Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam

z braku tematu dotyczącego egzaminu adwokackiego na 2011 r. od dłuższego czasu przeglądam ten wątek. W zeszłym roku podchodziłem do egzaminu adwokackiego i niestety poległem na gospodarczym i zabrakło mi 2 pkt na teście. Generalnie podzielam opinie (Nie)pewnej i zomady. Przede wszystkim należy czytać ze zrozumieniem zarówno treść pytań testowy jak i zadań pisemnych. W mojej ocenie jest wystarczająco czasy, by przy części od drugiej do piątej przejrzeć komentarze, poczytać orzeczenia i zacząć pisać. Popieram pomysł by nie kombinować przy zadaniach, najprostsze i treściwe rozwiązania są najlepsze. Pierwsza myśl jest najlepsza. Na gospodarczym poległem bo za bardzo nakombinowałem. No i w tym roku można pisać na komputerze, co przynajmniej dla mnie jest dużym ułatwieniem.

Piot napisał:
Zapewne pan "Radca" równie mądrych porad udziela swoim klientom, dlatego od 8 rano nie ma nic do roboty...

żebyś wiedział, że nie mam, do 10 rano pracuję na etacie w firmie, gdzie nie wiele jest do roboty i się po prostu nudzę, po 10 idę dopiero do swojej kancelarii.

"Popieram pomysł by nie kombinować przy zadaniach, najprostsze i treściwe rozwiązania są najlepsze. Pierwsza myśl jest najlepsza."

A ja się z tym nie zgadzam - i pewnie duża część osób, które w zeszłym roku poległy na cywilu na umowie przedwstępnej również by się nie zgodziła.

w moim przypadku pierwsza myśl była najlepsza, a jak zaczełem na gospodarczym kombinować to wiem jak się skończyło :)

Radca30 napisał:
z wypowiedzi przedmówców wynika, że nie zdali egz, więc chyba nie są autorytetami dotyczącymi przygotowania się do egz, lepiej z nich nie brać przykładu

Twój post nie wnosi absolutnie żadnej wartości do dyskusji.

Może podzielisz się z nami jakimiś uwagami, radami.

Czy chciałeś się tylko pochwalić, że zdałeś i że codziennie rano do godz. 10 jest ci nudno?

Kilkakrotnie pisałem już o tym, że wszelkie kursy przed egzaminem radcowskim nie mają sensu, chyba że dla ludzi, którzy nie pracują w kancelariach, nie mają doświadczenia w tworzeniu pism procesowych z jakiegoś działu lub przystępują do egzaminu bez aplikacji. Osoby, które ukończyły aplikację mają odpowiednie przygotowanie do egzaminu i taki kurs przedegzaminacyjny nie da im nic więcej, poza ewentualnym zmotywowaniem do powtórek. Wpadka zawsze może się przytrafić, ale nie wierzcie w to, że kurs Wam w czymś pomoże.

Zaznaczam, że osoby, które nie zdały w ubiegłym roku i tak mają sporo doświadczenia i wiedzą jak ten egzamin wygląda. Ich rady wcale nie są bezprzedmiotowe! Ja egzamin mam zaliczony, jednak musiałem walczyć przed K2 z karnego.

Administracja: Według mnie należy dobrze zbudować pismo procesowe. W ubiegłym roku warto było podnieść nie tylko zarzut materialny, ale i procesowy, a do tego odnieść się do kilku orzeczeń. Przygotowując się do egzaminu należy więc wypisać sobie podstawowe błędy proceduralne.

Gospodarcze: Tu jest największa loteria. Jeśli będzie umowa, to zapewne nazwana z KC. Wiadomo, że w każdej umowie można zamieścić zapisy, dotyczące kar umownych, odsetek, właściwości sądu, wypowiedzenia umowy itp. Wydaje mi się, że najlepsze oceny dostali zdający, którzy nie kombinowali i pisali to, co wynikało z kazusu. Na siłę nie należy więc wymyślać dodatkowych klauzul, bo im więcej treści, tym więcej potencjalnych błędów.

Cywilne: Na egzaminie radcowskim można tu się spodziewać najbardziej pokręconego zadania. Należy więc skupić się tutaj na orzecznictwie.

Karne: Nie powinno być skomplikowanych konstrukcji dla przyszłych radców prawnych. Trzeba dobrze skonstruować pismo procesowe. Dla ćwiczeń należy czytać jak najwięcej wzorów pism i wypisać sobie najczęściej pojawiające się zarzuty proceduralne. Ponieważ zdający mają prawdopodobnie najmniej do czynienia z prawem karnym, dlatego też warto czytać podczas egzaminu dokładnie komentarze.

Test: Oczywiście najwięcej pytań dotyczyło najobszerniejszych kodeksów. Z pomniejszych ustaw pojawiały się głownie pytania podstawowe (terminy itp.). Tu niestety należy czytać ustawy po kilka razy. Czasu jest wystarczająco dużo. Prawidłowe odpowiedzi warto zaznaczać sobie na samym teście. W pierwszej kolejności nie zastanawiamy się nad pytaniami, które są dla nas trudne. Rozwiązujemy to, czego jesteśmy pewni. Później wracamy do tych, które są "niepewne", a dopiero na końcu zajmujemy się pytaniami, które nic nam nie mówią (pewnie i tak zaznaczymy zgodnie z przeczuciem). Około 10 minut powinno się zostawić na wpisywanie dobrych odpowiedzi do karty odpowiedzi - należy tego pilnować i robić to spokojnie, aby nie pomylić kratki!

Polecam zaczynać egzamin od przeczytania wyroku, a później trzeba zabrać się dopiero za akta. W ten sposób, zapoznając się z aktami, znamy już kierunek myślenia sądu. Trzeba przeczytać komentarze do wszystkich przepisów, które pojawiają się w uzasadnieniu - szczególnie przy prawie karnym, które znane jest aplikantom radcowskim najmniej!!! Pierwszą godzinę czyta się akta. Następne dwie godziny można zastanawiać się nad zarzutami, czytać komentarze i orzecznictwo. Ostatnie trzy godziny trzeba poświęcić na pisanie. Głowę pisma z zarzutami i wnioskami można napisać najpierw na brudno, bo ona powinna być jak najbardziej czytelna. Uzasadnienie można pisać już na bieżąco. Nie ma czasu na przepisywanie uzasadnienia na czysto! Przy umowie i administracji maksymalnie przez 1,5 godziny można czytać zadanie i zastanawiać się nad rozwiązaniem - pozostałe 1,5 godziny poświęca się na pisanie.

czy uczycie się/czytacie wszystkie ustawy z wykazu? mój plan nauki był taki, żeby "przerobić" wszystko, ale teraz obawiam się, że nie dam rady i zastanawiam się czy czytać wszystko ale wybierać tylko najważniejsze informacje czy też zrezygnować z niektórych aktów a resztę zrobić porządnie... jakie jest wasze podejście?ewentualnie z których ustaw rezygnujecie?

faktycznie ciężko jest to wszystko przerobić. ja chyba zrezygnuje z prawa własności przemysłowej np.
niestety musze chodzić do pracy i nie mam wolnego więc na pewno muszę zrobić jakąś selekcję

ZE STRONY MINISTERSTWA O PROGRAMIE KOMPUTEROWYM DO ZDAWANIA EGZAMINU:

Szanowni Państwo, dziękujemy za zainteresowanie „Aplikacją do zdawania egzaminów prawniczych”. Przesłane przez Państwa uwagi zostały wnikliwie przeanalizowane przez zespół przygotowujący aplikację.

Poniżej znajdą Państwo zagadnienia wyodrębnione z przesłanych uwag wraz z odpowiedziami.

Dodanie funkcji „kopiuj” w obrębie aplikacji
Funkcja „kopiuj” została dodana i będzie funkcjonować tylko w obrębie aplikacji pod kombinacją klawiszy Ctrl+C

Dodanie funkcji „wklej” w obrębie aplikacji
Funkcja „wklej” została dodana i będzie funkcjonować tylko w obrębie aplikacji pod kombinacją klawiszy Ctrl+V

Dodanie funkcji "cofnij" w obrębie aplikacji
Funkcja „cofnij” zostałą dodana i będzie funkcjonować tylko w obrębie aplikacji pod kombinacją klawiszy Ctrl+Z

Dodanie oddzielnego przycisku na pasku programu do wstawiania symbolu paragrafu
Przycisk na pasku programu do wstawiania symbolu paragrafu został dodany

Dodanie funkcji powiększenia tekstu na pasku programu
Funkcja powiększenia tekstu na pasku programu została dodana

W oknie proszącym o potwierdzenie końca pisania pracy, obecnie domyślnie zaznaczona jest odpowiedź "Tak". Domyślnie powinna być zaznaczona odpowiedź "Nie" by zdający nie mógł zatwierdzić przez pomyłkę.
W finalnej wersji aplikacji domyślnie zaznaczona jest odpowiedź „Nie”.

Kopia zapasowa nie działa. Jaka jest zasada działania funkcji kopii zapasowej?
W opublikowanej na stronie Ministerstwa wersji aplikacji celowo została wyłączona opcja zapisywania kopii zapasowej jak również funkcje zabezpieczające i monitorujące aplikację. Opublikowana aplikacja miała na celu zapoznanie się zdających z wyglądem i funkcjami aplikacji służącymi do edycji tekstu.
Kopie zapasowe pracy zdającego będą równolegle zapisywane na nośniku jak i na dysku lokalnym komputera zdającego co 1 minutę. W przypadku awarii komputera zdającego lub aplikacji będzie możliwe odtworzenie pracy z wykonanej kopii zapasowej i w przypadku usunięcia awarii kontynuowanie pisania pracy na komputerze lub w przypadku niemożności usunięcia awarii praca zostanie wydrukowana, a zdający będzie mógł kontynuować pisanie pracy w dotychczasowy sposób. W finalnej wersji aplikacji została również dodana funkcja zapisywania kopii zapasowej przez zdającego poprzez klikniecie guzika „Zapisz”

Przy próbie uruchomienia aplikacji pojawił się komunikat „Aplikacja nie została właściwie zainicjowana (0xc0000135). Kliknij przycisk OK, aby zakończyć aplikację."
Powyższy błąd wskazuje na zainstalowaną niewłaściwą wersję oprogramowania Microsoft .Net (program wymaga Microsoft .NET Framework 3.5 SP1) lub błąd pliku .Net. Należy zainstalować wymaganą wersję programu Microsoft .Net.

Aplikacja działa tylko na systemie operacyjnym Windows. Dlaczego nie są obsługiwane systemy innych producentów?
Departament Informatyzacji i Rejestrów Sądowych Ministerstwa Sprawiedliwości realizując postanowienie Ministra Sprawiedliwości Krzysztofa Kwiatkowskiego o umożliwieniu zdawania egzaminu adwokackiego, radcowskiego i notarialnego w 2011 r. przy wykorzystaniu sprzętu komputerowego, zdecydował się na napisanie aplikacji do zdawania egzaminów prawniczych na system operacyjny Windows ze względu na popularność ww. systemu.
Z analizy przesłanych zgłoszeń i uwag wynika, iż zainteresowanie innymi systemami operacyjnymi wśród zdających jest znikome (ok. 3% wszystkich zgłoszeń dotyczyło innej wersji systemu operacyjnego), a wytworzenie dla tej grupy aplikacji działającej na innych systemach operacyjnych wiązałoby się ze znacznymi nakładami finansowymi. W przypadku większego zainteresowania Ministerstwo Sprawiedliwości nie wyklucza w przyszłości rozwoju Aplikacji do zdawania egzaminów prawniczych działającej na innych systemach operacyjnych.

Zbyt duży lewy margines, brak możliwości zmiany ustawienia marginesów i czcionki.
Format strony uwzględnia wymogi znormalizowanego maszynopisu. Szerokość lewego marginesu spowodowana jest wpinaniem lub wszywaniem prac egzaminacyjnych do akt osobowych. Zastosowanie z góry ustalonej czcionki i formatowania pozwala na zachowanie standaryzacji prac jak i jest ułatwieniem dla Komisji Egzaminacyjnej oceniającej prace.

Aplikacja nie uruchamia się. Program antywirusowy zablokował aplikację start.exe
Wbudowane w aplikację mechanizmy zabezpieczające i monitorujące mogą być przez niektóre programy antywirusowe traktowane jako zagrożenie i blokowane. Przed rozpoczęciem egzaminu zalecamy wyłączenie oprogramowania antywirusowego.

Co mam zrobić gdy podczas egzaminu będę mieć problem z komputerem lub aplikacją?
W czasie trwania egzaminu przy każdej komisji egzaminacyjnej będzie dedykowana osoba wsparcia technicznego. Zadaniem osoby wsparcia technicznego jest pomoc zdającym w razie problemów z komputerem lub aplikacją zgodnie z przekazanymi procedurami. Osoby wsparcia technicznego będą przeszkolone tylko do pomocy w obszarze komputer zdającego – Aplikacja do zdawania egzaminów prawniczych.

Co mam zrobić w przypadku awarii komputera lub aplikacji uniemożliwiającej dalsze pisanie?
W przypadku awarii komputera lub „Aplikacji do zdawania egzaminów prawniczych” która leży poza zakresem wsparcia technicznego zdający ma możliwość wydrukowania pracy z kopii zapasowej i kontynuowanie pisania pracy w dotychczasowy sposób na kartce papieru.

akurat własnosc przemysłową nalezy przeczytac. mozna dac sobie spokój z ustawą o prokuraturze, kks, spółdzeilniach, ustrojem sądów powszechnych.
A czasu jest jeszcze dosyc duzo. Spokojnie mozna sobie powtórzyc wiedzę przyswajaną przez lata studiów, aplikacji i pracy. Czy czytacie komentarze do kodeksu karnego i kodeksu postępowania karnego??, pisma procesowe??

a dlaczego myslisz,ze akurat na wlasnosc przemyslowa trzeba zwrocic uwage?myslisz ,ze tez cos na cywilu moze sie pojawic??

pracujesz czy masz juz wolne na nauke??

ja do kk i kpk bede czytac komenatrz tylko do najwazniejszych instytucji takich jak np do kpk - oskarzyciel prywatny,posilkowy,akt oskarzenia,apelacja, powodztwo adhezyjne

Witam,
Zapisałem się na kurs przygotowujący do egzaminu zawodowego organizowany przez wydawnictow LEXIS Nexis. Niestety nie mogę w nim uczestniczyć i chętnie odstąpie miejsce zainteresowanemu.
Kontakt: Robanton@wp.pl

Kurs jest prowadzony przez dobry specjalistów. Szczegóły na stronie Lexis :

Kurs dla Aplikantów przygotowujących się do egzaminu końcowego - III edycja

Ponieważ zapisywałem się odpowiednio wcześniej koszt uczestnictwa wynosi 1490 PLN+23% VAT - obecnie kwota jest wyższa.
Zgodnie z informacją uzyskaną od wydawnictwa - organizatora mogę znaleźć osobę na moje miejsce, jeśli chcę zrezygnować nie tracąc pieniędzy.

Proszę o kontakt zainteresowane osoby na adres: Robanton@wp.pl

zastaw rejestrowy napisał:
akurat własnosc przemysłową nalezy przeczytac. mozna dac sobie spokój z ustawą o prokuraturze, kks, spółdzeilniach, ustrojem sądów powszechnych.
A czasu jest jeszcze dosyc duzo. Spokojnie mozna sobie powtórzyc wiedzę przyswajaną przez lata studiów, aplikacji i pracy. Czy czytacie komentarze do kodeksu karnego i kodeksu postępowania karnego??, pisma procesowe??

niestety zgadzam się, że tę ustawę w tym roku dodano chyba nie bez powodu
chociaż jest w niej dość sporo zagadnień pozaprawnych, to jednak do testu nadaje się świetnie ;( okresy ochrony, rodzaj praw, elementy formalne wniosków, mnóstwo takich bzdurek, które mogą akurat się pięknie przydać na położenie pytania - nie ma w tym roku za to prawa przewozowego, które w zeszłym roku było i z którego udało mi się przewidzieć pytanie....
wobec tego - rzeczywiście,można się spodziewać wszystkiego
a najgorsze jest to, że nie ma co liczyć, że z jakiegoś aktu pytania nie będzie, bo tak się nie uda....
będzie po jednym pytaniu ze wszystkich z listy, a z kodeksów dorzucone zostanie coś jeszcze - ostatnio były chyba dwa z UE, tylko jedno z KPC o ile pamiętam, łącznie 6 było z karnych kodyfikacji i jedno KSH - w ogóle ksh poza tym nie istniało
ale niestety - mamy 51 ustaw, w tym kodeksy, więc nie ma co liczyć, że z czegoś nie będzie jakiegoś haczyka
ja czytam pod kątem testów, staram się zapamiętywać wyjątki i szpikuję się terminami, wyliczankami, raczej nie definicjami, a z kolei ich rozwinięciami,
cóż zobaczymy.....

a jakie typy macie na zadania?
ja w zeszłym roku dobrze wytypowałam agencję, ale jak widać nic mi to nie dało.... - przekombinowałam umowę i wyszedł klops

teraz widzę tak:
-karne - apelacja pokrzywdzonego od wyroku warunkowo umarzającego
-cywil - pozew z 23 i 24kc
-gospodarcze - umowa spółki cywilnej albo zlecenia ( to drugie kiepsko widzę..... - czy ktoś też ?)
-administracja - skarga na bezczynność organu

zróbmy taką giełdę
każdy taki nawet wydumany pomysł daje do myślenia, można sięgnąć do przepisów i czasem się to lepiej głowy chwyta
co wy na to?
pozdr.

akurat w zeszłorocznym teście na egzaminie radcowskim było 10 pytań z bloku karnego, z ksh 6 a nie jedno, z UE 3 pytania, natomiast z kilku ustaw z wykazu pytań nie było w ogóle... więc nie do końca tak jak pisze (nie)pewna

natomiast co do pr.przemysłowego się zgadzam, rok temu nie było objęte wykazem wiec spodziewam się pytań w tym roku...

aplikant_ napisał:
akurat w zeszłorocznym teście na egzaminie radcowskim było 10 pytań z bloku karnego, z ksh 6 a nie jedno, z UE 3 pytania, natomiast z kilku ustaw z wykazu pytań nie było w ogóle... więc nie do końca tak jak pisze (nie)pewna

natomiast co do pr.przemysłowego się zgadzam, rok temu nie było objęte wykazem wiec spodziewam się pytań w tym roku...

a to z czego właściwie nie było pytań? pamiętasz może?
bo może rzeczywiście trzeba by coś potraktować po macoszemu i statystycznie uznać za nieszkodliwie pominięte....
prokuratura jest przyciężka - najchętniej bym to wyrzuciła
i mam te same uczucia odnośnie działalności ubezpieczeniowej
ale cieszyć się trzeba, że nie mamy ochrony środowiska przynajmniej

ja sprawdz. w wykazie prawidłowych odpowiedzi, kt jest dostępny wraz z testem na stronach ministerstwa, ale niestety teraz nie pamiętam tak dokładnie

(Nie)pewna napisał:
a to z czego właściwie nie było pytań? pamiętasz może?
bo może rzeczywiście trzeba by coś potraktować po macoszemu i statystycznie uznać za nieszkodliwie pominięte....
prokuratura jest przyciężka - najchętniej bym to wyrzuciła
i mam te same uczucia odnośnie działalności ubezpieczeniowej
ale cieszyć się trzeba, że nie mamy ochrony środowiska przynajmniej

radcowski 2010: kk 2, kpk 3, wykroczenia 1, kpsw 2, kks 2, kc 11, kpc 8, hipoteka 1, koszty 2, kro 2, weksle 2, dz.gosp. 2, krs 3, przewozowe 2, lokale 1 fundacje 1 konkurencja 1 upadłość 3 ubezpiecz 2, zastaw rej 3, ksh 6, praca 5, ub. społ 1 kpa 5, ppsa 4, egzek adm 1, samorz gm 1, budowlane 1 nieruchomości 2, zagospodarowanie 1, środowisko 1, traktaty 3, konstytucja 4, TS 1, RPO 1, sądy powsz 2, prokuratura 1, etyka 3, radcy prawni 3 o ile nie zgubiłam jakiegoś drobiazgu

pamięć ludzka więc zawodna - dzięki za skrupulatne przypomnienie :)
niestety jednak wygląda na to, że nie ma co liczyć, aby z czegoś pytań nie było....
ewentualnie - jeśli zachowana będzie taka proporcja, to coś nam może powiedzieć
a mówi - jasno :( do roboty :)
przewozowe i ochronę środowiska zastąpiła nam własność przemysłowa, więc raczej jest lepiej niż gorzej patrząc z tej strony
a TS odpadł na rzecz TK, która to ustawa jest w miarę strawna
myślę, że z nowej hipoteki może być tym razem więcej pytań, niż jedno, natomiast wygląda mi na to, że zrezygnowano z ustaw samorządowych, bo i tak pytanie było tylko z gmin, rzeczywiście kolega ( aplikant) powyżej miał rację - nie było pytań z ustaw samorządowych ....
pozdrawiam i życzę owocnej pracy

widzę, że nikt nie podjął tematu z "wróżeniem" zagadnień na zadania pisemne....:(

Wydaje mi się, że z gospodarczego mogą być takie umowy: roboty budowlane / leasing / przewóz / spółka jawna.

Z cywila pewnie apelacja - może coś z rodzinnego albo ze spadkowego.
Z karnego też apelacja - wymogi formalne pisma.
Z administracji będzie skarga WSA - wymogi formalne pisma, pewnie zarzuty zarówno materialne, jak i proceduralne.

Co do testu - moim zdaniem do testu warto zwrócić uwagę na ustawy, których nie było w zeszłym roku i te, które były ale nie było z nich pytań, np. prawo zamówień czy spółdzielcze. Większość pytań jednak - podobnie jak w zeszłych latach - powinna być z kodeksów i z podstawowych ustaw. Ja robię dużo testów - w końcu te ustawy nie są z gumy i liczba dobrych pytań testowych którą można na ich bazie ułożyć jest ograniczona.
Zgadzam się, że prawo własności nie jest dodane "po nic" ale nie tylko w kontekście testu - może jakiś zastaw na patencie na gospodarczym? Wydaje mi się, że umowa spółki to może być dobry trop ale raczej nie cywilnej - była w 2009 na adwokackim.
Na cywilnym mając na uwadze zeszłoroczne trendy spodziewam się maksymalnie zakręconego pozwu na bazie czynu niedozwolonego z masą haczyków poczynając od tego jak prawidłowo okreslić stronę pozwaną (np. przeciwko Skarbowi Państwa) albo z wątkiem OC. Ewentualnie pozew przeciwko członkowi zarządu sp. z o.o. na 299 ksh. Od 2009 roku nie było rodzinnego ani na radcowskim ani na adwokackim ale myślę że jak już na jakiś rozwód można liczyć raczej na adwokackim. Inne typy: służebność przesyłu albo dobra osobiste z wątkiem prawa prasowego.
Co do reszty też myślę, że można spodziewać się apelacji na karnym i skargi do wsa (może na akt prawa miejscowego) aczkolwiek kto wie czy w tym roku dla zmyłki nie bedzie akurat odwrotu w tym zakresie...?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót