Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. III

• Autor wątku Autor wątku sara105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Znalazłam druk OP - odpowiedź na pozew.
To ten druk?
Sygnatura akt ta druga C .... ?
Mam napisać to samo co w sprzeciwie?
digiton napisał:
ja po napisaniu zgrabnego pisma bym nie szedł
Jak to zgrabnie napisać?
robinson21 napisał:
czy był wystawiony bankowy tytuł egzekucyjny oraz nadano klauzulę wykonalności?
czy była prowadzona egzekucja komornicza?
nie było bankowego tytułu egzekucyjnego

Dlaczego sąd dodatkowo żąda takich dokumentów?

bozka608 napisał:
Znalazłam druk OP - odpowiedź na pozew.
To ten druk?
Sygnatura akt ta druga C .... ?
Mam napisać to samo co w sprzeciwie?

Jak to zgrabnie napisać?

nie było bankowego tytułu egzekucyjnego

Dlaczego sąd dodatkowo żąda takich dokumentów?
A gdzie składałaś sprzeciw?
Jeżeli do e-sądu to nie. Tam wystarczy jedno zdanie.
A pozew był na formularzu urzędowym?
Nie wiemy jak zgrabnie napisać bo nie wiemy co jest w papierach dołączonych do pozwu. Tam trzeba się odnieść do treści zawartych w uzasadnieniu pozwu i po kolei je obalać (jak się da), czepiać się o wartość dowodową dokumentów i tak dalej...
Sąd nie żąda odpowiedzi na pozew. Wcale go nie musisz składać i... przegrasz.

Pozew był na formularzu urzędowym z Sądu Rejonowego i tam też był złożony sprzeciw też na oficjalnym formularzu.
digiton napisał:
Sąd nie żąda odpowiedzi na pozew. Wcale go nie musisz składać i... przegrasz.
Chodziło mi o to, że nie znam procedur sądowych, dziękuję za dotychczasową pomoc i proszę o dalszą.
W uzasadnieniu powód napisał:
"Strona pozwana ..... oraz Satander Consumer Bank S.A. zawarli w dniu 2008-05-19 umowę bankową o numerze ........ na podstawie której strona pozwana otrzymała określoną w umowie kwotę pieniężną, jednocześnie zobowiązała się do jej zwrotu na warunkach precyzyjnie określonych w tejże umowie (dowód: - wyciąg z ksiąg rachunkowych funduszu sekurytyzacyjnego i ewidencji analitycznej nr ...... z dnia 2016-05-09
Strona pozwana nie wywiązała się z przyjętego na siebie zobowiązania wobec czego niespłacona kwota należności głównej stała się wymagalna wraz z kwotą odsetek za opóźnienie w spełnieniu świadczenia. W następstwie powyższego wobec niedotrzymania przez stronę pozwaną warunków określonych w umowie, wierzyciel pierwotny wezwał stronę pozwaną do zapłaty kwoty pieniężnej. Jednocześnie w treści wezwania wierzyciel pierwotny poinformował stronę pozwaną, że w przypadku niewypełnienia obowiązków określonych w treści wezwania wierzytelność zostanie przelana na rzecz Prokura NS FIZ.
Strona pozwana pomimo upływu wyznaczonego terminu nie dokonała zapłaty, wobec czego w dniu 2015-05-15 Santander Consumer Bank S.A. zawarła z Prokura NS FIZ umowę przelewu wierzytelności, cedując na jego rzecz całość praw i obowiązków wynikających z umowy zawartej przez stronę pozwaną z wierzycielem pierwotnym (dowód - wyciąg z ksiąg rachunkowych funduszu sekurytyzacyjnego i ewidencji analitycznej nr ........ z dnia 2016-05-09
- umowa cesji wierzytelności z dnia 2015-05-15
Jednocześnie strona powodowa wskazuje, że dookreślona wyżej umowa przelewu (cesji) wierzytelności została ograniczona o postanowienia stanowiące tajemnicę przedsiębiorstwa w rozumieniu art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 16.04.1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz. U. z 2003 r. nr 153, poz. 1503 ze zm.)
Potwierdzeniem, iż wierzytelność dochodzona niniejszym pozwem, była przedmiotem wyżej przedstawionej umowy przelewu (cesji) wierzytelności jest wyciąg z elektronicznego załącznika do umowy cesji. Elektroniczny załącznik do umowy cesji wierzytelności jest równoznaczny z załącznikiem w wersji papierowej. Wskazany wyciąg, zawiera dane niezbędne do zidentyfikowania zarówno stron jak i samego stosunku zobowiązaniowego łączącego stronę pozwaną z wierzycielem pierwotnym. Dane te również zostały wymienione w papierowym załączniku do umowy przelewu wierzytelności. Wyciąg z elektronicznego załącznika do umowy cesji zawiera wyciąg niezbędnych danych, jedynie objętej pozwem sprawy, ze zbioru danych, dołączonego w formie elektronicznej do umowy cesji. Wyciąg ten jest generowany automatycznie. Identyfikator Klienta wskazany w treści wyciągu z elektronicznego załącznika do umowy cesji jest numerem identyfikującym Klienta według Wierzyciela Pierwotnego.
Ze względu na fakt, iż papierowy załącznik do umowy przelewu wierzytelności zawiera dane objęte tajemnicą bankową w rozumieniu art. 105 Ustawy z dnia 29.08.1997 r. Prawo bankowe (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 128 ze zm.) oraz ochroną danych osobowych na mocy ustawy z dnia 29.08.1997 r. o ochronie danych osobowych (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 2135), które to dane dotyczą większej liczby wierzytelności i podmiotów, cały obszerny załącznik do umowy cesji nie może zostać przedłożony."

Mam nadzieję, że przepisałam wszystko poprawnie.
Co mogę z tym zrobić?

Strona powodowa nie udokumentowała legitymacji biernej do występowania w sprawie. Nie przedstawiła umowy zawartej jakoby przez pozwaną stronę z Satander Consumer Bank. Nie przedstawiono żadnego dokumentu wskazującego iż rzekoma wierzytelność stała się kiedykolwiek wymagalna. Wyciąg z ksiąg rachunkowych powoda nie jest dowodem na istnienie zobowiązania, jest jedynie powtórzeniem twierdzeń powoda, świadczącym co najwyżej o wpisaniu takiej kwoty do jego ksiąg rachunkowych. W świetle powyższego, bez znaczenia jest czy powód wykazał należycie przekazanie praw i obowiązków wynikających z umowy cesji wierzytelności. Niemniej jednak - po analizie przedstawionych dokumentów - wątpliwości budzi również sama umowa cesji. W szczególności nie wykazano że ta konkretna rzekoma wierzytelność była nią objęta. Przedstawiony dokument opisany jako "wyciąg z elektronicznego załącznika do umowy cesji" jest wydrukiem komputerowym bez większej wartości dowodowej. Skoro zaś jest to jakoby wyciąg z załącznika to jako taki powinien zostać sporządzony przez notariusza, ponieważ zgodnie z art. 96 pkt 2 Prawa o notariacie, zgodność wyciągu z okazanym dokumentem może poświadczyć jedynie notariusz.
W świetle powyższego oddalenie powództwa jest uzasadnione.
Z ostrożności procesowej podnoszę zarzut przedawnienia roszczenia.
Zalecam jednak daleko idącą ostrożność, bo do całkowicie poprawnego napisania OP warto również widzieć kwity. Bo może tam być więcej petard do odpalenia...
Edit: albo w kwitach jest wszystko w porządku. I na przykład jest umowa. to co napisałem wywnioskowałem jedynie z treści uzasadnienia. Być może notariusz podpisał wyciąg. I tak dalej.

Ostatnia edycja:
robinson21 napisał:
a czy zanim komornik się objawił nie było sprawy w sądzie, odbierałeś jakieś pisma z sądu?

Niczego nie odbierałem. Jeśli coś było wysyłane to raczej na adres zameldowania, pod którym nie mieszkam. Także nie wiem czy była sprawa w sądzie. Wiem, że orange sprzedało dług firmie intrum justitia, a oni przekazali to do komornika.

damian xxx napisał:
Wychodzi z tego co piszesz że twój dochód netto m-czny to ok. 8tyś. zł. i ty nie masz z czego dołożyć 100zł. ?

Moje oficjalne zarobki to 1400 zł miesięcznie, z tymi nieoficjalnymi wychodzi mi między 3000 a 4500. Różnie bywa. Gdybym zarabiał 8k to już dawno byłoby po problemie.

digiton napisał:
Zalecam jednak daleko idącą ostrożność, bo do całkowicie poprawnego napisania OP warto również widzieć kwity. Bo może tam być więcej petard do odpalenia...
O jakich kwitach Pan mówi?

Może jeszcze podam wnioski dowodowe powoda:
1. Dokument: Umowa cesji wierzytelności ograniczona o informacje zawierające tajemnicę handlową wraz z wyciągiem z elektronicznego załącznika (ORYGINAŁ U POWODA)
- Fakt podlegający stwierdzeniu - Nabycie przez powoda dochodzonej wierzytelności
2. Dokument: Wezwanie do zapłaty (ORYGINAŁ U POZWANEGO)
- Fakt podlegający stwierdzeniu - Wezwanie do dobrowolnego spełnienia świadczenia
3. Dokument: Wyciąg z ksiąg funduszu sekurytyzacyjnego i ewidencji analitycznej
- Fakt podlegający stwierdzeniu - Istnienie, wysokość, wymagalność roszczenia oraz fakt dokonanych cesji.

Czy wszystko dosłownie przepisać tak jak Pan napisał?
Czy jeszcze opisać wszystko łącznie z żądanymi kwotami do zapłaty?
Czy potwierdzić fakt zawarcia umowy (to nie ulega wątpliwości i dlaczego pożyczka nie była spłacana?
Co mogę (muszę) dopisać?

Jak Pan na pewno zauważył totalny ze mnie laik w tych sprawach, ale kwestie finansowe nie pozwalają mi na odpłatną pomoc adwokata.

Z poważaniem,
Bożena

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnia edycja:
Jeżeli są tylko te trzy dokumenty to wystarczy napisać to co napisałem. Nic więcej. Skoro nie ma umowy kredytowej to nie ma legitymacji biernej. Co pani chce potwierdzać? Że była umowa kredytowa? A po co? Nie świadczy się na swoją niekorzyść. Żadnych kwot. Niektóre kancelarie robią takie rzeczy nieodpłatnie. Proszę poszukać w internecie. Lepiej jeden dzień stracić na poszukiwania aniżeli zepsuć sprawę.

Paradoksalny napisał:
Niczego nie odbierałem. Jeśli coś było wysyłane to raczej na adres zameldowania, pod którym nie mieszkam. Także nie wiem czy była sprawa w sądzie. Wiem, że orange sprzedało dług firmie intrum justitia, a oni przekazali to do komornika.
no to jedziem z tym śledziem:
w zawiadomieniach od komornika umieszczone są sygn akt sądowych oraz sąd jaki wydał ten nakaz,jak ustalisz jaki to sąd można podejść do sądu i poprosić o wgląd do akt, jeżeli nikt nie odebrał listów z sądu a ty przebywałeś pod innym adresem zamieszkania i posiadasz na to jakieś kwity jest szansa na ubicie tego nakazu,

robinson21 napisał:
no to jedziem z tym śledziem:
w zawiadomieniach od komornika umieszczone są sygn akt sądowych oraz sąd jaki wydał ten nakaz,jak ustalisz jaki to sąd można podejść do sądu i poprosić o wgląd do akt, jeżeli nikt nie odebrał listów z sądu a ty przebywałeś pod innym adresem zamieszkania i posiadasz na to jakieś kwity jest szansa na ubicie tego nakazu,

Zapomniałem jeszcze napisać, że wcześniej był inny komornik, który nie mógł mnie ruszyć bo pierwszeństwo miała kobieta, która aktualnie przejęła sprawę. Tamten zapewne jeśli coś wysyłał to na adres mojego zameldowania. Z kolei jak sprawa była przekazana do tej kobiety to ona zapewne wysłała pod mój poprzedni adres zamieszkania (3 miesiące temu przeprowadziłem się). A zaznaczam, że w dostarczonych jej dokumentach dołączyłem również kopię umowy najmu mieszkania, w której miała zapisane do kiedy obowiązuje. Mam też podpis i pieczątkę, że przyjęła ode mnie te dokumenty. Oczywiście jestem w stanie wykazać.
Także w poniedziałek mam wolne i zrobię tak jak napisałeś.

Witam. W czerwcu miałem przygodę z komornikiem. Chodziło o Kredyt Inkaso. Oczywiście e-sąd,codziło o kredyt odnawialny w PKO BP (wypowiedzenie umowy w 2009r), nakaz zapłaty z 2011r. na adres pod którym nie mieszkam od bardzo dawna. Z e-sądem poszło sprawnie, wniosek o przywrócenie terminu ze sprzeciwem, przedawnienie, przeniesienie sprawy do sądu rejonowego i nakaz utracił moc. Myślałem że na tym sprawa się zakończy, ale dzisiaj otrzymałem zawiadomienie z sądu rejonowego
Imgur: The most awesome images on the Internet
Moje pytanie co teraz? KI utrzymuje, że przerwało bieg przedawnienia w 2011r., tym pozwem co się skończył nakazem zapłaty w e-sądzie, mają rację? W zawiadomieniu sąd zobowiązuje pozwanego do złożenia sprzeciwu w ciągu 7 dni. O jaki sprzeciw chodzi i jak ma to wyglądać na piśmie? I na koniec najważniejsze, czy mam iść na rozprawę?

To zależy. Widziałeś ten pozew w ogóle na oczy, który rzekomo bieg przedawnienia przerwał? Ten nakaz?

W sprzeciwie w tym przypadku podnosisz zarzuty, zarzuć zarówno przedawnienie jak i brak legitymacji procesowej powoda, coś mi się wydaje, że ten ich "wyciąg" to prawnie będzie nic. I najczęściej nie mają nic.

Aby odpowiedzieć na pytania trzeba by zajrzeć we wszystkie kwity. Nie dostałeś nic z SR wcześniej?

Z SR nic wcześniej nie dostałem. Jedynie z e-sądu w czerwcu postanowienie o skutecznym wniesieniu sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty i przekazaniu sprawy do SR i odrzucenie wniosku o przywrócenie terminu. Dostałem też akta sprawy z 2011r, przez e-sąd nie miałem wglądu bez kodu dostępu.

Witam ponownie, jestem już po pracy i mam chwilę czasu, więc opiszę sprawę od początku. W okolicach maj/czerwiec tego roku zauważyłem, że mam zajęty rachunek bankowy przez komornika. Po kontakcie z nim okazało się, że wierzycielem jest KI, nakaz zapłaty z e-sądu z 2011r i podał sygnaturę akt. Ja oczywiście nic nie dostałem bo adres zmieniłem dobre kilka lat temu. Po zalogowaniu do EPU nie miałem dostępu do akt bez kodu dostępu, który wysłali w pouczeniu do nakazu zapłaty. Ale mając sygnaturę akt, ysłałem do e-sądu wniosek o przywrócenie terminu wraz ze sprzeciwem. 16 czerwca otrzymałem postanowienie o skutecznym wniesieniu sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty i przekazaniu sprawy do SR i odrzucenie wniosku o przywrócenie terminu. A wczoraj (12.10.16) otrzymałem zawiadomienie z SR i jak wnioskuję z tych dokumentów to mój sprzeciw był bezzasadny bo KI przerwało bieg przedawnienia. I dowalą mi kolejne koszty sądowe.

Sprzeciw nie był bezzasadny i został przyjęty. Bez kwitów trudno coś wymyślić. Ale w tamtych czasach pewnie będzie wiele braków.

do Winniczek
czy umowa kredytu odnawialnego była zawarta do karty kredytowej wydanej przez bank czy była to odrębna umowa?

Witam,
Podczas odwiedzin w domu zastałem pismo od komornika, o wszczęciu postępowania egzekucyjnego wobec mojej osoby z data 26.08.2016r z powództwa prokury Wrocław, Wołowska 8. Mama twierdzi ze odebrała pismo ok 3/4 października. W tej chwili nie zamieszkuje pod tym adresem na co mam dowód w postaci pisma z banku i umowy z bankiem na inny adres korespondencyjny. Czy w tym wypadku są jeszcze szanse na podważenie wyroku? Sprawa dotyczy niezapłaconego rachunku za telefon w 2010/2011r.
Założyłem konto aby sprawdzić ewentualne inne zadłużenia w BIG i okazuje sie ze mam dług w presco z maja 2013r sad orzekł ze jestem im winien ok 34 tys zł + 20 tys zł odsetek. Presco nabył dług od banku ( prawdopodobnie niespłacony kredyt) 08.2010r. Rzecz w tym ze nie dostałem rzadnego pisma w tej sprawie ponieważ podany jest stary adres zamieszkania ( rodzice sprzedali ten dom w 2007 r). Chciałbym to uporządkować ale jednocześnie nie chciałbym "rozgrzebać" sprawy niepotrzebnie. Co zrobić w tych dwóch sytuacjach? Z góry dzięki za podpowiedzi

Są szanse.
Na piśmie komornika jest sygnatura akt (Nc, albo Nce z cyferkami) i nazwa sądu jaki ją wydał. Trzeba w sądzie sprawdzić na jaki adres poszedł nakaz i działać później dalej. Czyli wnieść sprzeciw, zawiesić postępowanie (jak się da to umorzyć), i bronić potem sprawy w sądzie.

Kamil, wnieś zażalenie do sądu, wytłumacz, że nie jesteś zameldowany pod adresem na jaki przyszła korespondencja i nie Ty ją odebrałeś. Załącz ksero dowodu osobistego. Z powodu wadliwego adresu nie miałeś szansy na skuteczną obronę. Poproś o cofnięcie nakazowi zapłaty klauzuli wykonalności i skierowanie sprawy do ponownego rozpoznania do sądu rejonowego właściwego ze względu na Twoje obecne miejsce zamieszkania. Jak sprawa wróci na wokandę (pół roku później) i sąd ponownie wyda nakaz zapłaty, odpowiedz na niego w ciągu 7 dni, podnosząc zarzut przedawnienia. To zamyka sprawę. Odnoście długu w PRESCO -xxxmoderacjaxxx

Proszę nie reklamować.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nóż mi się w kieszeni otwiera jak słyszę "zażalenie". Tutaj nic nikomu nie trzeba tłumaczyć. Tutaj trzeba działać. Ale na pewno nie w sposób opisany powyżej. Nie masz pojęcia czy sprawy są przedawnione, a już wiesz?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót