Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
tyle było zmian w KPA, że lepiej to dobrze powtórzyć, co do minikazusów, to też mi się obiło o uszy w naszej izbie, ale czy ja wiem...dlaczego miałoby być inaczej niż ostatnie dwa lata? pytania z wszytskich testów- wstępnych też się czasem powtarzają, więc ja robie duzo testów

Smaczny, załóż sobie wątek albo bloga "ja i moja kariera w SR" i tam opisuj swoje sukcesy. Tutaj z łaski swojej nie zaśmiecaj wątku. Nie każdy ma czas i ochotę przedzierać się przez off top,żeby uzyskać interesujące go info. Pozostali dyskutanci spoza wątku też mogliby się przenieść gdzie indziej.

Może wpadam już w paranoję,ale odnoszę wrażenie,że 1 komp na 5 osób to może być za mało w 6 - godzinnym maratonie.
agacz27 - skąd wiesz,że projekt rozp. uległ zmianie? Masz może linka do tej wersji majowej?

Takie pytanie mam - jak robicie testy z egzaminów MS z lat poprzednich to ile Wam wychodzi ?

Mi tak średnio 70 - 80 % każdorazowo, choć odpowiedzi których jestem pewien zaznaczam ok 55-60 % a resztę "strzelam".

Jak u Was ?

PS - nie wiem ja Wy, ale ja się najbardziej boję właśnie tych nieszczęsnych testów .....

loyd30 napisał:
PS - nie wiem ja Wy, ale ja się najbardziej boję właśnie tych nieszczęsnych testów .....

Loyd30 może Cię to pocieszy - ja też najbardziej boję się testów :/

Witajcie
ja też testu się boję, pomimo,że jeszcze kilka miesięcy temu uważałam,że test to najmniejszy problem....jednak teraz stwierdzam,że opanowanie tych ustaw w stopniu szczegółowym chyba jednak nie jest możliwe ;-( przeczytałam wszystkie oprócz traktatów, które chyba sobie odpuszczę,liczę na wiedzę z tego tematu którą mam, poczytam może z jakiegoś kompendium żeby przypomnieć sobie podstawowe kwestie

popieram też prośby żeby trzymać się tematu a nie licytować kto ile zarabia bo nie po to założyłam ten wątek!

otrzymymaliśmy informację, że na egzaminie można mieć wydruki z lexa i ksero komentarzy , mogą być własne podkreślenie, notatki naniesione, wydruki i zbiory orzeczeń też można zabrać, oczywiście nic z wzorów, metodyk itp członkowie komisji moga sprawdzać materiały

Ja bardziej boję się części praktycznych. Test jak test, mamy trzy odpowiedzi i jednokrotny wybór. Próg błędu jest bardzo duży. Powiedzmy że przeciętnie przygotowana osoba powinna znać odpowiedź na 50 pytań. Brakujące 10 nie będzie problemem strzelić z użyciem odrobiny intuicji.

Natomiast na częściach praktycznych, nawet dobrze znając instytucje prawa cywilnego, czy karnego niewiele trzeba aby błędnie obrać tok rozumowania, albo nie trafić na orzeczenie SN, na podstawie którego będzie skonstruowany kazus.

1) na testach nie będzie kazusów, z kilku rożnych przyczyn ale przede wszystkim wynika to z założeń rozporządzenia. Poza tym z kazusowymi pytaniami jest tak, że może być kilka rozwiązań a to jak wiadomo w świetle orzecznictwa WSA i NSA nie może mieć miejsca przy takim teście.
2) sugeruję dokładnie przeglądniecie KPA i PPSA, szczególnie pod kątem zmian które weszły w kwietniu. Wprowadzono nową instytucję powiązaną dla obu ustaw.
3) na pisemnym niestety najlepiej podpierać się orzecznictwem a nie teoriami komentatorów. W miarę ugruntowana linia orzecznicza na którą się powołamy w uzasadnieniu może uratować skórę.

Nowością jest np. możliwość skarżenia nie tylko bezczynności organu ale także przewlekłości postępowania. Także odpowiedzialnośc majątkowa funkcjonariuszy publicznych.

loyd30 napisał:
Takie pytanie mam - jak robicie testy z egzaminów MS z lat poprzednich to ile Wam wychodzi ?

Mi tak średnio 70 - 80 % każdorazowo, choć odpowiedzi których jestem pewien zaznaczam ok 55-60 % a resztę "strzelam".

