Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czołem,

nie siejmy paniki. Projekt rozporzadzenia dot. zmian w przeprowadzeniu egzminu radcowskiego nie przewiduje przedłużenia czasu trwania egzaminu...

zgodnie z informacją na stronie www Ministerstwa - obecnie projekt został przekazany do uzgodnień międzyresortowych.

osobiście uważam, że nie będzie żadnych zmian. Jeżeli natomiast się mylę - to - jak wskazał pikokish - trzeba liczyć się z tym, że może być skarga kasacyjna z admina.

Dokładnie - w prajekcie jest czas 360 minut w 4 dniu.

Tym, którzy mają schizę, polecam sprawdzanie na stronie Ministerstwa czy nie wniesiono autopoprawek do projektu. Na ten czas takowytch brak.

Ajednak skarga do NSA. Trzymajmy się tego. Na dzien dzisiejszy to jedyna pewna informacja i radzę jednak oswoic się z tą myslą (zeby nie bylo niespodZianek). Test prawdopodobnie w formie minikazusów- dosyc prostych (najgorsze jest zaskoczenia- a jesli juz wiemy to nie jest zle). Nie czytajmy zbednych długich ustaw- szkoda czasu lepiej sie zrelaksowac. Może jeszcze warto zapisac się na yogę, nabrac dystansu. I spokój, spokój. :beer:Tak na marginesie nie czytac za duzo komentarzy bo to bardzo szkodzi i zaburza tok myslenia. :beer:

Skąd Ty masz takie niewiarygodne informacje ??

Pozatym jak na teście moga być minikazusy ?? W 90 minut 100 minikazusów ??

PS- teraz się dowiedziałem.

Podobno na testach nie będzie pytań. Mają być tylko karty z odpowiedziami .... To oficjalne info - ma je od samego Kwiatkowskiego nasz starosta .... :cool:

zastaw rejestrowy ma takie informacje już od dawna - dobra prowokacja to podstawa :D :beer:

najważniejsze to nie dajmy się zwariować - co by nie było to trzeba zdać i tyle.

Powodzenia na ostatnim etapie nauki - w sumie zostało tylko/aż 5 tygodni!

zero prowokacji. A minister akurat najmniej wie na temat egzaminu. radze sie przygotowac, zeby pozniej nie żałowac. I ODPOCZYWAC, ODPOCZYWAC BO TO PODSTAWA

Weź się zastanów - skarga kasacyjna w 3 h ???

Jak minister nie zmieni czasu trwania egzaminu w piątek (a narazie się na to nie zanosi) to o żadnej skardze nie ma mowy. Nikt normalny nie "wrzuci" skargi kasacyjnej w 3 h.

1) Nie karmić trolla.
2) Przygotować się, że takich sensacyjnych "newsów" będzie tym więcej im bliżej do terminu egzaminu.
3) Słyszałem, że jeśli pierwsze litery akapitów w Naszych pismach będą składały się na hasło "ESADJESTSUPER" to mamy gwarantowaną tróję.

http://img.zryte.pl/ale_faza_japierdole_4516.jpg

Ostatnia edycja:
loyd30 napisał:
Weź się zastanów - skarga kasacyjna w 3 h ???

Jak minister nie zmieni czasu trwania egzaminu w piątek (a narazie się na to nie zanosi) to o żadnej skardze nie ma mowy. Nikt normalny nie "wrzuci" skargi kasacyjnej w 3 h.

Witajcie.
Ale się tu zrobiło gorąco. Nie róbmy sobie na złość tak z tymi pomysłami na zadania. Wszystko jest prawdopodobne. A skargę kasacyjną też na pewno można napisać w 3 godziny. Zależy jak będzie wyglądał kazus. Właściwie to jeśli rozumować tropem Kolegi Loyda, to apelację też piszemy w życiu 14 dni albo w najgorszym przypadku na przykład dobę, a nie 6 godzin, więc nikt normalny nie powinien jej na tym egzaminie dać.
Pięć tygodni i będzie po wszystkim.
Dobrze, że Kolega Zastaw Rejestrowy tak powtarza o tym wypoczynku, bo ja od piątku nie zrobiłam nic. Ale pocieszam się, że teraz realizuję tę część o wypoczynku i spokoju.
Pozdrawiam.

Jakoś nie wyobrażam sobie skargi kasacyjnej w 3 h napisać.

W 3 h to dopiero mi minie pierwszy szok ...... jak będzie skarga kasacyjna :o

proszę odrzuccie emocje!!! 3 ha na skargę ksacyjną jest wystarczajace. Kasacyjna niewiele sie rozni od skargi do wsa. i czesto wbrew pozorom jest łatwiejsza. lyod - nie stresuj się az tak. chłodna kalkulacja, opanowanie nerwów i skarga gotowa. mysle ze z pewnoscia masz duze doswiadczenie w kancelarii i osiagnales juz jakeis sukcesy w zyciu zawodowym wiec napisanie skargi nie bedzie bardzo duzym problemem. nie mowie ze bedzie łatwo, ale dla osoby ktora 5 lat uczyla sie na studiach pozniej aplikacja, moze jeszcze doswiadczenie zawodowe to bułka z maslem. Z mojej strony nie jest to zadna ironia tylko analiza.

Tej skargi kasacyjnej do NSA to raczej nie ma się co obawiać. Zgadzam się że skarga do WSA i skarga do NSA to raczej zbliżone trudnością zadania. Poza tym zadania administracyjne na tle pozostałych wydają się najłatwiejsze.
Mnie najbardziej zastanawia cywil. Jak dotąd ani my ani adwokaci (lata2009-2010) nie mieliśmy zadania z rzeczowego. U nas u radcowskich nie było też nic ze spadkowego jak dotąd (zadanie adwokackich z 2009). A więc ? ;>

zastaw rejestrowy napisał:
Ajednak skarga do NSA. Trzymajmy się tego. Na dzien dzisiejszy to jedyna pewna informacja i radzę jednak oswoic się z tą myslą (zeby nie bylo niespodZianek). Test prawdopodobnie w formie minikazusów- dosyc prostych (najgorsze jest zaskoczenia- a jesli juz wiemy to nie jest zle). Nie czytajmy zbednych długich ustaw- szkoda czasu lepiej sie zrelaksowac. Może jeszcze warto zapisac się na yogę, nabrac dystansu. I spokój, spokój. :beer:Tak na marginesie nie czytac za duzo komentarzy bo to bardzo szkodzi i zaburza tok myslenia. :beer:

A skad ta informacja o mini-kazusach?

a może będzie opinia?? do tej pory chyba jeszcze nie było??

z ministerstwa, z ministerstwa. oczywiscie maja nie byc trudne. krotkie, proste. Roznica midzy tym egzaminem a egzaminem z 2009 i 2010 (chodzi o test) ma polegac na to, ze rezygnuje się z formułki :"zgodnie z ustawa.......i pytanie prosto z kodeksu" a odpowiedz wprost z przepisu pytanie juz nie bedzie cytatem z przepisu. To chyba nie bedzie problematyczne. Tak mi się wydaje, ale zobaczymy......Watpie cy ten egzamin bedzie trudniejszy od tego w ubieglym roku. Wystarczajaco bylo problemow z kazusem z prawa cywilnego. i komija tego bledu nie popelni. Gwarantuje

shinjitsu napisał:
A skad ta informacja o mini-kazusach?

Skątowni, z której pochodzi również "jedyna pewna informacja" o skardze kasacyjnej. Nie wiem czemu ale nie mam zaufania do "wszystkowiedzących" piszących z błędami ortograficznymi.
Skarga kasacyjna jest moim zdaniem tak samo mało prawdopodobna jak pozew na gospodarczym - o której to możliwości chyba wszyscy zapomnieli. Natomiast trzeba przyznać Koledze Zastaw Rejestrowy, że słusznie zwrócił uwagę na na konieczność zachowania spokoju i tzw. higieny psychicznej. Było w zeszłym roku wielu takich przeuczonych co muszą ponownie zdawać.

Ostatnia edycja:
ciekawe, ciekawe wskaz te błedy ortograficzne. Czy ty wiesz jaki bład nalezy kwalifikowac jako bład ortograficzny?? interpunkcja, "zjadanie" liter to raczej normalne gdy pisze sie szybko na forum. Ale z pewnoscia nie dla takich geniuszy, ktorzy nawet na forum uzywaja pieknych zdan. a zaufania nie musisz miec. wystarczy, ze ja wiem jak bedzie na tescie i czesci administracyjnej. Nie mowie ze znam pytania, ale wiem jak bedzie to wygladalo. Pozdrawiam

zastaw rejestrowy napisał:
ciekawe, ciekawe wskaz te błedy ortograficzne. Czy ty wiesz jaki bład nalezy kwalifikowac jako bład ortograficzny?? interpunkcja, "zjadanie" liter to raczej normalne gdy pisze sie szybko na forum. Ale z pewnoscia nie dla takich geniuszy, ktorzy nawet na forum uzywaja pieknych zdan. a zaufania nie musisz miec. wystarczy, ze ja wiem jak bedzie na tescie i czesci administracyjnej. Nie mowie ze znam pytania, ale wiem jak bedzie to wygladalo. Pozdrawiam

ok, dziekuje bardzo za szybka odpowiedz - zakladam ze te wskazowki odnosza sie do obu egzaminow (tzn i radcowskiego i adwokackiego)?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót