Myślę, że wszystkie odwołania zostaną załatwione do połowy lipca, ponieważ dostałem postanowienia o przedłużeniu terminu do załatwienia sprawy. Minister sprawiedliwości prawie zgodnie z obowiązującymi przepisami zaczyna działać. Napisałem prawie, ponieważ termin na załatwienie sprawy liczy od dnia wpływu odwołania do ministerstwa
Minister sprawiedliwości stara się przeprowadzić wszystkie dowody powołane w odwołaniu, z wyjątkiem tych, które mu nie pasują (skromny wniosek po przeczytaniu postanowienia).
Najzabawniejsze jest to, że w moim przypadku pani przewodnicząca komisji przesłała połowę skargi do ministerstwa

drugą połowę sobie zostawiła, ciekawe po co? Bynajmniej w postanowieniu pisze, że wezwano ją o doręczenie brakującej części skargi.
Podniosłem w skardze zarzut braku profesjonalizmu komisji egzaminacyjnej, ciekawą odpowiedź dostałem "W skład zespołu zostali powołani: Sylwester Marciniak - sędzia Naczelnego Sądu Administracyjnego wyznaczony na przewodniczącego oraz członkowie: Andrzej Adamczuk - sędzia Sądu Okręgowego w Poznaniu, Dariusz Iskra - sędzia Sądu Okręgowego w Lublinie, Rafał Łyszczek - komornik sądowy przy Sądzie w Raciborzu (obecnie w Bielsku Białej) i Jan Zybura komornik sądowy przy Sądzie Rejonowym w NIsku."
"Wskazany wyżej skład zespołu wskazuje jednoznacznie, że zarzuty skargi dotyczące braku wymagalnego profesjonalizmu zespołu - w odniesieniu do wymagań ustawowych dotyczące składu komisji egzaminacyjnych - są pozbawione uzasadnionych podstaw."
Kilka zdań o profesjonalizmie osób wchodzących w skład zespołu egzaminacyjnego: sędzia NSA - ciekawe jak bardzo dużo spędza czasu w pracy nad egzekucją sądową, sędzia SO z Poznania - stanowisko pracy, Wydział XI Wizytacyjny, sędzia SO w Lublinie wydział odwoławczy. Wiecie jak często składane są zażalenia na skargi na czynność komornika.
Mamy dużo specjalistów wśród sędziów z egzekucji sądowej np. w Sądzie Rejonowym w Bytomiu jest sekcja do spraw egzekucyjnych, dlaczego do zespołu egzaminacyjnego nie powołano takich osób?
W ostatnim cytacie jest błąd, który wskazuje, że odpowiedzi dokonała osoba nie rozróżniająca pojęć zespół egzaminacyjny i komisja egzaminacyjna.
"Eksponowana w skardze kwestia niewspółmiernej obszerności zadań do opracowania w odniesieniu do przewidzianego czasu trwania pierwszej - pisemnej części tego egzaminu, jest kategorią ocenną, która pozostaje w wyłącznej kompetencji zespołu."
I ostatni cytacik najbardziej zabawniejszy: "Obowiązujące przepisy dotyczące przygotowania przez zespół egzaminacyjny tematów na część pisemną egzaminu komorniczego oraz zestawów pytań na część ustną tego egzaminu nie przewidują przygotowania przez zespół wytycznych ani klucza odpowiedzi, jak też nie ustalają zasad publikacji o jakich mowa w skardze, stąd brak jest podstaw prawnych do uznania zasadności sformułowanych w tym przedmiocie zarzutów."
Zasady dokonywania ocen określone są w ustawie o komornikach sądowych i egzekucji.
W cytatach powyżej przedstawionych nie zmieniłem nawet kropki.