Jak u Was ?

ja też jak robię testy utrzymuje się na podobnym poziomie;) ale pociesza mnie to, że niektóre pytanie sa naprawdę podobne, powtarzajace się , ja robie wszytskie testy dostępne, których organizatorem w ostatnich latach było MS

akw napisał:
Cześć Wszystkim,
mam do Was pytanie dotyczące egzaminu, moja koleżanka która zdawała w zeszłym powiedziała mi, że na egzaminie były iście "dantejskie sceny" dotyczące korzystania z Laxa podczas egzaminu. Stanowisk 10 a zdających kilkadziesiąt osób, sami wiecie ile czasu należy poświecić żeby coś znaleźć. Więc jaką mam szansę że podczas egzaminu będę mogła swobodnie skorzystać z tego aktualnego orzecznictwa. Nie chcę ryzykować bo ten egzamin jest zbyt ważny dla mnie,

czy znaleźliście coś bardziej aktualnego poza tymi zbiorami orzeczeń Becowskim
i nie tylko z cywila ale też np. z karnego ?

hej - czy ktoś poza agacz coś mi wskaże

W Poznaniu nie było żadnych scen, każdy spokojnie zdążył, było kilka momentów, że do stanowisk tworzyła się mała kolejka ale wystarczyło chwilę poczekać, nie ma co panikować, 1 komp na 5 osób spokojnie wystarczy. Jesli nie mamy pomysłu na rozwiązanie, to proponuję podejść do kompa po tym jak skorzysta z niego kilka osób i zobaczyć co one sprawdzały i co drukowały - to może podsunąć pomysł.
6 godzin to wystarczająco czasu na skorzystanie z lexa i napisanie zadania.

akw napisał:
czy znaleźliście coś bardziej aktualnego poza tymi zbiorami orzeczeń Becowskim
i nie tylko z cywila ale też np. z karnego ?

Ja zakupiłam z serii Kodeks system Becka tomy KC, KPC, KSH - wygląda to nieźle, pod każdym artykułem są tezy najważniejszych orzeczeń. Niektóre trudno dostać ale można wyszperać w internecie. W KC pod umową przedwstępną jest to orzeczenie z zeszłego roku z cywila...

moja przyjaciółka na adw. do komp. usiadała w 4 godz. egz
bo wcześniej nie było szans i na napisanie apelacji zostały jej nie całe 2 godz.

dlatego szukam czegoś co będzie alternatywą dla lexa

Avaritia napisał:
agacz27 - skąd wiesz,że projekt rozp. uległ zmianie? Masz może linka do tej wersji majowej?

gdy doszły mnie plotki że egz. ostatniego dnia ma być dłuższy
a nie znalazłam na stronach aktuanej wersji projektu
zadzwoniłam do MS
Departament Nadzoru nad Aplikacjami Prawniczymi
Wydział do Spraw Egzaminu Adwokackiego, Radcowskiego i Notarialnego;
tel. 22 51 88 200 w. 247
i tam miła Pani poinformowała mnie że taka zmiana została wprowadzona do roz.

Też próbowałam to zrobić, ale zajmuje to strasznie dużo czasu, szkoda mi go na głupawe kopiowanie orzeczeń i wydruk.
Może nie ma co siać paniki i organizatorzy zapewnią jednak normalny dostęp do Lex'a, chociaz drugiej strony czy ktoś nie ma żadnych zastrzeżeń do organizacji aplikacji i liczyć, że na egaminie nie niebędzie żadnej wpadki?

adwjab napisał:
Też próbowałam to zrobić, ale zajmuje to strasznie dużo czasu, szkoda mi go na głupawe kopiowanie orzeczeń i wydruk.

właśnie kerman ile czasu kumel spędził na drukowaniu

adwjab napisał:
Może nie ma co siać paniki i organizatorzy zapewnią jednak normalny dostęp do Lex'a, chociaz drugiej strony czy ktoś nie ma żadnych zastrzeżeń do organizacji aplikacji i liczyć, że na egaminie nie niebędzie żadnej wpadki?

ja osobiście nie liczyłabym na perfekcyjną organizację skoro rozporządzenie jest dopiero przygotowywane tak jakby w MS dopiero teraz zorientowali się że egzaminy są w czerwcu - program na jakim mam pisać wciąż jest poprawiany i tak naprawdę nie wiadomo na 100% który program z bazą aktów i orzeczeń zostanie nam udostępniony

ann_torun napisał:
oczywiście nic z wzorów, metodyk itp członkowie komisji moga sprawdzać materiały
To metodyki trafiły na "czarną listę" ministerstwa?
Oczywiste to nie jest, bo nieoficjalne instrukcje MS z natury rzeczy publikowane nie są.

na aplikacji adwokackiej ktos wpadl na pomysl i zlecil wydruk tez orzeczen z kc,kpc,ksh,kk,kpk,kpa z lexa jakims chyba studentom... cena wahala sie w zaleznosci od ilosci pracy i np za ksh bylo chyba 60 zł a kodeks cywilny za 180 ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót