Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kofek napisał:
Niczego nie zaprzeczam, uważam, że za pozostałe zarzuty dst się należy ale nie można twierdzić, że admin był jakiś niesamowicie trudny. Wystarczyło odnaleźć jedno orzeczenie i sprawa załatwiona, można też było powoływać się na coś innego i to rozsądnie uzasadnić. Porównanie trudności admina, gdzie wystarczyło przyklepać jedno z orzeczeń do pozostałych części pisemnych jest jakimś nieporozumieniem, bo tam nie było takiej odpowiedzi.

Ps. też czekam na wyniki.

wlasnie caly smak miodu polega na tym ze admin byl prosty - byly dwa sposoby rozpykania kazusu i tyle... jeden na 149 kpa a drugi z 28 pbud... to ze tylko jedna droga zostala przez niektore komisje uznana za sluszna jest skandalem i tyle.

nagakuna napisał:
Dzięki za info. Ja niestety jestem po drugiej stronie barykady. Oceny podobne: gospodarczy 4 (nie wiem co trzeba było na 5). karne, admin 3 (wtf?) i niestety pała z cywili. Również miałam wniosek kasacyjny, ale jak widzę nie to przesądzało, czyli musieli doczepić się do czegoś innego, czytąjąc pracę nie wiem za bardzo do czego no ale to już oceni komisja II stopnia. Jak będziesz w humorze prześlij pracę na priv, to będę wiedziałą czego ewentualnie brakuje.

Podaj mi na privie swojego maila, chętnie przeczytam też Twoją pracę.

Naprawdę co do gospodarczego i admina to też można napisać u mnie tylko WTF - z karnego jestem w stanie wszystko przyjąć i się cieszę, że jest ta trójcyna...

kirk napisał:
wlasnie caly smak miodu polega na tym ze admin byl prosty - byly dwa sposoby rozpykania kazusu i tyle... jeden na 149 kpa a drugi z 28 pbud... to ze tylko jedna droga zostala przez niektore komisje uznana za sluszna jest skandalem i tyle.

No właśnie, więc po co ten lament ? Za rzeczy spieprzone w moich pracach mam głównie pretensję do własnej osoby a nie szukam winnych.

Największą bzdura tego egzaminu jest własnie to, że w różnych komisjach będzie różne podejście do oceny prac (niezależnie od przedmiotu). Ktoś z północy kraju mógłby zdać na południu, gdzie tu jakikolwiek obiektywizm ? ? ?

Zdawałem w Katowicach w komisji nr 2 i udało się ;)
Dla tych, którzy jeszcze nie mają wyników powiem, że z admina wystarczyło 7,77,80 28 prawa budowlanego i 145 § 1 pkt 4 :ok:
Trzymam kciuki za pozostałych :ok:

metaxa7 napisał:
Zdawałem w Katowicach w komisji nr 2 i udało się ;)
Dla tych, którzy jeszcze nie mają wyników powiem, że z admina wystarczyło 7,77,80 28 prawa budowlanego i 145 § 1 pkt 4 :ok:
Trzymam kciuki za pozostałych :ok:

Gratulacje :beer:

Mógłbyś krótko opisać swoje największe trwogi z każdego przedmiotu ???

wiem, że gdzieś to już było na forum...

czy brak postanowień dotyczących zastawu tudzież jego nieważność zawsze skutkowała niezdaniem egzaminu???

thx

Co do gospodarczego, to jestem ciekaw jaka grupa popełniła błąd z reprezentacją przez przeoczenia a jaka nie znała tego przepisu. Prędzej przyjdzie mi zrozumieć przeoczenie. No bo jak ktoś na KSH nie pracuje, to wie, że go nie zna. Więc poświęci trochę czasu na egzaminie i przeczyta przepisy o reprezentacji spółki akcyjnej. Zwłasza, że w ostatnim dniu było bardzo dużo czasu na oba zadania, spokojnie można było się zmieścić w 6 godzinach. Zostawała godzinka na poczytanie ksh i admina.

Też nie znam swoich wyników, nie wiem co będzie. Na egzaminie zszokowało mnie jedno. Ludzie czytali akta z admina i niektórzy już po 30 minutach zaczynali pisać skargę. Bez poczytania komentarzy, orzecznictwa. Nie wiem, czy zasugerowani zadaniami zeszłorocznymi.

Przychylam się do tego, że były dwa rozwiązania kazusa. Powinny zdać oba nurty. Co nie nie wyklucza tego, że te dwa nurty można było ustalić na egzaminie. Więc teraz troche jest dorabianie ideologii, że są dwa nurty i można sobie było wybrać. Ile osób, które nie powołało 149 kpa wiedziało, że taka linia orzecznicza istnieje, tylko wybrało inną linię?

Poza tym przed egzaminem wszyscy stali na stanowisku, że administracyjne jest najłatwiejsze. Sam tak myślałem, mało do niego się przygotowywałem. No bo skarga zawsze przejdzie. To się dla wielu zemściło.

czy może ktoś wie jak tam ustalenia komisji z olsztyna? dzisiaj mieli się spotkać celem podejmowania ostatecznych decyzji, ciekawe jak im poszło?

Po przeczytaniu klucza najbardziej obawiałem się admina, bo nie miałem 149. Pozostałe generalnie miałem zgodnie z kluczem. W gospodarczym reprezentacja też była ok.
Szczególne pozdrowienia dla Igcia, który przez ostatnie kilka dni utrzymywał mnie przy życiu ;) W Katowicach w 2 komisji udało się z 7,77,80,28 i 145 więc może i Tobie się poszczęści ;)
Na szczęście wszystkie Twoje orzeczenia nie będą potrzebne.
Trzymam za Ciebie kciuki ;) :ok:

tak sobie to czasami do Was zaglądam. Zmartwiło mnie jedno, o co chodzi z tym pałami z cywila. Za co są te pały, we Wrocławiu tez w sumie sporo. Wie ktoś, albo przypuszcza za co one mogły być?

komisja 4 - 62 zdających 24 zdało /38 nie zdało
komisja 12 - 65 zdającyc 34 / 31

mogłem przy liczeniu sie pomylić, ale nie wygląda to dobrze

ps. w nagłówku jest info, że to wyniku z zeszłego roku!!!

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót