Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Orientujeciue się, czy do 5-letniego okresu zatrudnienia można doliczyć okres pracy na stanowisku prawnika w prywatnej spółce? Nie wiem czy to prawda ale ponoć w ubiegłym roku w Warszawie nie było z tym problemu i takie osoby były dopuszczone.Będę wdzięczna za pomoc. A tak poza tym to jak idzie nauka?

agravka2 napisał:
Orientujeciue się, czy do 5-letniego okresu zatrudnienia można doliczyć okres pracy na stanowisku prawnika w prywatnej spółce? Nie wiem czy to prawda ale ponoć w ubiegłym roku w Warszawie nie było z tym problemu i takie osoby były dopuszczone.Będę wdzięczna za pomoc. A tak poza tym to jak idzie nauka?
A ja się w dalszym ciągu zastanawiam na jakiej podstawie komisje miałyby dopuszczać do egzaminu radcowskiego osoby, mające odpowiednio długi staż, ale w "spółce prywatnej" (domyślam się, że nie chodzi tu o spółkę radców prawnych).

Program jak program ....Kopiuj wklej faktycznie by się przydało... Ale najlepsze jest: "udostępniona aplikacja jest wersją testową i może zawierać błędy wszystkie zauważone błędy i uwagi wraz z opisem błędu i konfiguracją komputera na którym aplikacja była testowana można kierować na adres..."
Czyli że ja damy radę obejść program mamy dać znać... Jaki więzień poinformował by o otwartych drzwiach umożliwiających ucieczkę??? :-)

Cytat:
Napisał/a agravka2
A ja się w dalszym ciągu zastanawiam na jakiej podstawie komisje miałyby dopuszczać do egzaminu radcowskiego osoby, mające odpowiednio długi staż, ale w "spółce prywatnej" (domyślam się, że nie chodzi tu o spółkę radców prawnych).

Właśnie ustawa mówi wprost, że to winny być kancelarie, albo spółki na czele których stoją radcowie lub adwokaci, jednak ponoć nie podchodzono do tego tak restrykcyjnie. Ponoć wystarczył zapis, że osoba wykonywała czynności wymagające wiedzy prawnej. ciekawa jestem czy to prawda, czy tylko plotka.

Ze strony internetowej MS: "Należy mieć na uwadze, że zainstalowane na komputerze zdającego i pracujące w tle inne aplikacje mogą spowolnić działanie aplikacji egzaminacyjnej, dlatego sugerujemy odinstalowanie zbędnych aplikacji na czas trwania egzaminu."

Nic nie wspominają o żadnej blokadzie jakichkolwiek funkcji komputera. Z powyższego cytatu wynika, że inne aplikacje będą mogły na komputerze działać.

Macie jakieś info na ten temat?

Po wstępnym teście na komputerze wynika, że raczej nie będzie można używać danych ze swojego komputera.
Dodatkowo powiedziano nam, że sala ma być monitorowana, tak aby nie było pokus używania internetu z komórek i laptopów.

I jeszcze jedna rzecz - edytor nie zaznacza literówek i błędów.
A na egzaminie nie można mieć słownika ortograficznego.;)

Ostatnia edycja:
To szkoda. Bo jeśli ktoś ma swego stacjonarnego lexa, legalisa itp. na kompie, to w sumie nie ma powodu aby zabraniać używania go, skoro i tak będzie dostępny na oddzielnych stanowiskach. Byłoby to także korzystne dla osób, które będa pisały bez kompów - miałyby większą dostępność do stanowisk z lexem.

W ubiegłym roku w Poznaniu lex nie miał wyłączonych wzorów pism, więc można było je też sobie drukować. Odpada zatem argument, że ktoś może mieć wzory na kompie. Chyba że dostępność wzorów była niedopatrzeniem organizatorów... bo w końcu formalnie są zabronione.

zomada napisał:
To szkoda. Bo jeśli ktoś ma swego stacjonarnego lexa, legalisa itp. na kompie, to w sumie nie ma powodu aby zabraniać używania go, skoro i tak będzie dostępny na oddzielnych stanowiskach. Byłoby to także korzystne dla osób, które będa pisały bez kompów - miałyby większą dostępność do stanowisk z lexem.

Powód raczej jest - równość dla wszystkich.
A wzory w Poznaniu były niedopatrzeniem.

Witam,

Mam do odstąpienia jedno miejsce na kursie LexisNexis dla aplikantów radcowskich przygotowującego do egzaminu radcowskiego w terminie 5-20 kwietnia 2011 r. Zainteresowanych proszę o pilny kontakt na maila.

zajęcia będą odbywały się w następujących blokach:

1) PRAWO CYWILNE
5-6 kwietnia 2011 r. godz. 14-19
prowadzący SSN Henryk Pietrzykowski

2) PRAWO ADMINISTRACYJNE
7 - 8 kwietnia 2011 r. godz. 10-16
prowadzący sędzia NSA Artur Mudrecki

3) PRAWO KARNE
13 -14 kwietnia 2011 r godz. 10-16
prowadzący SSN dr Dariusz Świecki

4) PRAWO GOSPODARCZE
19 -20 kwietnia 2011 r. godz. 10-16
prowadzący SSA Wiesława Kuberska

Zainteresowanym prześlę szczegóły na mial.

pozdrawiam
Joanna
mail: joasia11111@gazeta.pl

zomada napisał:
W ubiegłym roku w Poznaniu lex nie miał wyłączonych wzorów pism, więc można było je też sobie drukować. Odpada zatem argument, że ktoś może mieć wzory na kompie. Chyba że dostępność wzorów była niedopatrzeniem organizatorów... bo w końcu formalnie są zabronione.
Zabronione są, tylko że właśnie... nieformalnie. :rolleyes:
To takie "powielaczowe prawo" ministerstwa...

rzeczywiście aplikacja blokuje wszystko i nie da się skorzystać z własnego lexa:(

nic nie blokuje!! u mnie nie blokuje. mogę kopiowac, wklejac, przegladac. da się skorzystac z programu prawniczego

zastaw rejestrowy - Z jakiego systemu korzystasz, że u Ciebie "nie blokuje"? o ile to od systemu zależy... ja mam VISTĘ - po uruchomieniu programu korzystanie z czegokolwiek innego jest niemożliwe aż do zakończenia pisania egzaminu... kopiować też się nie da, również przenosić tekst który np. wyżej wpisałam (funkcja shift+alt+strzałka nie działa). czyli nie "przekleję" sobie tego, co już wyżej wpisałam... równie dobrze można pisać ręcznie:(

a co z zapisywaniem - może ktoś sprawdził - czy w trakcie egzaminu będzie możliwość zapisywania dotychczasowej części naszej pracy? biorąc pod uwagę planowane sale egzaminacyjne, liczbę zdających w przeliczeniu na dostępne gniazdka, przedłużacze itd... obawiam się o zaplecze techniczne...

wlasnie sie nie chwale tylko zimny pot mnie oblewa. jak bedzie tak na egzaminie??? i mnie wyrzuca z sali przez ten interesujacy program, który niczego na moim laptopie nie blokuje. wysyłam oficjalne zapytanie w tej sprawie

nusia234 napisał:
a co z zapisywaniem - może ktoś sprawdził - czy w trakcie egzaminu będzie możliwość zapisywania dotychczasowej części naszej pracy? biorąc pod uwagę planowane sale egzaminacyjne, liczbę zdających w przeliczeniu na dostępne gniazdka, przedłużacze itd... obawiam się o zaplecze techniczne...

O zapisywaniu nie ma w instrukcji ani słowa. Teoretycznie w aplikacji jest przycisk "kopia zapasowa", ale próbowałam sprawdzać po 5, 10, 15 itd minutach czy gdzieś na kompie jest jakas kopia - niestety nie. Ktoś ma inne doświadczenia?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót