L
loyd30
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 870
Powinien był to zrobić - w końcu to jest podstawa żądania powoda.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
loyd30 napisał:Powinien był to zrobić - w końcu to jest podstawa żądania powoda.
po_egz napisał:A jak masz wnioski apelacyjne? Tak ogólnie, czy o zmianę w każdym punkcie (np. zmianę w pkt I i zasądzenie odsetek; zmianę w pkt III i zasądzenie 20.000 z odsetkami itd)? Bo to też może być istotne
loyd30 napisał:Ludzie - powód wnosił o zadośćuczynienie a nie o odszkodowanie. Tu się nie stosuje miarkowania takiego jak w 362 kc.
Ja podniosłem naruszenie 436 kc (że są nie ustalił odpowiedzialności na podstawie tego przepisu) ale zrobiłem to dla zasady. Clue tego kazusu to było miarkowanie przez 362 kc w sytuacji kiedy sąd nie był do tego uprawniony.
Barca napisał:loyd30: dokładnie tak, zgadzam się w 100% co do 362. Ja w ogóle nie zaskarżyłem kosztów (V) oraz odsetek, skupiając się na przyczynieniu się i miarkowaniu zadośćuczynienia.
Zaskarżyłem w całości pkt I i III i wniosłem o zmianę wyroku i zasądzenie od pozwanego na rzecz powódki ... (i tu przepisałem żądanie pozwu). Tak sobie ogólnie i na lajcie podszedłem do tematu... zrobił tak ktoś jeszcze?![]()
sakhemoto napisał:ja zrobiłem tak:
zarzut faktycznych co do obliczeń kwoty, gdyż powód uwzględnił już 6 900 w pozwie, a wiec sad nie mógł odjąć kwoty ponownie
co do kwoty 6 900
zastaw rejestrowy napisał:please podaj!!! czy rzeczywiscie nie stosuje sie 362?? wcale do zadosuczynienia?? wie ze w przepisie jest mowa o odszkodowaniu, ale???
zastaw rejestrowy napisał:please podaj!!! czy rzeczywiscie nie stosuje sie 362?? wcale do zadosuczynienia?? wie ze w przepisie jest mowa o odszkodowaniu, ale???
po_egz napisał:Powód chciał w sumie 60.000 zł. Dostał od pozwanego 6.900 więc dochodził pozwem 53.100 zł. Sąd uznał, że zadośćuczynienie powinno wynieść 50.000 zł, a przyczynienie się to 20 %. Więc powinien zasądzić 40.000, ale powód już dostał 6.900. więc zasądził 33.100. Sąd nie odejmował tej kwoty ponownie.