Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam serdecznie, ponieważ boję się żeby czegoś nie spaprać, zadam jedno pytanko.
Proszę tylko o odpowiedź czy dobrze zrozumiałam poprzeenie posty.
Już otrzymałam odpowiedź z e-sądu z orzeczeniem o unieważnieniu nakazu zapłaty, oraz o przekazaniu sprawy do sądu właściwego dla miejsca zamieszkania. Było również orzeczenie o ponownym doręczeniu nakazu zapłaty. /Kopia nakazu dostarczonego na zły adres/. Rozumiem że nie muszę ponownie wysyłać sprzeciwu na ten nakaz? Z poprzednich postów zrozumiałam że został mi on przysłany informacyjnie.. czyli że teraz powinnam czekać na rozprawę w sądzie właściwym, czy jednak złożyć ten sprzeciw jeszcze raz? Strasznie to zagmatwane, jednak bardzo proszę o pomoc.

Jeśli sąd PRZYJĄŁ sprzeciw (nie ma unieważnienia nakazu zapłaty) to nie trzeba go teraz składać po raz kolejny do e-sądu. Trzeba go będzie złożyć na WYRAŹNE wezwanie sądu wł. ogólnej. Oczywiście o ile sąd sobie tak zażyczy.

Proszę czytać to co dostaje panie z sądu ze ZROZUMIENIEM, a wątpliwości się ulotnią...

Chodziło mi o utratę mocy nakazu zapłaty, bo tak to było ujęte.
Wiem dokładnie o co chodziło i proszę nie robić ze mnie BLONDYNKI, bo naprawdę zapytałam grzecznie, i czytałam dokładnie, ale ponieważ czytam to forum od dawna, myślałam że można bez irytacji itraktowania człowieka jak nie do końca rozumnego uzyskać odpowiedź. Mimo wszystko, bardzo Panu dziękuję za pomoc. Więcej nie zapytam.

Witam po dłuższej przerwie... przypomnę że ostatnio kiedy pisałem na forum czekałem na rozprawę sądową z powództwa prokury niestandaryzowanej... Dziś dowiedziałem się, że wyrok oddalający powództwo prokury został uprawomocniony dnia 3 maja br. przez sąd rejonowy. Zanim się dowiedziałem dzwoniła do mnie firma kruk ale nie odebrałem telefonu. Co teraz powinienem zrobić? Skierować pismo do prokury o natychmiastowy zwrot zabranych mi niesłusznie pieniędzy? Kto mi odda koszty komornicze? Czy mogę wytoczyć proces o odszkodowanie prokurze? Sprawa ciągnęła się bardzo długo i miałem przez to trochę problemów w pracy... urlopy, wezwania do sądu itp (patrzą na mnie teraz trochę 'krzywo") Proszę o radę fachowców i ludzi z doświadczeniem w takich sprawach. Pozdrawiam

Witam,
W tamtym roku w kwietniu wziąłem telefon w Orange z abonamentem 59,90. Na początku płaciłem regularnie rachunki, pomagali mi rodzice bo wtedy studiowałem i nadal studiuje. Niestety od kilku miesięcy przestałem płacić ponieważ mama straciła pracę i utrzymujemy się tylko i wyłącznie z pensji ojca. W lutym tego roku Orange zerwała ze mną umowę i nałożyła karę w wysokości 1200zł za niedotrzymanie warunków umowy. Próbowałem się porozumieć, żeby rozłożono mi ten dług na raty ale żadnej odpowiedzi na swoje pisma nie dostałem. Dług ten odkupiła firma Intrum Justitia, dzisiaj dostałem od nich maila, o pilny kontakt, więc zadzwoniłem, tam się dowiedziałem, od niemiłego Pana że mam spłacić 1200zł + odsetki, powiedziałem, że chętnie spłacę ten dług tylko proszę o rozłożenie na raty, to ten Pan powiedział, że nie ma takiej możliwości i mam wpłacić całość do końca tego miesiąca. Ja chcę spłacić ten dług tylko najzwyczajniej nie stać mnie na jednorazową spłatę. Jak się porozumieć, co zrobić, aby jakoś dogadać się z tą firmą żeby rozłożyli mi na raty ten dług ? Proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam.

Dodam, że czytałem również poradnik na forum w sprawie zadłużenia w firmie windykacyjnej ale niewiele z tego zrozumiałem dlatego proszę Was o pomoc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam wszystkich, przebrnęłam pomyślnie przez tzw. pierwszy etap, przeczytałam prawie cały wątek i nikt nie pisał o sprawie w docelowym Sądzie. Rozprawa tuż, tuż nie wiem jak to się odbywa.... trochę się niepokoję, proszę o jakieś wnioski od kogoś kto przez to już przeszedł do końca

co chcesz wiedzieć... sąd wzywa na rozprawę... zeznajesz pod przysięgą... opowiadasz że dług jest fikcyjny i że nigdy nie miałeś żadnych długów. jesteś w szoku, że ktoś Cie chce w coś wrobić, jesteś oburzony itd... sąd oddala powództwo ze względu na brak dowodów albo nie wystarczające dowody ze strony wierzyciela i czekasz na uprawomocnienie wyroku. prawie miesiąc

dzięki za szybką reakcję na mój post, powiadomię jak sprawa się zakończyła...

zaznaczam bo nie zrobiłem tego wcześniej, że to jest mój przypadek... jak czytałaś ostatnie posty to widzisz, że już jestem po sprawie, wyrok sie uprawomocnił, nie stało sie to w pierwszym terminie bo prokura czy tez kruk (jeden diabeł) odwołał się ale to odwołanie także zostało oddalone i teraz już czekam na kasę, która mi zabrali (wysłałem dzisiaj pismo - wezwanie do zapłaty dałem termin 7 dni a potem do sądu kieruję sprawę) policzyłem wszystkie wydatki, które poniosłem z tytułu całej tej afery i ciekawe jak to sie skończy. mam nadzieję, że wszystko pójdzie po mojej myśli a jak nie to dalej bęę dociekał swoich należności w sądzie.

witam mam pytanie bo nie wiem co dalej z tym zrobić dostałem 3 pisma z e-sądu sa w załączniku

nie wiem czy mogę napisać coś nie na temat, ale zaczyna do mnie znowu wydzwaniać jakaś firma windykacyjna o jakąś nie zapłaconą fakturę na kwotę 200 zł z 2001 r. jakoby za nie opłacony prąd, skoro za jeden miesiąc niby nie zapłaciłam to czemu teraz wydzwaniają a ja do dnia dzisiejszego korzystam z prądu i nie mam żadnych zaległości. Tak coś czuję że będę musiała znowu przechodzić przez to PRESCO to jak de ja wu, czy ktoś w końcu znajdzie sposób na takie firmy?

witam otrzymałem 3 pisma z e-sadu
1 pismo - postanowienie z dnia 10.05.2013
postanawia I odrzucić wniosek pozwanego o przywrocenie terminu do wzniesienia sprzeciwu zapłaty z dnia 19.07.2012 w postępowaniu upominawczym oraz stwierdzić skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości
II przekazać rozpatrzenie sprawy do sądu rejonowego w miejscu zamieszkania
no i oczywiści uzasadnienie

2 pismo nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z dnia 19.07.2012
tak w skrócie ze mam zapłać kwotę 172 zł plus odsetki 90 zł w ciągu 2 tygodni albo wnieść sprzeciw do tutejszego sadu

3 pismo pozew o zapłate z dnia 26.06.2012 od presco

i moje pytania czy mam coś jeszcze napisać do sadu

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich, jak obiecałam składam relację z rozprawy. Dziś się odbyła i okazało się to tylko formalność, sprawa jest przedawniona, Sędzina przejrzała wszystkie dokumenty i stwierdziła j.w. (a jak zauważyłam na wokandzie tylko dziś, na jednej sali rozpraw było kilkanaście spraw z powództwa PRESCO), na pewno ktoś nie odpowiedział, nie przyszedł, nie odwołał się i swoje zarobią. Dziękuję wszystkim za życzliwość, za pomoc, nie poddajcie się bez walki, jak widzicie opłaci się korzystać z doświadczenia i rad innych.

Witam - błagam o pomoc , wczoraj dostałam zawiadomienie o wszczęciu egzekucji i wezwanie do zapłaty od komornika SAdowego przy SAdzie w KEpnie . Sprawa dotyczy zadłużenia z 2003 roku wobec polkomtelu na 113 zl w tej chwili jest juz 320 zl mieszkam poza granicami kraju LIst odebrał brat dziewczyny mojego syna , ale podpisał sie moim nazwiskiem , nie wnioskami do e sadu w LUblinie zawiadomienia , ze sprawa jest już przedawnienia Co teraz robić jakie przedsięwzięć działania, jakie pisma wysłać i do kogo ? PRosze pomóżcie , po przeanalizowaniu WAszego forum widzę , ze można to wszystko zahamować .. Proszę o wyjaśnienie jakiekolejnekroki mogę wykonać. Pismo otrzymałam wczoraj z tego co przeczytałam na piśmie mam 7 dni do odwołania - więc czas pili .. Pomozcie

Ktoś dopuścił się przestępstwa fałszerstwa - listonosz z bratem siostry lub sam brat siostry ((przy założeniu, że podpisał się Twoim imieniem i nazwiskiem)).

Poza tym składasz wskazane powyżej pisma wniosek o przywrócenie terminu oraz sprzeciw. Dołączasz dokumenty, z których wynika, że w dacie tego doręczenia mieszkałaś za granicą Polski. Może to być dokument ubezpieczenia, umowa o pracę, umowa najmu itp. Oczywiście musisz je przetłumaczyć na język polski (przynajmniej jeden z nich).

Poza tym nie zadawaj pytań, o ile Ci się śpieszy, tylko PRZECZYTAJ ten temat. OD POCZĄTKU.

lukaszing:
Wyjasniłem to z 5 razy w tym wątku. Średnio co 3 strony. Jeśli sąd przyjmuje sprzeciw, to czekasz na pismo z sądu, do którego sprawa trafiła.

Dziekuje...zwaliło mnie z nóg przestałam myśleć logicznie, gdy dostałam zawiadomienie od komornika .czytam i czytam i wciąż nie umiem sobie tego logicznie poukładac...myślałam ,że szybciej bedzie ..-jak "krowie na rowie"napisac krok po kroku...ale skoro tak piszesz ..dzis wieczorem zabieram sie od pozatku za analize..poki co wracam do pracy..czyli co jest nadzieja , tak ?

Droga Julu ja miałem dokładnie taką samą sytuację... z tym że dowiedziałem się o wszystkim dopiero od pracodawcy, który otrzymał pismo od komornika o zajęciu pensji (korespondencja "do mnie" została wysyłana na nieaktualny od dawna adres). Postępując zgodnie z poradami i wskazówkami czy nawet gotowcami od użytkowników tego forum dziś jestem z wygraną sprawą i prawomocnym wyrokiem oddalającym powództwo kruka i czekam na zwrot pieniędzy więc trochę cierpliwości i mocnych nerwów, a krok po kroku osiągniesz sprawiedliwość.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót