E
ewak08
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 44
A co w sytuacji, gdy postawiło się małżonka i syndyka plus zgoda sędziego-komisarza na warunki przetargu, czyli sprzedaż przez małżonka?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Wiem z pewnych źródeł, że za postawienie jako sprzedającego małżonka lub obojga małżonków, stawiają dwóje.ewak08 napisał:A co w sytuacji, gdy postawiło się małżonka i syndyka plus zgoda sędziego-komisarza na warunki przetargu, czyli sprzedaż przez małżonka?
Jan_Janocha napisał:Wiem z pewnych źródeł, że za postawienie jako sprzedającego małżonka lub obojga małżonków, stawiają dwóje.
Kapadocja07 napisał:Pytanie do Bezlitosnego. Ile się czeka na otrzymanie z ms tych uzasadnień odwołań komisji II st. Pozdrawiam
jkowalski255 napisał:sygn. akt III CZP 59/18, jest dostępne m.in. tutaj: http://www.sn.pl/sites/orzecznictwo/Orzeczenia3/III CZP 59-18.pdf.
Jan_Janocha napisał:Co prawda orzeczenie jest dość leciwe, ale polecam lekturę:
https://docplayer.pl/11256543-Wyrok-w-imieniu-rzeczypospolitej-polskiej.html
Skarabeusz91 napisał:Hej dzięki za odp,
Wątpliwości wynikają ze sformułowania zawartego w opisie istotnych zagadnień: "W ocenie Zespołu do przygotowania zadań na egzamin notarialny, zdający powinien
sporządzić projekt aktu notarialnego dokumentującego umowę sprzedaży wraz
z oświadczeniem o ustanowieniu hipoteki"
Oświadczenie, czyli rozumiem tak, że bez udziału pożyczkodawcy tylko na podstawie jego oświadczenia w formie dokumentu z pnp.
Jeżeli staje nam do aktu to mamy już na swój sposób "umowę o ustanowienie hipoteki" a, nie oświadczenie. Nie wiem czy dobrze się wyrażam, być może szukam na siłę błędów, ale chciałem zapytać Was o zdanie.
Mikael_Czarny napisał:Nie dopatrywałbym się tutaj błędu. Moim zdaniem obie formy można uznać za poprawne. W treści zadania nie zostało zastrzeżone, że pożyczkodawca nie ma możliwości przystąpienia do aktu, także bez obaw. W razie czego do wybronienia w odwołaniach![]()
Skarabeusz91 napisał:Tak zawarłem w umowie paragraf, w którym ustanawiają hipotekę, a pożyczkodawca wyraża na to zgodę. Na samą konstrukcję powołania pożyczkodawcy tylko w komparycji i dalej "nic z nim nie robienia" chyba bym nie wpadł. Tak czy inaczej błędów mam i tak sporo innych
.
Tralalalalala napisał:A co sprawiło Wam największa trudność na egzaminie? Macie jakieś przecieki jak był oceniany?
Aligator123 napisał:Skoro kazusy były prostsze to ja osobiście boję się surowszego oceniania i wystawiania ocen negatywnych za drobnostki