Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
emmma
Kobieta.gif
- Po co ten cytat "rzeka"? Zaśmieca Pani forum.

zastaw rejestrowy napisał:
i kupujecie to zbindowane orzecznictwo??? to chyba strasznie duzo tez wrzucanych i kopiowanych jak leci. Jesli ktos chciałby wszystkie to zapłaci duzo kasy. Jak myslicie czy to się oplaca??? czy raczej to kupienie spokoju???

ja zakupiłam ale powodowana tylko i wylacznie strachem przed problemami z dostaniem sie do lexa, chociaz oczywiscie te zbiory trzeba oceniac rozsadnie bo po pierwsze nie mialam wplywu na ich przygotowanie a po drugie niestety nie zawsze teza odpowiada temu co autor mial na mysli wiec i tak trzeba rzucic okiem na uzasadnienie. Ale zakladajac najbardziej czarny scenariusz z samymi problemami organizacyjnymi licze na to ze moga uratowac mi skore :D

Kawa wypita trza siadać do KSH ....

loyd30 napisał:
Kawa wypita trza siadać do KSH ....

albo do ustaw "mieszkaniowych" i "nieruchomosciowych" - powodzenia wszystkim w dzisiejszej nauce!

shinjitsu napisał:
albo do ustaw "mieszkaniowych" i "nieruchomosciowych" - powodzenia wszystkim w dzisiejszej nauce!

ja na przykład od dzisiaj znowu jestem w pracy na dwa tygodnie :mad:

Witam wszystkich,
mam chęć podzielenia się z Wami moimi odczuciami związanymi z nauką do egzaminu, uważam że tylko Wy potraficie mnie zrozumieć. Generalnie im więcej siedzę na tym, tym bardziej przekonuje się, że nic nie umiem, Nie wspopmnę ile razy łapię się nad tym, że ucząc się tak naprawdę myśle o wszystkim innym a nie o tym co czytam. Czasami myśle że egzamin powinien być "jutro" bo i tak nic więcej się nie nauczę. Pomocy!

Spoko, mam dokładnie tak samo. I moi znajomi z aplikacji też tak mają .... :winko:

Ja też tak mam, podobno to typowy objaw także nie ma się co martwić, tak mnie pocieszają Ci, którzy już są po tym egzaminie. :)

wszystko się zgadza
tak ma być niestety

A&O napisał:
unikajcie pracy z 3 tomowym wydaniem czarnym egz MS
pełno w niej błedów
np. w jednej apelacji karnej
wnioski apelacji
wnoszę o uniewinnienie, ew. niższą karę ew. przekazanie do ponownego

w drugiej a propo innego czynu zarzut dot. - prawa materialnego, pr. procesowego i błędnych ustaleń faktycznych

Może jest to niezgodne z podręcznikowym wzorcem, ale zgodne z praktyką - wiadomo, że najlepiej wygrać w całości (uniewinnienie), ale jak się nie uda, lepszy rydz (niższa kara) niż nic.
Poza tym, co zrobić, gdy sąd naprawdę popełnia błąd w ustaleniach i jednocześnie źle interpretuje przepis? Odpuścić sobie drugi zarzut, bo tak będzie bardziej podręcznikowo?
W zeszłym roku w części karnej można było zdać (nawet z dobrą oceną) podnosząc zarówno zarzut błędnych ustaleń faktycznych, jak i naruszenia prawa materialnego. A w zadaniu z administracji oba rodzaje zarzutów były nawet podane w kluczu jako wymagane.

Piot napisał:
Poza tym, co zrobić, gdy sąd naprawdę popełnia błąd w ustaleniach i jednocześnie źle interpretuje przepis? Odpuścić sobie drugi zarzut, bo tak będzie bardziej podręcznikowo?
W zeszłym roku w części karnej można było zdać (nawet z dobrą oceną) podnosząc zarówno zarzut błędnych ustaleń faktycznych, jak i naruszenia prawa materialnego.

Ale nie w jednym zarzucie tylko w kilku oddzielnych. Nie wolno łaczyć uchybień w konkrentych zarzutach a wolno wytykać wszytskie uchybienia w oddzielnych zarzutach.

Witam,
Czy ktoś może jeszcze potwierdzał w ministerstwie info o przedłużeniu o dwie godziny ostatniego dnia?? Ja dziś próbuję się tam dodzwonić, ale niestety dotychczas bezskutecznie.

Dajcie znac:)

Przy okazji: czy ktoś ma info z MS, czy zadania na egzamin zostały już opracowane?

Jak podchodzicie do umów dla których konieczna jest forma aktu notarialnego?

ja też w pracy..;-(;-(

loyd30 napisał:
Ale nie w jednym zarzucie tylko w kilku oddzielnych. Nie wolno łaczyć uchybień w konkrentych zarzutach a wolno wytykać wszytskie uchybienia w oddzielnych zarzutach.

Dokładnie tak, jeżeli kwestionujesz ustalenia faktyczne to absolutnie nie wolno stawiać zarzutu z materialnego.
Nie wiem czy wiecie, że jest bezpłatny Lex dla aplikantów:
http://lex.pl/?cmd=formularz_lex_na_start_opis

Piotr - sugeruję zapoznać się z orzecznictwem.
Uprzejmie proszę o zadawanie pytań na temat skryptów warszawskich na forum.

loyd30 napisał:
Nie rozumiem pytania :o

Chodziło mi o możliwość zafundowania nam na egzaminie tego rodzaju umowy do napisania - oczywiście jako projektu umowy nie samego aktu. Bierzecie to w ogóle pod uwagę?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót