Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Zgadzam się w 100%. Również zdawałam egzamin w zeszłym roku i potwierdzam, że czytanie komentarzy to kompletna strata czasu. Ilość kazusów, które można wymyślić jest tak ogromna, że prawdopodobieństwo, że będzie coś na co zwróciliście uwagę czytając komentarze jest praktycznie żadna. Trzeba wkuwać ustawy i czytać dziesiątki wzorów pism procesowych i umów. Resztę doczyta się na egzaminie.

Witam
Czy kto posiada OPIS ISTOTNYCH ZAGADNIEŃ DLA KOMISJI EGZAMINACYJNEJ dotyczącej egzaminu dla adwokatów z 2009 r.Kompletuję wszytkie zadania z 2009 i 2010 r. oraz wytyczne i brak mi tych z 2009 r.. Jezeli ktoś posiada to byłbym wdzięczny albo o przesłanie na ******lub o umieszczenie na forum. Myślę, że inne osoby też chętnie skorzystają.
Jeżeli ten wątek był już poruszany to to przepraszam i proszę o wskazanie miejsca.Pozdrawiam. k

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A czy ktoś mógłby napisać gdzie można znaleźć komplet wytycznych do egzaminów z poprzednich lat lub umieścić je tu na forum? znalazłam niektóre na tym forum w innych wątkach, ale nie wszystkie. Podobno one są dostępne na stronie ministerstwa, ale nie znalazłam...

z góry dziękuję :)

Witajcie!
Mam pytanie do osob ktore zdawaly w 2010 roku, czy mozna bylo wniesc naegzamin wydrukowane komentarze. Mam ściągnięte komentarze z Lexa i zastanawiam się czy je drukowac. Byłaby to opcja jednak duzo tańsza niz zakup.

Pytasz o wydrukowane i nieoprawione? Można było.
Ale nie wyobrażam sobie drukowania całego komentarza do kodeksu....

mysle o wydrukowanym i zbindowanym. ja sobie wyobrazam. zrobilem wycene druku kilku komentarzy i wyszlo mi ok 400zl. Jest roznica.

Mam pytanie nie wie ktoś ilu jest aplikantów radcowskich w izbie warszawskiej którzy w tym roku podejdą do egzaminu radcowskiego.
Będzie ich 800 czy 900 czy 1000 a może więcej , wie ktoś ?

Czy ktoś orientuje się, który regulamin aplikacji obowiązuje nas w zakresie praktyk odbywanych w kancelariach?

właśnie zadzwoniłam do MS w/s wytycznych do egzaminu radc. i adw.
pierwsza rzecz - pan, który odebrał telefon nie bardzo wiedział o jakie wytyczne mogłoby chodzić, a jeśli już takowe są, to najprawdopodobniej leżą w gestii komisji egz. i tam należy zasięgnąć informacji (!)

w miarę jak rozmowa nabierała tempa, pan poradził mi zwrócenie się do ministra w drodze dostępu do informacji publicznej czyli oficjalnie
wniosek - jednak nie można na maila otrzymać żadnych wytycznych.

dla co bardziej dociekliwych podaję nr tel do ministerstwa, Wydział do Spraw Egzaminu Adwokackiego, Radcowskiego i Notarialnego 22 518 81 51

Piot,
czy mógłbyś wrzucić wytyczne na forum.
Bardzo by się nam przydały.

Witam

Jakie pisma procesowe obstawiacie w kolejnych dniach po teście? Nie wiem czego spodziewać się w tym roku.

Moje typy:

1 dzień: subsydiarny akt oskarżenia powództwem adhezyjnym

2 dzień: pozew w sprawie zachowku

3 dzień: statut spółdzielni i skarga kasacyjna do NSA

:lol:

Rzeczywiście ciekawa historia z tymi przygotowaniami do egzaminu :) a jaki był ich koszt,że tak spytam z babskiej ciekawości?:)
Ja mam inne pytanie do szanownych Forumowiczów-gdzie mogę znaleźć info jakie dokumenty są wymagane na egzamin końcowy? w jakiej zakładce,linku-czymkolwiek! gdzie jest ogłoszenie o tym egzaminie? dlaczego to jakaś tajemnica?? i jeszcze coś-dlaczego władze OIRP Poznań nie są wyszczególnione na stronie, tak jak choćby na OIRP Wrocław? boją się?przecież to nierzetelne...

Acha80 napisał:
gdzie mogę znaleźć info jakie dokumenty są wymagane na egzamin końcowy? w jakiej zakładce,linku-czymkolwiek! gdzie jest ogłoszenie o tym egzaminie? dlaczego to jakaś tajemnica??
ogłoszenie pojawiło się jakiś czas temu na stronie internetowej MS.

Acha80 napisał:
i jeszcze coś-dlaczego władze OIRP Poznań nie są wyszczególnione na stronie, tak jak choćby na OIRP Wrocław? boją się?przecież to nierzetelne...
Wczoraj zaglądałam na stronę OIRO Poznań i wszystkie dane na temat obecnych władz Izby są na niej zamieszczone...

Ja bym obstawiał i na karnym i na cywilnym apelacje a z jakiej tematyki to odpowiedź jest prosta z tej co jest w kodeksach:) co do umowy to raczej coś ze spółek może spółka cywilna, może partnerska:)

martusia_q napisał:
ogłoszenie pojawiło się jakiś czas temu na stronie internetowej MS.

Wczoraj zaglądałam na stronę OIRO Poznań i wszystkie dane na temat obecnych władz Izby są na niej zamieszczone...

A w jakiej zakładce? bo przejrzałam wszystkie i nie widzę:(

Mam pytanie odnośnie tego czy na egzaminie można mieć kserokopie komentarzy, podręczników, czy konieczne jest posiadanie oryginałów?

To jest przedmiotem rozkminek od jakichś trzech miesięcy.
Podręczników to w ogóle nie można mieć.
Co do reszty, to skłaniałbym się że kopii nie można, ale wydruki z Lexa tak.

Poza tym u nas w Warszawie sędzia co była w komisji w zeszłym roku powiedziała, że nie można mieć kodeksów pomazanych.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót