Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W obecnym stanie prawnym, jest zobowiązany wezwaniem, bo egzekucja nie jest wstrzymana.

Jeśli wejdzie w życie nowela przepisów autorstwa posłów platformy, nie będzie zobowiązany.

Ja mam pytanie jak uniknąć takich sytuacji w przyszłości tzn. dowiedzieć sie o długu już z wszczętej egzekucji. Co można zrobić by na nieaktualny adres nie przychodziła korespondencja tylko już na aktualny. Na poczcie dowiedziałem się że przesyłek wymagających potwierdzenie odbioru nie można przekierować.

W tym temacie co wskazałeś trafiłem również na informację "Nie można podnieść wyłącznie zarzutow formalnch bez wdania się w spór" Ja w sprzeciwie napisałem że składam sprzeciw......... wnoszę o: oddalenie powództwa w całości ze względu na przedawnienie roszczeń ,przekazanie sprawy właściwości ogólnej pozwanego, zarządzenie od powoda na moja rzecz kosztów procesu. uzasadnienie :żądanie powoda dotyczą roszczeń wynikających z pożyczki zaciągniętej 23 marca 2000. roszczenia te uległy przedawnieniu. Podnoszę zatem zarzut przedawnienia roszczeń dochodzonych przez powoda w niniejszym postępowaniu. iI tyle. Czy sąd mój sprzeciw może odrzucić?

Wraz z sprzeciwem wysłałem również wniosek o przywrócenie terminu.
Jeśli to jakieś uchybienie które może zaszkodzić to czy wysłać jeszcze raz sprzeciw? Jutro mija 7 dniowy termin.

Ostatnia edycja:
Przepraszam że, post pod postem ale nikt nie odpowiedział. Wystarczyłoby bym przeczytał post 100 z poprzedniego tematu i znalazł dodatkowe informacje niestety przeczytałem cały poprzedni wątek i zrobił mi się mętlik. Oprócz poprzedniego pytania mam kolejne czy we wniosku o przywrócenie terminu miałem napisać: żądam uchylenia postanowienia o nadaniu klauzuli czy żądam uchylenia terminu postanowienia.... i jaki to może mieć skutek?

Wniosek o przywrócenie składamy asekuracyjnie - pisałem to ze 4 razy na 5 poprzednich stronach. Wniosek o uchylenie klauzuli składasz po to, aby kumaty ref. potraktował to również jako skargę na klauzulę, po przyjęciu sprzeciwu.

Dzięki rafal 26. Czytałem to wszystko i nie rejestrowałem się wcześniej by nie zadawać takich właśnie pytań ale mnie też dopadły wątpliwości. Jeśli ci nie sprawi kłopotu czy mógłbyś mi jeszcze odpowiedzieć czy treść sprzeciwu którą napisałem w poście #304 jest "w porządku" ? Chciałbym się po prostu uspokoić. Z góry dziękuje.

Jest ok.

Napisałem 20 razy, że nie ma co się skupiać na treści sprzeciwu, bowiem i tak sąd ostatecznie nie rozpozna sprawy, tylko umorzy postępowanie, bo presco nie uzupełni dokumentów!!!

Witam Dostałem dziś Zawiadomienie o wszczęcie egzekucji i wezwania do zapłaty

Dodzwoniłem się tam i pytałem co to jest podobno to jest jakaś niezapłacona faktura za reklame w internecie z czerwca 2008r. do zapłaty jest jakieś 1000zł Moje pytanie to czy to nie jest już przedawnione? I co mam z tym robić odwołać się czy to zapłacić dodam też że rzadne pisma ani informacje o zadłurzenie wcześniej nie przychodziły. Proszę bardzo o radę co mam robić

Proszę o odpowiedz zależy mi na czasię Czytałem lecz niezbyt się dowiedziałem tego co trzeba. Z góry dziękuję

A u mnie sprawa wygląda tak że po złożeniu pism o przywrócenie terminu, sprzeciwu do nakazu zapłaty przyszlo pismo z eSądu mówiące że sąd postanawia:
Stwierdzić skuteczne wnisienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości oraz przekazac rozpoznanie sprawy do Sąd Rejonowy w Kielcach.

No i wszystko fajnie i mam też informację że to pismo dotarło do Komornika ale on dalej mnie windykuje. Mianowicie znowu zabrał połowę mojej pensji choć wiem że pismo z sądu niego dotarło do niego 2 tygodnie przed moją wypłatą. Czy można w jakiś sposób wstrzymać windykację z mojej pensji?
Dodam jeszcze że do Komornika dostarczyłem pismo z prośbą o wstrzymanie windykacji...

Ostatnia edycja:
witam,

Jakiś czas temu pisałam, ze z konta zniknęło mi ok 1600 zł tytułem zajęcia komorniczego. Nie otrzymałam żadnych wezwań ani innych dokuemntów mówiących o jakichkolwiek moich długach. Po radach jakie tu dostałam wysłałam pismo do komornika (jego nazwisko udostępnił mi Bank po długich pertraktacjach bo na poczatku nie chciał nic powiedzieć)
Wysłałam pismo do komornika z prośbą o przesłanie mi wszelkiej korespondencji dotyczącej owego zajęcia.
Otrzymałam jedynie odpis zajęcia wierzytelności z info iz wierzycielem jest Presco Investment plus kwotę długu 548 zł a reszta tj 1100 zł to pozostałę koszty i odsetki.
Mimo prośby nie otrzymałam informacji na temat samego długu tj komu i za co winna jestem i jaka jest data wymagalności tego długu.

to tak w skrócie
i teraz pytanie i prośba o wskazówki co mam robić dalej
1/ czy komornik ma obowiązek podać mi pozostałe dane tj komu i za co jestem winna te pieniadze czy też nie?
2/ czy mam pisać do komornika o dokładne dane (za co, komu i jaki byl termin zaplaty) czy do Presco Investment jako wierzyciela
3/ czy komornik nie miał obowiązku ustalić mojego aktualnego adresu zamiast posługować sie adresem niewaznym od 2 lat?

z gory dziekuje za wszelka pomoc
pozdrawiam

mam jeszcze jedno pytanie
piszecie o terminie tygodniowym na składanie tych 3 pism
a jak ja mam liczyć te 7 dni
kasę z konta pobrano mi 23 listopada
wyslalam pisma do banku zeby dowiedziec sie z jakiego tytulu, bank zwlekal z pismem i udzieleniem informacji
dowiedzialam sie jedynie imie i nazwisko komornika
wyslalam pismo do komornika
dzisiaj tj 28.01 dostalam odpis od komornika o kwocie i wierzycielu tj Presco Investment
ale nadal nie znam konkretnego tutulu tej zaleglosci tj komu i za co bylam winna ta kase i kiedy minal termin tj czy to jest przedawniony dlug

czy mnie te 7 dni tez dotyczy?
czy dopiero jak sie dowiem za co ten dlug, u kogo i jaki byl termin wymagalnosci?

dziekuje za pomoc
przeczytalam caly watek ale troche sie gubie i bede wdzieczna za odpowiedz

Witam
Właśnie dostałam nakaz zapłaty z e-sądu. Na kwotę 633,53zł+odsetki oraz koszty sądowe 210zł.
Dług jest za telefon w orange. Spłacałam ile mogłam, ale nie pracuję, dostaję jedynie pieniądze z opieki na dwójkę dzieci 494zł.
Co mam robić?
Odwołać się? sprzeciwić?
Chciałabym aby sąd rozłożył mi dług na raty, bo wątpię że mi go umorzą a komornika nie chciałabym mieć.
W pozwie napisano bym prośbę o rozłożenie zasądzonej kwoty wysłała do powoda ale wiem że intrium się na to nie zgodzi...
Co mam robić?
Jak napisać taki wniosek i co ma w nim być?
Bardzo proszę o pomoc

Witajcie. Jestem na dzień dzisiejszy w tej korzystnej sytuacji, że nie stresuję się decyzją E-Sądu,bo już ją mam- skuteczne wniesienie sprzeciwu i cofnięcie nakazu zapłaty w całości. W tej chwili czekam na rozpatrzenie sprawy w moim Sądzie Rejonowym, o której to wiem jak się skończy- umorzeniem, bo Presco nie uzupełni dokumentów (tak było za pierwszym razem w roku 2011, potem Presco już mnie nie powiadomiło o kolejnym nakazie zapłaty).
Nie chciałabym, aby ta gra Presco się toczyła w nieskończoność, czy mogę coś zrobić, aby Sąd moją sprawę i rzekome roszczenia Presco jednak jakoś merytorycznie rozpatrzył? Czy zdaniem ekspertów tegoż forum- mogę jakoś "wyjść naprzeciw " :) praktykom Presco i zakończyć tę procedurę- nakaz o którym nic nie wiem, skierowanie do SR, umorzenie i za jakiś czas znów to samo??? Może jest jakiś środek zaradczy?? Bo ani to miłe nie jest, ani nie takie znowu bezproblemowe i niekosztowne- w sumie niby tylko znaczki pocztowe, ale trochę tego wyszło, podsumowując całą korespondencję z E sądem i komornikiem (kilkadziesiąt złotych, ale w sumie czemu mam je ponosić w nieskończoność) Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót