Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a ja obstawiam: karne: subsydiarny akt oskarżenia, cywil: apelacja ze spadkowego, gospodarcze: pozew z weksla (moim zdaniem w tym roku nie będzie umowy), administracyjne: skarga do wsa z prawa budowlanego

a ja miałem dzisiaj sen i w przypadku egzaminu adwokackiego śniła mi się umowa najmu z gwarancją bankową :)

Witam wszystkich Forumowiczów.
Jak zaawansowani jesteście w przygotowaniach? Mam w sumie takie jedno pytanie,które mnie bardzo męczy. Czy to jest możliwe, żeby zdać egzamin z karnego jeśli się wcześniej nigdy nie miało z tym do czynienia? Bo praktyki przecież żadnej nie mamy chyba. Czy ktoś zna kogoś, kto nie miał do czynienia z karnym i zdał ten egzamin już? Tak po prostu?

I mam jeszcze takie propozycje co do tematów: cywilne być może coś z prawa rzeczowego, jakieś zasiedzenie albo zniesienie współwłasności, karne, to nie wiem - wszystko wydaje mi się okropne, ale może apelacja powoda cywilnego od rozstrzygnięcia co do winy ( bo może, tak?), a z gospodarczego przecież właśnie może być pozew z 299, a jakby to umowa miała być,to obstawiam umowę dostawy. Jeszcze mi się tak kołacze coś od cywila z gatunku powództw przy dziedziczeniu, może coś takiego by było albo z rodzinnego w sumie zaprzeczenie ojcostwa albo ustalenie ojcostwa, czy za mało zakręcone? Jak myślicie? No i administracja to w sumie może wszystko się zdarzyć, ale tak sobie myślę, że są też skargi na te "inne czynności" i to może być ciekawe, żeby tę czynność inną prawidłowo zakwalifikować, tak?

Mam nadzieję, że to forum mi pomoże jakoś się ogarnąć.
Przeczytałam dopiero ustawy dwa razy, z kodeksami to udaje mi się robić tak po 120-200 artykułów dziennie, ale bardzo się boję upadłości.A Wy?

Pozdrawiam wszystkich.

Witam,
Ponownie info, może ktoś chce skorzystać: zapisałem się na kurs przygotowujący do egzaminu zawodowego organizowany przez wydawnictwo LEXIS Nexis. Niestety nie mogę w nim uczestniczyć i chętnie odstąpię miejsce zainteresowanej osobie. Myślę, że warto.
Kontakt: Robanton@wp.pl

Kurs jest prowadzony przez dobrych specjalistów praktyków, na pewno sporo potrzebnych uwag np. jeśli chodzi o apelację karną.
Szczegóły na stronie wydawnictwa Lexis:

Kurs dla Aplikantów przygotowujących się do egzaminu końcowego - III edycja - Szkolenia LexisNexis

Kurs dla Aplikantów przygotowujących się do egzaminu końcowego - III edycja.

Ponieważ zapisywałem się odpowiednio wcześniej koszt uczestnictwa wynosi 1490 PLN+23% VAT - obecnie kwota jest wyższa. Jeśli ktoś skorzysta z tej propozycji zaoszczędzi.

Zgodnie z informacją uzyskaną od wydawnictwa - organizatora mogę znaleźć osobę na moje miejsce, jeśli chcę zrezygnować nie tracąc pieniędzy.

Proszę o kontakt zainteresowane osoby na adres: Robanton@wp.pl

Wszystkie ustawy przeczytane- podziwiam!! i to 2 razy!!! rozumiem ze znasz je juz na pamiec. a tu jeszcze 1,5 mca. mozesz spokojnie pojechac na wakacje i czytac tylko monografie :wow: ja wreszcie mam wolne i dopiero zaczynam i mam zamiar zdazyc.
gospodarcze: leasing badz roboty budowlane
cywilne: pozew dobra osobiste, czyny niedowolone ewentualnie apelacja ze spadkowego
karne: łatwa apelacja
adeministracja: kasacyjna (niestety) to juz pewne

emmma, kurcze blade, szacunek :brawo: ja nie przeczytałam nawet połowy... nie mówiąc już o wkuciu na pamięć... faktycznie, jedź Dziewczyno na wakacje do jakiegoś ciepłego kraju i co najwyżej powtarzaj wyuczony materiał :)

jejku mi tez zostalo jeszcze ok 1/3 i to tez ciezkie jak np uadlosciowe i prawo wlasnosci przemyslowej
a wolnego jeszcze nie mam...
teraz to sie podlamalam

Witajcie jeszcze raz. Mam nadzieję, że się nie nabijacie ze mnie z tymi wakacjami. Ja pewnie po prostu nie jestem tak błyskotliwa i zdolna i pewnie będę musiała czytać jeszcze raz - jak zdążę. Po weekendzie biorę się na wolne, ale nie wiem czy to wiele da, bo jak się ma więcej czasu, to się można zdemobilizować.
Pisaliście o własności przemysłowej. Tam są pojęcia tych praw ochronnych i z rejestracji i zróżnicowane okresy udzielania tej ochrony. Myślę,że to mogą być dobre tematy na pytania testowe i na to trzeba zwrócić uwagę. Tyle pamiętam, więc chyba to czytanie aż tak super to mi nie wychodzi, bo ile lat na które,to już tak natychmiast nie wiem.
Mam nadzieję, że się nie będziemy podłamywać tutaj, lecz raczej wspierać i przypominać o jakichś ważnych wyjątkach. Na przykład dzisiaj też mi wpadło - ciekawe na jak długo - że w prawie spółdzielczym protokoły z walnego przechowuje się 10lat. Już nie wiem na co zwracać uwagę. Potem się okaże, że pytania będą łatwe, a my się naszpikujemy tymi szczegółami i w łatwym pytaniu będziemy wietrzyć podstęp wybierając jakąś bzdurę.
Czy ktoś z Was korzysta z jakichś dobrych testów?
Czy wykupujecie dostęp do testów w Rzepie?
Pozdrawiam

zastaw rejestrowy napisał:
Wszystkie ustawy przeczytane- podziwiam!! i to 2 razy!!! rozumiem ze znasz je juz na pamiec. a tu jeszcze 1,5 mca. mozesz spokojnie pojechac na wakacje i czytac tylko monografie :wow: ja wreszcie mam wolne i dopiero zaczynam i mam zamiar zdazyc.
gospodarcze: leasing badz roboty budowlane
cywilne: pozew dobra osobiste, czyny niedowolone ewentualnie apelacja ze spadkowego
karne: łatwa apelacja
adeministracja: kasacyjna (niestety) to juz pewne

hej! a dlaczego skarga kasacyjna to już pewne?????
tajemnicza to uwaga :) - proszę się wytłumaczyć :)

widzę, że typy na leasing, roboty budowlane i dobra osobiste się powtórzyły, i 299 też?

podzielam obawy emmmy co do tego doszukiwania się
lepiej się nie doszukiwać, bo jak teraz patrzę na apelację z zeszłego roku, to nie wiem doprawdy dlaczego tak ją skopałam

potwierdza się, że pierwsza myśl jest dobra - potem trzeba ją będzie tylko ubrać odpowiednio, zamiast się popisywać i kombinować
i teraz to twierdzę, że skoro radcom dano rok temu do napisania apelację, to musiała to być apelacja z zarzutem błędu w ustaleniach, bo to najmniej dotyka meandrów wiedzy karnistycznej i to jest najczęstszy zarzut - wystarczyło wychwycić błąd w rozumowaniu sądu i zaglądnąć do kodeksu, napisać starannie część formalną i tyle
czemu ja taka mądra nie byłam wtedy.,...
stąd też się zastanawiam czy nie jest tak, że będzie teraz coś z apelacją pc, bo to też by mogło lecieć podobnie, chyba, że będzie opinia....hmmmm

obstawiam jednak z cywila nadal dobra osobiste - pozew
a z gospodarczego - myślę, że będzie umowa - w końcu to podstawa pracy radcy jakby nie było

Miałem więcej nie pisać na tym forum, ale ponieważ jak Wy zdaję ten ch....y egzamin to podzielę się moimi typami:

1. test - test jak test; poziom pewnie jak co roku (a wbrew pozorom, te wszytskie testy są do siebie bardzo zbliżone); teorie spiskowe związane z prawem wł. przemysłowej proponuję włożyć między bajki .... jak będzie to ile pytań - jedno - max dwa,

2. karne - tu zdecydowanie apelacja - akt oskarżenia w prawie karnym w zasadzie sprowadza się do opisu zdażenia wraz z podaniem przepisu z KK pod który to zdarzenie podpada ... wątpię, zeby nam taką przyjemność zafundowali, pozatym jest takie opracowanie dla aplikantów aplikacji prokuratorskiej w Katowicach z 2007 roku i po jego lekturze prawo karne staje się łatwe i przyjemne (mówię serio),

3. cywil - również obstawiam apelację - pozwy mają to do siebie, że w większości sprowadzają się do ustalenia stanu faktycznego i jakiegoś niewielkiego wywodu prawnego - co do samego zadania - wypadek komunikacyjny i rzeźbienie sądu I instancji w stylu odmowy ustalenia odp. na przyszłość i np. oddalenie części powództwa bo poszkdowany miał ubezpieczenie wykupione gdzie indziej (coś w ten deseń), rzeczywiście dopuszczam też naruszenie dóbr osobistych,

4. administracyjne - nikt normalny nie da skargi kasacyjnej w 3 h - a jak już będzie to taka ewidentna, że napisze ją student 1 roku,

5. tu umowa - nie spodziewam się pozwu z 299 ksh - chociaż kto wie :D

aplikant_ napisał:
nawet jeśli nie zdali to przynajmniej wiedzą dokładnie jakie błędy o tym zaważyły a to bardzo cenna dla nas wiedza, poza tym egzamin składa się z 5 części więc prawdopodobnie osobom tym jednak udało się niektóre z nich zdać,

póki co wśród wiecznych spekulacji itd. powyższe uwagi są jednymi z bardziej sensownych uwag/rad na tym forum więc ja właśnie bardzo proszę, żeby osoby, którym się nie powiodło szerzej opisały co zaważyło w ich przypadku o takim a nie innym wyniku

aplikancie - to na twojego posta:
sądzę, że to,co najważniejsze na tym egzaminie to zimna krew i czujność
i to mi się sprawdziło na cywilu ( miałam pracę wcale nie pod klucz, ale kodeks, skarżyłam maksymalnie, tylko odsetek nie pociągnęłam, uzasadniałam na bazie 390 i 471kc, a to i w ramach ujemnego interesu i poszło bardzo dobrze), co dowodzi, że jak się wie, co się pisze i jest to uporządkowane i logiczne, nie wydumane i nie przekombinowane, to nawet klucz nie rozstrzyga
podobnie zrobiłam ze skargą - też prosto na temat, czujnie, bez mądrzenia się i tyle
z karnym się przejechałam, bo zaczęłam się motać, próbowałam się doszukiwać czegoś, co nie było, w sumie 10 razy czytałam w kółko to samo i nie umiałam złapać dystansu do zadania, dodatkowo obok osoby podobnie pisały i w sumie teraz nawet już nie wiadomo kto kogo wprowadził w błąd, a nadto źle rozłożyłam siły, że tak powiem i pisałam piórem, co znacznie spowalnia ( na cywilu byłam mądrzejsza)
i na koniec cóż - poległam na umowie - bo po napisaniu skargi już mi się wydawało, że już jestem w ogródku, już witam się z gąską i zaczęłam się mądrzyć - dodałam sobie do agencji postanowienia o zróżnicowanym wynagrodzeniu, wpisałam dodatkowe postanowienia odnośnie del credere, pełnomocnictwo wpisałam nie w przedmiocie umowy, ale w postanowieniach szczegółowych i kilka rozwiązań technicznych odnośnie ustalania podstawy wynagrodzenia wrzuciłam znając je z praktyki, co właśnie komisja zakwestionowała jako niewyczerpujące i narażające interes klienta ihhihiihih :)
zatem uważam na tym przykładzie, że trzeba się skoncentrować, nie rozjeżdżać za bardzo z koncepcjami i rzeczywiście - wiele osób to potwierdza - w tym ja - pierwsza myśl jest dobra - mnie się to sprawdziło na cywilu i administracji, chociaż wcale nie miałam tych prac pod dokładny klucz, ktoś jednak docenił myślenie, staranność i warsztat - mimo wszystko
a jak się już coś zmierzwi w pracy, to potem się zaczynają schody
zobaczymy jak będzie tym razem
a test? testu, to nie pamiętam właściwie, czego dowiodły nasze obliczenia odnośnie pytań na nim, ale test też można napisać, było chyba tylko 5 osób, które go oblały...., więc.....
pożyjemy - zobaczymy

a komentarze mam żółte i szare becka, z karnego zakamycze miałam, a z administracji nic

PYTANIE DO (NIE)PEWNEJ I LOYDA30. w jakiej izbie zdawaliscie?? czy duzo u was bylo ocen niedostatecznych?

Ja w tym roku zdaję pierwszy i (mam nadzieję) ostatni raz :)

Witajcie Wszyscy !!!!

Powiedzcie mi czy wybieracie pisanie na kompach czy ręcznie?. Co o tym wszystkim sądzicie?
Proszę o opinie tych doświadczonych z lat ubiegłych i tych co piszą w tym roku pierwszy raz

Moje pismo ręczne nie wygląda niestety najlepiej, zwłaszcza gdy piszę pod wpływem stresu, szybko i dużo. Wybieram zatem pisanie na kompie.

Po poprawkach programu , tj. dodanie kopiuj wklej, cofnij, zapisywanie kopii co 1 minutę, możliwość kontynuowania pisania ręcznie w przypadku awarii kompa nie mam większych wątpliwości, że pisanie na kompie będzie łatwiejsze, szybsze, bardziej czytelne i także bezpieczne.

Kopia ma być zapisywana zarówno na dysku komputera jak i na pendrive. Ryzyko, że nie da się odzyskać kopii jest zatem minimalne.

Jakie widzicie zagrożenia przy pisaniu na kompie?

Zomada - dokładnie tak myślę. Oststnie poprawki do programu całkowicie wyeliminowały moje wątpliwości w tym zakresie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót