Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. III

• Autor wątku Autor wątku sara105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam
Mam pewien problem otóż w 7-go listopada otrzymałem pismo od komornika o zajęciu wynagrodzenia za pracę wraz z odpisem nakazu zapłaty nakaz zapłaty doręczony był w trybie art.139 k.p.c czyli pod adres gdzie nie jestem zameldowany od 7 lat. dzwoniłem do sądu dlug z 2005r pożyczka przedawniony całą procedurę znam tzn wyczytałem na forum co należy zrobić złożyć wniosek o przywrócenie terminu oraz sprzeciw mam tylko jeden problem otóż dowiedziałem się wczoraj że miałem na to 7 dni dodam że od 13-go do dziś jestem na zwolnieniu lekarskim pisma mam przygotowane chcę je wysłać jutro rano proszę o pomoc pozdrawiam

Nie jest konieczne złożenie wszystkiego w terminie tygodnia od dowiedzenia się o egzekucji.
Wyjaśniałem to wiele razy.

Warto jednak skłądać wówczas sam sprzeciw plus dołączone do niego dokumenty świadczące o wymeldowaniu, a w sprzeciwie krótko napisać, że doręczenie było bezskuteczne, gdyż pod adresem wysłania korespondencji nie mieszkasz od 7 lat (zaświadczenie o zameldowaniu jako dowód).

Mam pytanie - jak szybko firma windykacyjna przekazuje sprawę do sądu? Póki co straszną mnie windykatorem terenowym. Dług zamierzam spłacić, tylko nie wiem czy FW (Euler Hermes) go odkupiła czy mogę jeszcze próbować dogadać się z firmą, której wiszę kasę. A pytam o szybkość przekazania sprawy do sądu i komornika, bo chcę wiedzieć ile mam czasu na spłatę swojego zadłużenia.

Jeśli zobowiązanie nie jest na styku przedawnienia i podejmiesz próbę negocjacji, to zapewne wstrzymają się ze skierowaniem pozwu do sądu.

Jednak jest to pytanie w stylu jakiego męża mi wróżko wywróżysz i ma niewiele wspólnego z wiedzą prawną.

witam
Właśnie otrzymałem "Nakaz zapłaty wpostępowaniu upominawczym" z sądu Rejnowego (nie z e-sądu). Rzekome nie oddanie dekodera (umowa z canal + z 2003r).
Czy wystarczy że w ciągu 14 dni wyślę im sprzeciw , w którym podniosę zarzut przedawnienia?
pozdrawiam

Rzekome, czyli oddałeś dokoder, masz na to dowód?

Przedawnienei jako zarzut ewentualny wyjaśniałem to obszernie wczoraj.

Jakim "im" sprzeciw to pismo procesowe które wysyłasz/składasz w sądzie.

Witam, od jakiegoś czasu dostaję pisma z Intrum Justitia w kwocie ok tyś. zł. za dług z TP za rok poprzedni (nie było płacone kilka rat (myślałem że listy nie dochodzą a rachunki były bez mojej wiedzy jako e-cośtam) + kara za zerwanie umowy). Dług został spłacony na konto orange zanim podpisaliśmy podpisaliśmy na nowo z nimi umowę, jest w całości spłacony. Ale wszystko byłoby ok gdyby nie te pisma. Co z tym robić? Internet jest teraz podłączony i spłacany na bieżąco.
PS. Na którym piśmie jest podane do jakiego sądu zostało wysłane postępowanie?

Ostatnia edycja:
XperiaMobile napisał:
Dług został spłacony na konto orange zanim podpisaliśmy podpisaliśmy na nowo z nimi umowę, jest w całości spłacony. Ale wszystko byłoby ok gdyby nie te pisma. Co z tym robić?
powiedz że w orange nie masz żadnego długu i więcej mają nie dzwonić. jak zadzwonia, to mów że pomyłka

Dziękuje za pomoc. Dzięki radom z forum w lutym 2013 dostałem postanowienie z e-sądu

1-Odrzucić wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty
2-Stwierdzić skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości.
3-Przekazać rozpoznanie sprawy do sądu rejonowego.

Myślałem że to już koniec ale dostałem wczoraj t.j 21.11.13r. wezwanie do sądu rejonowego na styczeń 2014. W tej samej sprawie presco żąda 295zł. za rzekomą składkę oc z HDI plus odsetki od 2000r. Moje pytanie w związku z tym czy czekać na rozprawę czy wnieść odpowiedź na pozew do sądu rejonowego w Złotoryi. Jeżeli wniosę odpowiedź to co podać czy przedawnienie zobowiązania czy to iż nie wiem o żadnym moim zadłużeniu. Czy może jedno i drugie.

Ostatnia edycja:
Adamie skup się.

Czy jest to ta sama sprawa, czy zupełnie nowa?
Przecież sąd przekazał sprawę...

2000adam napisał:
czy wnieść odpowiedź na pozew do sądu rejonowego w Złotoryi.
wnieś odpowiedź na pozew, zarzuty: brak udowodnienia istnienia roszczenia oraz przedawnienie. w szczegółach trzeba widzieć kwity, więc tylko podpowiadam zarys

Mam problem z FW Casus.

Na chwile obecna brak jakiegokolwiek dochodu i brak mozliwosci splaty zobowiazan z mojej strony. Firma jest wierzycielem, wykupila moj dlug od banku. Dostaje kilka telefonow i smsow dziennie, dzwonia do mnie co dziennie o godz 7 rano i pozniej ze 2 razy po poludniu, pomimo ze w rozmowie telefonicznej prosilem by firma nie kontaktowala sie ze mna w godzinach porannych ponieważ mam małe dziecko. Mało grzeczna Pani jak to bywa w tego typu kontaktach twierdzi ze beda do mnie dzwonic kiedy tylko beda chcieli, i ze nie ma znaczenia ze dlug powstal za czasow gdy bylem kawalerem i twierdzi ze jestem w bledzie mowiac ze nie beda mieli prawa sciagnac naleznosci z mojej zony, ktora w chwili obecnej przebywa na urlopie wychowawczym.

Co zrobic w takim przypadku? Czy to jest zgodne z prawem ze firma neka mnie w ten sposob? Podobno jest juz sądowy nakaz zaplaty i sprawa ma zaraz isc do komornika. W miare mozliwosci bede chcial splacic zadluzenie, ale bardzo nie podoba mi sie podejscie Casus i to jakich chwytow uzywaja.

s-50 napisał:
Podobno jest juz sądowy nakaz zaplaty i sprawa ma zaraz isc do komornika.
podobno? tak bez twojej wiedzy? powiedz coś więcej na temat sprawy - data wymagalności zwłaszcza, zobaczymy czy przedawnione. generalnie co radzę: z płaceniem poczekać do sprawy sądowej i najpierw zobaczyć co w kwitach siedzi. w kwestii telefonów to podaj się np. za swojego szwagra, powiedz że czlowiek w zakładzie karnym przebywa, wyrok 25 lat itd. może to zniechęci

Termin wymagalności to termin w którym planowo powinienem spłacic ostatnia rate kredytu i go zamknac, czy ostatnia wpłacona prze ze mnie rata? Czy termin zawarty do zapłaty przy wypowiedzeniu przez bank kredytu?

Ostatnia edycja:
każda rata ma swój termin i każda rata przedawnai się osobno licząc od swojej daty (3 lata). wypowiedzenie kredytu to postawienie go w stan natychmiastowej wymagalności - od tej daty 3 lata (całość). kiedy było wypowiedzenie? był BTE, jakiś nakaz z e-sądu? coś wpłacałeś po dacie wymagalności?

Po wypowiedzeniu kredytu nic nie wpłacałem. Dostałem informacje z Banku ze dług został sprzedany dla Casus z dn 05.07.13, tego samego dnia dostałem z Casus pismo :

-informacja o zlozeniu pozwu do e-sadu z dn 03.07.2013
-wezwanie do zapłaty 14.400zł w tym kwota naleznosci 11.800 i koszta procesu w kwocie 2.550

Nie przypominam sobie zebym cokolwiek dostał z sadu, ale mam mase papierow wiec musiał bym poszukać tego jak i wypowiedzenia od banku z jakim to bylo dniem itp.

nakazu z sądu nie ma, a już koszty zastepstwa chca? :D szukaj daty wypowiedzenia, to niezwykle istotne. co do reszty - jakby była sprawa w sądzie to pisz tu albo na priv wołaj

Wyzej mowa o karcie kredytowej. Mam jeszcze wobec tego samego banku zadluzenie z tytulu kredytu gotowkowego, dostałem wypowiedzenie w dn ok: 17.08.12 z wezwaniem do zaplaty w ciagu 30 dni.(pozniej na zawiadomieniu o mozliwosci rozlozenia na raty bylo: tytul wykonawczy z dn. 28.09.12postanowienie z sadu z dn 19.04.12 zaopatrzony w klauzule wykonalnosci 25.04.13) W tej sprawie mam juz komornika, w sumie nigdy jakos sie nie spotkalismy, wysyłał jedynie swoich pracownikow pod adres gdzie mieszkaja moi rodzice (ja mieszkam sam pod innym adresem pod ktorym jestem zameldowany) i informowal ich o wysokosci mojego zadluzenia, straszyl itp -to chyba bezprawne nie?

Myślę że obie sprawy miały miejsce wiecej w podobnym terminie.

Ostatnia edycja:
przedawnienie kredytu - 3 lata od daty wymagalności po wypowiedzeniu.
z kartą kredytową jest inaczej - 2 lata od terminu płatności pierwszego nieopłaconego wyciągu. jest na to orzeczenie SN

W 2010 r została wypowiedziana umowa o swiadczenie usług telefonicznych z GSM PLUS z powodu niezapłaconych rachunków.Rachunki zostały spłacone w póżniejszym terminie ( w roku 2011) a teraz mąż dostał pismo z PRESCO (informacja o wszczęciu egzekucji) o zapłatę jakiś 1200 zł. Mnie się wydaje,ze jest to za telefon który przy podpisywaniu umowy dostał za 50 zł a nie za 1000zł i teraz chcą całą zapłate za ten telefon z powodu niedotrzymania warunków umowy(umowa była na 3 lata a wypowiedzenie nastąpiło po 2 latach). Czy w tym przypadku jest już przedawnienie roszczenia a jeżeli nie to kiedy się przedawni. Pod jaki paragraf podlega w tym przypadku przedawnienie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót