Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam wszystkich serdecznie;-)dość długo tu nie zaglądałam a tu dyskusja !!!zakładając ten wątek miałam właśnie nadzieję na wymiane przydatnych informacji.:)
ja zakupiłam na razie metodyki- z cywila juz mialam, dokupilam z adm i czynności pelnomocnika w karnym i cywilny. zastanawiam sie nad zakupiem kazusów- jest taka seria w lexisnexis,tylko sie zastanaiwam czy w ogóle bedzie czas żeby to wszystko przerobić. komenatrze mam do kc lexos nexis, do kpc i ksh- beck (czerwone, kodeksowe)ale na pewno będę "doczytywać"z innych dostepnych w lexie. nie mam jeszcze do kk i kpk,ale na razie finanse nie pozwalaja .
nie wiem jak z tym terminem kwietniowym, do nas dotarły takie "informacje" z Warszawy,ale sama nie wiem czy w to wierzyć.... każdy mówi co innego,a jest to istotne bo nie wiadomo jak naukę sobie rozplanować:mad:a czas jakos tak szybko biegnie:mad:
p.s.gdzie zdajecie?? ja w Toruniu pozdr

Witam,
egzamin będzie najprawdopodobniej w maju. Informacja ta pochodzi od członka komisji egzaminacyjnej z 2010r.

Dzięki za informacje, zobaczymy jak to naprawdę będzie ;-)

Witam, jutro widzę się z jednym "ważnym Panem". Jak będę coś wiedział, podzielę się dyskretnie informacjami :)

I co? Czy ten Ważny Pan coś był rzekł? Mnie osobiście egzamin w kwietniu jest zupełnie nie na rękę:(. Idealny termin to czerwiec.:)

W warszawskiej Izbie pojawiła się dość konkretna (lecz nadal nieoficjalna) informacja o 9 maja 2011.

mallory napisał:
W warszawskiej Izbie pojawiła się dość konkretna (lecz nadal nieoficjalna) informacja o 9 maja 2011.

Zarówno na starych jak i na nowych zasadach egzamin zaczynał się zawsze we wtorek. Sądowa i prokuratorska chyba też...a to jest poniedziałek...

Poza tym na przykładzie egzaminów wstępnych widać,że MS przeprowadza egzamin mniej więcej w tym samym terminie. Dlatego liczę jednak na czerwiec:)

Na czerwiec raczej nie ma co liczyć. W zeszłym roku bardzo opóźniło się sprawdzanie prac ze względu na urlopy sprawdzających i w 2011 chcieliby tego uniknąć, więc raczej bedzie to maj i początek maja wydaje się jak najbardziej prawdopodobny, niestety:mad:

Igneliusz napisał:
Na czerwiec raczej nie ma co liczyć. W zeszłym roku bardzo opóźniło się sprawdzanie prac ze względu na urlopy sprawdzających i w 2011 chcieliby tego uniknąć, więc raczej bedzie to maj i początek maja wydaje się jak najbardziej prawdopodobny, niestety:mad:

"urlopy sprawdzających":/ To trochę niepoważne. Albo ktoś się podejmuje pracy w komisji albo jedzie na urlop... Bo idąc tym tokiem w maju też można sobie zaplanować urlop.:/

Avaritia napisał:
Zarówno na starych jak i na nowych zasadach egzamin zaczynał się zawsze we wtorek. Sądowa i prokuratorska chyba też...a to jest poniedziałek...

Poza tym na przykładzie egzaminów wstępnych widać,że MS przeprowadza egzamin mniej więcej w tym samym terminie. Dlatego liczę jednak na czerwiec:)

Nie przywiązywałabym się do tego, że w zeszłym roku egzamin był w czerwcu - po prostu pod koniec maja wszystkim aplikantom tamtego rocznika minęło 3,5 roku aplikacji i stąd termin czerwcowy egzaminu.

Wierzcie mi im wcześniej tym lepiej - wsześniejsze ślubowanie (po egzaminie czerwcowym niektórzy jeszcze czekają), szybciej rozpatrzą odwołania (przed kolejnym egzaminem będzie wiadomo na czym człek stoi)... same plusy

hej hej w Toruniu i BYdgoszczy też pojawiają się głosy ,że jednak egzamin będzie prędzej niż na przełomie VI/VII.
a jak idzie Wam nauka??z czego się uczycie?? ciekawi mnie też czy uczycie się "blokami"czy mieszacie tematykę;-)ja zaczęłam od kc i czytam dla odmiany "mniejsze ustawy"

wiem ze nie powinnam pisac tutaj ale chyba nie mam wyjscia potrzebuje pomocy i porady.Mam nadzieje ze ktos mi w koncu pomoze cala sytuacja jest napisana w poscie ,u mnie.
Mam nadzieje ze ktos chcociaz postara mi sie pomoc:):)
Dziekuje

Aglaia napisał:
Nie przywiązywałabym się do tego, że w zeszłym roku egzamin był w czerwcu - po prostu pod koniec maja wszystkim aplikantom tamtego rocznika minęło 3,5 roku aplikacji i stąd termin czerwcowy egzaminu.

Znam osoby które złożyły ślubowanie np. w styczniu 2008, więc niektórym 3,5 roku nie minie nawet w czerwcu.Ciekawe, czy to będzie miało wpływ na termin egzaminu.

Ja słyszałem, że egzamin radcowski rozpocznie się 10 maja. Słyszałem również, że możliwy jest też termin 22 maja (tylko to jest niedziela, więc trochę bez sensu).

Witam wszystkich panikujących ;) może teraz z innej beczki ... orientujecie się czy warto uczestniczyć w szkoleniu organizowanym przez Proiuris Proiuris - Witaj, może ktoś coś słyszał na ten temat, albo o innych szkoleniach godnych polecenia? uważam, że trzeba zacząć się pomału przygotowywać a nie martwić terminem egzaminu.

witam wszystkich panikujących ;) może teraz z inej beczki... słyszam może ktoś coś na temat szkoleń organizowanych przez Proiuris Proiuris - Witaj, warto, czy raczej nic szczególnego nie przedstawiają, a może znacie inne szkolenia godne polecenia ??

Ze względu na to, że sam prowadzę szkolenia mogę wam polecić Kurs Szybkiego Czytania i Efektywnej Nauki.

Zostałem skierowany na Wasze forum, przez klientów, gdy na ostatnim szkoleniu prawnicy stanowili połowę grupy. Część z nich była tuż po aplikacji i stwierdzili, że coś takiego bardzo ułatwiło by przygotowania do egzaminów.

Co Wam mogę powiedzieć od siebie? Na kursie zmieniamy dwa razy technikę czytania i o ile jest to super korzystne, przy czytaniu orzecznictwa, pism itd., to nie pomaga przy nauce do egzaminów. CZYTANIE TO NIE PROCES ZAPAMIĘTYWANIA, to zawsze powtarzam kursantom. Samo czytanie z prędkościami 3, 5 czy 10 razy większymi niż przeciętnie co prawda bardzo poprawia sprawność umysłową, ale do egzaminu potrzeba czegoś innego.

W tym miejscu polecę Wam Mapy myśli i strategię pracy z dużymi tekstami. To są techniki, które służą do przerabiania dużych połaci tekstu, z których interesują nas konkretne informacje.

W zeszłym roku pomagałem w indywidualnych przygotowaniach do aplikacji Panu Maxowi S. Dzięki naszym działaniom jego wydajność w "opracowywaniu odpowiedzi na wiele pytań" ;) bardzo wzrosła. Do tego stopnia, że stwierdził, że byłby w stanie sam zrobić to szybciej niż w grupie itd..

Na kursie jest wiele przydatnych narzędzi, techniki relaksacyjne, mnemotechniki, techniki poprawiające koncentrację.

Zapraszam na naszą stronę Kursy szybkiego czytania, szybka nauka, mnemotechniki, mapy myśli.
Jeżeli chcecie realnie szybciej się uczyć, zmniejszyć swoje zmęczenie, podnieść szansę sukcesu, zmniejszyć stres ( jako skutek podjętych działań ), to wiece co możecie zrobić.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót