Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
intrum justitia i nakaz zapłaty

Witam
Moja sprawa wygląda następująco:

Intrum twierdził, że mam dług 300zł względem polkomtel, oczywiście takowy miałam i zapłaciłam go jakieś 3 lata temu innej firmie windykacyjnej ponieważ inna firma się tym zajmowała, kiedy intrum w tym roku skontaktowała się ze mną że mam ten dług przesłałam im dowód wpłaty i wyjaśniłam , że dług ten kiedyś miała inna firma i ja go zapłaciłam, w lipcu tego roku przyszło do mnie pismo z sądu elektronicznego z nakazem zapłaty, złożyłam sprzeciw, sąd odpisał mi że sprzeciw uznaje i że nakaz zapłaty stracił moc w całości i że sprawę przenosi do sądu do mojego miasta, teraz pod koniec listopada przyszło pismo z intrum w którym posługują się tym pierwszym nakazem zapłaty,(który stracił moc) i piszą że mam to zapłacić bo inaczej skierują sprawę do komornika, skontaktowałam się z nimi przesłałam im pismo które dostałam z sądu bo oni twierdzą że nie dostali w co mi się nie chce wierzyć, oni twierdza ze mam to zapłacić i koniec,dalej w sadzie sprawy nie kontynuują .
co mam z nimi zrobić jak z nimi rozmawiać ? oni ciągle mówią ze maja ten stary nakaz zapłaty i że mam to zapłacić. Mimo że sąd jak wspomniałam jak narazie nakaz uchylił.

RE: intrum justitia i nakaz zapłaty

zignorować i nie rozmawiać z nimi

cammie83 napisał:
Witam,
mój tata właśnie otrzymał informację z organu rentowego MSW, że część renty będzie zajęta z tytułu egzekucji komorniczej. Wcześniej nie dostał żadnego pisma, a z pisma załączonego przez komornika wynika, że wszystkie pisma adresowane były pod zupełnie inny adres, pod którym mój tata nigdy nie był zameldowany ani tam nie zamieszkiwał (kiedyś była tam administracja Spółdzielni Mieszkaniowej, a od 8 lat jest przychodnia).
Od strony załatwienia sprawy w e-sądzie jest dla mnie wszystko jasne - zapoznałam się z wątkami na forum.
Ale prosiłabym o kontakt kogoś, kto dostał nakaz zapłaty lub egzekucję komorniczą, a stroną była firma Presco, która wykupiła "dług" od CANAL+. Mój tata nigdy nie podpisywał umowy z CANAL+, a rzekoma umowa podobno pochodzi z 2003 roku. I tutaj moje pytanie: czy w chwili obecnej, po 9 latach, jest szansa, żeby w systemie Canal+ znaleźć dane dotyczące tej umowy? Gdzie ewentualnie zwrócić się o udostępnienie takowych danych? Nie za bardzo orientuję się w obecnej sytuacji na rynku telewizji cyfrowej, ale czy to nie było tak że kilka lat temu CANAL+ był indywidualną spółką (taką jak CYFRA+) i to z nimi bezpośrednio podpisywało się umowę? W taj chwili wygląda to tak, że wszystkie sprawy związane z CANAL+ należałoby załatwiać przez CYFRĘ+. Może znajdzie się tutaj osoba, która jest w podobnej sytuacji - nigdy nie podpisała umowy, a otrzymała nakaz zapłaty dotyczący CANAL+ i napisze jak wyglądało załatwienie sprawy w jej przypadku.

W dniu dzisiejszym e-sąd wydał postanowienie o skutecznym wniesieniu sprzeciwu i utracie mocy nakazu zapłaty w całości oraz o przekazaniu sprawy do sądu właściwego wg miejsca zamieszkania. Ponieważ komornik wystąpił do Zakładu Emerytalno-Rentowego MSW o dokonywanie potrąceń z renty, to od 1 grudnia (najbliższy dzień dokonywania potrąceń) do 5 grudnia Zakład Emerytalno-Rentowy przystąpi do realizacji egzekucji. Czy teraz mój tata powinien wystąpić do komornika o umorzenie postępowania egzekucyjnego? Jeżeli zostanie dokonane potrącenie z grudniowej renty, a komornik będzie już poinformowany o utracie mocy nakazu zapłaty, to zakładam, że nie przekaże wyegzekwowanej kwoty do Presco? W takim wypadku tata powinien dochodzić zwrotu tej kwoty od komornika?

Witam. Wczoraj listonosz przyniósł do firmy pisemko z sądu odnośnie zajęcia części wynagrodzenia. Nie jestem do końca pewien o co chodzi i czy muszę wiedzieć? Czy na podstawie sygnatury mogę od razu pisać do sądu w Lublinie:
1 Wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty
2 Sprzeciw od nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu upominawczym?

dzięki wszystkim za pomoc.presco odda pieniądze dzisiaj wysłałem pismo,egzekucja umorzona,kosztami egzekucji obciążone presco.jeszcze raz dziękuje

Grzech25 napisał:
Witam. Wczoraj listonosz przyniósł do firmy pisemko z sądu odnośnie zajęcia części wynagrodzenia. Nie jestem do końca pewien o co chodzi i czy muszę wiedzieć? Czy na podstawie sygnatury mogę od razu pisać do sądu w Lublinie:
1 Wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty
2 Sprzeciw od nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu upominawczym?

tak

Czytałam prawie wszystkie wątki i wiem mniej więcej jak postępować ale mam jeszcze jedno pytanie. Dzisiaj otrzymałam od firmy PRESCO o podanie numeru konta na który maja zamiar zwrócić mi pieniądze ale jeszcze nie otrzymałam wyroku Sądu, który zapadł według pisma od PRESCO 22 listopada. Czy mam czekać na wyrok? czy od razu pisać o zwrot wyegzekwowanych kwot?

Witam ponownie,

wczoraj dostałem postanowienie z e-sądu: "postanawia uchylić postanowienie referendarza sądowego z dnia 9 września 2011 roku o nadaniu klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty wydanemu w sprawie xxx w dniu 20 maja 2011 roku w całości."
I dalej jest uzasadnienie, i teraz mam pytanie, czy w moim przypadku jakieś pisma jeszcze muszę składać, żeby odzyskać pieniądze ? Niestety temat strasznie się rozrósł i żeby wyszukać jakąś informację to pół dnia albo i lepiej bym spędził.

Proszę o wyrozumiałość, samo uzasadnienie sądu jest na 2 strony i tak napisane, żeby nie zrozumieć.

Wybacz, ale akurat te postanowienia są w miarę czytelne (jak jesteś w stanie na 5 minut się skupić). Wniosłeś sprzeciw, czy nie?

puchatka21: możesz teraz, nic nie stoi na przeszkodzie.

rafal_26 napisał:
Wybacz, ale akurat te postanowienia są w miarę czytelne (jak jesteś w stanie na 5 minut się skupić). Wniosłeś sprzeciw, czy nie?

W lutym wysyłałem zażalenie na postanowienie o nadaniu tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalności, wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty, sprzeciw od nakazu zapłaty i wniosek o zawieszenie postępowania egzekucyjnego. Dosłałem potem od sąsiadów potwierdzenia, że mieszkam pod adresem innym niż na pozwie. I właśnie otrzymałem to pismo, tylko chodzi mi czy mam coś odpisywać, czy czekać na kolejny list i wtedy do Presco pisać o zwrot kasy ?

Zresztą może zadzwonię jeszcze do sądu i może mi tam powiedzą co robić.

Presco samo się upomni, gdzie ma przelać kasę (tak jest w 90% spraw).

Rozumiem, że wcześniej był już przyjęty sprzeciw?
Masz przecież dostęp do akt, spójrz co tam jest?!

rafal_26 napisał:
Presco samo się upomni, gdzie ma przelać kasę (tak jest w 90% spraw).

Rozumiem, że wcześniej był już przyjęty sprzeciw?
Masz przecież dostęp do akt, spójrz co tam jest?!

Niestety, z akt do jakich mam dostęp to mam tylko ostatnie pismo, wcześniej nie miałem kodu, chyba że ja coś źle robiłem na stronie e-sądu. W sumie to ja na początku dostałem już nakaz komorniczy, gdzie nie miałem tego kodu do akt. Chyba zadzwonię i może mi powiedzą w sądzie.

Dzięki Rafał 26 . Tak też zrobiłam. Wysłałam im wezwanie do bezzwłocznego uregulowania należności łącznie z kosztami egzekucyjnymi. Ciekawe czy mi prześlą całą kwotę? Jeżeli nie ,to będę pisać dalej. Na razie dzięki za wskazówki. W ciągu miesiąca udało mi się uporać z E-Sądem i mam nadzieję,że tez z Presco mi się uda. Pozdrawiam.

witam,
mam pytanie odnośnie zażalenia na decyzję referendarza tj. czy warto zkładac takie zażalenie czy raczej jest to beton i nic się nie wskóra?

Rheinlander napisał:
witam,
mam pytanie odnośnie zażalenia na decyzję referendarza tj. czy warto zkładac takie zażalenie czy raczej jest to beton i nic się nie wskóra?

Odpowiem przewrotnie. Jeśli chesz znać odpowiedź udaj się do wróżki.

Jeśli chcesz prawnej odpowiedzi podaj fakty.

Ps. nie jest to żadne zażalenie, tylko skarga.

No dobrze może faktycznie napisałem ogólnikowo. Chodzi mi bardziej o to w jakich przypadkach możemy składac skargę na decyzję referendarza. Przyjmijmy że otrzymaliśmy postanowienie w sprawie i nie zgadzamy się z uzasadnieniem.

piotrekbielsko napisał:
Moj post to moja teoria, nie traktuj tego jako pomoc , nie jestem prawnikiem ale ogladałem A.M. Wesłowską i dwa razy Prawo Agaty.Widziałem również Trudne Sprawy.
To jakaś bezczelna prowokacja?

Rheinlander napisał:
No dobrze może faktycznie napisałem ogólnikowo. Chodzi mi bardziej o to w jakich przypadkach możemy składac skargę na decyzję referendarza. Przyjmijmy że otrzymaliśmy postanowienie w sprawie i nie zgadzamy się z uzasadnieniem.

Z takim pytaniem udaj się do jakiegoś studenta.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót