Egzamin komorniczy 2012

• Autor wątku Autor wątku TomekKr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja kupiłem gazetę ale ponoć można na internecie wejść na stronę dziennika gazety prawnej, zalogować się i przeczytać

Cytat za Gazeta Prawna :" Na zbyt obszerny zakres materiału, brak czasu i ścisk na sali egzaminacyjnej narzekają aplikanci komorniczy, którzy w ubiegłą środę zdawali egzamin na komornika. Sposób przeprowadzenia egzaminu komorniczego w sposób szczegółowy określa ustawa o komornikach sądowych i egzekucji (Dz.U. z 1997 r. nr 133, poz. 822 z późń. zm.)." Niech się skarża ministerstwo na takie skargi zareaguje tak jak w przypadku pamiętnego testu Ćwiąkalskiego, a KRK jak zawsze umywa ręce. Mnie juz nie chodzi o ten egzamin, tylko szanse żeby wyznaczyć poprawkowy ewentualnie wcześniej niż dopiero za rok.

i tak jak stwierdził GABAN moga być te same pytania:)

do egzaminu jak rozumiem można podchodzić do skutku?

Bezapelacyjnie do samego konca Twojego lub MS;)

czasy się zmieniają a Pan ciągle jest w komisji

czasy się zmieniają a pan ciągle podchodzi do egzaminu....

No ale jeszcze pozostaje problem statusu osoby po niezdanym egzeminie... W apelacji łódzkiej osoby które rok temu nie zdały normalnie wykonywały czynności, a jak czytałem wcześniej w innych apelacjach było różnie. Choć zgodnie ze stanowiskiem ministerstwa osoby które ukończyły aplikację tj. od początku roku do egzeminu także już nie miały statusu aplikanta!!!!!Masakra...

Tylko czy ta skarga nie pogorszy sytuacji oczekujących na wyniki? Wiadomo, nam wydaje się, że mamy rację a komisja potraktuje to jako pieniactwo i jeszcze mocniej pocisną w ocenach.

Było by miło gdyby MS w ramach zadośćuczynienia pozwoliło nam zachować uprawnienia aplikanta (taka moja fantazja) Nie wydaje mi się abyśmy byli głupsi od rocznych aplikantów Wielu z nas może mieć problem z pozostaniem w kancelarii.

aplikant napisał:
Było by miło gdyby MS w ramach zadośćuczynienia pozwoliło nam zachować uprawnienia aplikanta (taka moja fantazja)
Czyli tak od rączki zmieniło ukse? ;)

gratuluje rozsądku chłopakom których nazwiska są wymienione w artykule ;)

jest przepis który mówi wprost: aplikacja trwa 2 lata.

Z upływem tego czasu aplikacja się kończy i osoba ta aplikację ukończyła.

Powrót