Egzamin komorniczy 2012

• Autor wątku Autor wątku TomekKr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
gaban napisał:
gdzie wyczytałaś . że aplikant po upływie dwóch lat traci uprawnienia?
A co chciałbyś być "wiecznym aplikantem" ? - bez przesady :)
Lektura uksie nie zaszkodzi...niedługo egz. ustny.

Bartata napisał:
A co chciałbyś być "wiecznym aplikantem" ? - bez przesady :)
Lektura uksie nie zaszkodzi...niedługo egz. ustny.

nie jestem aż takim optymistą...:)

ps aplikanci adwokaccy z tego co wiem nie tracą uprawnień po oblanym egzaminie

Tutaj nie ma zadnej furtki. Aplikacja sie skonczyla i nie jest sie juz aplikantem. Osoba taka nie posiada zadnych uprawnien i co najwyzej moze sporzadzic notatke urzedowa jako zwykly pracownik. Jest to jak najbardziej prawidlowe, gdyz nie mozna byc wiecznym aplikantem.
Nawet od chwili zdania egzaminu, az do oficjalnego powolania nie mozna prowadzic czynnosci.
Osobiscie uwazam, iz powinna byc poprawka tak jak to mialo miejsce kiedys.

to było pismo ministerstwa, ale nie jestem w stanie powienidzieć na gruncie czego buło ono wydana oraz z jaką datą było ono napisane...tak jak pisałem wcześniej w apelacji łódzkiej osoby z zeszłego roku, które nie zdały egzaminu normalnie dokonywały czynności i nie było problemu.. choć jak wiadomo różnie może być

tak jak napisał wcześniej kolega nawet po zdaniu do powołania w sumie nie ma podstaw do tego żeby czynności dokonywać. Choć pewnie większość z nas po ukończeniu aplikacji do egzaminu normalnie pracowała i nie było z tym problemu. Wiec jak zwykle nic nikt nie wie i nie ma w tym zakresie żadnych unormowań

niestety nie udało mi się (26pkt), na marginesie trzeba mieć farta, żeby pierwszy oblany w życiu egzamin to był ten najważniejszy:) ale nie zamierzam się załamywać i Wam też radzę walczyć.
Rozmawiałem dzisiaj z Panią z MS ( z dep. nadzoru nad aplikacjami), otóż powiedziała mi, że Ministerstwo nie widziało problemu w treści kazusów...ponieważ w zeszłym roku było tylko jedno odwołanie. Stwierdzili więc, że poziom i obszerność kazusów nie wymaga ich ingerencji. Natomiast liczne były skargi na próg zaliczenia i dlatego takie propozycje zmian w ustawie deregulacyjnej. W związku z tym sensowny będzie apel do wszystkich, którym się nie udało, by odwołali się, jeśli nie dla siebie, to dla dobra przyszłych pokoleń;) a podstaw do odwołania nie brakuje

Witam!

Czytam ostatnie wasze wpisy w tym wątku i śmiać mi się chce jak czytam te bzdury odnośnie statusu aplikanta komorniczego po ukończeniu aplikacji komorniczej – i są to śmiałe opinie „mentorów” tego forum :) Zamiast podjęcia próby logicznego myślenia i zastosowania wykładni systemowej i celowościowej, posiłkują się wyrwanymi z kontekstu zapisami UOKSiE, które nijak się mają do omawianego zagadnienia, powodując zamęt (żeby nie powiedzieć „ferment”) w głowach co niektórych forumowiczów. Zasadniczy problem polega na tym moi drodzy, że nie odróżniacie dwóch podstawowych pojęć, tj. aplikacji komorniczej oraz statusu aplikanta komorniczego… Tak, to prawie to samo, ale „prawie” w tym przypadku tworzy kolosalną różnicę…

Owszem, aplikacja komornicza trwa 2 lata i jak doskonale wiemy na aplikację komorniczą składają się dwa elementy: uczestnictwo aplikanta w cyklu szkoleniowym (organizowanym przez właściwą radę izby komorniczej) oraz obowiązek podjęcia zatrudnienia przez aplikanta u komornika sądowego w tym okresie czasu. Szanowne Panie „Bartato” i „lokato”, skoro powołujecie się na UOKSiE, proszę wskażcie mi w którym miejscu w tejże ustawie znajdziemy zapis, który dowodzić będzie, iż aplikant komorniczy traci swój status (przestaje być aplikantem komorniczym), po upływie czasu, który został przewidziany przez ustawodawcę dla odbycia aplikacji komorniczej?

Sięgnijmy zatem do źródła (UOKSiE) i odpowiedzmy sobie na zasadnicze pytanie: co jest czynnikiem decydującym o przyznaniu osobie statusu aplikanta komorniczego, która uzyskała już pozytywny wynik egzaminu konkursowego na aplikację i wyraża dalszą chęć bycia aplikantem komorniczym? Odpowiedz: uchwała w przedmiocie wpisu na listę aplikantów komorniczych wydawana przez właściwą radę izby komorniczej. W tym miejscu winniśmy sięgnąć do kolejnych artykułów UOKSiE, gdzie znajdziemy jednoznaczne brzmiące zapisy, w jakich wypadkach osobę będącą aplikantem komorniczym zawiesza się w czynnościach (fakultatywnie albo obligatoryjnie), jak również najbardziej istotny zapis (z punktu widzenia omawianego zagadnienia), gdzie mowa jest w jakich przypadkach traci się status aplikanta komorniczego (poprzez skreślenie z listy aplikantów komorniczych). Jest to katalog zamknięty, w którym to katalogu nie znajdziemy postanowienia mówiącego o tym, że osoba kończąca aplikację komorniczą (po 2 latach) przestaje być aplikantem komorniczym…

Ponadto, ażeby dodatkowo uzmysłowić co niektórym forumowiczom istotę statusu aplikanta komorniczego, przypomnę kolejny zapis ustawy mówiący o tym, co w szczególności należy do obowiązków aplikanta komorniczego. Punkt 3 art. 29k UOKSiE stanowi, że: „przystępowanie, w wyznaczonym terminie, do sprawdzianów wiedzy oraz kolokwium, przeprowadzanych w czasie aplikacji, a także do egzaminu komorniczego.” Nietrudnym jest dostrzec, iż ustawodawca wskazuje że to osoba pozostająca aplikantem komorniczym przystępuje do egzaminu komorniczego, który to jest ostatnim etapem w drodze aplikanta komorniczego, dla możliwości późniejszego przyznania mu statusu asesora komorniczego. Logicznym zatem jest stwierdzenie, że dopiero złożenie tego egzaminu (z wynikiem pozytywnym - rzecz jasna) wyklucza możliwość dalszego tytułowania się takiej osoby mianem aplikanta komorniczego.

Dodatkowo z treści UOKSiE dowiemy się, że aplikant komorniczy po upływie roku od dnia rozpoczęcia aplikacji komorniczej może być upoważniony przez komornika do samodzielnego wykonywania określonych czynności egzekucyjnych, do których upoważniony jest asesor komorniczy. Jeżeli potrafimy czytać ze zrozumieniem, to nie przysporzy nam problemu dojście do prostego wniosku, iż uprawnienie to nadane jest nie wyłącznie dla aplikanta komorniczego, który rozpoczął drugi rok aplikacji komorniczej, ale dla każdego aplikanta komorniczego, który zachował swój status.

Oczywiście zakładam że, pomimo tego co napisałem powyżej, znajdą się osoby które trwać będą przy swoim i obstawać przy kretyńskiej wykładni MS, która swego czasu została sporządzona przez tamtejsze „tęgie głowy”. Na szczęście opinie i wykładnie MS prawa w tym kraju nie stanowią i nie są w żaden sposób wiążące dla podmiotów, do których się odnoszą (co zresztą zawsze skrupulatnie jest podkreślane w pouczeniu MS w takiej odpowiedzi).

Żeby z kolei nie pozostawać w odosobnieniu w swojej opinii w tym zagadnieniu, polecam również sięgnąć do literatury przedmiotu, a zatem do poczciwej „NOWEJ CURRENDY”, a konkretnie do nr 5 (majowego) z 2011r., gdzie na stronie 27. znajdziemy artykuł zatytułowany: „ Jeszcze o uprawnieniach aplikanta po ukończeniu aplikacji komorniczej”.

Na koniec przesyłam serdeczne pozdrowienia dla wszystkich trzeźwo i logicznie myślących prawników!

Witam

mam propozycję aby osoby, które oblały pisemny w Poznaniu złożyły odwołanie od uchwały komisji z wnioskiem o powtórzenie egzaminu dla tych osób ze względu na nie zapewnienie jednakowych szans zdającym w związku z dostarczeniem niewystarczającej liczby kalkulatorów. O ile wiem kalkulatorów było około 30 a zdających 60. Jeżeli większa część z nas złożyła by takie odwołanie to może byłaby jakaś minimalna szansa, że powtórzono by egzamin. Jest to jedyny sensowny argument w tym temacie, a chyba każdemu kto oblał zależałoby żeby egzamin napisać powiedzmy za miesiąc lub dwa a nie za rok i znowu płacić kasę. Ja takie odwołanie będę pisał. Proponuje zorganizowanie szerszej akcji. Co wy na to?

Pinefloat: w pełni się z Tobą zgadzam. Co więcej, podobnego stanowiska broni mój patron, a także inni komornicy z "mojej" izby.

W latach ubiegłych (ze względu na liczbę zdających, a co za tym idzie i tych, którzy nie zdali) problem był marginalny. Mam nadzieje, że w obecnym stanie faktycznym (wyniki egzaminu) KRK lub poszczególne izby zajmą stanowisku w tej materii.

Madej: nieoficjalnie prace są już sprawdzone - zdawalność w granicach 20%. W związku z tym komisja ma jutro ostateczną naradę (będą radzić czy naciągać czy zostawić jak jest). Podobno w KRK duże zamieszanie (i troche stresu).

Ostatnia edycja:
1. szukanie, że kalkulatory były złe to be-ze-dura.
2. szukanie, że krzesełka były za małe to be-ze-dura.
3. Jedynym wartościowym zastrzeżeniem do egzamu to brak czasu; jak mam się przygotować do poprawki? NAUCZYĆ SIĘ SZYBKO PISAĆ?! paranoja.
4. Nie jesteś aplikantem po ukończeniu aplikacji (zaświadczenie o ukończeniu aplikacji).
...............
ja czekam na wyniki. Dla mnie zaskakujące jest to że nowych komorników będzie ok 100 w tym roku, a nowych asesorów nie więcej niż 80. chory kraj. :ok:

kazek - ad 4. rozumiem, że razem z zaświadczeniem o ukończeniu aplikacji dostałeś uchwałę izby o skreśleniu Cię z listy aplikantów ;)

Słuchajcie, ile razy można zdawać egzamin komorniczy po aplikacji ? Czy to jest tylko pierwszy termin plus poprawka czy można zdawać do skutku ?

problemową kwestią, która pojawiła się na egzaminie (nie wiem jak komisja to oceniała) było przejście zabezpieczenia w egzekucję, a konkretnie środki zgromadzone na rachunku depozytowym sądu, u nas pisze się zwykłe pismo i po pobraniu opłaty (stosownie do sposobu zabezpieczenia) resztę przekazuje się wierzycielowi. Znam też poglądy, występujące także w praktyce, że prawidłowe jest w tej sytuacji zajęcie wierzytelności ponieważ środki zabezpieczone de facto pozostają cały czas środkami dłużnika i dopiero czynność egzekucyjna jaką jest zajęcie, pozbawia go prawa do nich. Ale tu rodzi się kolejny problem, kto miałby być trzeciodłużnikiem? sąd, czy komornik. wiem, że zaraz kilka osób powie mi, że wymyślam, ale wczytując się w komentarze, znalazłem jedynie stwierdzenia typu: "komornik skieruje egzekucję do środków pieniężnych/wierzytelności pieniężnej z rachunku depozytowego" jeśli ktoś zna jakąś ciekawą analizę tego problemu, proszę o podpowiedź

kakzek - przykład kolejnej osoby, która nie widzi różnicy pomiędzy pojęciem: aplikacji komorniczej a statusem aplikanta komorniczego... bez komentarza.

powolniak - przykład kolejnej osoby, która jest nadal w studenckim reżimie sesji egzaminacyjnej i sesji poprawkowej :D (...)

Powrót