem udowodniłem kserokopią dowodu osobistego wydanym w 2005r z własnym podpisem o zgodności z oryginałem oraz ksero PIT11 z 2012 i 2011 ze wskazanym obecnym adresem.
No i chyba najważniejszy fragment z uzasadnienia:
... wydał zarządzenie, w którym uznał doręczenie korespondencji dla pozwanego za nieskuteczne. Powyższe oznacza tym samym, iż skoro nakaz zapłaty nie został pozwanemu prawidłowo doręczony, nie zaczął także biec dla niego termin do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty. Skoro zatem termin ten nie rozpoczął swojego biegu, nie nastąpiło jego uchybienie, a zatem wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu jako niedopuszczalny na podstawie art. 171 k.p.c. należało odrzucić.
Jednocześnie Sąd uznał, iż skoro pozew oraz nakaz zapłaty wraz z pouczeniem nie został pozwanemu prawidłowo dostarczony, jednakże wniósł on sprzeciw po powzięciu wiadomości o wydanym nakazie zapłaty z pisma nadesłanego jej (dopisek własny: od urodzenia jestem JEMU - widać jak od matrycy lecą z tym koksem...) (czy Sąd mnie przypadkiem nie obraża? :D) przez komornika, a więc przed rozpoczęciem biegu do jego wniesienia, sprzeciw ten uznać należy za skutecznie wniesiony, co zgodnie z art. 505 [36] 1 k.p.c. spowodowało utratę przez nakaz zapłaty mocy w całości i skutkuje przekazaniem sprawy do rozpoznania sądowi właściwości ogólnej pozwanego.

Nie jestem prawnikiem ale na mój um wnioskuję, że mimo uprawomocnienia tak na prawdę wystarczy wnieść normalny sprzeciw:?: oczywiście udowadniając nieskuteczne doręczenie korespondencji.

Jak potraktować radcę prawnego, która za kwotę 100zł (w promocji nie wzięła VATu...) sugerowała w mojej sprawie konieczność wznowienia postępowania zakończonego prawomocnym nakazem zapłaty. Dokumenty widziała, sprawę z opisu poznała... Jak mniemam sprawa ciągnęła by się długie miesiące, komornik dawno zdążył by swoje pościągać itd itp.
Dzięki Wam nie dałem się w to wmanewrować i mimo braku wykształcenia prawniczego lepiej szybciej i chyba skuteczniej sprawę poprowadzić.
DZIĘKI

Komornik jeszcze się do mnie skutecznie nie dobrał, ale chyba nie muszę go samodzielnie informować bo tę co i ja wiedzę o utracie mocy nakazu zapłaty też powinien otrzymać?

Jakie są Wasze doświadczenia czy PRESCO "bawi" się dalej czy rezygnuje (sprawa przedawniona)?

A dla wiedzy innych. Do winy się nie poczuwam i mimo wskazywania przedawnienia tak na prawdę jestem ofiarą pomówienia i totalnego burdelu w płatnościach w początkowym okresie działalności Cyfry+ na co mam dowody płatności przechowywane do dziś mimo, że dotyczą lat 1999/2000 :ok:

drseba napisał:
1. Jak potraktować radcę prawnego, która za kwotę 100zł (w promocji nie wzięła VATu...) sugerowała w mojej sprawie konieczność wznowienia postępowania zakończonego prawomocnym nakazem zapłaty.

2. Komornik jeszcze się do mnie skutecznie nie dobrał, ale chyba nie muszę go samodzielnie informować bo tę co i ja wiedzę o utracie mocy nakazu zapłaty też powinien otrzymać?

3. Jakie są Wasze doświadczenia czy PRESCO "bawi" się dalej czy rezygnuje (sprawa przedawniona)?

1. widać nie każdy "umi" przeczytać dziesiątki orzeczeń; ew. zatrzymała się pani mecenas na 99 roku; ew. można też dookoła, ale po co? promocja, to tylko w pierdzonce;

2. widzi i nie widzi - skseruj wyślij wraz z żądaniem umorzenia egzekucji, co też dooookładnie wyjaśniliśmy;

3. każdy ma inne doświadczenia;

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót