Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
prześmiewca napisał:
Dziuba, ja skarżyłam w karnym pkt I w całości i pkt II w zakresie kary, niestety na wyniki czekam do 16.08

I w zakresie pkt II wnosiłaś o zmianę?

w karnym - co do do pkt I trzeba było wnosic o uchylenie, co do pkt II mozna było wnosić o zmianę.

dziuba napisał:
obawiam sie że dałam o uchylenie tego II. :sad:

Ale to chyba tragedii nie ma. Gorzej jak byś w 1 dała o zmianę. Wg mnie w 2 można było to lub to albo nawet alternatywnie. Ale na karnym sie nie znam.

kalambury napisał:
Ale to chyba tragedii nie ma. Gorzej jak byś w 1 dała o zmianę. Wg mnie w 2 można było to lub to albo nawet alternatywnie. Ale na karnym sie nie znam.

No mam taką nadzieję. U mnie czekania jeszcze miesiąc. I tego karnego się bardzo obawiam, po raz pierwszy pisałam apelację karną. Dlatego pytała jak formułowaliście same wnioski w zakresie tego pkt II.

damastes napisał:
w karnym - co do do pkt I trzeba było wnosic o uchylenie, co do pkt II mozna było wnosić o zmianę.

Dokładnie tak należało zrobić ... Szkoda tylko, że w ferworze egzaminu napisałam o zmianę (zarówno pkt I (niestety !!! ) i pkt II.

Dodałam wprawdzie owe alternatywnie - w razie uznania sądu ... - "o uchylenie ... (w pkt I i II) ale chyba nijak ma się to do oceny mojej znajomości 454 kpk. A skoro to ma być główne kryterium (nie) zdania karnego to ciemno to widzę ...

Ostatnia edycja:
No ja niestety też ciemno wiedzę karne u siebie. Żle sformułowam te cholerne wnioski w karnym. Ne peius ok zrobiłam, ale ten pkt II co do kary to już za bardzo nakombinowałam. Teraz czekam jak na wyrok...

No ja odkąd usłyszałam, że w Katowicach pogrom jest na karnym to też się boję. Chociaż przy mojej znajomości karnego chyba bym lepiej tej apelacji nie napisała. Ale w komisji mamy niestety bardzo wymagającą Panią Sędzię...

Tak, też mnie zroziły te wyniki na 43 tylko 26 zdaó, itp. Koszmar. I to czekanie...

Niestety nie. Wiem jedynie, że część z cywila pisała opinię. A reszta? Nie wiem, może braki formalne apelacji. Trudno powiedzieć.

Witam wszystkich serdecznie i gratuluję ;) ja w X zaczynam IV rok aplikacji, możecie podzielić się Waszymi uwagami na temat tego jak się przygotowywaliście do egzaminu???

ann_torun napisał:
Witam wszystkich serdecznie i gratuluję ;) ja w X zaczynam IV rok aplikacji, możecie podzielić się Waszymi uwagami na temat tego jak się przygotowywaliście do egzaminu???

Ty na IV roku takie pytania zadajesz ???

ann_torun napisał:

Po tym egzaminie nasuwa się jedyny wniosek: nie wiadomo jak się przygotować.

Czy osoby, które skarżyły odsetki, ale nie za 7 dni, tylko jeszcze inaczej, mogłyby napisać jaką koncepcję przyjęły. Moja koncepcja rozwiązania tego kazusu przewidywała zaskarżenie odsetek tylko za te 7 dni od doręczenia pozwu (nie wspomnę że w tym obłędzie w ogóle nie zaskarżyłem odsetek).

Sorry że jeszcze ciągnę ten wątek, ale piszecie o róznych wariantach zaskarżenia odsetek, a nie podajecie uzasadnienia dla tych wariantów;)

Uzyskałem informację, że w Bydgoszczy komisja raczyła sporo ludzi położyć na administracyjnym, czyli na tym, z czego wszyscy byli po napisaniu najbardziej zadowoleni. Może problemem była jednak kwestia podpisu pod skargą?
Mi na szczęście się udało, podpisałem jako radca, z adresem skarżącego do korespondencji.

BartoszM. napisał:
Uzyskałem informację, że w Bydgoszczy komisja raczyła sporo ludzi położyć na administracyjnym, czyli na tym, z czego wszyscy byli po napisaniu najbardziej zadowoleni. Może problemem była jednak kwestia podpisu pod skargą?
Mi na szczęście się udało, podpisałem jako radca, z adresem skarżącego do korespondencji.

Szkoda słów... Czyli mamy rozumieć, że wynik naszego egzaminu zależy od dobrego lub złego humoru sprawdzającego i od tego co akurat w danym momencie uzna za dopuszczalne, a co nie.

Powrót