Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie chyba tylko napewno robi nas w konia, ale chyba nikt zdrowo myślący nie łudził się, że dostanie pytania na test w ten sposób:)
Ale fajnie byłoby zobaczyć ten test w celach szkoleniowych, o ile istnieje...

To forum nie zostało założone dla użytkowników takich jakich Kasiaa85
Proszę Moderatora o interwenjcę

ponawiam też pytanie o link do wytycznych do egzaminu z 2009 roku

Ponawiam odpowiedź, iż wytyczne te znajdują sięna tym forum w wątku dotyczącym egzaminu z 2009 - wystarczy poszukać.

(Nie)pewna napisał:
Mnie się wydaje, że MS może w razie, gdyby wyciek nastąpił, wydać rozporządzenie w sprawie odwołania egzaminu radcowskiego na przykład. Ustawa mu tego nie zabrania przecież.

Proponuję przeczytać dokładnie Konstytucję, może się przydać na egzamin :) Rozporządzenie może być wydane tylko na podstawie delegacji ustawowej i w jej zakresie. Jeżeli delegacja nie przewiduje odwołania egzaminu to Minister nie może go odwołać, unieważnić itp.

Erich, dziekuje, nie zauważylam Twojej wcześniejszej odpowiedzi

zomada napisał:
Nie chyba tylko napewno robi nas w konia, ale chyba nikt zdrowo myślący nie łudził się, że dostanie pytania na test w ten sposób:)
Ale fajnie byłoby zobaczyć ten test w celach szkoleniowych, o ile istnieje...

Zgadzam się z przedmówczynią, ale co szkodzi spróbować, nawet jeżeli sama go wymyśliła, to mamy kolejny test do przećwiczenia ;-) a te podane pytania wydają mi się trochę za łatwe - jakby tegoroczny test był na tym poziomie to bomba :ok:

boski_jurysta napisał:
Proponuję przeczytać dokładnie Konstytucję, może się przydać na egzamin :) Rozporządzenie może być wydane tylko na podstawie delegacji ustawowej i w jej zakresie. Jeżeli delegacja nie przewiduje odwołania egzaminu to Minister nie może go odwołać, unieważnić itp.

Masz rację. W zakresie tematycznym rozporządzeń, które może wydać na podstawie ustawy radcowskiej nie da się umieścić możliwości odwołania egzaminu.

Udało wam się pobrać ten test? mi nie, i co to znaczy przez odnośniki - nie rozumiem...

a poza tym, oba pytania brzmią znajomo, wydaje mi się, ze to pytania z poprzednich lat z egz adw lub radcowskiego...

Kasiaa85 napisał:
Ja dziele się informacjami które znalazłam w sieci i pytam co wy o nich sądzicie a wszyscy od razu węszą podstęp. W takim razie przepraszam że chciałam podzielić się tym co znalazłam.

ja go nie otwieram cos i jesli masz to napisałam PW z prośba o przesłanie lub zamieszczenie. Nie sądzę żeby to był nasz test, ale zawsze kolejny do poćwiczenia :-)

aplikant_ napisał:
a poza tym, oba pytania brzmią znajomo, wydaje mi się, ze to pytania z poprzednich lat z egz adw lub radcowskiego...

Teraz to już wszystkie pytania brzmią znajomo - jak się ich tyle zrobiło.
Dzisiaj zrobiłam test wstępny na notarialną z września - połowa ustaw nas nie obowiązuje, ale bym zdała. A najlepsze jest to, że złe odpowiedzi miałam z części szczególnej kc. Klęska.

Dzisiaj przelecę się przez ustawy. Już nie wiadomo w sumie co robić....

loyd30 napisał:
Niby jaka byłaby podstawa prawna takiej decyzji ? Co to znaczy unieważnić egzamin ? Minister musiałby chyba wydać w każdej sprawie decyzję indywidualną w celu umożliwenia jej zaskarżania. Taka decyzja byłaby natychmiast uchylana przez każdy WSA .... jako decyzja nieważna (brak podstawy prawnej - art. 156 par. 1 pkt.2 KPA)

Zawsze może to zrobić Główny Inspektor Sanitarny - jedną decyzją powszechnie obowiązującą, jak ma już przećwiczone...;)

My tu gadu-gadu, a w Katowicach znowu zwrot akcji... po spotkaniu starosty roku z sędzią przewodniczącą ustalono, że jednak kserówki przechodzą :)

Kasiaa85 napisał:
Ja dziele się informacjami które znalazłam w sieci i pytam co wy o nich sądzicie a wszyscy od razu węszą podstęp. W takim razie przepraszam że chciałam podzielić się tym co znalazłam.

Oczywiście, nie ma tutaj żadnego podstępu. Jeżeli jesteś taka miła to proszę udostępnij nam ściągnięte przez Ciebie testy w inny sposób - np. możesz mi przesłać to na maila - jestem pewien, że to zrobisz, w końcu aplikanci powinni sobie pomagać, co?

@ boski jurysto

Moim zdaniem to było wiadomo od razu. W zeszłym roku też władze izby straszyły, że nic nie wolno, a dopiero rozmowa o źródła dała miarodajne wiadomości.
Niech jeszcze Pani Prezes powie czy też tyle nas obleją.....:rolleyes:

(Nie)pewna napisał:
Niech jeszcze Pani Prezes powie czy też tyle nas obleją.....:rolleyes:

Więcej - w końcu więcej Was zdaje to i więcej trzeba oblać :confused:

A tak serio to będzie ok - idą wybory, na horyzoncie majaczą absolwenci prawa w rejonie .... Trzeba pokazać, że radców przybywa ...

Naprawdę można wnieść komentarze z podkreśleniami markerów?

Gdzie o tym pisze?

boski_jurysta napisał:
My tu gadu-gadu, a w Katowicach znowu zwrot akcji... po spotkaniu starosty roku z sędzią przewodniczącą ustalono, że jednak kserówki przechodzą :)
Muszę nieskromnie powiedzieć, że jest w tym trochę mojej zasługi ;-) Opłacało się jednak spotkać bezpośrednio z Panią sędzią.

Kasandra55 napisał:
Naprawdę można wnieść komentarze z podkreśleniami markerów?

Gdzie o tym pisze?

my mamy napisane w zawiadomieniu że moga być kreslenia i karteczki :-)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót