droga powszechnego korzystania

• Autor wątku Autor wątku o.sta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziękuję za zainteresowanie. Gmina nie uznała mnie za stronę w sprawie, nie brałam udziału w postępowaniu administracyjnym zakończonym wydaną decyzją. Na mój wniosek przysłali mi tą decyzję, informując że nie jestem stroną, ale ja nie mogłam się z nią zgodzić,bo w tej decyzji wpisali do wycinki drzewa na moim gruncie oraz na granicy, na które powinnam wyrazić zgodę. żłożyłam odwołanie do SKO mimo że nie byłam stroną.Z SKO otrzymałam pismo, czy mają to odwołanie potraktować jako odwołanie, czy jako wniosek o wznowienie postępowania, ponieważ nie z własnej winy nie brałam udziału w tym postępowaniu.Napisałam wniosek i wysłałam do wiadomości gminy oraz SKO.Następnia otrzymałam informacyjne pismo z SKO, że akta sprawy wraz z wnioskiem o wznowienie postępowania zostały przesłane do gminy(grudzień 2017). Do tej pory nie otrzymałam żadnej odpowiedzi z gminy, ale gmina wyznaczyła nowe granice na gruncie( nie powiadamiając mnie ) oraz część drzew została wycięta( ja tam nie mieszkam). Czy jeśli nie byłam stroną w wydanej decyzji to czy mogę składać o unieważnienie jej ze względu na nieprawdziwe okoliczności podane w tej decyzji użycie przez gminę sformowania, że droga jest publiczna a jest wewnętrzna oraz gmina dopiero rozważa możliwość uregulowania stanu prawnego przedmiotowej drogi w innym trybie jak art 73 z 1998 r. () mam pismo z gminy skierowane do Maz. Urzędu Wojew.i dopiero z niego dowiedziałam się, że droga geodezyjnie wyznaczona w 2013 r ma status drogi wewnętrznej .Czy jeśli nie byłam stroną w sprawie tej wydanej prawomocnej decyzji przez gminę ,to czy mogę złożyć do SKO podanie o unieważnie tej decyzji.

Ostatnia edycja:
o.sta napisał:
Następnia otrzymałam informacyjne pismo z SKO, że akta sprawy wraz z wnioskiem o wznowienie postępowania zostały przesłane do gminy(grudzień 2017).

Wznowienie to też tryb prowadzący do unieważnienia wydanej decyzji

o.sta napisał:
Do tej pory nie otrzymałam żadnej odpowiedzi z gminy

Czyli ponaglamy organ do rozpoznania wniosku o wznowienie

o.sta napisał:
mam pismo z gminy skierowane do Maz. Urzędu Wojew.i dopiero z niego dowiedziałam się, że droga geodezyjnie wyznaczona w 2013 r ma status drogi wewnętrznej .

To należy podnieść w postępowaniu po jego wznowieniu lub w odwołaniu od decyzji organu, gdy tę taką wyda po wznowieniu postępowania

voyteg! Wielkie dzięki za informację, już napisałam ponaglenie do gminy,będę dalej informowała co i jak.

Obawiam się, że ponaglenie skierowałam nieprawidłowo do gminy zamiast SKO nie wiem co mam dalej zrobić,czy napisać jeszcze raz do SKO za pośrednictwem gminy?

Tak, może być kolejne, bo urząd może udać, że to "do niego" :)

Złożyłam ponaglenie drugi raz i będę śledziła po 7 dniach czy zostanie przesłane do SKO.
Nurtuje mnie natomiast ta droga o statusie wewnętrznej wyznaczonej geodezyjnie w 2013 r , ale dokładniej opiszę, byłabym wdzięczna gdyby odezwał się Voyteg, proszę na priva

To znaczy, że odpowiadam tylko tu :)

Witam i proszę o pomoc Voytega. Moje ponaglenie złożone w gminie nie zostało przesłane do SKO w związku z tym nie wiem co dalej czy skarga na bezczynność do WSA?

Witam! jeśli ktoś może to proszę o pomoc. Moje ponaglenie zostało zablokowane przez Wójta poprzez wydanie postanowienia o wznowieniu postępowania w sprawie wycinki drzew, do decyzji która wczesniej została wydana.W postanowieniu tym jest informacja,że na to postanowienie zażalenie nie przysługuje. Dlaczego Wójt wznowił postępowanie, jak uprzednio wyciął drzewa, i czy po wycięciu ich może takie postępowanie wznowić,blokując możliwość wniesienia zażalenia, czy tylko do Pana Boga na skargę? Proszę o wsparcie

o.sta napisał:
Moje ponaglenie zostało zablokowane przez Wójta poprzez wydanie postanowienia o wznowieniu postępowania

Jedno drugiego nie blokuje.

o.sta napisał:
w sprawie wycinki drzew, do decyzji która wczesniej została wydana.

Czyli organ ponownie rozpozna sprawę w trybie nadzwyczajnym

Niestety moje ponaglenie nie zostało przekazane przez Wójta gminy do SKO. W dniu 7.03 18 Wójt otrzymał moje ponaglenie(7+7) czyli 21marca 2018 powinno wpłynąć do SKO. Przygotowałam skargę na bezczynność do WSA, ale postanowienie bez możliwości zażalenia, które odebrałam 21.03.18 o wznowieniu postępowania na mój wniosek złożony 13.11.2017, pośrednikiem tego wniosku było SKO chyba skutecznie mi to uniemożliwiło. Jaki sens ma wznowienie postępowania, jeżeli decyzja poprzednia została wykonana.Przecież następna decyzja musi być taka sama, z tym że będę stroną i dalej będę udawadniać swoje racje,ale nie będę się mogła odnieść do poprzedniej decyzji wydanej z naruszeniem prawa poprzez podanie nieprawdziwych informacji. Czy ja poprawnie myślę, i co jeszcze mogę zrobić w tym temacie? Proszę o pomoc i dziękuję za wsparcie Voytegovi.

Ostatnia edycja:
Ponaglenie dotyczyło braku jakiegokolwiek działania , bezczynnoci organu przez okres od grudnia 17 do 5 marca 18r i poprzedzało sprecyzowanie skargi do WSA -bo taki jest wymóg,ale po ponagleniu organ I inst.wydał postanowienie o wszczęciu postępowania i uwzględnił mnie jako stronę w postępowaniu uprzednio wycinając drzewa, o które toczy się spór.Postanowienie wydane po fakcie,o który toczy się spór nie może mnie usatysfakcjonować.

o.sta napisał:
Ponaglenie dotyczyło braku jakiegokolwiek działania

w jakiej sprawie? proszę tak odpowiadać, aby odpowiedz coś wznosiła do wiedzy odbiorcy

1)Na początku grudnia złożyłam wniosek o uznanie mnie jako strony w sprawie drzew jakie zostały podane w decyzji.

2) do marca 18 organ był bezczynny,nie wydał żadnego postanowienia
3) składam ponaglenie (,,do rozpoznania wniosku o wznowienie postępowania,, taki tytuł , ale w treści jest to ponaglenie na bezczynność i przewlekłość postępowania. Organ to wykorzystuje i czyta tylko tytuł i wydaje postanowienie.
4)otrzymuję postanowienie o wznowieniu postępowania i uznaniu mnie za stronę,po tym jak decyzja została wykonana, czyli drzewa wycięte.
Zrobiłam błąd w tytule ponaglenia napisałam,,Ponaglenie w sprawie rozpoznania wniosku o wznowienie postępowania, chociaż w treści wskazałam na bezczynność i przewlekłość postępowania i tu jest pies pogrzebany.

Ostatnia edycja:
o.sta napisał:
wniosek o uznanie mnie jako strony w sprawie drzew jakie zostały podane w decyzji.

Nie ma czegoś takiego jak rozpoznanie "wniosku o uznanie za stronę".
o.sta napisał:
2) do marca 18 organ był bezczynny,nie wydał żadnego postanowienia

Z powodu powyżej

o.sta napisał:
4)otrzymuję postanowienie o wznowieniu postępowania i uznaniu mnie za stronę

Prawidłowo - organ postąpił tak jak to opisano w tym poradniku
https://forumprawne.org/postepowani...e-wiadomo-czy-bylo-postepowanie-poradnik.html

Przepraszam za nieprecyzyjne wypowiedzi.
1. Grudzień: wnioskuję o wznowienie postępowania na podst art 145 &1 pkt 4.
2. 2 marca decyzja jest wykonana-drzewa wycięte.
3.5 marzec piszę do SKO ponaglenie na bezczynność i przewlekłość postępowania,bo organ I instancji od XII do III nie wydał żadnego aktu administracyjnego, i nie wznowił postępowania administracyjnego zakończonego wydaną decyzją, jak też nie umorzył postępowania.
4. organ I instancji nie przekazuje ponaglenia do SKO, tylko,
4.12 marca wydaje Postanowienie, w którym uznaje mnie za stronę postępowania, chociaż decyzja została wykonana, a drzewa wycięte.
5. Składam bezpośrednio skargę do SKO, na nie przekazanie ponaglenia na bezczynność i przewlekłość przez organ I instancji. Nie wiem , czy tak powinnam?
Przepraszam za niezrozumiałe wypowiedzi,proszę o cierpliwość.Dziękuję

Ostatnia edycja:
o.sta napisał:
Przepraszam za nieprecyzyjne wypowiedzi.
1. Grudzień: wnioskuję o wznowienie postępowania na podst art 145 &1 pkt 4.
2. 2 marca decyzja jest wykonana-drzewa wycięte.
3.5 marzec piszę do SKO ponaglenie na bezczynność i przewlekłość

Szkoda, ze pani tyle oczekiwała :(

o.sta napisał:
4.12 marca wydaje Postanowienie

W dacie zlozenia przez Pania ponaglenia, drzewa tez juz byly wyciete

o.sta napisał:
Nie wiem , czy tak powinnam?

W tej sytuacji skarga do WSA

https://forumprawne.org/sady-admini...wana-skarga-na-bezczynnosc-organu-do-wsa.html

Powrót