Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l. czy przedawniony??

• Autor wątku Autor wątku remie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tam są dwa wnioski, który mam napisać ? czy wszystkie ?.
Czy Komornik odblokuje mi konta jak złoże wnioski.
Pytam bo jesteśmy Zieloni, mamy pierwszy raz taką sytuacje.
Nie wiemy co mamy robić.

1. wniosek o przywrócenie terminu
2. sprzeciw od nakazu zapłaty ze względu na przedawnienie
Skargi o nadanie klauzuli nie pisz, bo to tylko przedłuży sprawę.
Co i jak napisać dowiesz się czytając ze zrozumieniem ten wątek począwszy jak radzi @rafal26 od postu nr 98.

Dziękuję za pomoc, jutro lecę do sądu, adwokata i komornika, muszę coś mu wpłacić żeby konto odblokował, powiemy mu żeby na raty rozłożył i złożymy te pisma :-)

Ostatnia edycja:
Gdybyś przeczytał przynajmniej posty @rafal26, to nie biegłbyś do adwokata, komornika itd. a do sądu jedynie po kod dostępu...

Jutro jade do Lublina do sądu, dziś byłem w Aster City i ktoś dobrqał sobie Telefon i się podpisał za żone, więc nie jest to już tylko Windykacja.

Więc udaj się z tym na policję!

Oczywiście jednocześnie złóż stosowne dokumenty!

Po co jedziesz do SR w Lublinie??

Oby, ale widać pytający lubi chodzić własnymi ścieżkami, może myśli, że w Lublinie są "tajne" akta, które ktoś mu "pokaże"...

Nie, tylko po co mam wysyłać pismo i prosić o kod dostępu, to zajmie 3-4 dni a na napisanie pisma mam 7 dni, mam już Akta i wszystko wiem, jutro wyśle pisma do sądu i zawiadomienie do Prokuratury.

Bez akt też można "wszystko" wiedzieć, bo w aktach nie ma nic, a ja praktykuje dowiadywanie się przez telefon. Akurat w tym sądzie mają najlepszą w kraju "infolinię";D

Z tych względów dziwi mnie osobista wycieczka po kod dostępu...

Twoja wola.

Lepiej skup się na treści pism i napisz je właściwie oraz nie wysyłaj odrębnej skargi na klauzulę, tylko we wniosku o przywróćenie terminu, jako pkt 2 napisz, że żądasz uchylenia postanpowienia o nadaniu nakazowi klauzuli wykonalności.

rafal_26 napisał:
we wniosku o przywróćenie terminu, jako pkt 2 napisz, że żądasz uchylenia postanpowienia o nadaniu nakazowi klauzuli wykonalności.

ja tego nie napisałam...

rafal_26 napisał:
NIE WNOŚ skargi na klauzulę.

Napisz wniosek o przywrócenie z dwoma zdaniami:

Nie doręczono mi nakazu zapłaty. Koreposndencję wysłano pod adres z. pod którym nie mieszkam od dawna.

Od dnia x.y.x mieszkam w w miejscowości y pod adresem x.

(dowód - kserokopia dowodu osobistego - ZADBAJ ABY BYŁA CZYTELNA - oraz zaświadczenie o zameldowaniu).

O toczącym się przeciwko mnie postępowaniu egzekucyjnym dowiedziałam się od pracodawcy w dniu x.y.z.

Z powyższych względów wnoszę o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty w sprawie....

Sprzeciw - Podnoszę zarzut przedawnienia roszczeń. Niniejsze roszczenie dotyczy rachunków za en. elektr., które były płatne do dnia... W związku z czym termin przedawnienia upłynął w dniu + 3 lata.

Z powyższych wzglóedów, powołując się na przysługujący mi zarzut, wnoszę o oddalenia powództwa w całości.

Zgodnie z wytycznymi, napisałam tylko to co zasugerowałeś.

Czy może mi to w jakiś sposób zaszkodzić, wpłynąć negatywnie na postanowienie sądu lub opóźnić tryb rozpatrywania moich dwóch wniosków i sprzeciwów?

Wpływ wniosku i sprzeciwu (odrębnie dla każdej z dwóch spraw) do e-sądu nastąpił 2 sierpnia i do chwili obecnej na portalu widać jedynie to, że wpłynął wniosek i sprzeciw w jednej sprawie (nr 2), nic więcej nie widać. Po zalogowaniu (być może ze względu na to, że nadal nie jestem w posiadaniu kodu dostępu) nie widzę pierwszej sprawy, tylko drugą. Potwierdzenia odbioru dla każdego wniosku i sprzeciwu wróciły, więc nie może być mowy o tym, że coś nie dotarło.
Nie dostałam pocztą jeszcze nawet żadnego nakazu zapłaty ani postanowienia w sądu w sprawie przywrócenia terminu. Kompletnie nic się nie ruszyło.
Zamiast tego drugi komornik PRESCO, dzięki podanym sądowi przeze mnie aktualnym adresie, przesłał mi pocztą kolejne zajęcie wynagrodzenia w drugiej sprawie :-(
Widać komornicy działają sprawniej i szybciej niż sąd.

Ostatnia edycja:
Koncepcja "pkt 2 - uchylenia postanowienia" sprawdzona niedawno, dziala lecz nie zawsze. Jest to taka pośtednia droga pomiędzy czekaniem na rozpoznanie skargi (w jednej sprawie jest to 5 miesięcy) - tak sobie wymyślił mój kolega po fachu - z tym, że sprzeciwy mam rozpoznawane po tygodniu - dwóch.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, jak działa sąd, szczególnie tak duży. Również Ty powinnaś zdawać sobie z tego sprawę. Nikt nie podejmuje czynności w dniu wpływu. Najczęśniej jest to około tygodnia od dnia pojawienia się pisma w aktach. Bywają też i miłe niespodzianki, że "patrzę do akt, a tu sprzeciw przyjęty, a wczoraj go nie było nawet w aktach".

Trzeba też pamiętać o urlopach, zwolnieniach itp.

Warto poczekać do 2 września (tak miesiąc od wpływu) i próbować dzwonić i pytać się.

Witam
Mieszkam-za-granica-od-2007r,w-dn.20.08.2012.Rodzice-gdzie-jestem-nadal-zameldowana-odebrali-telef,ze-jestem-proszona-o-kontakt-zadzwonilam,poinformowano-mnie-ze-mam-dlug-do-zaplacenia-za-telef.ok1500,zl-era-plus-odsetki.To-ok3.500,powiedziano-ze-jesli-zgodze-sie-na-oplate-to-bedzie-to-kwota-ok2.200.zl.Powiedziano,rowniez-iz-wczesniej-oplacalam-juz-po-czesci-zaleglosci,nie-pamietam-tego-gdyz-wiele-dlugow-narobil-moj-byly-maz-no-ale-umowa-byla-na-mnie.
Firma-windykacyjna-przejela-to-w-2007-roku-nie,otrzymalam-od-tego-czasu-zadnego-pisma.
Z-tego-co-przeczytalam-u-Panstwa,mozna-to-uznac-za-przedawnienie??
musze-do-nich-odzwonic-czy-moge-prosic-o-info-na-co-moge-sie-powolac,jakis-paragraf?

Z-gory-dziekuje

Ostatnia edycja:
Proszę napisać tego posta normalnie, a nie jednym ciurkiem.

Ale z czytaniem i szukanie postów chyba nie?? Ile razy można pisać to samo??

OK,rozumiem,it-to-przedawnienie-ale-chodzilo-mi-konkretnie-o-podanie-paragrafu
I-jeszcze-jedno-pytanie-w-takim*razie-nie-ma-znczenie-ze-ja-sie-z-nimi-w-tym-dniu-skontaktowalam-i-moge-do-nich-zadzwonic?i-poinf-ze-sprawa-ta-wedle-prawa-zostala-przedawniona

Witam,

Żeby nie było, wertowałem temat dość długo, widzę sporo udzielających się osób (chwała im za to) i kilka którym udało się doprowadzić sprawę do końca (gratulacje). Nie znalazłem niestety do końca przypadku podobnego do tego co wydarzyło się ostatnimi dniami. Dlatego też postanowiłem napisać licząc że ktoś będzie w stanie mi pomóc (a w sumie to młodszej siostrze mojej dziewczyny).

Krótka historia:
Zupełnie bez żadnych wcześniejszych adnotacji i powiadomień, ani pism, w czwartek, tj. 23.08 dziewczyna doznała szoku, jak się okazało że komornik zajął jej konto bankowe na poczet egzekucji. Przy braku długów był to na prawdę szok, tym bardziej że kwota nie jest mała. Po wstępnych wyjaśnieniach ustaliliśmy, że sprawą zajmuje się firma windykacyjna Indos w Warszawie na podstawie orzeczenie e-sądu w Lublinie (jakże by inaczej...).
Jak powstał dług? Swego czasu (ponad rok temu) dziewoja szukała pracy i wypełniła formularz rejestracyjny do Oriflame na konsultanta. Pracę później znalazła inną. Jak się okazało ktoś na jej dane zamówił paczkę na łączną kwotę 240 złotych i jej nie opłacił. Oczywiście adres dostarczenia był inny aniżeli jej adres zamieszkania/zameldowania na owym zamówieniu, stąd też nie było szansy by otrzymała jakąś adnotację o niepłaconych fakturach/nakazie zapłaty. Nikt się z nią w tej sprawie nie kontaktował. Dług Oriflame sprzedało i doszło do tego momentu właśnie. Sprawa jest więc o tyle inna, o ile nie nastąpiło przedawnienie, a dług nie powstał z jej winy. Moja prośba - macie jakieś pomysły jak się do tego zabrać? do e-sądu się zarejestrujemy by przejrzeć akta sprawy, ale co dalej?

dzieki Rafal_26 za dotychczasowa pomoc,po napisaniu ponaglenia dostalem wczoraj odpowiedz z e-sadu.z uwagi na to ze pisma wyslalem 4 dni za pozno nakazzaplaty utrzymano w mocy,ale z uwagi na to ze odpis pozwu i nakazu zaplaty zostaly przeslane na nieprawidlowy adres,z tego co napisano przysluguje mi prawo do "ponownego otwarcia terminu do ewentualnego wniesienia przez pozwanego sprzeciwu od nakazu zaplaty,a w przypadku skutecznego ich wniesienia - mozliwoscia powolywania sie przez pozwanego przed organem egzekucyjnym na tresc art.825 pkt 2 kpc.
------------
i dalej "Okolicznosc nieprawidlowego doreczenia(...) bedzie rowniez przedmiotem rozwazan referendarza sadowego na etapie badania wniosku o przywrocenie terminu do wniesienia sprzeciwu"
oraz mam tez na dole dokumentu info ze przysluguje mi na postanowienie srodek zaskarzenia w postaci zazalenia wnoszonego w terminie 7dni od dnia doreczenia postanowienia za posrednictwem SR Lublin-Zachod VI WC do Sadu Okregowego w Lublinie
-----------
i wreszcie moje pytania:
1.zazalenie-czego ma dotyczyc (bo juz sam nie wiem????????)
2.czy mam tez wyslac sprzeciw od nakazu zaplaty?
3. i tak dla pewnosci-nadal pod ten sam adres?
4.czy jeszcze jakies pisma napisac?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
czy ktos kompetentny moglby udzielic mi informacji na pytania z postu 640? po nocach nie moge spac....

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót