eewwaa1111
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 670
Umorzenie post. egz. nie było na wniosek wierzyciela - to ja pisałam do komornika o umorzenie na podst. art.825 pkt 2 i na tej też podstawie komornik postępowanie umorzył.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Moim zdaniem postanowienie może być oczywiście wadliwe.eewwaa1111 napisał:dłużnik (...)skutecznie złożył sprzeciw, lecz nie wskazał by sprawa się zakończyła,
rafal_26 napisał:1. jest na forum wklejone uzasadnienie SR dla Wrocławia -Krzyków (trzeba je znaleźć ew. zapytać Kismena on zapisuje takie ciekawe wątki);
eewwaa1111 napisał:Panie Rafale - nie mogę znaleźć postanowienia sądu Wrocław Krzyki
bim0003 napisał:Witam ponownie. Postanowiłem załączyć postanowienie sądu wydane na skutek złożonej skargi na czynności komornika w przedmiocie obciążenia kosztami po umorzeniu postępowania na wniosek wierzyciela po utracie mocy nakazu zapłaty, bez jednoczesnego uchylenia klauzuli. Jak widać, klauzula wykonalności nie ma racji samoistnego bytu... ale wiele jest tam także o wadliwym doręczeniu zastępczym. Proszę o uważne przeczytanie, a każdemu szukającemu pomocy w rozwiązaniu podobnego problemu będzie to pomocne.
Pozdrawiam i polecam lekturę postanowienia! :beer:
Panie Rafale - jedyne podobieństwo jakie widzę to wadliwe doręczenie.Zdaniem sądu w niniejszej sprawie nie można przyjąć, by postępowanie egzekucyjne było niecelowe. Wierzyciel uzyskał nakaz wraz z klauzulą i na jego podstawie złożył wniosek egzekucyjny. Sam dłużnik zakwestionował co prawda sposób doręczenia nakazu zapłaty i skutecznie złożył sprzeciw, lecz nie wskazał by sprawa się zakończyła, a roszczenie wierzyciela zostało oddalone. Na dzień dzisiejszy nie można zatem stwierdzić, by złożenie wniosku egzekucyjnego było bezzasadne, skoro wówczas wierzyciel dysponował tytułem wykonawczym.
Piano079 napisał:Witam,
Chciałem się dopytać tutaj w swojej sprawie, choć i tak idę do prawnika w tym tygodniu.
rafal_26 napisał:
rafal_26 napisał:Grzechu, zapewne sąd przyjął sprzeciw.
Jeśli komornik wyegzekwowała, to masz 10 razy opisane w tym wątku, co należy uczynić...