Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
czy był już poruszany w wątkach dot cywila - jak komuś się "zapomniało" o zwolnieniu i walnął taka jak ja opłata od apelacji - jaki to może mieć "skutek"?

malkus napisał:
czy był już poruszany w wątkach dot cywila - jak komuś się "zapomniało" o zwolnieniu i walnął taka jak ja opłata od apelacji - jaki to może mieć "skutek"?

wg mnie zaden... co najwyzej dostaniesz minusa :D

puerto napisał:
WPZ może mieć wpływ na opłate, koszty zastepstwa, dopuszczalność skargi kasacyjnej..

Wymóg WPZ w apelacji wynika z art. 368 par 2 KPC, przy czym art. 19 KPC stosuje się odpowiednio

W naszej sprawie nie miało wpływu na koszty zastępstwa, a sprawa też nie była kasacyjna. Nasza klientka nie musiała uiścić opłaty, więc wcześniej zakładałem, że WPZ w naszej sprawie jest nie istotny. Ale sąd koniec końców na jego podstawie obciąży kogoś opłatą, więc w naszej sprawie odgrywa on rolę. Tak więc szanowna komisja powinna ustalić, czy odsetki w końcu się dolicza czy też nie, bo jedno stanowisko jest błędne, skutkiem czego sąd powinien ustalać właściwy WPZ (z odsetkami lub bez).

Wydawało mi się, że egzaminatorzy będą mogli w opinii napisać, że WPZ jest nieistotny. Ale tak nie jest.

nie wiem jak Wy, ale ja już JAJO znoszę.....

mam dość tego czekania............

niby wiem co mam, a czego nie mam.... tylko teraz jak Panie i Panowie Komisarze do tego podejdą, oby delikatnie i liberalnie i, że tak powiem, puszczalsko!!!!!!

po_egz napisał:
W naszej sprawie nie miało wpływu na koszty zastępstwa, a sprawa też nie była kasacyjna. Nasza klientka nie musiała uiścić opłaty, więc wcześniej zakładałem, że WPZ w naszej sprawie jest nie istotny. Ale sąd koniec końców na jego podstawie obciąży kogoś opłatą, więc w naszej sprawie odgrywa on rolę. Tak więc szanowna komisja powinna ustalić, czy odsetki w końcu się dolicza czy też nie, bo jedno stanowisko jest błędne, skutkiem czego sąd powinien ustalać właściwy WPZ (z odsetkami lub bez).

Wydawało mi się, że egzaminatorzy będą mogli w opinii napisać, że WPZ jest nieistotny. Ale tak nie jest.

Podobny kazus przerabialiśmy z sędzią na zajęciach (Warszawa). Teraz sprawdziłam. WPZ byłaby zbędna, chyba, że skarżymy także odsetki od już zasądzonego świadczenia, wtedy podaje się WPZ (odsetki plus roszczenie główne).
I pewnie W-wa tak właśnie zrobiła;)

No witam wszystkich.
Od czekania chyba wszyscy powariujemy.

Ja mam w cywilu, zaćmienie księżyca, i doliczyłem do wpż nie zasądzone koszty za I instancję. Jak zaćmienie ksieżyca i to i wyszedł z tego kosmos.
Nie pytajcie czemu tak zrobiłem, do dziś nie wiem. wróciłem do domu po egz. i przypomniało mi się co wpisałem. Od razu wiedząc, że to żle.
Koszmar.

A propos Wawy- z tego co słyszałem od znajomych, część z nich w ogóle nie skarżyła odsetek, bo nie zdążyła.
Nie wiem, czy to nie lepsze, niż nagmatwać sobie sprawę.
Ja np. przekombinowałem.

W Białymstoku zdało 59 osób. 14 nie zdało

20% oblało

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót