Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
tak, domyślam się że chodzi o to "tajemnicze" rozporzadzenie, ale pomimo tego ze ono jeszcze nie obowiazuje aplikanci już skladaja oświadczenia w swoich izbach. Napiszcie czy ktos juz takie składal, czy zostaliscie poinformowani o koniecznosci skladania takich oswiadczen. Czy mamy napisac, ze bierzemy na siebie ewentualne ryzyko zwiazane z awaria sprzetu?

Ja składałam dzisiaj, miałam wcześniej telefon z Izby,że muszę do 10.05. to oświadczenie złożyć, napisałam tylko że chcę na komputerze, Pani nic nie wiedziała o logistyce - ew. zasilanie, dostęp do gniazdek... jeżeli zadzwonią, że coś jest nie tak, że muszę dodatkowo się oświadczać o ryzyku to dam znać.

W OIRP w Poznaniu uzyskałem info, że we wniosku o dopuszczenie do egzaminu należy wskazać, czy chcemy zdawać na kompie, czy też nie. Bez żadnych dopisków o ponoszeniu ryzyka itp.

zastaw rejestrowy napisał:
z ministerstwa, z ministerstwa. oczywiscie maja nie byc trudne. krotkie, proste. Roznica midzy tym egzaminem a egzaminem z 2009 i 2010 (chodzi o test) ma polegac na to, ze rezygnuje się z formułki :"zgodnie z ustawa.......i pytanie prosto z kodeksu" a odpowiedz wprost z przepisu pytanie juz nie bedzie cytatem z przepisu. To chyba nie bedzie problematyczne. Tak mi się wydaje, ale zobaczymy......Watpie cy ten egzamin bedzie trudniejszy od tego w ubieglym roku. Wystarczajaco bylo problemow z kazusem z prawa cywilnego. i komija tego bledu nie popelni. Gwarantuje

Moim zdaniem w pytaniu musi znaleźć się ww. lub podobna formuła wskazująca jakiego aktu prawnego dotyczy pytanie. Inaczej będzie duże ryzyko kwestionowania pytań. Poza tym jest wykaz aktów prawnych na egzamin i dla możlwości kontroli, czy test nie wyszedł poza wykaz każde pytanie musi podawać jakiego aktu dotyczy.

W zeszłym roku 90 minut spokojnie starczyło na test. Wiele osób skończyło przed czasem, ale 90 minut na mini kazusy może być za mało.

Z tego co pamiętam test, który zdawałem na aplikację składał się właśnie w dużej części z takich mini kazusów i wiele pytań było potem skutecznie zakwestionowanych jako niejednoznacznych, czy też wychodzących poza obowiązujący wykaz aktów.

Nie sądzę aby w tym roku formuła testu na naszym egzaminie uległa zmianie.

Dajcie spokój z minikazusami. Będzie test taki jak w zeszłym roku.

Idą wybory - trzeba otwierać dostęp do zawodów prawnicznych :D:D

W Warszawie dostałam informację (od Pani w Biurze Obsługi Aplikantów), że każdy będzie miał na egzaminie do dyspozycji gniazdko, ale że dobrze byśmy wzięli przedłużacz. Co do oświadczenia, to poinformowano mnie, że na razie Ministerstwo "sonduje" ilość chętnych do pisania na komputerach, a ewentualne deklaracje będziemy składać potem (chyba po ukazaniu się rozporządzenia). O 8 godzinach w ostatnim dniu egzaminu też słyszeliśmy z "nieoficjalnym" naciskiem na prawdziwość tej zmiany... Co do "mini-kazusów" - to pierwsze słyszę. A skąd macie takowe info? Przecież na kazusy 100 minut to trochę mało czasu... Zresztą, troszkę niepoważna ta cała organizacja egzaminu. Mamy jeszcze 5 tygodni a co chwila jakieś wiadomości - i to w dodatku nieoficjalne. Uważam, że traktuje się nas delikatnie mówiąc ... mało poważnie.

Helenka11 napisał:
Uważam, że traktuje się nas delikatnie mówiąc ... mało poważnie.
To jeszcze mały pikuś.
Zobaczysz, jak nas potraktują po egzaminie...

Piot napisał:
To jeszcze mały pikuś.
Zobaczysz, jak nas potraktują po egzaminie...

hheheeh
zgadzam się z przedmówcą
po zeszłorocznych korowodach nie spodziewam się niczego miłego
ale postanowiłam to puścić bokiem, bo inaczej się człowiek poniszczy niepotrzebnie
podejście władz izby, komentarze członków komisji wypuszczane w świat, brak informacji zgodnej z trybem ustawowym z komisji odwoławczej itepe itede :)
generalnie jest taki odbiór, że nie ma znaczenia ukończenie aplikacji, nie ma znaczenia praktyka - generalnie stanowimy teraz masę, która w dużej części jest przeznaczona na odstrzał
komisja ma w ręku wszelkie przywileje - w tym skorzystanie z klucza lub nie,
samo jego istnienie jest dowodem na lansowanie formuły egzaminu przeprowadzanego automatycznie, bezrefleksyjnie i wręcz klinicznie lub masowo, jak kto woli :)
ale skoro się poddajemy tej ocenie, musimy przyjąć jej reguły
a potem? potem też nie będzie tak kolorowo...
zapytajcie znajomych, którzy startują w zawodzie, a którzy według nas stoją już w wymarzonym przez nas miejscu :)
tak więc - cóż :(
powodzenia życzmy sobie

ps. uczycie się szczegółowo egzekucji? w zeszłym roku nie było jej widać na egzaminie, więc......

(Nie)pewna napisał:
a potem? potem też nie będzie tak kolorowo...
zapytajcie znajomych, którzy startują w zawodzie, a którzy według nas stoją już w wymarzonym przez nas miejscu :)
tak więc - cóż :(
powodzenia życzmy sobie

Potem będzie ekstra. Audi A6, fajne sekretarki, "lunch'e" w ciągu dnia i praca w szklanych wieżowcach na 890 piętrze :beer::beer:

no proooooszę cię loyd
takie rzeczy to można bez tego całego egzaminu sobie wyhaczyć :)
wystarczy trochę sprytu :)
ihhiihhi
a nie tygodnie dziobania w kodeksach
echhhh....
ja chcę czegoś więcej
ja chcę audi A8, a najlepiej S8, prywatnego bodyguarda, który będzie mi nosił teczkę z aktami, no i jeszcze najlepiej parunastu aplikantów, którzy nie mogą egzaminu zdać i będą za mnie odwalać robotę, podczas gdy ja będzie jadła obiady (bo w porze lunchu to dopiero wstawać będę), a osobisty masażysta odpowiednio zarobi na swoje honorarium
i to 890piętro nie jest aż tak nieodzowne, gdyż widoki z lotu ptaka będę mieć na codzień podróżując prywatnym odrzutowcem :)
oby nam się :ok:

Słuchajcie - przesadzacie :D Mnie w zupełności wystarczy jeden ... no, może dwóch aplikantów - dyspozycyjnych w pełni i w całości :confused:

A powiedzcie mi ile osób będzie w tym roku zdawać egzamin radcowski w Warszawie.
Będzie ich 1000 czy może ponad 1000 ?

(Nie)pewna napisał:
ja chcę czegoś więcej
ja chcę audi A8, a najlepiej S8, prywatnego bodyguarda, który będzie mi nosił teczkę z aktami, no i jeszcze najlepiej parunastu aplikantów, którzy nie mogą egzaminu zdać i będą za mnie odwalać robotę, podczas gdy ja będzie jadła obiady (bo w porze lunchu to dopiero wstawać będę)...

(Nie)pewna - myślałem, że drinki wzmocnione z palemką będziemy pili dopiero w sobotę, a Ty zaczynasz już z początkiem tygodnia? Bodyguarda masz we mnie:cool: A aplikanci, jak wiemy, są pomocni jedynie w strzepywaniu łupieżu z togi:lol:

Dla piszących w Katowicach.

1) miejsce - Expo Silesia;
2) zaświadczenia o ukończeniu aplikacji miały zostać wysłane wczoraj;
3) osób zdajacych w trybie art. 25 ustawy jest tylko kilkanaście.

Levi napisał:
Dla piszących w Katowicach.

1) miejsce - Expo Silesia;
2) zaświadczenia o ukończeniu aplikacji miały zostać wysłane wczoraj;
3) osób zdajacych w trybie art. 25 ustawy jest tylko kilkanaście.

to ile jest w ogóle przystępujących osób, że aż Expo wchodzi w grę?
500?
wydawało mi się, że około 120 z bieżącego roku i jakieś 60 z zeszłego plus te kilkanaście osób korzystających z dopuszczenia z praktyki uda się pomieścić w chorzowie jak ostatnio?
chociaż to nieszczęśliwe miejsce, fakt.....

Z moich osobistych szacunków - zaznaczam osobistych - wynika, że w Katowicach może przystępować w sumie (z wszystkich tytułów) do egzaminu 200-250 osób. Pełne informacje ma tylko Izba...

Ostatnia edycja:
Levi napisał:
Z moich osobistych szacunków - zaznaczam osobistych - wynika, że w Katowicach może przystępować w sumie (z wszystkich tytułów) do egzaminu 200-250 osób. Pełne informacje ma tylko Izba...

to ilu aplikantów z lat 2007-2011 dostąpić chce tej przyjemności?
aż tylu by ich było?
z roku poniżej po zeszłorocznej wycince i kilkunastu udanych odwołaniach zostałoby nas co najwyżej 60 osób
a skoro jest tylko kilkunastu przystępujących z praktyki......
czyli sosnowiec....

W Warszawie lekką ręką będzie 1200 osób. Obecny rocznik to ok. 1000, poza tym dojdzie połowa z zeszłego roku.

(Nie)pewna napisał:
to ile jest w ogóle przystępujących osób, że aż Expo wchodzi w grę?
500?
wydawało mi się, że około 120 z bieżącego roku i jakieś 60 z zeszłego plus te kilkanaście osób korzystających z dopuszczenia z praktyki uda się pomieścić w chorzowie jak ostatnio?
chociaż to nieszczęśliwe miejsce, fakt.....

podobno w Chorzowie w tym roku piszą egzamin adwokacki, więc nam pozostało Expo ...

Witam wszystkich uczących się. Dlaczego tak cicho na forum? Żadnych nowych informacji? czego się uczycie? jakich ustaw nie zamierzacie czytac czy czytacie wszystko?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót