Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
to jest bardzo ciekawy, potrzebny i pożyteczny wątek na Forum
Zgadza się :). Niestety, niektórzy uważają, że nie muszą przestrzegać naszego regulaminu, a na to żaden z moderatorów nie pozwoli.
Myślę, że po wysłaniu ich na roczny odpoczynek na forum zapanuje spokój.

Witajcie
skupmy sie na egzaminie oraz tym jaki kto ma system nauki!!!!
zalozylam ten watek i szkody by bylo gdyby musial zostac zamkniety!!

ja czytam ustawy, kazusy, z komentarzy najwazniejsze rzeczy co do ktorych mam najwieksze watpliwosci,ale faktycznie jak mozna je zabrac to szkoda czasu, ktorego bardzo malo juz zostalo
z testami roznie, jeden ponad 80% a inny 60%
rozwiazuje tez z egzaminow wstepnych , takze na aplikacje ogolna
ja mam wolne dopiero od przyszlego tygodnia;-( jest ktos moze w podobnej sytuacji??

pytałam już wcześniej, ale mój post się chyba gdzieś zgubił po moderacji: z jakich testów korzystacie? Czy testy z MS wyszły drukiem, czy trzeba szukać ich gdzieś indziej? :tuptup:

testy z ubiegłych lat są na stronach ministerstwa ,też na stronie Rzepy
ja korzystam z testow- egzaminy prawnicze MS, aplikacje 2010 3 tomy, apl radcowska

ja korzystam z testow z egz. na aplikację ogólną, radcowską i adw. z lat poprzednich (dostępnych na stronie Ministerstwa albo np tu Testy na aplikacje) i ze zbiorów testów na aplikację w wersji książkowej, różne testy dostępne rónież tu : iurista.net – darmowe testy na aplikacje prawnicze, któreś z wydawnictw prawniczych (nie pamiętam które) ma też testy on-line za 19 zł/m-c,

aplikant_ pisze o Testy-prawnicze.pl z Becka- znam, nie polecam. Dostęp do testów za owe 19 zł dostajemy tylko na miesiąc i tylko do testów dla studentów. Nie znaczy, to że są łatwiejsze, raczej przeciwnie. Tylko że poziom trudności pytań nie wynika z ich przemyślanej i podstępnej konstrukcji a z pójścia na łatwiznę, stąd pytania w stylu "czy coś tam jest jakieś tam" i odpowiedzi: a) tak, jest takie b) nie jest takie c) jest takie o ile ustawa szczególna nie stanowi inaczej. Błędów merytorycznych masa, dużo pytań na nieaktualnym stanie prawnym. Do tego dupiaty interfejs (np. niemożność powtórzenia pytań, na które się źle odpowiedziało w trybie "nauka").
Generalnie porażka - odradzam, chyba, że nie macie nic lepszego. Już wspomniane darmowe testy na iurista.net są dużo lepsze - pod warunkiem że się czyta komentarze użytkowników, którzy wskazują na błędy.

Wypróbowałam już Testy-prawnicze.pl w październiku, mi też wydają się do niczego. Zrobiłam z nich hipotekę i księgi wieczyste na próbę, ale testy ciężko się rozwiązuje, bo nie da się wrócić i zobaczyć prawidłowej odpowiedzi. Chyba, że coś się zmieniło od października (?).
Dzięki za linki! ;)

ja korzystam z testów książkowych "aplikacja radcowska" i testów na arslege, tam jest tryb nauki i można tworzyć własne testy z wybranych dziedzin.

unikajcie pracy z 3 tomowym wydaniem czarnym egz MS
pełno w niej błedów
np. w jednej apelacji karnej
wnioski apelacji
wnoszę o uniewinnienie, ew. niższą karę ew. przekazanie do ponownego

w drugiej a propo innego czynu zarzut dot. - prawa materialnego, pr. procesowego i błędnych ustaleń faktycznych

w apelacji cywilnej wniosek - uwzglednienie powództwa
zamiast o zmianę wyroku itd. itp.

a co do dzisiejszej sytuacji na forum
ok, kilka kont to nie w porzadku
ale jezli została usunięta informacja o miejscu nabycia zbiorów aktualnych orzeczeń (mam polecam) to przesada
uwazam że reakcja moderatora była nieadekwatna do zaistnialej sytuacji - a groźba zamknięcia forum pozostawiam bez komentarza

ale jezli została usunięta informacja o miejscu nabycia zbiorów aktualnych orzeczeń (mam polecam) to przesada
Forum to nie miejsce na handel. To były oferty sprzedaży, oraz zamówienia. Ktoś chciał zarobić.
Linków do bezpłatnych zbiorów nikt nie likwiduje.

jamona napisał:
ja korzystam z testów książkowych "aplikacja radcowska" i testów na arslege, tam jest tryb nauki i można tworzyć własne testy z wybranych dziedzin.

Ja korzystam z testow Lexis-Nexis dostepnych na e-katedra.pl. Duza czesc jest bez oplat, za czesc trzeba zaplacic. Interfejs jest bardzo przyjazny i notuje wszelkie wyniki wiec latwo wrocic do pytan które połozyliśmy wczesniej.

Mam tez testy Becka w formie ksiazkowej ale jakos mi nie leza - glownie z powodow wskazywanych przez moich przedmowcow powyzej.

A co do trojaczkow Becka to uwazam ze pierwszy tom jest malo przydatny (to wlasciwie tylko pytania testowe z obszernym omowieniem) a drugi moze sie przydac z uwagi na zestawy akt z poprzednich lat plus kilka nowych do samodzielnego rozwiazania bez przywiazywania sie szczegolnie do proponowanych rozwiazan. Najlepszy jest trzeci w zakresie szczegolowego omowienia pism (apelacje, kasacja do NSA, AO). Z kolei niektore wzory umow jako propozycje rozwiazan troche sa oderwane od rzeczywistosci egzaminacyjnej - jakos nie wyborazam sobie rozpisywania na egzaminie klauzuli o zachowaniu poufnosci na 12 podpunktow a tak jest bodajze w projekcie umowy zlecenia.

Nie zgadzam się na zamieszczanie tu ofert handlowych. Ale nie popadajmy w przesadę, wyżej jest mowa o płatnych testach, a Becka za darmo też nie widziałam :),
Czy nadal nikt mi nie może podać namiarów na prw?

Ponizej najnowsze info dot. egzaminu z izby warszawskiej - przesylam w takiej formie w jakiej otrzymalem - oryginalny komunikat byl dluzszy i zawieral tez duzo technicznych informacji dot. egzaminu w Warszwie (liczba grup, sale, komisje etc. - najistotniejsze informacje sa jednak ponizej (w tym m.in. w tym te o czerwonym ekranie:)

"PRZYGOTOWANIE DO EGZAMINU - MATERIAŁY, KWESTIE TECHNICZNE;

1) materiały, w jakie można się zaopatrzyć to: komentarze, orzecznictwo, ustawy;
2) nie można mieć podręczników, monografii, wzorów pism, metodyk itp;
3) komentarze, orzecznictwo może być skserowane, zbindowane, wydrukowane z programu np. lex;
4) materiały mogą być zakreślone, podkreślone, mogą być zaopatrzone w kolorowe karteczki;

UWAGA 1: na materiałach nie można mieć swoich obszernych komentarzy, napisanych wzorów pism czy umów;
UWAGA 2 : podczas egzaminu członkowie komisji mogą sprawdzać Wasze materiały - w przypadku stwierdzenia przez członka komisji, że Wasze zapiski mogą stanowić ściągę - jest to podstawa do dyskwalifikacji z egzaminu.

5) osoby piszące egzamin na komputerze powinny zaopatrzyć się w przedłużacz, naładowaną baterię; co do myszki, dodatkowej klawiatury - kwestia ta nie została wyjaśniona - zapytanie zostanie skierowane do
MS;

6) można zaopatrzyć się w drugi komputer, jednakże decyzja o możliwości pisania na drugim komputerze (w przypadku np.awarii sprzętu) będzie podejmowana przez przewodniczącego komisji, który może podjąć decyzję o pisaniu egzaminu w dalszej części ręcznie

ZASADY PISANIA EGZAMINU NA KOMPUTERZE:

1) osoba, która będzie chciała pisać egzamin na komputerze będzie musiała złożyć pisemną deklarację - szczegóły w tym zakresie zostaną podane później, jak tylko wejdzie w życie ostateczna wersja rozporządzenia;

2) na chwilę obecną rozporządzenie przewiduje możliwość pisania ALBO
na komputerze ALBO pisemnie - proponowane są zmiany w tym zakresie, aby w sposób jednoznaczny z treści rozporządzenia wynikało, że można zmienić formę pisania egzaminu w czasie jego trwania; co do zasady - przewidziana jest możliwość zmiany formy egzaminu, niezależnie od przyczyny (awaria komputera, zbyt wczesne lub przez nieuwagę naciśnięcie klawisza KONIEC), jednakże wszelkie decyzje w tym zakresie są podejmowane przez komisję; dlatego też należy natychmiast zgłaszać komisji wszelkie okoliczności, które mogą stanowić podstawę konieczności zmiany formy pisania egzaminu tj. na
formę pisemną;

3) każdego dnia otrzymujecie nowy nośnik z oprogramowaniem;

4) aby program zadziałał na komputerze w trakcie egzaminu, konieczne jest aby komputer spełniał warunki, o których wcześniej była mowa w trakcie testowania aplikacji ; doradzane jest wyłączenie na czas egzaminu programów antywirusowych, tak aby aplikacja mogła w pełni zadziałać;

5) do testowanej uprzednio aplikacji zostały wprowadzone następujące zmiany:
a) praca będzie co minutę zapisywana na dysku lokalnym komputera oraz na nośniku z programem; dodatkowo będzie przycisk na ręczne zapisywanie pracy;
b) dodano opcję kopiuj / wklej / cofnij;
c) jest wprowadzony oddzielny przycisk paragrafu; nie ma opcji poprawiania błędów;
d) czcionka będzie przypisana odgórnie;
e) strony będą numerowane automatycznie - każda strona będzie posiadała kod, który wylosujecie na początku egzaminu, który to kod należy wpisać do programu z chwilą rozpoczęcia pisania;

6) PROGRAM, NA KTóRYM BĘDZIEMY PISAĆ EGZAMIN REJESTRUJE KAŻDY RUCH APLIKANTA - Z WYDRUKIEM PRACY NASTĘPUJE WYDRUK RAPORTU, KTóRY STANOWI EWENTUALNĄ PODSTAWĘ DO STWIERDZENIA CZY W TRAKCIE EGZAMINU INGEROWANO W TREŚĆ PROGRAMU, PRóBOWANO GO OBEJŚĆ:-);

7) PROGRAM JEST ZAOPATRZONY W FUNKCJĘ TZW. CZERWONEGO EKRANU - CZERWONY EKRAN POJAWIA SIĘ W MOMENCIE JAKIEJKOLWIEK INGERENCJI
ZWIĄZANEJ Z NOŚNIKIEM Z PROGRAMEM I CO DO ZASADY POJAWIENIE SIĘ TEGO CZERWONEGO EKRANU JEST PODSTAWĄ DO WYKLUCZENIA Z EGZAMINU; Oczywiście może się zdarzyć, że przypadkowo nośnik sam się wysunie czy np. nastąpi podłączenie jakiegoś dodatkowego sprzętu (np. myszki) - wszystko to spowoduje, że program automatycznie zablokuje się i pojawi się czerwony ekran. W takiej sytuacji ABSOLUTNIE należy NATYCHMIAST zgłosić wystąpienie takiej okoliczności komisji egzaminacyjnej. Komisja, wraz z informatykami, na podstawie raportu, podejmie decyzję, czy np. wysunięcie nośnika trwało na tyle krótko (kilka sekund, minut), że
nie można mówić o próbie podłączenia się do innego systemu / czy podłączenia innego sprzętu (pendriva ze wzorami :-) ) i w oparciu o takie ustalenia podejmie decyzję o możliwości lub jej braku kontynuowania egzaminu - prawdopodobnie już w wersji papierowej;"

no to będzie dodatkowy stres przed mogącym się pojawić czerwonym ekranem :)

od dzisiaj bedzie mi się śnił czerwony ekran.

Zbindowane orzecznictwo, o tym była mowa wcześniej.
A&O dziękuję za namiary.

i kupujecie to zbindowane orzecznictwo??? to chyba strasznie duzo tez wrzucanych i kopiowanych jak leci. Jesli ktos chciałby wszystkie to zapłaci duzo kasy. Jak myslicie czy to się oplaca??? czy raczej to kupienie spokoju???

Co do mini-kazusów, to już były takie próby.

O ile dobrze pamiętam, w 2006 r. na egzaminie na aplikacje rad., było pytanie:

Montaż krat w oknach:
a) wymaga pozwolenia na budowę,
b) wymaga zgłoszenia,
c) nie wymaga ani pozwolenia, ani zgłoszenia.

...i wtedy zostało to w prasie uznane za skrajny przykład pytania niejasnego. Nie pamiętam już, czy sam minister po wpływem krytyki za to pytanie dał wszystkim 1pkt (bez względu na odpowiedź) czy dopiero WSA się po tym pytaniu ostro przejechał. Później już takich jaskrawych "kwiatków" nie było.

Ogólnie, dość trudno skonstruować taki mini-kazus, bo albo jest to coś trywialnego (zakup roweru przez 12-latka), albo (jak to w polskim prawie) nie jest już to pytanie jednoznaczne.

Nie mniej nie jest wykluczonym, że będą coś próbowali "przetestować".
Zgodnie z projektem ustawy o egzaminach prawniczych, obecny egzamin na aplikacje, będzie "egzaminem I stopnia" gdzie, zgodnie z ustawą, na teście z 220 pytań 70 będzie właśnie mini-kazusami (pytaniami sprawdzającymi "umiejętność stosowania prawa, zasad wykładni oraz kwalifikowania stanów faktycznych").

adam_info napisał:
Nie mniej nie jest wykluczonym, że będą coś próbowali "przetestować".
Zgodnie z projektem ustawy o egzaminach prawniczych, obecny egzamin na aplikacje, będzie "egzaminem I stopnia" gdzie, zgodnie z ustawą, na teście z 220 pytań 70 będzie właśnie mini-kazusami (pytaniami sprawdzającymi "umiejętność stosowania prawa, zasad wykładni oraz kwalifikowania stanów faktycznych").

W takim razie mogliby to testować na egzaminie na aplikację a nie na naszym. Zgodnie z projektem test na egzaminie II stopnia zostaje tylko testem "jednokrotnego wyboru", z tym że zamiast 60 trzeba mieć 75 dobrych odpowiedzi...

shinjitsu napisał:
Ponizej najnowsze info dot. egzaminu z izby warszawskiej - przesylam w takiej formie w jakiej otrzymalem - oryginalny komunikat byl dluzszy i zawieral tez duzo technicznych informacji dot. egzaminu w Warszwie (liczba grup, sale, komisje etc. - najistotniejsze informacje sa jednak ponizej (w tym m.in. w tym te o czerwonym ekranie:)

"PRZYGOTOWANIE DO EGZAMINU - MATERIAŁY, KWESTIE TECHNICZNE;

1) materiały, w jakie można się zaopatrzyć to: komentarze, orzecznictwo, ustawy;
2) nie można mieć podręczników, monografii, wzorów pism, metodyk itp;
3) komentarze, orzecznictwo może być skserowane, zbindowane, wydrukowane z programu np. lex;
4) materiały mogą być zakreślone, podkreślone, mogą być zaopatrzone w kolorowe karteczki;

UWAGA 1: na materiałach nie można mieć swoich obszernych komentarzy, napisanych wzorów pism czy umów;
UWAGA 2 : podczas egzaminu członkowie komisji mogą sprawdzać Wasze materiały - w przypadku stwierdzenia przez członka komisji, że Wasze zapiski mogą stanowić ściągę - jest to podstawa do dyskwalifikacji z egzaminu.

5) osoby piszące egzamin na komputerze powinny zaopatrzyć się w przedłużacz, naładowaną baterię; co do myszki, dodatkowej klawiatury - kwestia ta nie została wyjaśniona - zapytanie zostanie skierowane do
MS;

6) można zaopatrzyć się w drugi komputer, jednakże decyzja o możliwości pisania na drugim komputerze (w przypadku np.awarii sprzętu) będzie podejmowana przez przewodniczącego komisji, który może podjąć decyzję o pisaniu egzaminu w dalszej części ręcznie

ZASADY PISANIA EGZAMINU NA KOMPUTERZE:

1) osoba, która będzie chciała pisać egzamin na komputerze będzie musiała złożyć pisemną deklarację - szczegóły w tym zakresie zostaną podane później, jak tylko wejdzie w życie ostateczna wersja rozporządzenia;

2) na chwilę obecną rozporządzenie przewiduje możliwość pisania ALBO
na komputerze ALBO pisemnie - proponowane są zmiany w tym zakresie, aby w sposób jednoznaczny z treści rozporządzenia wynikało, że można zmienić formę pisania egzaminu w czasie jego trwania; co do zasady - przewidziana jest możliwość zmiany formy egzaminu, niezależnie od przyczyny (awaria komputera, zbyt wczesne lub przez nieuwagę naciśnięcie klawisza KONIEC), jednakże wszelkie decyzje w tym zakresie są podejmowane przez komisję; dlatego też należy natychmiast zgłaszać komisji wszelkie okoliczności, które mogą stanowić podstawę konieczności zmiany formy pisania egzaminu tj. na
formę pisemną;

3) każdego dnia otrzymujecie nowy nośnik z oprogramowaniem;

4) aby program zadziałał na komputerze w trakcie egzaminu, konieczne jest aby komputer spełniał warunki, o których wcześniej była mowa w trakcie testowania aplikacji ; doradzane jest wyłączenie na czas egzaminu programów antywirusowych, tak aby aplikacja mogła w pełni zadziałać;

5) do testowanej uprzednio aplikacji zostały wprowadzone następujące zmiany:
a) praca będzie co minutę zapisywana na dysku lokalnym komputera oraz na nośniku z programem; dodatkowo będzie przycisk na ręczne zapisywanie pracy;
b) dodano opcję kopiuj / wklej / cofnij;
c) jest wprowadzony oddzielny przycisk paragrafu; nie ma opcji poprawiania błędów;
d) czcionka będzie przypisana odgórnie;
e) strony będą numerowane automatycznie - każda strona będzie posiadała kod, który wylosujecie na początku egzaminu, który to kod należy wpisać do programu z chwilą rozpoczęcia pisania;

6) PROGRAM, NA KTóRYM BĘDZIEMY PISAĆ EGZAMIN REJESTRUJE KAŻDY RUCH APLIKANTA - Z WYDRUKIEM PRACY NASTĘPUJE WYDRUK RAPORTU, KTóRY STANOWI EWENTUALNĄ PODSTAWĘ DO STWIERDZENIA CZY W TRAKCIE EGZAMINU INGEROWANO W TREŚĆ PROGRAMU, PRóBOWANO GO OBEJŚĆ:-);

7) PROGRAM JEST ZAOPATRZONY W FUNKCJĘ TZW. CZERWONEGO EKRANU - CZERWONY EKRAN POJAWIA SIĘ W MOMENCIE JAKIEJKOLWIEK INGERENCJI
ZWIĄZANEJ Z NOŚNIKIEM Z PROGRAMEM I CO DO ZASADY POJAWIENIE SIĘ TEGO CZERWONEGO EKRANU JEST PODSTAWĄ DO WYKLUCZENIA Z EGZAMINU; Oczywiście może się zdarzyć, że przypadkowo nośnik sam się wysunie czy np. nastąpi podłączenie jakiegoś dodatkowego sprzętu (np. myszki) - wszystko to spowoduje, że program automatycznie zablokuje się i pojawi się czerwony ekran. W takiej sytuacji ABSOLUTNIE należy NATYCHMIAST zgłosić wystąpienie takiej okoliczności komisji egzaminacyjnej. Komisja, wraz z informatykami, na podstawie raportu, podejmie decyzję, czy np. wysunięcie nośnika trwało na tyle krótko (kilka sekund, minut), że
nie można mówić o próbie podłączenia się do innego systemu / czy podłączenia innego sprzętu (pendriva ze wzorami :-) ) i w oparciu o takie ustalenia podejmie decyzję o możliwości lub jej braku kontynuowania egzaminu - prawdopodobnie już w wersji papierowej;"

Witajcie.
Wygląda mi to na Wielką Prowizorkę.
Szkoda, bo już myślałam, że sprawa komputerów została dopracowana. Jest tak niewiele czasu, a tutaj nadal wszystko jakby w rozsypce.
Dodatkowy stres nie jest nam potrzebny. Zobaczcie ile tu jest elementów wątpliwych.
Chyba będę w końcu pisać ręcznie. Kilkanaście znanych mi osób też ma taki zamiar. Brrrrr......

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót