Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy ktoś z Lublina może potwierdzić, że z admina nie przechodził brak 149? W szczególności osoby, które tego 149 nie miały?

Ci którzy zdawali w Lublinie napiszcie z jakich powodów "oblewali". 8 osób z gospodarczego - niewazna umowa, a pozostałe 11 osób?? czy ktos nie zdał testu?

jadycha napisał:
Skoronie ma umowy to co naprawiać? I tak będziesz musiał mieć zgodę drugiej strony, a to tak samo jak sporządzić nową umowę z poprawną reprezentacją.

Ale chociaż żadne wcześniejsze czynności nie będą nieważne, ponieważ ich jeszcze nie dokonano.

arvb napisał:
Ale chociaż żadne wcześniejsze czynności nie będą nieważne, ponieważ ich jeszcze nie dokonano.

Z gówna bata nie ukręcisz. Umowa jest nieważna i koniec. Nie ma jej - nie istnieje.

Albo komisja uzna to za błąd jak inne (i przymknie oko), ale uznają, że umowa nieważna dyskwalifikuje (nawet wytyczne mówią, że w szczególności zdający ma sporządzić ważną umową z żoną, zastawem itp).

Ja osobiście uważam, że nie powinno się z automatu dawać ndst za nieważną umową - co będzie zobaczymy w najbliższych dniach.

mnie jeszcze sąsiad podkusił i wpisałem uczestnika w administracyjnym i teraz jestem mega wku.......:mad:

chociaż mam nadzieję, że to nie jest jakiś usadzający błąd - oczywiście poza brakiem art. 149 kpa w jakiejkolwiek formie

theBostonian napisał:
mnie jeszcze sąsiad podkusił i wpisałem uczestnika w administracyjnym i teraz jestem mega wku.......:mad:

chociaż mam nadzieję, że to nie jest jakiś usadzający błąd - oczywiście poza brakiem art. 149 kpa w jakiejkolwiek formie

Kogo wpisałeś jako uczestnika ?

pewnie gościa, który dokonywał przebudowy i uzyskał decyzje

zastaw rejestrowy napisał:
Ci którzy zdawali w Lublinie napiszcie z jakich powodów "oblewali". 8 osób z gospodarczego - niewazna umowa, a pozostałe 11 osób?? czy ktos nie zdał testu?

Z przekazanych wiadomości: 8 z gospodarczego, 1 karnego, 2 z testu, reszta z administracji.
Nie posiadam informacji, czy "oblanie" dotyczy tylko 1 przedmiotu.

Ja osobiście uważam, że nie powinno się z automatu dawać ndst za nieważną umową - co będzie zobaczymy w najbliższych dniach.[/QUOTE]

No właśnie, zobaczymy.

to całkiem niezły wynik. Albo jestescie genialni albo komisja przymknela oko ;) szkoda ze tylko jedno oko....wtedy moze ludzie z niewazna umowa tez by zdali. Teraz to już wypada tylko Tobie gratulowac. :beer: chociaz lepiej pij prawdziwego szampana!

arvb: czy ty masz nieprawidłowa reprezentacje??/

szamag napisał:
Igciu, mam jeszcze jedno (też w miarę świeże).

I OSK 576/09 wyrok NSA z 22-02-2010

Szamag, git, własnie o to chodzi. Nie ma co tu stękać nad swoim złym losem i niedobrą komisją i psychologizować. Trzeba się okopać.

Praktyka obrotu prawnego jest taka, że Sądy kupują w sytuacjach analogicznych do naszej zarzuty 7,8,77,80 i wskazują ich naruszenie jako podstawę uchyłu na 145.1.1.c) ppsa, więc będzie totalnym skandalem, jeśli nas uleją za brak 149!

loyd30 napisał:
Kogo wpisałeś jako uczestnika ?

tego kogo dotyczyła decyzja o pozwoleniu na budowę - bez sensu się posłuchałem najpierw go nie wpisałem, a na sam koniec wpisałem bo tak mi powiedział sąsiad, że załącza dwa odpisy bo uczestnik więc ja jak koń uczetsnik!!!!!!

a obok art. 145.1.1.c) ppsa dodaliście może jeszcze 145.1.1.a) ppsa???

theBostonian napisał:
a obok art. 145.1.1.c) ppsa dodaliście może jeszcze 145.1.1.a) ppsa???

ja dałem tylko literkę c uznają, że 28 pr bud jest normą proceduralną w ustawie szczególnej.

igciu napisał:
ja dałem tylko literkę c uznają, że 28 pr bud jest normą proceduralną w ustawie szczególnej.

w komentarzu do budowlanki jest napisane, że art. 28 ust.1 jest prawem materialnym, zakładam więc, że ust. 2 też

Brawo Szamag! Piękny wyrok NSA!! I to z LUTEGO TEGO ROKU!!!

Mając na uwadze wymienione zarzuty skargi kasacyjnej po pierwsze stwierdzić trzeba, że Sąd pierwszej instancji prawidłowo wskazał, iż w myśl art. 149 § 3 k.p.a. odmowa wznowienia postępowania administracyjnego następuje w drodze decyzji wtedy gdy wznowienie postępowania z przyczyn podmiotowych lub przedmiotowych jest niedopuszczalne. Takie rozstrzygnięcie z przyczyn podmiotowych (dotyczących podmiotu, który żąda wznowienia postępowania administracyjnego) jest właściwe zawsze wtedy, gdy żądanie takie złoży podmiot nie będący stroną w sprawie, a okoliczność ta jest oczywista. Przy czym - jak zasadnie wywiódł Sąd pierwszej instancji - odmowa statusu strony musi mieć za podstawę przepis art. 28 k.p.a. a ten przepis stanowi, że stroną jest każdy czyjego interesu prawnego lub prawa dotyczy postępowanie albo kto żąda czynności organu ze względu na swój interes prawny lub obowiązek. Organ administracji prowadzący postępowanie obowiązany jest zawsze ustalić, kto ma w danej sprawie interes prawny lub obowiązek.

Z list opublikowanych na stronie lubelskiej OIRP wynika, że w I komisji zdało 37 na 52 osoby, a w II komisji 49 na 53. Wygląda więc na to, że w II komisji ani błędna rep. na gosp., ani brak 149 na adm. same w sobie nie przesądzały jeszcze o wyniku pracy. Bo zakładam, że liczba osób, które mają choćby jeden z tych problemów jest większa niż 7,5%.

W komisji 2 wszyscy mieli prawidłową reprezentację a 1 osoba nie zdała z racji oblania testu, a 2 z administracji prawdopodobnie z powodu iż zarzuciły jedynie nieważność postępowania, więc proszę bez teorii spiskowych.

ja akurat miałem szczęście znaleźć się na liście:)

Remark napisał:
Z list opublikowanych na stronie lubelskiej OIRP wynika, że w I komisji zdało 37 na 52 osoby, a w II komisji 49 na 53. Wygląda więc na to, że w II komisji ani błędna rep. na gosp., ani brak 149 na adm. same w sobie nie przesądzały jeszcze o wyniku pracy. Bo zakładam, że liczba osób, które mają choćby jeden z tych problemów jest większa niż 7,5%.

Komisja 1 - 8 gał z gospodarza, 1 z testu, 3 z administracji, 1 z karnego
Komisja 2 - 1 z testu, 2 z administracji

zastaw rejestrowy napisał:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót