Więc tak:
Działając w imieniu własnym wnoszę o:
1. przywrócenie mi terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty Sadu Rejonowego w Lublinie z dnia 26 marca 2012 r. wydanego w sprawie sygn. akt VI Nc-e .../12 z powództwa Presco Investments S.a.r.l. o zapłatę.
2. Uchylenie postanowienia o nadaniu tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalności z dnia 20 czerwca 2012 r.
Uzasadnienie
O wydaniu przez Sąd ww. nakazu zapłaty dowiedziałam się z pisma z dn. 6.09.2012 r. komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w Ostrzeszowie Marka Stolarczyka, które otrzymałam 13 września 2012 r. wszczynającego egzekucję oraz wzywającego do zapłaty zasądzonego świadczenia.
W powyższej sprawie nie doręczono mi nakazu zapłaty wraz z pozwem oraz pouczeniem o sposobie wniesienia odwołania (zgodnie z art. 491§3 Kodeksu Postępowania Cywilnego, który zobowiązuje Sądy do doręczenia pozwu i stosownych załączników stronom procesu). Zarejestrowałam się na stronie e-sądu, jednak nadal czekam na aktywację konta. Z informacji telefonicznej uzyskanej z Sądu Rejonowego w Lublinie wynika, że korespondencja została dostarczona na mój stary adres, nieaktualny od trzech lat.
Od listopada 2011 r. mieszkam pod obecnym adresem (...), jestem też tam zameldowana czasowo (mieszkanie wynajmowane) i na ten adres mam wystawiony dowód osobisty (stałego meldunku nie posiadam)- załączam kserokopię. Adres ten zgłosiłam od razu zarówno w Urzędzie Miasta Krakowa – dokonując obowiązkowego meldunku jak i w urzędzie skarbowym.
O toczącym się postępowaniu egzekucyjnym dowiedziałam się 13 września 2012 r. z wyżej wspomnianego pisma od komornika sądowego.
Równocześnie z niniejszym wnioskiem składam sprzeciw od nakazu zapłaty.
A oprócz tego sprzeciw - skorzystam z wzoru podanego kilka stron wstecz:
Odnosząc się do nakazu zapłaty Sądu Rejonowego w Lublinie, Wydział VI Cywilny, o którego istnieniu dowiedziałam się z pisma komornika sądowego przy Sądzie Rejonowym w Ostrzeszowie Marka Stolarczyka, otrzymanego dnia 13 września 2012 r. sygn. akt Nc-e..., wydanego w postępowaniu upominawczym składam sprzeciw do wymienionego wyżej nakazu i wnoszę o:
1.Oddalenie powództwa w całości, jako bezzasadnego.
2.Przekazanie sprawy do rozpoznania do Sądu w Krakowie, jako miejscowo właściwemu.
3.Zasądzenie od powoda na moją rzecz kosztów procesu w tym kosztów postępowania procesowego.
Uzasadnienie
Sąd Rejonowy w Lublinie, Wydział VI Cywilny, nakazem zapłaty z dnia 26.03.2012 r., sygn. akt VI Nc-e ..., nakazał mi zapłatę na rzecz powoda następujących kwot:
481,30zł należność główna
764,31zł odsetki do 6.09.2012 r.
90zł koszty procesu
45zł koszty zastępstwa w procesie
Te kwoty zostały powiększone o koszty egzekucji komornika sądowego:
297,47 opłata egzekucyjna
63,28zł wydatki gotówkowe;
Należność główna jest wartością dwóch faktur Canal + z roku 2001.
Całe żądanie powoda jest przedawnione, a powództwo winno zostać oddalone.
W związku z tym wnoszę jak na wstępie.
Czy to wystarczy?