Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Błędna reprezentacja jest przesłanką 2 z gospodarza, bo stanowi o nieważności umowy i nie da rady przepchnąć umowy bez tego. Nie łudźcie się że będzie inaczej.

Remark napisał:
Z list opublikowanych na stronie lubelskiej OIRP wynika, że w I komisji zdało 37 na 52 osoby, a w II komisji 49 na 53. Wygląda więc na to, że w II komisji ani błędna rep. na gosp., ani brak 149 na adm. same w sobie nie przesądzały jeszcze o wyniku pracy. Bo zakładam, że liczba osób, które mają choćby jeden z tych problemów jest większa niż 7,5%.

Nie snuję żadnych teorii spiskowych, ale tak jak wszyscy tutaj zastanawiam się, co komisje mogły uznać za błędy dyskwalifikujące. Tym niemniej dziękuję za informacje - dzięki nim zastanawiamy się mniej i o to chyba chodzi. Pozdrawiam

theBostonian napisał:
tego kogo dotyczyła decyzja o pozwoleniu na budowę - bez sensu się posłuchałem najpierw go nie wpisałem, a na sam koniec wpisałem bo tak mi powiedział sąsiad, że załącza dwa odpisy bo uczestnik więc ja jak koń uczetsnik!!!!!!

no ale co - masz przez to oblać admin? bo nie rozumiem tego wzburzenia.

Błędna reprezentacja jest przesłanką 2 z gospodarza, bo stanowi o nieważności umowy i nie da rady przepchnąć umowy bez tego. Nie łudźcie się że będzie inaczej.

To się okaże jak ogłoszą wszędzie wyniki.

Mumio napisał:
no ale co - masz przez to oblać admin? bo nie rozumiem tego wzburzenia.

mam nadzieję, że nie, ale nie mam art. 149 i jeszcze taki kwiatek, co do zasady nie-błąd, ale jak na to popatrzy komisja?

theBostonian napisał:
mam nadzieję, że nie, ale nie mam art. 149 i jeszcze taki kwiatek, co do zasady nie-błąd, ale jak na to popatrzy komisja?

śledź forum i to, co dobrego i pożytecznego robi igciu i parę innych osób odnośnie admina i braku 149, a przejmować się zbędnym (lub nie) uczestnikiem nie będziesz:] pozdrawiam!

Mumio napisał:
śledź forum i to, co dobrego i pożytecznego robi igciu i parę innych osób odnośnie admina i braku 149, a przejmować się zbędnym (lub nie) uczestnikiem nie będziesz:] pozdrawiam!

nie przejmuję się - mam tylko i wyłącznie pretensje do siebie za głupi błąd - na szczęście, moim zdaniem, nie dyskwalifikujący:-)

nie wiecie czy ktos w rzeszowie lub lublinie zdał mimo niezaskarzenia odsetek od 33.100 zł?? czy to błąd dyskwalifikujacy pracę?

zastaw rejestrowy napisał:
nie wiecie czy ktos w rzeszowie lub lublinie zdał mimo niezaskarzenia odsetek od 33.100 zł?? czy to błąd dyskwalifikujacy pracę?

Ochłoń już z tymi odsetkami. Ludzie tu naprawdę problemy mają duże a nie jakieś pierdoły .....

interesuje mnie to. A dodatkowo zaciekawiło mnie jakie to duze problemy i wieksze od niezaskarzenia odsetek ludzie moga miec? Pza oczywiscie niewazna umowa.

PONAWIAM PYTANIE czy zdal ktos kto niezaskarzyl odsetek?? to tez jest duzy bład. Brak działania w interesie klienta

Ależ się tu naczytałam. Wczorajsze forum - niemalże quasi-alkoholowe, dzisiaj odsłona neurasteniczna. Daj nam Panie siłę.
Myślę, że zamiast spekulować, trzeba wykorzystać to medium do porozumienia się w sprawach artylerii do odwołań. Tak więc igciu wystosował sensowny apel. Miejmy nadzieję, że okaże się on bezprzedmiotowy i niepotrzebny...
A póki co - proponuję naprawdę gazetkę, wieczór kabaretowy albo dr House'a czy jak kto woli - prasowanie, pieczenie ciasta lub mycie samochodu.
Gdyby się tak nieszczęśliwie stało, to lepiej być psychicznie wypoczętym i z otwartym umysłem do pracy przy odwołaniu, a nie zafiksowanym, niespokojnym i rozczarowanym.
Oczywiście to nie jest gwarancja sukcesu, ale zawsze zdrowiej być zdrowszym.
Ja jednak wierzę, że będzie dobrze.
Będzie dobrze. Zobaczycie.
A jestem dobrej myśli, bo tak lepiej się czeka i lepiej żyje no i jeszcze jeden argument - "bycie pozytywnie nastawionym nie rozwiąże może wszystkich problemów, ale wkurzy wystarczającą liczbę ludzi, by stało się warte zachodu ...." - taki joke!!!! bardzo polski ;).
Będzie dobrze. Wspomnicie moje słowa.

Odsetkami się nie martwcie, brakiem 149 się nie martwcie, jedynym zarzutem z 362kc się nie martwcie, bezwarunkową umową się nie martwcie.
Będzie ok.
Pozdrówka :)

Ja zaskarżyłem od daty 16.05, ale we wniosku mam od 17.06 - co powiesz na to?

(nie)pewna jestes bardzo optymistyczna. Jak mozna nie martwic się brakiem zaskarzenia odsetek??
Znowu muszę podziwiac Twój optymizm.

adamlukass - to tylko przeoczenie wiec luuuuzzzz

zastaw rejestrowy napisał:
(nie)pewna jestes bardzo optymistyczna. Jak mozna nie martwic się brakiem zaskarzenia odsetek??

Podzielam opinię niepewnej. Jest to błąd ale nie dyskwalifikujacy w całości pracę. najważniejsze było zaskarżenie 20.000.

Mam nadzieję, iż tak to potraktują oceniający.
Z wytycznych chyba wynika, iż odsetki nie są kryterium wpływającym na ndst, najwyżej obniżą ocenę.

pozwolę się wtrącić w dyskusję.
z ciekawości aż poczytałam sobie wasze zadanie i wytyczne z cywila i sądzę, że ocena ndst tylko i wyłącznie z powodu niezaskarżenia odsetek wydaje mi się nieprawdopodobna z uwagi na baaardzo duże rozbieżności w orzecznictwie, co do początkowego terminu naliczania odsetek.
ja uważam, że 817 par. 1 jest jednoznaczny, ale bardzo często w praktyce sądy zasądzały odsetki w tego typu sprawach nawet od dnia wyrokowania i apelacje w tym zakresie nie przechodziły...
wiadomo,wiadomo, interes klienta, ale nie jest to jakieś straszne uchybienie.

Z wytycznych to wynika, że do zdania cywilna wystarczy 233 kpc i 445 kc wraz z miarę poprawnie skonstruowaną apelacją.

Reszta to już ocena do góry.

tak, tylko nowsze orzecznictwo jest inne. jesli było wezwanie od daty wezwania.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót