Egzamin komorniczy 2012

• Autor wątku Autor wątku TomekKr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
czołem Bartku..śmieszy mnie odpowiedź którą uzyskałeś , a mianowicie

'' Egzamin ten ma formułę odróżniającą ten egzamin od pozostałych zawodowych egzaminów prawniczych. Zgodnie bowiem z wymogiem art. 31c ust. 1 ww. ustawy - część pisemna egzaminu komorniczego polega na opracowaniu przez zdającego dwóch tematów dotyczących czynności wchodzących w zakres ustawowych zadań komorników zgodnie z podanym stanem faktycznym co wiąże się z koniecznością opracowania tematu pod względem merytorycznym, biurowym i rozliczeniowym. Powyższa - ustawowo określona formuła pisemna egzaminu komorniczego - uniemożliwia przeprowadzenie tego egzaminu przy użyciu komputera w sposób przewidziany dla pozostałych zawodowych egzaminów prawniczych.

co wyłącza możliwość używania komputerów..tzn, że komornicy nie mogą wykonywać swoich ustawowych obowiązków za pomocą komputera?:o

Michupocichu jesli jestes zainteresowany danymi osobowymi owego eksperta, moge napisac na prv, gdyz zainteresowany moze nie zyczylby sobie, aby pisac o nim w tym watku.

Poproszę.
Michupocichu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
to ja mam kazusy na następny rok:

1. Egzekucja ze statku morskiego pływającego pod obcą banderą, który dopiero po wszczęciu postępowania egzekucyjnego zmienił banderę na polską i został wpisany do polskiego rejestru okrętowego. Przeprowdź stosowne czynności.

2. wprowadzenie w posiadane na podstawie prawomocnego post. sądu o przysądzeniu własności, w trakcie czynności obecna osoba trzecia posiadająca tytuł prawny niepochodzący od dłużnika, ubocznie egzekucja kosztów procesu i zlecenie poszukiwania majątku, opróżnienie lokalu z rzeczy ich spis i ustanowienie dozoru, wydanie postanowienia o kosztach, po jego uprawomocnieniu egzekucja kosztów celowej egzekucji - art 770 kpc
( zajęcie rachunku bankowego - bezskuteczne,dopiero zajęcie udziałów w spółce zoo i ich licytacja -doprowadza do zakończenia post.)
po 5 miesiącach od zakończenia postępowania wierzyciel złożył wniosek o ponowne wprowadzenie go w posiadanie na podstawie tego samego tytułu wykonawczego- komornik dokonuje stosownych czynności.

Talib, zapomniałeś, że po wszczęciu postępowania statek został zbyty ambasadorowi nowej gwinei, ale państwo wysyłające po miesiącu zrzekło się immunitetu. (pamiętajcie o sygnaturze OZ i wpisaniu "zagr" [czerwonym])

oczwiście jesze można coś pokoloryzować :D

I to jest ministerstwo.....Jak tak mają funkcjonować jednostki państwowe to ja gratuluje....chore, a ludzie chcą się uczyć żeby swoją wiedzą i pracą za pół darmo wesprzeć ten aparat..ręce opadają. Nie dość że znaleźli się kr..ni którzy chcą za tą marną kasę pracować to się jeszcze im kłody pod nogi podstawia, gorszego upodlenia nie zaznałem. :mad:

może za rok zluzują i dadzą coś krótszego może... protokół stanu faktycznego:)

średniowiecze dobrze że pióra gęsiego nie dostaliśmy :P i patyczków do liczenia ;)

Witam, zaprojektowałem ze znajomymi skargę na zespół egzaminacyjny i komisję egzaminacyjną, jednocześnie wskazując możliwe sposoby rozwiązań problemów prawnych jakie pojawiły się na egzaminie. Poniżej tekst tej skargi. Na razie tyle przyszło nam do głowy. Możliwe, że w tekście znajdują się błędy merytoryczne, jednakże proszę o sensowne komentarze, żebym mógł dokonać właściwej korekty.

Puściłem do gazety prawnej informację na temat tegorocznego egzaminu zobaczymy co dziennikarz sensownego napisze w najbliższym wydaniu.

Uważam też, że należy odwołać się od wyników egzaminu wskazując jak najwięcej uchybień.

Liczę, że jak najwięcej osób złoży podobną skargę a na pewno odwoła się od wyników. Jak nie zrobimy nic teraz to w przyszłym roku będzie jeszcze gorzej.

MINISTER SPRAWIEDLIWOŚCI
Wydział Skarg i Wniosków
Ministerstwo Sprawiedliwości
Al. Ujazdowskie 11
00-950 Warszawa

SKARGA
Skarga na działanie: Zespołu Egzaminacyjnego do przygotowania pytań na egzaminy konkursowy i komorniczy oraz na przebieg egzaminu komorniczego przeprowadzonego przez Komisję Egzaminacyjną do spraw przeprowadzenia egzaminów konkursowego
i komorniczego w Krakowie w dniu 07 marca 2012 roku powołanych przez Ministra Sprawiedliwości​

uzasadnienie

Korzystając z przepisów:
- art. 31h ust. 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji (zwana dalej ustawą);
- Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 stycznia 2002 r. w sprawie organizacji przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków;
- Dział VIII Skargi i wnioski, ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego;​

składam niniejszą skargę na ww. Komisję, gdyż działaniom Ich zarzucam:

Zdający nie zostali poinformowani przed rozpoczęciem części pisemnej egzaminu komorniczego o zasadach dokonywania oceny udzielonych odpowiedzi (§ 19 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 19.12.2007 r. w sprawie trybu i sposobu powoływania i działania komisji egzaminacyjnych oraz przeprowadzania egzaminów konkursowego i komorniczego).
Nie jest wypełnieniem dyspozycji normy zawartej w ww. paragrafie rozporządzenia udzielenie informacji, że oceny każdego tematu z części pisemnej egzaminu komorniczego dokonuje się przy zastosowaniu skali od 0 do 20 punktów. Oceny tej dokonują, niezależnie od siebie, dwaj członkowie komisji egzaminacyjnej. Każdy z nich wystawia na piśmie ocenę łączną, wskazując liczbę punktów uzyskanych przez zdającego, wraz z uzasadnieniem. Liczba punktów uzyskanych przez zdającego z egzaminu pisemnego jest średnią ocen wystawionych przez członków komisji egzaminacyjnej za poszczególne tematy.

Każdy z tematów przygotowanych do rozwiązania zawierał błąd, który spowodował zamieszanie i tym samym kilku minutową stratę. Komisja egzaminacyjna dzwoniła do ministerstwa w celu ustalenia co należy w tematach zmienić lub jaką drogę obrać, żeby zadania miały sens. Jak wynika z powyższego zadania nie zostały przemyślane przez Zespół egzaminacyjny.

Zakres tematyczny zadań tegorocznego egzaminu był nieproporcjonalnie obszerny do czasu trwania egzaminu (poprawne opracowanie każdego z tematów wymagało minimum cztery i pół godziny).
Ponadto, zdający mieli w temacie drugim opracować dwa postępowania. Założeniem tego tematu było najpierw przeprowadzić postępowanie w celu wykonania postanowienia w przedmiocie zabezpieczenia i jego zakończenie, a następnie postępowanie egzekucyjne. Do zestawu egzaminacyjnego dołączone były dwa wnioski egzekucyjne oraz jedna karta rozliczeniowa. Obecnie występują trzy sposoby prowadzenia takich postępowań:
Pierwszy sposób polega na założeniu akt egzekucyjnych o sygn. np.: 1/12. Przeprowadzenie postępowania w celu wykonania postanowienia w przedmiocie zabezpieczenia, kolejno zamknięcie tej sprawy. Po wpłynięciu wniosku egzekucyjnego dołączenie ww. sprawy do akt egzekucyjnych, którym została nadana sygnatura o innym numerze.
Drugi sposób opiera się na założeniu akt egzekucyjnych o sygn. np.: 1/12 po zakończeniu postępowania w celu wykonania postanowienia w przedmiocie zabezpieczenia należy zamknąć akta egzekucyjne, czyli ponumerować kart i nadać odpowiednią kategorię archiwizacji. Po wpływie wniosku egzekucyjnego następuje założenie kolejnych akt egzekucyjnych z sygnaturą taką samą jak w postępowaniu w celu wykonania postanowienia w przedmiocie zabezpieczenia. Akta egzekucyjne, w których prowadzone było postępowanie w celu wykonania postanowienia w przedmiocie zabezpieczenia dołącza się do akt, w których prowadzi się postępowanie egzekucyjne.
Trzeci sposób. Komornicy po złożeniu wniosku egzekucyjnego wydają postanowienie, w którym postanawiają zakończyć postępowanie zabezpieczające a wszcząć postępowanie egzekucyjne. Uzasadnieniem prawnym takiego postanowienia jest tytuł wykonawczy dołączony do wniosku egzekucyjnego.
Temat drugi miał za zadanie najpierw pobrać opłatę za dokonanie zabezpieczenia zgodnie z art. 45 ust. 1 ustawy, potem wyegzekwować zabezpieczone roszczenie i przekazać wierzycielowi. Z pobraną opłatą za zabezpieczenie nie widomo co zrobić, ponieważ są dwa odrębne zdania:
1) pobranie przez komornika opłaty polega na zapisaniu jej na karcie rozliczeniowej w pkt 5, opłaty, w rubryce koszty egzekucyjne.
2) zgodnie z art. 745 § 1 kpc o kosztach postępowania zabezpieczającego rozstrzyga sąd w orzeczeniu kończącym postępowanie w sprawie, zaś o kosztach postępowania zabezpieczającego później powstałych rozstrzyga na wniosek strony sąd, który udzielił zabezpieczenia. Komornik powinien wydać postanowienie o ustaleniu kosztów wykonania zabezpieczenia w drodze egzekucji i przesłać je do sądu rozpoznającego sprawę lub sądu, który dokonał zabezpieczenia. Sąd rozstrzyga o tym, która strona ma ponieść koszty zabezpieczenia, w tym koszty komornicze. W praktyce oznacza to, że komornik powinien przekazać opłatę z art. 45 ust. 1 ustawy na rachunek depozytowy sądu, przy którym działa, a pobrać ją może dopiero po uprawomocnieniu się orzeczenia w przedmiocie kosztów zabezpieczenia, wydanego przez sąd rozpoznający sprawę lub sąd, który dokonał zabezpieczenia.

Kontrowersje budzi kwestia zaliczenia pobranej opłaty na poczet opłaty stosunkowej. W myśl art. 49 ust. 6 ustawy w przypadku gdy egzekwowane świadczenie zostało zabezpieczone przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego, na poczet opłaty stosunkowej, o której mowa w ust. 1 i 2, komornik zalicza opłatę za wykonanie postanowienia o udzieleniu zabezpieczenia, jeżeli pobrał ją od wierzyciela.
Żaden z dostępnych na rynku komentarzy do ustawy o komornikach sądowych i egzekucji nie wskazuje w jaki sposób należy to zrobić. Brak jest także orzecznictwa. W praktyce komorników pojawiają się dwa modele postępowania, pierwszy zakłada obniżenie opłaty za dokonanie zabezpieczenia w postanowieniu kończącym postępowanie w sprawie i zwrot jej wierzycielowi, drugi zakład obniżenie opłaty stosunkowej na samym początku postępowania egzekucyjnego (oczywiście jeżeli będzie skuteczne) i przekazanie tej opłaty wierzycielowi. Problem z tym rozwiązaniem jest taki, że nie wiadomo na co zaliczyć przekazywaną kwotę, czy to na należność główną, czy jako zwrot opłaty za dokonanie zabezpieczenia. Sam przepis też nie wskazuje komu należy zwrócić tą opłatę. Przepis jest błędem legislacyjnym.
Napisać o kosztach zastępstwa prawnego w postępowaniu zabezpieczającym.

Podczas egzaminu nie można korzystać zgodnie z art. 31c ustawy z urządzeń służących do odbierania i przesyłania danych. Nie można powiedzieć, że takim urządzeniem jest kalkulator. Przed egzaminem komisja egzaminacyjna nakazała oddać kalkulatory, następnie rozdała je, co spowodowało duże zamieszanie, ponieważ zdający otrzymali nie swoje urządzenia, często zepsute lub nie nadające się do szybkiego liczenia. Niektórzy zdający na potrzeby egzaminu zakupili drogie, duże kalkulatory spełniające cztery podstawowe funkcje, poczym otrzymali kalkulatorki kieszonkowe.

Kolejną kwestię jaką należy podnieść jest sala, w której został przeprowadzony egzamin. Zgodnie z art. 31c ustawy zdający podczas egzaminu mają prawo korzystać z tekstów prawnych i komentarzy oraz z orzecznictwa, ponadto każdy temat zawierał kilkanaście kart. Zdającym nie zapewniono odpowiedniej ilości miejsca. Stoliki były wielkości laptopa. Zdający szturchali się łokciami. Nie można było normalnie położyć ustaw, zestawu egzaminacyjnego, co chwilę coś spadało.

W związku z powyższym proszę o przeanalizowanie zaistniałej sytuacji, jednocześnie wnosząc o:
- opublikowanie pytań egzaminacyjnych i ich analizę przez niezależnych dydaktyków i specjalistów z określonych dziedzin;
- unieważnienie części pisemnej Egzaminu komorniczego;
- odwołanie Zespołu egzaminacyjnego ze względu na niedopilnowanie merytorycznej strony egzaminu komorniczego, co zaważyło na losach zawodowych i osobistych osób, które nie rozwiązały źle przygotowanych zadań;
- odwołanie Komisji egzaminacyjnej w związku z brakiem przygotowania techniczno-organizacyjnego w celu prawidłowego przeprowadzenia egzaminu komorniczego;

W związku z rażącymi uchybieniami: w sposobie przeprowadzenia w dniu 07 marca 2012 r., części pisemnej egzaminu komorniczego - przez Komisję Egzaminacyjną do spraw przeprowadzenia egzaminów konkursowego i komorniczego w Krakowie oraz działań Zespołu Egzaminacyjnego do przygotowania pytań na egzaminy konkursowy i komorniczy sprawiają, że w mojej ocenie komisja i zespół ten utraciły cechy profesjonalności
i bezstronności niezbędne do przeprowadzania Egzaminu komorniczego. W tym stanie rzeczy wniosek o odwołanie Komisji egzaminacyjnej i Zespołu egzaminacyjnego staje się szczególnie uzasadniony.

Biorąc pod uwagę, że wyżej wymienione działania są wysoce nieprofesjonalne,
a nawet rażąco utrudniające dostęp do zawodu wnioskuję o :
- staranną weryfikację poprawności przebiegu ww. egzaminu;
- wskazania wytycznych jakimi się kierowała Komisja Egzaminacyjna przy ocenie prac;
- ujawnienia nazwisk osób układających poszczególne zadania;
- podaniem źródła i listy publikacji z którego korzystał Zespół Egzaminacyjny przy układaniu zadań;
- przesłanie na wyżej wymieniony adres kserokopii całej mojej dokumentacji egzaminu, na podstawie przepisu art. 73 § 2 kpa.

Oczekuję na udzielenie odpowiedzi w ustawowym terminie.

Ja bym jeszcze przeslal skarge do paru znanych redakcji. Nie wiem czy to pomoże ale jest szansa że nie odpowiedzą na skarge na poziomie przedszkolaka, tak jak w przypadku Bartka.

aplikanto30 napisał:
A co do pokory to nie ja mam napisane przy nicku EKSPERT...
„Wiedza tylko wtedy jest wiedzą, kiedy zdobyta została wysiłkiem własnej myśli, a nie wyłącznie dzięki pamięci.” - Lew Tołstoj.......Ucz się dalej dziewczynko....:?

Widzę, że kolega się trochę zagalopował. Skoro rośnie nam nowe pokolenie "orłów egzekucji" to nic innego tylko się cieszyć. Czekam z niecierpliwością na wyniki egzaminów, bo jeden z moich aplikantów właśnie tegoroczny zdawał. Na szczęście ma trochę mniejsze mniemanie o sobie.

A czemu niby kps mamy się sami poniżać, bo ktoś mi napisał, że jestem do bani. Bo uważa że jest najlepszy i nikt nie może być lepszy od niego i gra jakiegoś mentora na forum. Popatrz na siebie, niedobrze mi się robi jak czytam takie wpisy jak twoje. Tak, uklęknąć mam przed Tobą co? Filozof się znalazł.....A co może mam napisać, że nigdy w życiu wcześniej niż wielki kps nie nauczę się egzekucji....o to ci chodzi? Żałosne..........nie wiem kto ma problem ze skromnością.....:cool: ale to nie ja chyba...Zresztą nie mam w naturze się poniżać przed kimś i kultywować takiego polskiego przyzwyczajenia, że jak ktoś rok dłużej pracuje to muszę przed nim chylić czoło..Na obniżaniu swojej wartości jest oparty cały system tego kraju. Zawsze komuś czegoś brakuje, czegoś nie zrobił, ma za słabe wykształcenie itp. Sam rób prezenty takim podejściem do siebie swojemu pracodawcy i ministerstwu. Niech Ci dalej mało płacą, robią cię w balona....i taki mądry jesteś a na własne życzenie się upupiasz i chcesz żeby inni tak robili...masz naturę poddanego twoja sprawa.....Ja mogę być inny czy mam się też ładnie zlać w tą szarość..?:o POZDRAWIAM i ZMIEN PODEJSCIE DO ZYCIA...

Drugie ostrzeżenie za chamstwo.
Idziesz na rekord.

Bartata przepraszam, ale czemu jak ktoś pisze do mnie w taki sposób jak kps to nie dostaje ostrzeżenia tylko ja...?. To niesprawiedliwe....ps. rekordy to moja specjalność. Pozdrawiam..:)

Jeżeli nie umie Pan ocenić klasy wypowiedzi Pana i innych...to już ja nic nie poradzę.

Kolego "taczkowy", Ja proponuję abyś wstrzymał się z wysłaniem tej jakże poruszającej skargi do momentu ogłoszenia wyników egzaminu.
Tak naprawdę na co chcesz się skarżyć; że przygotowałeś się niewystarczająco aby zdać egzamin, czy nie dowidzisz cyfer na małym kakulatorze (sam kupiłem nowy duży kalkulator a dostałem mały kieszonkowy), czy może chcesz się skarżyć, że przyzwyczaiłeś się do pracy w komfortowych warunkach - duże biurko itd. A przepraszam bardzo na małym biurku Twoja osoba wykazuje mniejszy poziom wiedzy? Żenada!

Trzymajmy jakiś poziom.
Na dniach wyniki i będzie wszystko jasne.

ten taczkowy to mi przypomina takiego kiepskiego aplikanta z apelacji katowickiej, który chyba u 20 komorników pracował i żaden nie był z niego zadowolony.

a ja myślę, że po części zarzuty są prawidłowe. Do egzaminu nie można było się jako tako przygotować lepiej lub gorzej, gdyż po prostu ramy czasowe egzaminu były zbyt wąskie, żeby to wszystko napisać z należytą starannością, więc nawet wiedząc jak mają wyglądać poszczególne czynności nie było czasu na ich przeprowadzenie.
Dwa.
mieliśmy 3 zadania
Trzy.
technicznie egzamin nie był dobrze zaplanowany. W Krakowie o 9 studenci dopiero zwolnili nam aule, która do tego była mała. Ludzie siedzący w środku rzędu chcąc wyjść do WC zmuszali wszystkich siedzących po drodze do przerwania pracy, zebrania swoich rzeczy, złożenia swoich stolików, powstania, siadania, rozkładania, rozpoczęcia pisania i to samo w momencie kiedy wracali... paranoja.
Co 5 minut słyszałem jak składał się komuś stolik i sterta jego papierów egzaminacyjnych, zadań, tytułów i wniosków rozsypywała się pod stolikami, więc trzeba sobie było zarezerwować czas na ich szukanie.
Więc nie ma co porównywać sytuacji ludzi piszących w Krakowie np. z tymi z Poznania:)

Powrót