Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. III

• Autor wątku Autor wątku sara105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Leen napisał:
Komornik zajął konto na rzecz Intrum, nie dostarczono nakazu zapłaty ani żadnego pisma z sądu, mam tylko sygnaturę sprawy od Intrum, jaki wniosek skierować do sądu w tej sytuacji?

Ustalić u komornika sygnaturę nakazu zapłaty i sąd który go wydał.
W sądzie ustalić pod jaki adres wysłano Tobie nakaz.
Jak nakaz został wysłany na nieprawidłowy adres to złożyć wniosek o przywrócenie terminu (jak to zrobić było wielokrotnie na forum).

Dzięki, samą sygnaturę mam, wynika z niej, że sprawa jest z e-sądu, ale nie ma jej w EPU, dług zaciągnęła inna osoba podszywająca się, skazana już wyrokiem sądu, uwzględnić te okoliczności w tym wniosku?

Leen napisał:
uwzględnić te okoliczności w tym wniosku?
Jakim wniosku? Ty musisz wnieść sprzeciw do nakazu zapłaty, wykazując równocześnie, że nakaz nie został doręczony pod adres Twojego zamieszkania. A w sprzeciwie oczywiście, trzeba podnieść, że nie Ty zaciągałeś kredyt, tylko wykorzystano Twoje dane w przestępczym celu. We wnioskach dowodowych koniecznie wskazać wyrok karny (o ile dotyczy sprawy związanej z roszczeniem z nakazu zapłaty).

Leen napisał:
Dzięki, samą sygnaturę mam, wynika z niej, że sprawa jest z e-sądu, ale nie ma jej w EPU, dług zaciągnęła inna osoba podszywająca się, skazana już wyrokiem sądu, uwzględnić te okoliczności w tym wniosku?

Musisz przywrócić termin do wniesienia sprzeciwu i w sprzeciwie oczywiście o tym napisz.
Poinformuj również prokuraturę która prowadziła sprawę.

Czyli i wniosek o przywrócenie terminu i sprzeciw do nakazu zapłaty, ok.
Prokuratura jakoś nie jest zainteresowana moją osobą, twierdzą że nie jestem stroną w sprawie, tylko osoba skazana i firma, w której osoba zaciągnęła dług na moje dane.

Tak, tylko że skazana się ulotniła, firma dawno sprzedała ten dług Intrum i wszyscy mają gdzieś ten wyrok, a komornik siedzi na moim koncie.

Ok, a kiedy i jakim pismem powiadomić komornika, jak dostanę jakąś odpowiedź z sądu czy od razu?

RE: Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

Odrazu wniosek o umorzenie.

Przeczytałem wiele, ale nie znalazłem przypadku takiego jak mój!! Otóż przeszedłem drogę cierniową z INTRUM aż do etapu /poprzez sąd w Lublinie, komornika itp/ Sądu Rejonowego w mojej miejscowości, który zażądał od INTRUM dodatkowych dokumentów, a ta ostatnia ich nie dostarczyła. Sąd umorzył postępowanie. Jakie było moje zdziwienie, gdy INTRUM umieściła mnie w Krajowym Rejestrze Długów. Co mam teraz zrobić???

Robilee napisał:
Co w tym dziwnego? Nie masz tego długu?

Myślę że nie ma...
Intrum nie dołączyło kopii umowy do pozwu, więc myślę, że można z całkowitą pewnością przyjąć, że taka umowa nie istniała.

W końcu Intrum, jako "profesjonalny windykator" doskonale zdaje sobie sprawę, że w procesie cywilnym musi udowodnić roszczenie.
Jak tego nie robi to znaczy to po prostu że umowy nigdy nie było (bo jak by była to "profesjonalny windykator" by ją w pozwie załączył).

Widzę, że muszę przedstawić więcej istotnych szczegółów aby odpowiedź była pełniejsza. Otóż sprawa dotyczy zapłaty II raty ubezpieczenia OC samochodu. W 2005 zapłaciłem I-szą ratę OC i po około m-cu sprzedałem auto. Nowy właściciel wykorzystał ustawowo 1 m-c tego ubezpieczenia, po czym wypowiedział moją polisę i zawarł nową w tym samym tow. ubezp. /HDI/płacąc za cały rok z góry. Wszystkie czynności dokonane były u tego samego pośrednika ubezp. Pikanterii dodaje fakt, że około 9 lat temu zmieniłem adres. Tak więc nie mogłem otrzymywać żadnej korespondencji w/w sprawie. N.b. dopiero komornik wynajęty przez INTRUM itd znalazł mnie pod nowym adresem. Dalszy bieg wydarzeń: HDI /ponoć!!/ zawiadamiała mnie pod starym adresem, następnie HDI sprzedała dług do INTRUM, intrum do Sądu w Lublinie, moje odwołanie i Sąd w mojej miejscowości i tu umorzenie, bez rozstrzygnięcia. Następnie Intrum umieszcza mnie w KRD>

rafmik napisał:
Na gruncie prawa cywilnego... brak dowodu w pozwie, znaczy nie istnieje...
Bzdury piszesz. Powód nie uzupełnił braków formalnych (bo by przegrał przez przedawnienie) i tyle. A to co napisałeś sugeruje przestępstwo. Coś chyba było pite dzisiaj.

Kontynuując. Dodatkowe dokumenty, których zażądał Sąd od INTRUM.... to: "przedłożenie pozwu podpisanego przez pełnomocnika strony powodowej oraz przedłożenie pełnomocnictwa do działania za stronę powodową..". Dokumentów tych INTRUM.... nie dostarczył w terminie 14 dni. Czy to "firma profesjonalna" ???

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót