Egzamin komorniczy 2012

• Autor wątku Autor wątku TomekKr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
pinefloat24 napisał:
powolniak - przykład kolejnej osoby, która jest nadal w studenckim reżimie sesji egzaminacyjnej i sesji poprawkowej :D (...)

no bo kiedyś było tak że był egzamin i poprawka a teraz według mnie przepisy są niejasne, chociaż patrząc literalnie to faktycznie dopuszczają zdawanie do skutku

o jejku :o powolniak znajdź w ustawie przepis, który Cię ogranicza w tej kwestii

20 % fiu fiu...co za wspanialy wynik to prawie tyle procent, co nie zdalo w zeszlym roku egzaminu adwokackiego.

aplikacja to czynność, tok nauki.
aplikant to osoba podejmująca aplikację, czyli w czynności, w toku aplikacji czyli szkolenia.
nie dostałem informacji o skreśleniu z aplikacji, po skreśleniu przestałbym być aplikantem przedwcześnie z jakiś tam powodów wymienionych w ustawie, a ja ukończyłem aplikacje, czyli zakończyłem tok szkoleń i przestałem być aplikantem.

powtórzę jeszcze raz: skoro ukończyłem to nie jestem aplikantem.

michal1l napisał:
Witam

mam propozycję aby osoby, które oblały pisemny w Poznaniu złożyły odwołanie od uchwały komisji z wnioskiem o powtórzenie egzaminu dla tych osób ze względu na nie zapewnienie jednakowych szans zdającym w związku z dostarczeniem niewystarczającej liczby kalkulatorów. O ile wiem kalkulatorów było około 30 a zdających 60. Jeżeli większa część z nas złożyła by takie odwołanie to może byłaby jakaś minimalna szansa, że powtórzono by egzamin. Jest to jedyny sensowny argument w tym temacie, a chyba każdemu kto oblał zależałoby żeby egzamin napisać powiedzmy za miesiąc lub dwa a nie za rok i znowu płacić kasę. Ja takie odwołanie będę pisał. Proponuje zorganizowanie szerszej akcji. Co wy na to?

Ja proponuje oprzeć odwołanie na 21 ust. 1 i ust. 2 oraz 23 ust. 1, 2 rozporządzenia w sprawie biurowości i ewidencji operacji finansowych.

W 21 ust. 1 ustawodawca jasno posługuje się pojęciem "sprawy o egzekucję" oraz "sprawy o zabezpieczenie" wskazując, że są to dwa różne postępowania, dla których należy założyć oddzielne akta oraz dołączyć nienumerowaną kartę rozliczeniową ( 23 ust. 1)

Myślę, że jest to podstawa do unieważnienia egzaminu.

kakzek napisał:
...nie dostałem informacji o skreśleniu z aplikacji, po skreśleniu przestałbym być aplikantem przedwcześnie z jakiś tam powodów wymienionych w ustawie, a ja ukończyłem aplikacje, czyli zakończyłem tok szkoleń i przestałem być aplikantem. (...)

Skoro nie dostałeś informacji o skreśleniu z listy aplikantów komorniczych (a nie aplikacji - sic!) to by oznaczało, że nadal na niej figurujesz, a co za tym idzie pozostajesz aplikantem komorniczym, prawda? W tym przedmiocie wydana została dla Ciebie stosowna uchwała Twojej rady izby komorniczej, w której powiadomiono Cię o wpisaniu Twojej osoby na listę aplikantów komorniczych. Uchwała taka to dokument, który może zostać obalony, jedynie poprzez wyraźne przesłanki wskazane w UOKSiE (skreślenie z listy aplikantów komorniczych). Widzę, że chyba ciężko to pojąć... Polecam raz jeszcze artykuł w Nowej Currendzie (nr 5, z 2011r.) odnośnie tematu który właśnie poruszamy (żeby nie było, że się wymądrzam i moja opinia jest odosobniona...).

Witam!Jeszcze raz w nawiązaniu do zaskarżenia tegorocznego egzaminu komorniczego myślę że koronnym argumentem jest to że:
zgodnie z art. 31 c ust 1 ustawy o komornikach..........Część pisemna egzaminu komorniczego polega na opracowaniu przez zdającego dwóch tematów dotyczących czynności wchodzących w zakres ustawowych zadań komorników.
W temacie drugim zdający otrzymali nie jedno zadanie a dwa na co wskazuje dołączenie dwóch wniosków z tytułami.W sumie osoby zdające miały do opracowania nie 2 tematy a 3.
Czas zarezerwowany na opracowanie "dwóch" tematów nie wystarczył na opracowanie ich w 100%.
Zgodnie z "sztuką prawniczą" pisma kierowane do stron powinny zawierać stosowne pouczenia.Większość naszych kolegów pisała numery artykułów, których strona nie musi znać.W związku z czym powinniśmy podawać ich pełne treści.Wykonując pisma w taki sposób nie było żadnej możliwości zmieścić się w ciągu 6 godzin nawet dla osoby piszącej dwoma długopisami jednocześnie:-).;);).
Kwestia sali ubocznie wchodzi również w grę, gdyż nie była dostosowana na potrzeby tego egzaminu. Ze względu na inne osoby, które musiały spełnić potrzeby fizjologiczne było jakąś paranoją konieczność opuszczania rzędu przez pozostałe osoby a tym samym traceniem cennych minut na rozwiązanie zadań.
Sugestia komisji zamieniania dat przez zdających na teście egzaminacyjnym jest naruszeniem również procedury zdawania egzaminu, gdyż jeżeli test zawierał błędy należało odroczyć termin egzaminu.
Nie wspominam kwestii kalkulatorów, gdzie trafiały do moich kolegów popsute z wypalonymi pozycjami lub były również osoby które nie otrzymały ich wcale.
Mam nadzieję że Koleżanki i Koledzy są skłonni zgodzić się z moimi przemyśleniami?

zawklej ten artykuł.

Ja po prostu uważam, że nie jestem aplikantem komorniczym (a takim pojęciem posłuje się ustawodawca) po ukończeniu aplikacji, czyli szkolenia, nauki what ever.
Ale chciałbym sie z Tobą zgadzać;) tzn, wolałbym mieć uprawnienia.

Taczkowy widzimy Cię z powrotem, jak wyniki? jak skarga? daj znać co u Ciebie

... rotfl ...

kakzek w Twojej interpretacji brak argumentów wynikających z zasad wykładni (poza językową, też wątpliwą) polecam L. Morawskiego "Wstęp do prawoznawstwa" o zasadach wykładni

Zapomniałem dodać że postępowanie zabezpieczające ze względu na systematykę kodeksu postępowania cywilnego jest postępowaniem odrębnym od procesu jak i od postępowania egzekucyjnego.
W związku z powyższym temat drugi należy i w ten sposób traktować jako dwa odrębne zagadnienia do opracowania a nie jako jedno.
Myślę że to jest koronny argument do zaskarżenia tego egzaminu czyli naruszenie art 31c ust 1 ustawy o komornikach i egzekucji

taczkowy napisał:
pinefloat24 napisał:
Jest szansa, żebyś zeskanował ten artykuł i wysłał na maila?

sw10@wp.pl

Jestem w stanie zrobić cyfrowe zdjęcia tego artykułu, ponieważ niestety nie mam dostępu do skanera.. Skoro Ci zależy, mogę wysłać (najpóźniej jutro).

P.S. Więcej na ten temat w moim "wywodzie" tj. post nr 409 :D

myślę, że argument za tym, że powinny być dwie sprawy a nie trzy, jak i z kalkulatorami to dobry pomysł. Im więcej będziemy mieli argumentów za ponownym egzaminem tym lepiej. Dawajcie dalsze propozycje może razem coś sklecimy.

Szukam orzecznictwa Naczelnego Sądu Administracyjnego lub innego sądu, w którym sąd wypowiada się jednoznacznie, że pytania egzaminacyjne mogą opierać się tylko na przepisach, które nie są dwuznaczne.

Pierwszy artykuł w gazecie na temat egzaminu już się ukazał, teraz należy złożyć skargę w trybie art. 227 kpa (większość przesłanek w tym przepisie jest spełniona) oraz wnioski na podstawie art. 241 kpa, a następnie odwoływać się od wyników egzaminu.

Po stworzeniu ostatecznej wersji skargi, następnie odwołania zostaną te dokumenty opublikowane na forum. Każdy będzie mógł z tych tekstów skorzystać.

Za materiały pomocne z góry dzięki.

sw10@wp.pl

ponawiam moje pytanie z postu 417, jak rozwiązaliście kwestię depozytu?

Powrót