Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
co do komentarzy becka zadanie na egzamin grudniowy (pozew) było oparte krok po kroku na Becku. Kupiłam więc na ten rok Becka. No i niestety w tym roku okazało się to porażką, bo gdybym się oparła tylko na Becku to skarżylabym tylko zadatek. Tak więc jedynym wyjściem żeby się maksymalnie zabezpieczyć są ... co najmniej dwa obszerne! różne komentarze plus trzeci z lexa. Tylko, że to uderza po kieszeni i to ostro.

Ostatnia edycja:
Ale Becka - który?

1. Jasne, kremowe - bodajże 2 tomy - pod redakcją Pietrzykowskiego
2. Czerwony, jednotomowy - pod redakcją Gniewka

?

ja kupiłam dwutomówke Pietrzykowskiego (beżowy) i w tym roku ten strzał okaząl sie totalny niewypałem pod kątem cywila, natomiast przydał się na umowie

Witam wszytskich i proszę tych którzy zdawali i mają doswiadcznie zeby doradzili w komentarzach jakie kupic i z jakich sie uczyć do (konkretnie wydawnictwo, autorzy):
1) prawa cywilnego materialnego
2) prawa cywilnego procesowego
3) prawa karnego materialnego i procesowego
4) prawa administracyjnego( kpa i postępowanie sądowo-administracyjne)
5) gospododarcze (kometrza do spółki prawa handlowego)

Witam Wszystkich,
Zdaję egz. w 2011. Może macie dostęp do prac i oceny komisji osób, które pisały w tym roku egz radc. Byłaby to ciekawa lektura pod kątem z punktu widzenia komisji - na co zwracała uwagę, jak oceniał itp. Może być na priwa.
Pozdrawiam

marraass napisał:
Witam Wszystkich,
Zdaję egz. w 2011. Może macie dostęp do prac i oceny komisji osób, które pisały w tym roku egz radc. Byłaby to ciekawa lektura pod kątem z punktu widzenia komisji - na co zwracała uwagę, jak oceniał itp. Może być na priwa.
Pozdrawiam

przyłączam się do prośby kolegi ;) a jak zamierzacie się uczyć, aby przygotować się do egzaminu pisemnego, nie mówię tu o teście bo to oczywiste, że trzeba wydziobać ustawy ;) uczycie się na wzorach, czy lepiej dobrze przeczytać komentarze, no i oczywiście jakie??

marraass napisał:
Może macie dostęp do prac i oceny komisji osób, które pisały w tym roku egz radc. Byłaby to ciekawa lektura pod kątem z punktu widzenia komisji - na co zwracała uwagę, jak oceniał itp.
Oceniała tak, że np. pani egzaminator Jadzia pisała:
Egzaminowany A oparł sie na art. NN, zatem więc zaszluguje na 4.
Egzaminowany B oparł sie na art. NN, więc zatem zasluguje na 2.
Egzaminowany C nie podał adresów stron apelacji i pisal prace obustronnie to zasluguje na 2.

o nie, przepraszam bardzo ale ocenianie wyglądało tak
osoba A oparła się na art.390kc i skarżyła 175.000 dostała 3;
osoba B oparła się na 390kc i skarżyła 25.000 dostała 2
osoba C oparła się na art. 5kc i skarżyła 10.000 dostała 3,
osoba D oparła się na 471kc i skarżyła 175.000 (albo 180.000) dostała 3,4...
osoba E pisała opinię o niecelowości i dostała 2 ale drugi dał 4
ta sama komisja, ten sam egzaminator....
Logika? a co to jest? ale np w Krakowie osoba B pewnie miałaby 3, tak jak w Kielcach czy olsztynie, Lublinie....

a wracając do tematu terminu egzaminu. Może ktoś potwierdzić skąd pochodzą plotki o kwietniowym terminie? Słyszałem już o tym od kilku osób, ale zawsze na zasadzie ciekawostki...

Swoją drogą szczerze wolałbym żeby załatwić ten przykry obowiązek w czerwcu.

witam!!!

Czy ktoś coś wiecej może powiedzieć na temat tej informacji że egzamina radcowski 2011 odbędzie się w kwietniu? czy to raczej bujda?

ja o kwietniu dowiedziałam się tylko z tego forum, a tak to nigdzie o tym nie słyszałam, to raczej nieprawdopodobne, nie zdązymy się przecież nauczyć:D

Witam dołączam sie do rozmowy
jaką taktyke przyjmujecie

Ostatnia edycja:
egzamin na ta chwile zostaja na wrzesien - skad u Panstwa takie pomysły by miał sie odbyć w kwietniu?

kta napisał:
egzamin na ta chwile zostaja na wrzesien - skad u Panstwa takie pomysły by miał sie odbyć w kwietniu?
Czyli wszystkie egzaminy prawnicze we wrześniu?
Ciekawa koncepcja...

kta napisał:

Pierwsze słysze o wrześniu.My rozmawiamy nie o egzaminie wstępnym na aplikacje radcowską tylko o końcowym egzaminie radcowskim a te odbywały się dotychczas w miesiącu czerwcu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót