Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Do tych, co chcą kwestionować, że jednak była umowa przedwstępna na kazusie z cywilnego odsyłam do wyroku SN z dnia 22 grudnia 2005 roku sygn. V CSK 19/05 opublikowany w Lexie pod nr 407115. Co prawda wydaje się on odosobniony ale można się na nim zaprzeć.

Zauważcie, że w kazusie nie było w ogóle zobowiązania do wybudowania budynku a jedynie oświadczenie o takim zamiarze (punkt I. umowy). Zobowiązania stron są w punkcie II, gdzie jest mowa o przeniesieniu własności lokalu po jej wyodrębnieniu. W mojej ocenie przesłanki z art. 9 ust. 1 uwl powinny być spełnione łącznie, poza tym nie wpisano roszczenia do KW. Pod znakiem zapytania stoi też możliwość realizacji roszczenia z art. 9 ust. 3 uwl. Dlatego można dyskutować, czy to umowa deweloperska, na co zresztą zwrócił uwagę SN w powyższym wyroku.

Ja co prawda nie zdawałem tego egzaminu ale pomagam w pisaniu odwołania. Powodzenia!

Czy istnieje opinia jakiejkolwiek rady w zakresie prawa karnego?

Czy Kraków zna już wyniki????????????

Maurycjuszu, jak tam???!!!

czekamy dogorywamy
ja sie już dławie

wyniki o 14, wczesniej chyba nie ma szans

hellgate napisał:
Do tych, co chcą kwestionować, że jednak była umowa przedwstępna na kazusie z cywilnego odsyłam do wyroku SN z dnia 22 grudnia 2005 roku sygn. V CSK 19/05 opublikowany w Lexie pod nr 407115. Co prawda wydaje się on odosobniony ale można się na nim zaprzeć.

Zauważcie, że w kazusie nie było w ogóle zobowiązania do wybudowania budynku a jedynie oświadczenie o takim zamiarze (punkt I. umowy). Zobowiązania stron są w punkcie II, gdzie jest mowa o przeniesieniu własności lokalu po jej wyodrębnieniu. W mojej ocenie przesłanki z art. 9 ust. 1 uwl powinny być spełnione łącznie, poza tym nie wpisano roszczenia do KW. Pod znakiem zapytania stoi też możliwość realizacji roszczenia z art. 9 ust. 3 uwl. Dlatego można dyskutować, czy to umowa deweloperska, na co zresztą zwrócił uwagę SN w powyższym wyroku.

Ja co prawda nie zdawałem tego egzaminu ale pomagam w pisaniu odwołania. Powodzenia!

Tu nie chodzi o umowę określoną w ustawie o własności lokali.

Kraków trzyma do końca - zakładka już jest, ale bez wyników

W Krakowie Komisja Nr 2 dała czadu, nie ma to tamto!:wow:

gratuluję kolegom z pierwszej komisji, my niestety nadal czekamy. Najbardziej wkurzające jest fakt, że od trzech dni dzwonimy do izby i pytamy o termin wyników i cały czas nas uspokajali, że 3 września wyniki będą. A teraz taki zonk

Ostatnia edycja:
kolegom krakusom pogratulować komisji (na razie nr 1), bo i nawet oceny osadzone jakoś w skali ocen, a nie jak w Warszawie 90% pozytywnych to dostateczne będące przedmiotem ostatecznej ekstazy.... Jeśli i tak będzie w komisji nr 2, to Kraków okaże się jeszcze małą prowincjonalną izdebką;)

z racji tego, że niestety komisja i Izba nas niemile zaskoczyła fundując nam kolejny tydzień stresu i niepewności proszę kolegów z grupy pierwszej, którzy nie zdali cywila o info z jakiego powodu im się nie udało. Może być na pw. A wszystkim którzy zdali jeszcze raz gratuluję. Jak możecie to napiszcie co skarżyliście z cywila i jaką notę Wam to dało.

35.000 zł., a więc bez tych 150.000, umowa przedwstepna

ja czekam, masakra :(

kolega zdał, skarżył 10 000 z przedwstępnej :) :)

krakow771 RE: Egzamin radcowski 2010

--------------------------------------------------------------------------------
Zdałem!!!!!
dushka RE: Egzamin radcowski 2010

--------------------------------------------------------------------------------
zdałem, 25.000 i tez wystarczyło

krakow771 i dushka, gratulacje!!!!!!!!!!!:ok:
Długie oczekiwanie zostało Wam wynagrodzone, co za ulga, co ?!

maurycjuszsz napisał:
ja czekam, masakra :(

kolega zdał, skarżył 10 000 z przedwstępnej :) :)

Maurycjuszu, powinnaś pisać już pozew o zadośćuczynienie za doznaną krzywdę, o której Wam podadzą te wyniki? O północy???? Przeginają z Wami!

Powrót