Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
tusk120:

Możesz. Cały wątek jest poświęcony takim sytuacjom.

Najpierw zadzwoń do esądu i po sygnaturze ustal, gdzie doręczono nakaz.

Jeśli pod stary adres - wnieś sprzeciw wraz z wnioskeim o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu. Dołącz jako dowód kserokopię dowodu osobistego, tylko tak, aby była ona czytelna, a jeśli możesz to i zaświadczenie o zameldowaniu (lub umowę najmu, jesli mieszkasz w miejscu innym, niż zameldowanie).

Roszczenia pewnie są przedawnione.

Dzięki pomocy użytkownikom tego forum udało mi się odkręcić sprawę w e-sądzie. Udało mi się przywrócić termin a powód wycofał sprawę. Ale żeby nie było za łatwo otrzymałem zarządzenie z sądu o oświadczeniu wycofania przez powoda pozwu bez zrzeczenia się roszczenia . Mam dwa tygodnie na odpowiedź. Z tego co znalazłem w internecie po mojej zgodzie, powód znów będzie mógł próbować drogą sądową odzyskać bezzasadnie dług który wg. prawa nie jest długiem. Czy mam możliwość uzyskania od powoda wycofania pozwu z zrzeczeniem się roszczenia? Jeśli tak, jak wygląda taka procedura?

Nie masz takiej możliwości.

Możesz odpisać sądowi, że nie zgadzasz się na cofnięcie pozwu bez zrzeczenia się roszczenia. Wskazując, że żądasz przekazania sprawy sądowi wł. ogólnej. Jeśli sąd mimo tego umorzy postępowanie, masz prawo zaskarżyć takie postanowienie. Pisząc wprost, że powód cofnął pozew w związku z podmieionym zarzutem przedawnienia, a takie działanie należy poczytać jako próba obejścia przepisów prawa i wniesienia w przyszłości kolejnego pozwu.

Zrzeknie się roszczenia, czy nie zrzeknie, nie ma to i tak znaczenia, bo jak będzie chciał naginać prawo - a tak często FW robią - to wniesie kolejny pozew. Czy jako ten sam podmiot, czy kolejny po dokonaniu się cesji.

A ja juz wiem ze moj dlug sie nie przedawnil. Zlozylam zazalenie na klauzule wykonalnosci gdyz wszystko bylo wysylane na niewlasciwy adres nic nie dostalam - komornik wszystko zawiesil i lada momemnt z e-sadu dostane nakaz zaplaty juz na prawidlowy adres. I co teraz mam zrobic?? Jak i ewentualnie co odpisac na pozew??

Odnieść się merytorycznie. Przeliczyć należności itp. Jeśli uznajesz w całości, to należy zapłacić wierzycielowi całą kwotę.

DO komornika wniosek o umorzenie egzekucji jako wszczętej bezpodstawnie. Przeczytaj kilka stron wcześniej.

Komornik mimo mojego pisma o umorzenie postepowania- niestety tylko zawiesil..... A klauzula zostala wstrzymana przez sad. Wiec juz niczego nie rozumiem

Mój mąż ok 7 lat temu (już nawet nie mamy żadnych faktur za tamten okres więc nie pamiętam dokładnie) zrezygnował z usług cyfry+ ale nie zwrócił dekodera. Dość długo nikt się nie odzywał aż chyba w 2010 r. odezwali się znowu, że ma zwrócić dekoder bo inaczej zapłaci karę 300zł za niezwrócenie dekodera więc mąż dekoder oddał we wrześniu 2010 r. i ma pokwitowanie na to. Pani w punkcie cyfry+ powiedziała, że jest już ok. Jednak po jakimś czasie mąż dostał zawiadomienie, że ma zapłacić 300zł kary za zwrócenie dekodera po zbyt długim czasie. Oczywiście teraz wierzycielem jest PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l. Jednak nie przypominam sobie żadnego pisma z sądu. Pierwsze pismo jest już od komornika z 11.2011r. Mąż niestety zignorował sprawę a ja przy porządkowaniu papierów "odkopałam" te pisma od komornika. Ostatnie pismo jest z 02.2012r, gdzie było już do zapłaty prawie 1000zł.
Moje pytanie jest: czy to nie było już przedawnione i czy teraz można jeszcze jakieś pismo napisać w tej sprawie do sądu zważywszy, że minął już długi okres od czasu otrzymania pisma?

miska82: wiec wnieś skargę na komornika - też jest o tym pisane;

martin: wszystko zależy od tego, czy mąż dostał nakaz zapłaty, jeśli dostał, to pozamiatane; zadzwoń do sądu i zapytaj się, gdzie było doręczone;

Ja mam tylko jedną wątpliwość. Jeżeli Presco posiada za swoją nazwą skrót sarl to znaczy, że jest spółką z ograniczoną odpowiedzialnością. Jeżeli zaś prowadzi działalność za granicą jako osoba prawna i ponadto prowadzi w Polsce działalność gospodarczą polegającą na skupywaniu długów i ich egzekwowaniu - to znaczy, że realizując tę działalność musi mieć w Polsce co najmniej Oddział. Tak mi się wydaje, że nikt nie widział na oczy wpisu do KRS - pod nazwą Presco Inv. SARL oddział w miejscowości X. Dla mnie to firma ta działa z naruszeniem polskiego prawa. Chyba należałoby to gdzieś zgłosić. Gdyby był oddział w Polsce to chyba właściwe byłoby polskie prawo i polskie sądy. Gdyby byli zarzuceni pozwami o zwrot kosztów postępowania egzekucyjnego, to może dałoby się wtedy ograniczyć nieco ich ekspansywność. Były minister który wymyślił zasady e-sadów nie dalej jak wczoraj w programie przyznał, że ustawa jest wadliwa bo nie daje prawa do obrony obywatelom. Chciałabym się zastanowić czy w takim razie nasz kochany rząd i sejm mógłby być pozwany za błędy w prawie, które doprowadziły do takiej samowoli, a organy kontroli za to, że nie zauważyły że następuje taki wypływ środków za granicę. To moim zdaniem sprawa dla ABW...

Spółka ma jakieś mniej dla mnie jasne powiązania z P.R.E.S.C.O. INWESTMENTS S.A.R.L.
Wydawnictwo internetowe ubogiej treści: PRESCO Investments S.a.r.l. cdn
Nie ma tu znaczenia, że udziałowcami są polskie firmy takie jak ta powyżej. Firma działająca w UE prowadząca działalność w Polsce powinna chyba mieć oddział w Polsce - na takiej własnie zasadzie mogą one realizować swobodę przedsiębiorczości.

DLaczego to piszę. Jak już skonczy sie wasza przygoda z sądem w tej instancji. Nagle sie może okazać, że ściągnął wam komornik z konta 1200 zł z czego 500 zł to dług dla Presco, a 700 zł to koszty komornicze. Presco zwróci wam na wezwanie do zapłaty (albo nie) - 500 zł - ale tych 700 zł nie chce. Trzeba wnieść sprawę do sądu bo to oni wywołali niepotrzebną egzekucje (termin do zaskarżenia postanowienia komornika 7 dni juz dawno minął zanim uzyskacie uchylenie klauzuli wykonalności). Ponadto oni po skierowaniu sprawy na postępowanie zwykłe nic nie robią i sąd umarza postępowanie. Co się dalej dzieje? Sprzedają wasz dług komuś innemu i znowu ten ktoś wysyła pod nieistniejące adresy wezwania i pisma sądowe. Co się dzieje dalej? Od nowa cała zabawa i znowu płącicie 700 zł komornikowi, których to kosztów nikt nie wyegzekwuje - bo kto by składał pozwy w Luksemburgu???? Już straciliście na całej sprawie 1400 zł - może to zwróci wam sejm i rząd, którzy stworzyli takie prawo?????
---------
To dlatego komornik tak szybko w waszych sprawach - zebyśnie nie mieli okazji do złożenia zażalenia na koszty, które w całości powinien w tym wypadku uiścić Presco.
---------
Każdy tutaj dba o swój interes. Komornik też.

A były Minister nie dalej jak wczoraj mówił "przepraszam, no ale rozumiecie - to nie ja układałem to prawo. To ktoś inny. Ja się czuję winny tylko dlatego, że byłem na ceremonii otwarcia e-sądu." Zapytajcie innych polityków. Powiedzą to samo. "Sorry winetou, ale to nie my."

Acha, a jakbyście dostali potem - po uchyleniu tytułu egzekucyjnego i umorzeniu postępowania w sprawie lub oddalenie powództwa - zupełnie nic... - no to cóż - wszystkich czeka chyba sąd luksemburski :-) i co z tego że macie papierek...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
czy zwrot dekodera był potraktowany jako przerwanie biegu przedawnienia? no bo w sumie to jak umowa była zerwana gdzieś w 2005r to chyba sprawa powinna byc przedawniona?

Aha i w moich papierach adres Presco jest: Piła , ul.Wojska Polskiego..

Nie wiem tez gdzie mogę zadzwonić aby dowiedzieć się czegoś więcej ponieważ pisma z sądu nie dostaliśmy. Mamy jedynie pisma od komornika i nie ma tu żadnego adresu sądu, który w ogóle wydał nakaz zapłaty. Jest natomiast sygnatura: VI N-ce

Ostatnia edycja:
wojtekwojtek1 forum to nie czat- nie pisz post pod postem. Przez 20 minut jest dostępna funkcja
edit.gif
, o czym wiedziałbyś, gdybyś przeczytał nasz regulamin.

Witam!
To i ja chetnie przedstawie sprawe i zapytam co zrobic i jak ewentualnie.
Mieszkam po za granica Polski i nie mam zadnego zameldowania w PL od jakis 7-8 lat.Firma PRESCO zwrocila sie do mnie (na adres zamieszkania gdzie nie jestem juz ten czas zameldowana) o zwrot dawno juz przedawnionego zwrotu naleznosci za OC auta ktorego ja w ogole nie pamietam zebym taki miala:/ Olalam calkiem sprawe w koncu oni (najprawdopodobniej oni)poszli z tym do e-sadu w Lublinie.przychodzily jakies listy i z sadu i wczesniej z tego Presco ale moja mama tego nie odbierala tylko mnie informowala o zaistnialych sytuacjach ze takie jakies tam listy listonosz przynoscil ale ona nie pobierala tego i problem teraz polega na tym to bylo okolo 8-9 miesiecy temu.Ostatnio zaczelam sie bardziej tym interesowac,odkad w TV zaczelo byc o tym gloscniej i chcialabym zabrac sie za to w szystko by oczyscic sie z tego wszystkiego na podstawie przedawnien( wczesniej nie wiedzialam o takim czyms ze jest ta mozliwosc) czyli przeciwstawic sie tym wyludzacza i chcialabym wniesc wniosek o przywrócenie terminu odwołania na podstawie tego ze (teoretycznie)nie otrzymywalam zadnych powiadomien o poczynaniach prmy presco jak i e-sadu poniewaz adres na ktory szla cala poczta nie byl adresem pod ktorym przehbywalam i nie bylam w stanie sie jak kolwie bronic czy tez odwolywac i pytanie jest takie skad ja mam w ogole wziac sygnature sprawy itp co jest potrzebne do wniosku? Nie mam ani powiadomien komorniczych ani zadnych zajetych majatkow poniewaz ja NIC nie mam w Polsce (nawet zameldowania).Mam tylko problem z tym ze jak kiedys sobie bede przejezdzac przez polske i naglemnie powiedzmy Policja zatrzyma do kontroli to boje sie coby mnie nie zgarneli za jakis durny przedawniony dlug ktorego nie ma bo prawnie jest przedawniony a jak wiadomo system w tej beznadziejnej Polsce jest do du... i przez kogos-cos pojde siedziec za glupie 120 zl bo nie mieli obowiazku durnie sprawdzac czy czlowiek w ogole zyje a nie wspomne o zameldowaniu.Czy wiaziac najlepiej prawnika zeby sie tym wszystkim zajal czy mozna to samemu jakos sie wywiedziec,dowiedziec i poczyniac ?

RAFALE 26 czyli jak klauzula wykonalności jest zawieszona przez sąd komornik powinien umorzyć postępowanie a nie zawiesić dobrze rozumiem?
I ostatnie mam nadzieje pytanie: skoro przez 6mc komornik ściągną jakąś należność i przekazał firmie windykacyjnej- otrzymając teraz nakaz zapłaty mogę zakwestionować wysokość kwoty pomniejszonej o te które już zostały ściągnięte??

Presco nęka mnie już jakiś czas.
Skutecznie podniosłem zarzut przedawnienia.
Sąd w Poznaniu umożył sprawę.
Dzisiaj dostałem kolejne pismo od Presco , tym razem chodzi o zwrot dekodera.
Wg pisma -Canal + wystawił notę obciążeniową z datą 10.09.2012. , a 28.09 przekazał wierzytelność Presco. (cały czas chodzi o sprawę z 2001 roku)
Co w tej sytuacji powinennem zrobić?

Mam troszkę więcej informacji w związku z moja sprawą:
data wypowiedzenia umowy z Cyfra+: 20.06.2007
data wystawienia noty obciążeniowej przez Cyfra+: 10.08.2010
data przekazania wierzytelności do Presco Investmens: 20.06.2007
tytuł wykonawczy: Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z dnia 27.07.2011 zaopatrzony w klauzule wykonalności z dnia 29.09.2011r

w takim razie sprawa jest przedawniona czy nie?

wojtkuwojtku: to że w mediach gadają bzdury i nie znają prawa, to proszę, abyś tego nie powtarzał na forum. Wszystkie te firmy można pozwać przed sąd w Polsce. Sądem właściwym będzie albo sąd w Lublinie, albo w miejscowości gdzie toczyła się egzekucja. Wynika to wprost z przepisów kpc oraz z rozporządzenia - prawa europejskiego. W razie wątpliwości mogę Ci wskazać ów przepis!!!

KingaDE: musisz przesłać komuś w Polsce upoważnienie, aby wszystko ustalił. Nikt nie zatrzyma Cię w Polsce za długi. Takie prawo obowiązuje tylko na Białorusi (poważnie).

miska82: oczywiście, że tak razy dwa.

mara78: to samo, co wcześniej. Podaj im teraz właściwy adres i każ ew. korepondencję wysyłać pod ten adres. Wskaż, że podanie niewłaściwego adresu przed sądem będzie skutkowało zawiadomieniem UOKiK. Oczywiście napisz im, że długu nie uznajesz i uważasz, że jest w całości przedawniony

Martin222: sprawa powinna być przedawniona.Czy tak będzie rozstrzygnie sąd. Jeśli nie uzna tego zarzutu i zapadnie wyrok zasądzający, wtedy napisz, poradzimy coś.

Dziś dostałem pismo od komornika o umorzeniu postępowania egzekucyjnego, tylko że na wniosek wierzyciela, chociaż to ja złożyłem odwołanie i na wniosek sądu nakaz zapłaty utracił moc. Wnioskuje że sąd poinformował o tym "Presco..." a oni złożyli do komornika o umorzenie postępowania egzekucyjnego, jeśli się mylę proszę mnie oświecić .
Ponieważ komornik obciążył mnie kosztami postępowania egzekucyjnego chciałbym napisać jakiś sprzeciw wobec tej decyzji , tylko jaki i gdzie ? Mam zakładać sprawę ? W końcu to nie ja go wynająłem a także nie z mojej winy poniósł te koszty.

W tej sytuacji piszesz skargę na postanowienie, wyjaśniał to Bedek.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót