Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Co myślicie nt. skuteczności wykorzystania w odwołaniu: powołać się na 136 kpa i zawnioskować o przeprowadzenie uzupełniającego postępowania dowodowego w zakresie odmiennej oceny prac z adm. w komisjach z jednego okręgu czy nawet kraju?

Kofek napisał:
Właśnie w tym cały szkopuł, nie wiadomo kiedy ta procedura się zaczęła, co oznacza, że na teście nie można było wskazać poprawnej odpowiedzi. W pytaniu powinien być wskazany termin, wszczęcia, bo to uzależnia stosowanie 14 lub 30 dni.

Nie upierając się przy swoim zdaniu mimo wszystko uważam, że właściwa była abstrakcyjna odpowiedź wynikająca ze stanu prawnego z dnia egzaminu. Wszelkie założenia co do ew. trwania konkretnej procedury i ewentualnego wpływu tego były po prostu bezsensowne bo nie to było przedmiotem pytania.

Problem, który poruszasz nadaje się ew. na kazus, a nie na test - a przynajmniej ja nie mam żadnych wątpliwości co do tego pytania :)

Ponawiam swoje pytanie: Ma ktoś może pomysł jak wytłumaczyć się przed K2 z pomyłki w stanie faktycznym? Powołałam pełnomocnika w oparciu o przepisy dot. sp. z o.o., a nie S.A., bo byłam przekonana, że to jest sp. z o.o. Nawet w umowie tak mam, że jest to sp. z o.o. Pozostałe rzeczy powinnam mieć dobrze. W normalnym życiu taka pomyłka by mi się nie zdarzyła. Tylko jak przekonać do tego komisję???

KANTapli napisał:
Nie upierając się przy swoim zdaniu mimo wszystko uważam, że właściwa była abstrakcyjna odpowiedź wynikająca ze stanu prawnego z dnia egzaminu. Wszelkie założenia co do ew. trwania konkretnej procedury i ewentualnego wpływu tego były po prostu bezsensowne bo nie to było przedmiotem pytania.

Problem, który poruszasz nadaje się ew. na kazus, a nie na test - a przynajmniej ja nie mam żadnych wątpliwości co do tego pytania :)

Pytanie brzmiało:

Zgodnie z ustawą o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, uchwała rady gminy w sprawie uchwalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego obowiązuje od dnia wejścia w życie w niej określonego, jednak nie wcześniej niż po upływie: 7,14,30.

W dacie udzielania odpowiedzi na egzaminie o tym czy było to 14 czy też 30 dni decydowała data podjęcia uchwały przez radę gminy, ze względu na przepisy wskazane parę postów temu. Daty powzięcia uchwały nie było w pytaniu więc możliwe były dwie prawidłowe odpowiedzi 14 i 30 dni. Pytanie powinno być sformułowane .... uchwała rady gminy podjęta w dacie ..... i reszta pytania.

Niki2011 napisał:
Ponawiam swoje pytanie: Ma ktoś może pomysł jak wytłumaczyć się przed K2 z pomyłki w stanie faktycznym? Powołałam pełnomocnika w oparciu o przepisy dot. sp. z o.o., a nie S.A., bo byłam przekonana, że to jest sp. z o.o. Nawet w umowie tak mam, że jest to sp. z o.o. Pozostałe rzeczy powinnam mieć dobrze. W normalnym życiu taka pomyłka by mi się nie zdarzyła. Tylko jak przekonać do tego komisję???

Szczerze mówiąc to kiepsko to widzę. Jeżeli jest tak, iż w całej umowie piszesz konsekwentnie o spółce z o.o., to raczej wynika z tego, że nie zrozumiałaś zadania i nie odróżniasz spółki z o.o. od akcyjniej. Ale to moje zdanie.
Mówiłaś, że nie znasz jeszcze uzasadnienia pracy. Więc może to nie to?

Niki2011 napisał:

Ja mam podobnie, tylko piszę o S.A. a zamiast uchwały walnego powołałam uchwałę zgromadzenia. Pomyliłam organy.

lojka1 napisał:
Ja mam podobnie, tylko piszę o S.A. a zamiast uchwały walnego powołałam uchwałę zgromadzenia. Pomyliłam organy.

To chyba nie tak podobnie :).
Mój kumpel powołał pełnomocnika uchwałą walnego zgromadzenia wspólników i zdał bez problemu, także nie masz sie co martwić.

Kofek napisał:
W dacie udzielania odpowiedzi na egzaminie o tym czy było to 14 czy też 30 dni decydowała data podjęcia uchwały przez radę gminy, ze względu na przepisy wskazane parę postów temu. Daty powzięcia uchwały nie było w pytaniu więc możliwe były dwie prawidłowe odpowiedzi 14 i 30 dni. Pytanie powinno być sformułowane .... uchwała rady gminy podjęta w dacie ..... i reszta pytania.

Jasne, że pytanie mogło być - wobec podnoszonych rozbieżności - sformułowane dokładniej, ale skoro nie było należało podać odpowiedź, jaka wynika z przepisów z dnia egzaminu. Bez znaczenia jest tutaj, kiedy wszczęte było postępowanie - bo to nie było częścią pytania.

KANTapli napisał:
Jasne, że pytanie mogło być - wobec podnoszonych rozbieżności - sformułowane dokładniej, ale skoro nie było należało podać odpowiedź, jaka wynika z przepisów z dnia egzaminu. Bez znaczenia jest tutaj, kiedy wszczęte było postępowanie - bo to nie było częścią pytania.

ok, ale warto podniesc taka okolicznosc, bo teoretycznie kofek ma racje - w dniu egzaminu, z uwagi na przepisy przejsciowe, obie odpowiedzi mogly byc poprawne... nasze zdanie jest tu bez znaczenia. wazna jest argumentacja i to zeby K2 ja podzielila...

jak dla mnie to pytanie mozna probowac podwazyc...

szargiel napisał:
To chyba nie tak podobnie :).
Mój kumpel powołał pełnomocnika uchwałą walnego zgromadzenia wspólników i zdał bez problemu, także nie masz sie co martwić.

Uff, ale ja mam jeszcze zastaw rejestrowy, który z tego co pisli wcześniej nie zawsze przechodził

KANTapli napisał:

Przecież pisałem, że w dniu egzaminu mogło to być 14 lub 30 dni, w zależności od daty uchwały, która nie była podana w zadaniu, dlatego to pytanie powinno być uznane zarówno w przypadku udzielenia odpowiedzi 14 lub 30, jedyną złą odpowiedzią w dniu egzaminu było 7 dni.

KANTapli napisał:
Tylko na teście nie można robić założeń, np. że uchwalanie trwa 1,5 roku, to na bank rozpoczęło się przed nowelką etc. moim zdaniem tą argumentacją nic nie ugrasz.

Ja mam wątpliwości co do pytania z terminem wypowiedzenia pełnomocnictwa procesowego radcy (wg kpc):

Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, z chwilą dowiedzenia się przez radcę prawnego o wypowiedzeniu mu pełnomocnictwa procesowego przez mocodawcę, radca prawny:
A. nie może działać w imieniu mocodawcy;
B. obowiązany jest działać za mocodawcę jeszcze przez dwa tygodnie chyba, że zostanie z tego obowiązku zwolniony przez mocodawcę;
C. działa do czasu zawiadomienia sądu o wypowiedzeniu pełnomocnictwa procesowego przez mocodawcę.

Wg klucza właściwa jest odp A (a contrario art 94), ale jak dla mnie właściwsza jest odp C, gdyż skutek wypowiedzenia jest od zawiadomienia Sądu; może się czepiam, ale mnie to zmyliło, bo uznałem, że do czasu zawiadomienia Sąd będzie mnie traktować cały czas jako pełnomocnika.....

Mnie to pytanie również wprowadziło w błąd.
A co do odwoływania się od wyniku testu, to myślę że ryzykować można zarówno z zagospodarowaniem przestrzennym, jak i np. tym co podał KANTapli. Im więcej tym lepiej...

macie może jakieś przecieki z poznańskich komisji? wygląda na to, że w Poznaniu wyniki beda najpozniej - 26 sierpnia. Dzwoniłem w zeszłym tygodniu i uzyskałem info ze podtrzymuja oficjalny termin.

Dziękuję :)

Lecę się trochę rozluźnić :beer: , jak w recenzjach moich prac będzie coś ciekawego to wrzucę.

Pozdrawiam wszystkich czekających !!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót