A
armanek
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 171
jvrysta napisał:dobre, ja ze smaczkow dorzucilem ze prezes maxbudu w korespondencji do powodow pisal o mieszkaniu "ktore kupiliscie" zeby podkreslic ze zgodną wolą stron bylo jednak definitywne rozstrzygniecie o ich zobowiazaniach w pierwotnej umowieja tez jestem ciekawy co dostane za swoje wypociny
![]()
To, że druga strona w korespondencji twierdzi "które kupiliście" nic nie znaczy. To nie jest zgodna wola stron, tylko oświadczenie jednej ze stron już po zawarciu umowy.
Można to odczytywać i tak, i tak - tzn. i jako przedwstępną, i jako zobowiązujacą. Jedni z nas mają argumenty i orzeczenia, że to przedwstępna, inni, że zobowiązująca, podobno też są i tacy, którzy uważają, że to deweloperska (mimo braku elementów koniecznych takiej umowy).
Czy te klucze będą jakoś publicznie dostępne? Mam nadzieję, że komisje będą się czuły autonomiczne i tych zaleceń, w razie ich absurdalności, po prostu nie będą stosować. Chyba w ustawie ani rozporządzeniu nie ma mowy o tym, że mają dawać klucz do innych części, niż test.